Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. HAKAN BERKTAŞ
  3. SIĞINMACI SORUNU NASIL ÇÖZMELİYİZ?
Yayınlanma: 16 Haziran 2023 - 22:53

SIĞINMACI SORUNU NASIL ÇÖZMELİYİZ?

16 Haziran 2023 - 22:53
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SIĞINMACI SORUNU NASIL ÇÖZMELİYİZ?
HAKAN BERKTAŞ

Siyasi, sosyal ve ekonomik hayatımızı etkileyen ve Türkiye’de bugünlerde en çok tartışılan konuların başında mülteciler ve sığınmacılar meselesi geliyor. Göçmenlik, mültecilik veya sığınmacılık Göçmenlik veya mültecilik insanlık tarihi kadar eskidir. Dünya üzerindeki insanların yüzde 70’i farklı göçler sonrasında yerleşik konuma gelmişlerdir. Ülkemizde de 1950’li yıllardan itibaren ekonomik sebeplerden, işsizlik ve daha iyi bir yaşam umuduyla büyükşehirlere göç dalgası başlamıştı. Bu dalga büyükşehirlerin nüfusunu hızla artırmış, hatta İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirler bu dalgayı kaldıramaz hale gelmişti. Son 40 yıldır ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan terörden kaçış dolayısıyla daha da hızlanan iç göç büyükşehirleri yaşanılmaz kılarken, ortaya çıkan sorunlar yumağına hiç kimse çare üretemez hale geldi. İç göç ile ortaya çıkan ve müdahale edilmeyen sorunlar, büyükşehirlerde gettoların oluşmasına, gecekondu denilen bir kültürü getirdi. 1970’li yıllarda ise Türkiye’den önce Almanya, sonra diğer Avrupa ülkelerine olan işçi göçleri ise ayrı bir trajedi olarak ele alınmalıdır. Ülkemizde yaşanan iç göç, güvenlik, konut, ekonomi, eğitim, sağlık, kültürel uyum ve çatışma sorunlarını beraberinde getirmiştir. O dönemlerde kimsenin kabul etmediği Almanya da Türklere yapılanları şimdi bazı kimseler Türkiye de bulunan göçmenlere yapmaya çalışmaktadır.

 

Göçmenlik için prospektüsü hazırlanmalıdır;

 

Bu potansiyelin istihdamı, barınması, sağlık desteği verilmesi, uyumlarının sağlanması ve planlanmaları noktasında karşılaşılacak tüm problemlerle ilgili kapsamlı prospektüsler hazırlanması gerekmektedir. Ülkemizde son dönemde siyasetçilerin körüklediği, basının, sosyal medyanın çanak tuttuğu yabancı düşmanlığı, göçmenlere, sığınmacılara, mültecilere yönelik algı operasyonlarına maruz kalıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki ittifakın Cumhurbaşkanı adayı  göndereceğiz” vaadiyle oy devşirmeye çalıştılar. İç savaş dolayısıyla ülkemize sığınan milyonlarca Suriyeli mülteci Cumhurbaşkanımızın her platformda ifade ettiği gibi “Ensar-Muhacir” olarak yüreklerimizde ve topraklarımızda yer bulmuştur. Onları tekrar savaşın, ölümün, işkencenin, hapisin, tecavüzlerin ve zulümlerin altına “Kovacağız” demek, insanlık vicdanına sığmaz! Sadece Suriyeli’ler değil, Afganistan, Pakistan vb. diğer ülkelerden gelen sığınmacı kardeşlerimiz hakkında sosyal medyada, basında yer alan dışlayıcı, nefret söylemli provakatif paylaşımlar ancak bu ülke insanı ile onlar arasına kin, nefret tohumları eker, kardeşlik perdelerinin yırtılmasını sağlar. Açlık, yoksulluk, savaş, ölüm, taciz, tecavüz, hapishane, sefalet, işkence… Bu insanlar işte bu hazin gerçeklerden kaçıyorlar, bizim yüreğimize sığınmaya çalışıyorlar. Hiç kimse göçmen kaçakçılarına binlerce dolar vererek ve uyduruk botlara doluşarak Yunan adalarına kapağı atabilmek için bile bile ölümü göze almaz… Tüm dünyanın timsah gözyaşları döktüğü Aylan Bebeği ne çabuk unuttuk? Göçmenlerin yaşadıkları ruh hallerini, açlık, sefalet, savaş gibi fiziki şartlarını dikkate alarak konuşmak, empati yapmak gerekiyor. Onları aşağılayarak, dışlayarak, “Kovacağız” diyerek bir yerlere varamayız… Bu garipler zaten şartlar oluştuğunda seve seve anavatanlarına döneceklerdir… Bundan kuşkumuz yoktur. Osmanlı döneminde Yahudiler, İsveçler, Macarlar, Arnavutlar, Polonyalılar, Kafkaslar, Ermeniler, Gürcüler, Yunanlar, Rumlar, Bulgaristanlı Türkler, Afganlar, Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar, Tacikler, Azerbaycanlılar, Iraklılar, İranlılar, Makedonyalılar da göç ettiler…

 

Aslında bakıldığında göçmen, mülteci olarak ülkemize gelen Suriyeliler, Iraklılar, Afganistanlılar zaman içerisinde kendi işlerini kurmaya vergilerini vermeye bu topluma ve ülkemize katma değer sağlamaya başlamışlarıdır. 

 

Göçmenliği nasıl avantaja çevirebiliriz?

 

Bu arada göçmenliği ve girişimciliği bir arada düşünmeliyiz Şu anda Türkiye’de bir çok güçlü ve etkin ticari firmanın göçmen kökenli iş insanlarına ait olduğu ve aynı dili konuştukları ülkelerle Türkiye arasında ticareti geliştirme noktasında öncü rol üstlendikleri görülecektir. Bu tür şirketlerin ve ticaretin daha rahat ve hızlı yapılması için kolaylaştırıcı kanunlar yönetmelikler çıkarılmadır. Bizimde şirketlerimiz bu ülkelerde şube açmalı, pazara girmelidir. Nasıl ki büyük petrol şirketleri, yiyecek, içecek firmaları dünyanın her ülkesinde karşımıza çıkıyor ve yadırgamıyorsak NEDEN TÜRK FİRMALARI da o ülkelerde dünyanın karşısına çıkmasın?

 

Peki; Sosyal Poltikalar ve sosyal hizmetler açısından bakacak olursak;

 

Son paragrafımızda göç meselesine sosyal hizmet ve sosyal politikalar açısından yaklaşmak istiyorum: Göç edilen yerdeki etkileri çarpan etkileriyle, psiko-sosyal, ekonomik, sosyo politik, istihdam, sağlık, sosyal güvenlik, eğitim,..vs gibi birçok açıdan ele almak gerekmektedir. Zorunlu göçler hem göç edenler ve hem de göç edilen yerdekiler için sosyal travmalara yol açar, demografik yapının bozulma sürecini hızlandırır. Uluslararası Göç Küresel Komisyonu, ülkelerin göç politikalarına katkı sağlamak üzere; sürdürülebilir göç politikaları uygulamalıdır. Türkiye’nin göç politikası nasıl olmalıdır? Sığınmacılarla ilgili özel bir acilen toparlayıcı yasalar çıkarılmalıdır. Güçlü ve sürdürülebilir bir göç politikası oluşturulmalıdır. Etkin bir Göçmen Takip Bürosu oluşturulmalı ve bütün göçmenler kayıt altına alınmalı, nerede yaşadıkları, ne iş yaptıkları bilinmeli, mekân hareketlilikleri disiplinli biçimde izlenmelidir. En çok tartışılan konu olan, sığınmacıların eşit işe az ücret kabul etmeleri meselesinin çözülmesi sağlanmalı; bu noktada tüm kayıt dışılığın kayıt içine alınması sağlanmalıdır. Sığınmacıların toplumla uyumu için gerçekçi ve kapsamlı bir ekonomik, siyasi, toplumsal ve kültürel program oluşturulmalıdır. Bu programda eğitim, sağlık, toplumsal barış konularına önem verilmelidir. Yeni göçmen politikasıyla uyumlu güvenlik politikaları ve diplomatik ilişkiler geliştirilmelidir. Sığınmacıların suç örgütleri tarafından kullanılmaları ve istismar edilmelerini engelleyen politikalar geliştirilmelidir. Sığınmacıların ülkelerine geri dönmelerini kolaylaştıracak dış politika hamlelerine öncelik verilmelidir.

 

Bu bağlamda cumhurbaşkanımızın, ülkemizdeki sığınmacıların ve göçmenlerin sorunlarının çözümü, gönüllü bir biçimde geri dönüşünün sağlanması noktasında önümüzdeki süreçte daha etkin sosyal ve siyasal politikaları çerçevelendireceği kanaatini taşıyorum.

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı? - 16 Aralık 2023
  • Gazze için kıyama durma vaktidir! - 17 Kasım 2023
  • İnsanlık Vicdanı İflas Ederken! Filistin Meselesinin Dini Ve Tarihi Perspektifi! - 09 Kasım 2023
  • Zalim, gaddar, Terörist, Bebek katili İsrail nasıl dize getirilir? - 27 Ekim 2023
  • Yerli sosyal medyamızın olması gerekiyor! - 24 Ekim 2023
  • Bizi arkamızdan kim vurdu? - 10 Ekim 2023
  • Çelişkilerle dolu bir dünyada yaşıyoruz - 26 Eylül 2023
  • Yabancılar deport edirse ne olur? - 04 Eylül 2023
  • İdeolojik körlük ve hizmet algısı - 23 Ağustos 2023
  • Neden Amerika gibi olmasın? - 09 Ağustos 2023
  • İnsanlar neden madde kullanır? Ne yapmak lazım? - 01 Temmuz 2023
  • İnsanlar neden alkol kullanır - Alkol ve madde arasındaki fark nedir? - 25 Haziran 2023
  • Masadan ne çıktı? 6'lı enkaz - 03 Mart 2023
  • Seçim sürecine girerken… - 02 Mart 2023
  • Acıları paylaşmak… Merhameti büyütmek… - 27 Şubat 2023
  • Depremden sonra… Şehirlerin ruhu - 24 Şubat 2023
  • Deprem gerçeğinde, yaşlıların ve engellilerin durumu - 22 Şubat 2023
  • Çocuklarımıza neyi öğretmeliyiz? - 20 Şubat 2023
  • Devlet ne mi yapıyor? - 17 Şubat 2023
  • Türkiye'nin Umudu Erdoğan - 03 Şubat 2023
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
AH TURP AH
PKK Abdullah Öcalan'ın ölümünü bekliyor
Galip İLHANER
PKK Abdullah Öcalan'ın ölümünü bekliyor
Küresel Pazara Erişimde KOBİ'lere Yeni Bir Kapı: E5 Global Trade'in Küresel Ticareti Demokratikleştiren Rolün b
Ahmet CEKİN
Küresel Pazara Erişimde KOBİ'lere Yeni Bir Kapı: E5 Global Trade'in Küresel Ticareti Demokratikleştiren Rolün b
Etem Sevik
Etem Sevik
MAYIS ÇİÇEKLERİNE ÖZLEM
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
DEPREMDE UNUTULAN HAKİKATLER
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kendine İyi Gelmeye Çalışırken Kendini Yorduğunu Fark Ettin Mi?
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
İKLİM ADIYLA GELEN KÜRESEL KAPAN
GAZZE İÇİN NE YAPABİLİRİZ...!
Şener MENGENE
GAZZE İÇİN NE YAPABİLİRİZ...!
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sinyalleri: 2025 Şubat Ayı, 2024'e Göre Nasıl Değişti?
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE
 Atilla Mehdigil
Atilla Mehdigil
Hayranım şu Ramazan'ın bereketine
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
SUAT GÜN
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
ÇİFTLER ARASI DUYGUSAL YAKINLIK KURMADA İLETİŞİMİN ÖNEMİ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
"Güzel bir borç!" ya da Karz-ı Hasen!
Tarık Sezai Karatepe
"Güzel bir borç!" ya da Karz-ı Hasen!
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Toplumların zehri: Yozlaşma…
KÂMİL ÇAKIR
Toplumların zehri: Yozlaşma…
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Davut İZOL
Davut İZOL
GÜZELLİK UĞRUNA ÖNEMSENMEYEN SAĞLIK
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
Özkan Sapsağlam
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
Yasin Aktay
Yasin Aktay
Umman ve Yemen'den Türkiye'ye bakış
Şenay Tek
Şenay Tek
"MEYDAN-I OKUMAK"
Sabri Gültekin
Sabri Gültekin
Bu şarkının 'hikâyesi' eksik
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor FK'yı 2-0'la Geçti
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor...
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan...
Recep Babacan,
Recep Babacan, "Unutulan İzler Gölgelerde Gizlenenler" Kitabını Taksim'de...
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde İsrail'e Tepki
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde...
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den Adalet Çığlığı
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den...
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN KRİTİK ZİYARET
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN...
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Samir Şerifov’u Şam’da Kabul Etti
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı...
AKON Heyetinden Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Ünal'a Ziyaret
AKON Heyetinden Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Ünal'a...
Yeşilay'dan Küresel Atılım: Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası Başkan Seçildi
Yeşilay'dan Küresel Atılım: Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası...
Konut Tesis Yönetimi A.Ş., 10. Yılını Gururla Kutluyor!
Konut Tesis Yönetimi A.Ş., 10. Yılını Gururla Kutluyor!
Rafet Orhan Liderliğinde Bir Başarı Hikâyesi Daha: Küçükçekmece Sinopspor Finale Yükseldi
Rafet Orhan Liderliğinde Bir Başarı Hikâyesi Daha: Küçükçekmece...
Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu'nda İşçi Haklarını Gündeme Taşıdı
Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu'nda İşçi Haklarını Gündeme...
Saadet Partisi Kadın Kolları'ndan Anlamlı Anneler Günü Etkinliği:
Saadet Partisi Kadın Kolları'ndan Anlamlı Anneler Günü Etkinliği:...
Torium AVM İsrail Zulmünü mü Destekliyor? Gazze Afişine Getirilen Yasak, Kamuoyunu Ayağa Kaldırdı!
Torium AVM İsrail Zulmünü mü Destekliyor? Gazze Afişine Getirilen...
 Küçükçekmece'de İmar Planlarında Önemli Düzenleme: Uygulama Planlarını Güncelleyecek
Küçükçekmece'de İmar Planlarında Önemli Düzenleme: Uygulama Planlarını...
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim