Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. İslam ÖZKAN
  3. Tarihin Kırılma anı: Aksa olayları
Yayınlanma: 31 Temmuz 2017 - 14:42

Tarihin Kırılma anı: Aksa olayları

31 Temmuz 2017 - 14:42
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tarihin Kırılma anı: Aksa olayları
İslam ÖZKAN
yazar

Tarihin Kırılma anı: Aksa olayları

Mescidi Aksa açısından ‘Kırılma anı’ dediğimiz şeyse İslam dünyasındaki Arap isyanlarıyla birlikte ortaya çıkan iç savaş trendinin düşüşe zorlanması ya da baskılanmasıdır. Artık Arap ve İslam dünyasındaki halklar, otoriteden bağımsız yapılar, sivil kurumlar iç savaşların sonu gelmez bir bataklık ve kısır döngüden başka bir şey getirmediğini anladı. Buradan çıkışın ise ancak Filistin davasında kenetlenmekten geçtiğinin de farkında.

 

Tarihteki dönüşüm noktaları, genelde insanlık tarihinin akışında bir şekilde kemikleşme emaresi gösteren tarihsel momentlerde çatlamaların oluşmaya başladığı andır. Biz buna aynı zamanda kırılma anı diyoruz. Ancak kırılma anı, dönüşümün pat diye aniden başladığı an anlamına gelmiyor. Kırılma noktasını besleyen gelişmeler, bu kırılma anının alt yapısını hazırlar, alttan alta aslında genel eğilimle çelişkili ve ona zıt olan başka bir akış vardır. İşte bu an, aslında o genel eğilime ters akışın su yüzüne çıkmasından başka bir şey değildir. Artık o güne kadar ana sosyolojinin dışında görülen şey, kırılma anından itibaren sosyoloji tarafından makbul ve makul bir tutum olarak kabul edilmeye başlanır.

Mescid-i Aksa olayları da İslam dünyasında filizlenen Arap isyanlarından bu yana, meydana gelen en önemli tarihi momentlerden biri. Bu, şu dönemde yaşanan en büyük tarihsel olay olduğu anlamına gelmiyor. Sadece akışın artık eski yönde olmayacağı anlamına geliyor.

Peki Mescidi Aksa olaylarıyla billurlaşan bu kırılma anı ne anlam ifade ediyor İslam dünyası için? Biraz onu açmaya çalışalım.

Bilindiği gibi Katar’a karşı Arap dörtlüsü S.Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’ın başlatmış olduğu abluka, büyük ölçüde Katar’ın İhvan ve Hamas’ı desteklemesi nedeniylydi. Sıralanan talep listesinde her ne kadar Hamas’ın adı Dahlan’la yapılan anlaşma nedeniyle bir başka bahara ertelenmişse de İhvan meselesi özellikle önemli görülmüştü. Ayrıca İran’la olan ilişkilerinden duyulan rahatsızlığın açıkça dile getirildiğini de unutmayalım.

S. Arabistan’ın başı çektiği bu dört ülkenin ablukayla ilgili taleplerine bakıldığında bunlar büyük ölçüde dış politikaya ilişkin olduğuna göre bölgede oluşturulmak istenen bir yapıdan ve yeni bir oluşumdan söz etmek mümkün. Bir başka ifadeyle ABD’nin yıllarca inşa etmek isteyip de bir türlü sonunu getiremediği Yeni Ortadoğu, BOP vs. projelerinin bir benzeriyle karşı karşıya olduğumuzu düşünmeliyiz.  

İstenilen, dikensiz gül bahçesi yaratmak. Amerikan yanlısı rejimlerin bölgeyi domine etmesinin önündeki en büyük engel, Filistin sorunu olarak görülüyor. Zira Filistin sorunu, gerek doğası itibarıyla gerekse meydana getirdiği sonuçlar bakımından Körfez şeyhliklerinin istediği dünyanın nitelikleriyle örtüşen bir yapıya sahip değil. Örneğin, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamaları, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin hayata geçirdiği politikalar ciddi sorunları beraberinde getirmekte, işgalin kalkmaması insanları huzursuz etmekte. Bu huzurluksuzlukların birikimi de başkaldırıyı beraberinde getirmektedir. Yaşanan çatışmaya çözüm üretemeyen küresel sistem, sert eleştirilerin hedefi olmaktadır. Bu nedenle de ABD ve AB’nin bölgedeki en stratejik müttefiki İsrail ile barışık bir yapının oluşturulması sürekli olarak sekteye uğramaktadır. 

