• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Ramazan Deveci
  3. Namazın Kılınışı Yada Namazı Nasıl kılalım…
Yayınlanma: 12 Eylül 2017 - 20:25

Namazın Kılınışı Yada Namazı Nasıl kılalım…

12 Eylül 2017 - 20:25
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Namazın Kılınışı Yada Namazı Nasıl kılalım…
Ramazan Deveci
yazar

Namazın Kılınışı Yada Namazı Nasıl kılalım…

Kılınışı Yada Namazı Nasıl kılalım…

Namaz kılarken okuduğumuz sure ve duaların anlamını öğrenerek onu tefekkür etmeliyiz ki namazlarımızda dünyevi düşüncelerden kurtulup namazlarımızı bir miraç tadında huşu ile kılabilelim.

 

 

Namaz kılmak için önce abdest alınır. Vaktin girmesi beklenir. Vakit gelmişse kıbleye Kâbe’ye doğru yönelir. Ve niyet edilir. Örneğin, “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya” gibi hangi namazı kılacaksa ona niyet eder. Kalbini, gönlünü, zihnini Allah’a yöneltir ve ellerini başparmakları kulak hizasına kadar ve parmakları tabi halde iç kısımları kıbleye gelecek şekilde kaldırarak tekbir alır “Allahu ekber” der. Kadınlar ellerini omuz hizasına kadar kaldırırlar. Dünya arkaya atılır ve dünya ile irtibat kesilir. Allah’ın büyüklüğünü ve onun büyüklüğü karşısında bütün bir kâinatın küçüklüğünü düşünür. Âlemlerin Rabbinin huzurunda olduğumuzun idraki ile miraç yolculuğuna çıkıyor gibi namaza başlanır. Erkekler sağ eli sol elin üzerine koyarak göbek altına bağlarlar. Kadınlar göğüsleri üzerine ellerini bağlarlar. 

Öncelikle “Sübhaneke” duasını gizli olarak okunur.  Bu dua imamla kılarken de yalınız kılarken de gizli olarak okunur. Sübhaneke duası “Allah’ım seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana hamd ve senalarda bulunurum.  Senin adın mübarektir. Azamet ve şanın yücedir. Senden başka ilah yoktur” anlamına gelir Subhaneke duasını okurken anlamını düşünürüz.

Daha sonra “Euzü billahi mine’şşeytanir-racim Bismillahirrahmanirrahim” deriz. “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlarım.” Ve Fatiha suresini okuruz. Fatiha süresi de mealen şöyle diyoruz: “Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. O rahmandır, rahimdir. O din gününün sahibidir.  Rabbimiz, sadece sana ibadet eder, yalınızca senden yardım dileriz.  Bizi doğru yola hidayet eyle. Kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoluna. Gazaba uğrayanların ve delalete düşenlerin yoluna değil.” (âmin) Fatiha suresini okurken anlamını düşünürüz.

Ardından da zamm-ı sure okur. İhlas, Kevser, Fil sureleri gibi kısa surelerden istediği bir sureyi veya uzun surelerden bir iki ayet okuruz. İhlas suresinde mealen şöyle diyoruz. “De ki: O Allah tek birdir.  Her şey ona muhtaçtır, o hiçbir şeye muhtaç değildir.  O doğurmadı ve doğrulmadı. Hiçbir şey ona denk değildir.” İhlas suresini okurken ihlas suresinin anlamını düşünmek gerekir. Namaz kılarken okuduğumuz sure ve duaların anlamını öğrenerek onu tefekkür etmeliyiz ki namazlarımızda dünyevi düşüncelerden kurtulup namazlarımızı bir miraç tadında huşu ile kılabilelim.

Zammı sureden sonra “Allahu ekber” diyerek rükûya gideriz.

Her rekâtın başında Fatiha’dan önce besmele çekilir Fatiha ile zamm-ı sure arasında besmele çekilmez. Fatiha’nın sonunda sessizce âmin denir.

Rükûda ellerini parmakları açık olarak dizleri üzerine koyar. Baş ve vücut yere paralel şekilde bulunur. Kadınlar rükûda fazla eğilmezler. Rükû halinde iken üç kere “Sübhane Rabbiye’l-azim” deriz ve büyük olan Allah’ı noksanlıklardan tenzih ettiğimizi düşünürüz. Rükûdan doğrulurken “Semi’allahu limen hamideh” der. Ve Allah’ın hamd edenlerin hamdini kabul ettiğini düşünür. Eğer imamla kılıyorsa imamın bu sözünün arkasından cemaat sessizce “Rabbena leke-l hamd” “Rabbimiz hamd sanadır” der. Ve rükûdan tamamen doğrulduktan sonra “Allahu ekber’’ diyerek secdeye gider.

Secde halinde eller dizler alın ve burun yerin sertliğini hissetmelidir. Her iki ayağı dikerek ayak parmaklarını kıble istikametine çevirmek gerekir. Secdede iken üç kere “Subhane Rabbiyel ala”  diyerek yüce olan Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ettiğini düşünür. Tesbihlerden sonra tekbir getirerek secdeden doğrulur ve sol ayak üzerine oturulur. Bir tesbih miktarı beklendikten sonra tekbir getirilerek tekrar secdeye gidilir. Birinci secdede söylenen tesbihler ikinci secde de söylenir ve tekbir “Allahu ekber” diyerek ayağa kalkılıp ikinci rekâta başlanır.

İkinci rekâtta Sübhaneke okunmaz eller bağlanarak besmele çekilir ve Fatiha zamm-ı sure okunur. Ve aynı şekilde birinci rekâttaki gibi rükû ve secde yapılır. İkinci secdeden sonra sol ayak yere yayılarak üzerine oturulur. Sağ ayağı parmak uçları kıbleye bakacak şekilde diker. Ellerini tabi açıklığı ile dizlerinin üzerine koyar. Teşehhüd duasını yani “Et-tehiyatü” duasını okur. Et-tehiyatü duasında mealen şöyle diyoruz: “Bütün dualar senalar, mali ve bedeni ibadetler hep Allah’a mahsustur. Ey yüce peygamber Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi senin üzerine olsun. Selam ve esenlik bizim üzerimize ve Allah’ın salih kulları üzerine olsun. Ben şahadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahadet ederim ki Muhammed Allah’ın kulu ve Resulüdür.” Tabi ki Et-tehiyatü duası okunurken onun anlamını düşünmek gerekir.

İki rekâtlık bir namaz ise  “Allahümme salli ve Allahümme barik” dualarını da okuyarak Resulullah’a salavat getirir. “Ey Allah’ım Muhammed (as)’a ve onun ehli beytine salat ve rahmet et. İbrahim (as) a ve onun aline selat ettiğin gibi. Şüphe yok ki sen övgüye layıksın.”

 Ve önce sağa sonra sola “Essalamü Aleykum ve Rahmetullah” diyerek selam verilir.

Dört rekâtlık veya üç rekâtlık bir namaz ise ikinci rekâtta sadece teşehhüt duası okunur. Ve tekbir getirilerek üçüncü rekâta kalkılır. Farz namazlarda üçüncü rekâtta sadece Fatiha okunarak rükûya ve secdeye gidilir. Sünnet ve nafile namazlarda ise teşehhüt duasından sonra Allahümme salli ve barik duaları da okunduktan sonra üçüncü rekâta kalkılır üçüncü rekâtta Fatiha’dan sonra zamm-ı sure de okunur, ondan sonra rükû ve secdeye gidilir. Üçüncü rekât birinci rekât gibi kılınır yalnız Sübhaneke duası okunmaz ve dördüncü rekâta başlanır. Dördüncü rekâtta ise ikinci rekât gibi kılınır teşehhüt duasından sonra Allahümme salli ve barik duaları okunur ve artı dualar okuna bilir ve selam verilir.

Vitir namazında üçüncü rekâtta zamm-ı sureden sonra namaza başlama tekbiri gibi tekbir getirilir. Ve eller bağlandıktan sonra kunut duaları okunur. Ve rükuya gidilir.

Bu yazı Ramazan Deveci’nin “Vahyin Işığında İman ve Namaz” kitabından alıntılandı…

 

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Doğum Günü ve Ölüm Günü... - 29 Ocak 2019
  • Kadın Sorunu Mu, Erkek Sorunu Mu? - 28 Aralık 2018
  • Bireysellik Ve Bencillik - 22 Kasım 2018
  • İktidarın Dayanılmaz Cazibesi ve İslamcılardaki Değişim.. - 23 Ekim 2018
  • Kudüs İçin ne Yapmak gerekiyor, Kudüs eylemleri Müslümanların gazını mı alıyor? - 19 Eylül 2018
  • Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs'ten Geçer… - 22 Ağustos 2018
  • İslam Kardeşliği ve Vahdet - 25 Temmuz 2018
  • Ramazan'da Kuran'la Buluşmak, Oruçla İhrama Girmek - 29 Mayıs 2018
  • Annem Benim Hayat Sigortamdı - 13 Mayıs 2018
  • Erzincan İzlenimleri Erzincan Candır…. - 09 Mayıs 2018
  • Kuran'anda Müslüman - 18 Mart 2018
  •  Şehid ve Şubat - 23 Şubat 2018
  • ŞUBAT AYI ŞEHADET AYIDIR, ŞEHADET KUDÜS´TÜR - 03 Şubat 2018
  • Üstad Bediüzzaman'ı ve Risale-i Nur'ları Doğru Anlamak… - 03 Şubat 2018
  • Dünya Sevgisi ya da Dünyevileşme - 18 Ocak 2018
  • Kudüs için tek yol direniş: İsrail ancak güçten anlar... - 22 Aralık 2017
  • Ümmetin Dirilişi ve Direnişi Kudüs’ten Geçer… - 06 Ekim 2017
  • Kerbela ve Kuran - 26 Eylül 2017
  • Kurban Yaklaşırken, İbrahim’in İmtihanına Hazır Mıyız? - 02 Eylül 2017
  • Miraç, Namaz ve Kudüs - 14 Ağustos 2017
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Filiz ŞAHİN
Filiz ŞAHİN
DÂR-I DÜNYÂ KERBELÂDIR, HER İMAM HÜSEYNÎ MEŞREBE
Bülent Ertekin
Bülent Ertekin
HAMASET Mİ DİSİPLİN Mİ?
İran'ın Direnişi ve Ortadoğu'nun Yeni Güç Dengesi
Ahmet CEKİN
İran'ın Direnişi ve Ortadoğu'nun Yeni Güç Dengesi
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
Sessiz İşgal: Yeni Dünya Düzeni Sadece Kan Dökerek Savaşmıyor
Etem Sevik
Etem Sevik
Bir Yazara konuşan Mektup
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
KURBAN BAYRAMININ HULASASINDA TAKVA VAR
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
Ertuğrul KÖSE
Ertuğrul KÖSE
Kastamonu'nun Sessiz Gücü: Bu Topraklardan Neden Bir Başbakan Çıkmasın?
Amedspor Kürtlerin Traktör Sazi Türklerin takımı mıdır?
Galip İLHANER
Amedspor Kürtlerin Traktör Sazi Türklerin takımı mıdır?
Hasan ERDOĞAN
Hasan ERDOĞAN
Melheme-i Kübra mı.?
SADİ ÖZGÜL
SADİ ÖZGÜL
İran'da Savaşın Gölgesinde Yapay Kıtlık; Gıda Arzının Sabotajı
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
BURASI ORTADOĞU: YİNE KAN, YİNE GÖZYAŞI
Davut İZOL
Davut İZOL
HOŞ GELDİN 11 AYIN SULTANI!'', ''YA ŞEHRİ RAMAZAN
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Hızlı Tüketiyoruz, Yavaş Yavaş Kayboluyoruz
Venezuela'dan FED'e: Taşıma Su ile Değirmen Dönmez
SUAT GÜN
Venezuela'dan FED'e: Taşıma Su ile Değirmen Dönmez
Ebru ÖZTÜRK
Ebru ÖZTÜRK
ENGELSİZ ENGELLİLİK
Şenay Tek
Şenay Tek
Trump mı, İngiliz Aklı mı?
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
Ergen Ebeveyn İlişkisinde Çözüm Yolları
Veysel şengül
Veysel şengül
"Hayatın Pergeli: Sabit Noktanı Bulmak"
YENİ AFET VE ACİL DURUM ÖNLEMLERİ
Şener MENGENE
YENİ AFET VE ACİL DURUM ÖNLEMLERİ
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kalbin Pusulası: Evliliğe Giden Yolda Kaygılarla Yol Almak
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
"Allah'ı hatırlatan mekanlarda bulunmaya çalışacakları konusunu tekrar nefislerine tebliğ ediyorlar."
Münevver Bitigen
"Allah'ı hatırlatan mekanlarda bulunmaya çalışacakları konusunu tekrar nefislerine tebliğ ediyorlar."
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Vicdanlarda Yargılanan 27 Mayıs
Özkan Demiroğlu
Vicdanlarda Yargılanan 27 Mayıs
Çok Okunan Haberler
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin Konsolosu Görüşmesinin İçeriği Açıklansın
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin...
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk: Kanser Hastaları Saatlerce Ayakta Bekliyor
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk:...
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU...
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle Muhtarından Sert Tepki
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle...
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız Küçükçekmece, Ülkücülük ve Vatandır”
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız...
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi Bile Belli”
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi...
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin TL İddiası
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin...
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz:
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz: "İstanbul'la Buluşacağız,...
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">