Bir ikincisi; Filistin meselesi, bir takım radikal yönetimler için cazip bir direniş odağı, kendisi üzerinden Batılı rejimleri tehdit edebileceği bir çekim merkezi haline gelmekte olup, bu durum da petro dolarları konformist bir yaşam tarzı oluşturmak için harcamak isteyen Körfez şeyhliklerinin lokmalarını kursağında bırakmaktadır. Halkların haklı taleplerinin radikal bir rejim değişikliğine dönüşmesi, Körfez şeyhliklerinin en büyük korkulu rüyasıdır. 

Dolayısıyla BAE ve Suud gibi komprador yapılar, varlığını küresel sistemin hizmetine sunmaya adamış olan bu yönetimler, sivrisineklerle uğraşmak yerine bataklık olarak gördükleri Filistin’i ve buradaki direniş odaklarını kurutmayı hedeflemektedir.

Öyle görünüyor ki dikensiz gül bahçesi tasavvuru Körfez’in Şeyhlik ve emirliklerinde yönetimleri domine etmiş durumda. Sahip oldukları petrol ve parasal zenginliğin politik alanda istedikleri gibi at koşturabilecekleri bir alan yaratacağı düşüncesine kendilerini fena halde kaptırmışlar. Bilmeliydiler ki finansal ve askeri güç, hiç bir zaman başarı ve zaferi getirmemiş sadece haklılığın arkasında yardımcı güç olması durumunda mevcut duruşu tahkim etmeye katkı sağlamıştır.

Yemen’deki savaş, tek başına paranın bir ülkenin finansal gücünün yönetimleri kendilerine bağlama ve bir vela bağı oluşturmaya yeterli olmayacağını göstermektedir. Bunun için başka şeyler gereklidir, o da konformizm batağına saplanmış ülkelerde bulunmamaktadır.

Mescidi Aksa açısından ‘Kırılma anı’ dediğimiz şeyse İslam dünyasındaki Arap isyanlarıyla birlikte ortaya çıkan iç savaş trendinin düşüşe zorlanması ya da baskılanmasıdır.  Artık Arap ve İslam dünyasındaki halklar, otoriteden bağımsız yapılar, sivil kurumlar iç savaşların sonu gelmez bir bataklık ve kısır döngüden başka bir şey getirmediğini anladı. Buradan çıkışın ise ancak Filistin davasında kenetlenmekten geçtiğinin de farkında. İşte bu kırılma anı dediğimiz o an, birbirlerini boğazlayan Müslümanların bütün bu yaşananlardan kurtulma iradesinin ortaya çıktığı andır. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Belki iç çatışmalar bir süre daha devam edebilir ama düşüş eğilimine girmiştir. Bunda IŞİD’in kalesi olan büyük kentleri kaybetmesinin, Suriye’deki silahlı grupların ciddi bir gerileme kaydetmesinin etkisi önemlidir. Görmezden gelinmemelidir. Yeniden 2006 Temmuzu’na dönme iradesini kendini açıkça göstermeye başlamıştır.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gazze'de DAİŞ'in Yeni Rolü - 14 Eylül 2019
  • Türkiye'de Mülteci Olmak - 31 Temmuz 2019
  • Körleşme - 03 Temmuz 2019
  • Sudan'da İslamcı İktidar Tecrübesi - 10 Haziran 2019
  • Küresel Güç Mücadelesi ve S-400 Diplomasisi - 31 Mayıs 2019
  • Savaş Tamtamları Çalarken - 25 Mayıs 2019
  • İktidar Merkezli İslamcılık ve Cemaleddin Afgani - 25 Nisan 2019
  • Türkiye'nin Suriye Tahayyülü - 15 Şubat 2019
  • ABD nin Suriye den Çekilme Kararı ve Olası Sonuçları - 08 Ocak 2019
  • Medeniyetler Çatışması ve Ortadoğu - 15 Kasım 2018
  • Cemal kaşıkçı neden öldürüldü? - 14 Kasım 2018
  • Cemal kaşıkçı neden öldürüldü? - 28 Ekim 2018
  • McKinsey Meselesi - 08 Ekim 2018
  • Gezdim Halep ile Şam'ı Eyledim ilmi talep - 19 Nisan 2018
  • Türkiye'de Dini Cemaatler Umut Vadediyor mu? - 15 Mart 2018
  • Ulus-devlet hizmetindeki din İslam değil, Protestanlıktır - 14 Şubat 2018
  • İran'daki gösterileri nasıl okumalıyız? - 04 Şubat 2018
  • Soçi, Suriye Süreci ve İslamcı Siyaset - 28 Kasım 2017
  • Katar Krizi’nin Anlamı - 19 Temmuz 2017
  • Politik Elit ve Tüccar Mantığı - 03 Temmuz 2017
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Etem Sevik
Etem Sevik
Mevsimlerin hava akımları, geçişkenlikleri ve özellikleri…
Nükleer Silahlı 2. İsrail Kürdistan geliyor
Galip İLHANER
Nükleer Silahlı 2. İsrail Kürdistan geliyor
Hasan ERDOĞAN
Hasan ERDOĞAN
Hayırlı olsun yeni yılımız 1447
BABA OCAĞINA (MHP'ye) DÖNME ZAMANI GELMİŞTİR
Ahmet CEKİN
BABA OCAĞINA (MHP'ye) DÖNME ZAMANI GELMİŞTİR
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
İSRAİL, SEN VİCDANSIZSIN! ARAP DÜNYASI, SİZ DE UTANMAZSINIZ!
Ebru ÖZTÜRK
Ebru ÖZTÜRK
BABALAR GÜNÜ
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
İSRAİL'İN İRAN 'SALDIRISI
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
KURBANDAN BAŞKA KİMSE KURBAN OLMASIN
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
ABUZER'İN SUÇU NE?
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kalbin Pusulası: Evliliğe Giden Yolda Kaygılarla Yol Almak
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
GAZZE İÇİN NE YAPABİLİRİZ...!
Şener MENGENE
GAZZE İÇİN NE YAPABİLİRİZ...!
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sinyalleri: 2025 Şubat Ayı, 2024'e Göre Nasıl Değişti?
 Atilla Mehdigil
Atilla Mehdigil
Hayranım şu Ramazan'ın bereketine
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
SUAT GÜN
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
ÇİFTLER ARASI DUYGUSAL YAKINLIK KURMADA İLETİŞİMİN ÖNEMİ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
"Güzel bir borç!" ya da Karz-ı Hasen!
Tarık Sezai Karatepe
"Güzel bir borç!" ya da Karz-ı Hasen!
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Toplumların zehri: Yozlaşma…
KÂMİL ÇAKIR
Toplumların zehri: Yozlaşma…
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Davut İZOL
Davut İZOL
GÜZELLİK UĞRUNA ÖNEMSENMEYEN SAĞLIK
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
Özkan Sapsağlam
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
Yasin Aktay
Yasin Aktay
Umman ve Yemen'den Türkiye'ye bakış
Şenay Tek
Şenay Tek
"MEYDAN-I OKUMAK"
Sabri Gültekin
Sabri Gültekin
Bu şarkının 'hikâyesi' eksik
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Çok Okunan Haberler
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı:
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı: "Kulübümüzü Birlikte Yöneteceğiz"...
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek...
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni Yıl Mesajı
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni...
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan Güven Tazeledi
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan...
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan Küçükçekmece Belediyesi'ne Ziyaret:
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan...
Küçükçekmece'de Yardım Bekleyen Bir Hayat: Aydın Gündoğu Felç Geçirdi, Ne SGK'sı Var Ne Geliri
Küçükçekmece'de Yardım Bekleyen Bir Hayat: Aydın Gündoğu Felç...
Küçükçekmece Futbol Antrenörleri Derneği Kongresi Yapıldı: Halil İbrahim Toy Güven Tazeledi
Küçükçekmece Futbol Antrenörleri Derneği Kongresi Yapıldı: Halil...
İsrail’in Batı Şeria’daki baskı politikaları tırmanıyor, yerleşimci saldırıları artıyor
İsrail’in Batı Şeria’daki baskı politikaları tırmanıyor, yerleşimci...
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik...
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Saadet Partisi Küçükçekmece İlçe Başkanı Feyzullah Çürük’ten 1447 Hicrî Yılı Mesajı:
Saadet Partisi Küçükçekmece İlçe Başkanı Feyzullah Çürük’ten...
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim