Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. İslam ÖZKAN
  3. Savaş Tamtamları Çalarken
Yayınlanma: 25 Mayıs 2019 - 10:36

Savaş Tamtamları Çalarken

25 Mayıs 2019 - 10:36
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Savaş Tamtamları Çalarken
İslam ÖZKAN
yazar

ABD ile İran arasında savaş çıkacak mı? Son günlerde gündeme gelen belki de en ürkütücü sorulardan biri de bu. Ürkütücü çünkü sadece İran’la sınırlı kalmayacak bir savaşın habercisi olabilir. Başta ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton olmak üzere, şu ana kadar Washington’daki savaş yanlıları İran’la savaşmak için ellerinden geleni ardlarına koymuyor. Hatta bazıları Trump’tan bile hızlı, bir an evvel İran’ı vuralım diyorlar.  
Son birkaç günde yaşananlar: BAE kıyısında yer alan Fuceyra bölgesindeki teknelerin saldırıya uğradığına ilişkin haberler, ABD Dışişleri'nden gelen talimatla Irak’ta görevli bütün diplomatik personelin ve sivil görevlilerin, çok gerekli personel hariç, Irak’ı terk etmesi yönündeki talimat, yine ABD’nin Erbil Konsolosluğu'nda vize verilmesinin durdurulması kararı, Almanya ve Hollanda’nın İran’la yaşanan gerginliği bahane ederek Irak’ı terk etmeleri... Tabii buna, Amerikan Kongre ve Dışişleri'ndeki bazı çevrelerin yaptığı savaşı destekleyen açıklamalar da eklenebilir. Son olarak İngiltere’ye bağlı güçlerin Irak’ta alarm durumuna geçtiği yönünde bilgiler var. Bir diğer husus ise CIA’in Körfez bölgesinde İran teknelerine füzelerin yerleştirildiğine dair istihbarat alması ve bunun Amerikan basınına yansıması.
ABD’nin savaş hazırlıklarına girdiğine ya da bu yönde bir görüntü vermek istediğine ilişkin bir diğer kanıt ise Pompeo’nun daha Mayıs ayı başında Bağdat’a yaptığı ziyaretti. Abdülmehdi ile görüşmesinde Pompeo, Irak Başbakanı’ndan Haşduş Şabi içerisindeki İran yanlısı güçlere zaptu rapt altına almasını, bu güçlerin Irak içerisinde ABD güçlerine saldırmaması için garanti vermesini istedi. ABD’li bakan, saldırıya maruz kalmaları halinde ABD’nin Irak hükümetine haber vermeden bu güçleri vuracağı tehdidini savurdu.
Öte yandan Bolton'un ABD ordusundan bölgeye 120 bin asker göndermesini istediği haberleri basına sızdı, her ne kadar Trump haberi yalanlasa da “Durum gerektirirse daha fazla da asker gönderebiliriz” şeklinde konuştu.
ABD’nin daha doğrusu Trump yönetiminin burada ne yapmak istediği tartışılıyor. Trump’ın burada Kuzey Kore’ye karşı uyguladığı taktiğin aynısını İran’a uygulamaya çalıştığını görüyoruz. Bu plan başarılı olur mu bilinmez ama Kuzey Kore ile İran’ı aynı kefeye koymanın büyük bir hata olduğu aşikar. Kuzey Kore göreli olarak izole bir ülkeyken İran ise geniş bir networka sahip.  
Görünen o ki Trump, tehdit yoluyla göz korkutmaya ardından da bunun oluşturduğu baskıyla İran’ı masaya oturmaya razı etmeye çalışıyor. Böylece nükleer anlaşma bir kez müzakereye açıldığında artık anlaşma tartışmalı hale gelmiş olacak. Trump böylece İran’dan taviz koparabileceğini ve nükleer müzakerenin koşullarını oluşturabileceğini ve ilaveten bir restorasyana gidilebileceğini umut ediyor.
Kamuoyunda Husiler olarak bilinen Ensarullah hareketinin geçtiğimiz Salı günü Suudi Arabistan topraklarındaki Aramco petrol üretim tesislerine yapmış olduğu saldırı ise yine İran’ın kendi müttefiğine yaptırdığı bir eylem olarak değerlendirilse de Husilerin Suudi hedeflerine saldırılarının yeni bir şey olmadığı konuyu az çok takip edenlerce biliniyor. Ancak İran'ın bir saldırıya maruz kaldığı taktirde misillemede bulunma alanının, sadece İran topraklarıyla sınırlı kalmayacağı da aşikar. Bu yüzden bölgesel savaşın tetiklenmesi durumunda sadece Ensarullah’ın değil Lübnan’dan Yemen’e, oradan Filistin ve Irak’a, Suriye’ye kadar geniş bir müttefik ağının savaş dışı kalmayacağı da gayet net. Hatta Ensarullah Suudi hedeflerine ve Suud topraklarındaki Amerikan üslerine bu kez çok daha öldürücü darbeler vurabilir.
Öte yandan Trump yönetiminin taleplerinin Nükleer anlaşma ve müzakere üzerinde yoğunlaşması, onun İran’da bir rejim değişikliğinden vazgeçmesi olarak değerlendirilebilir. Rejim değişikliiği meselesi, öyle görünüyor ki Trump yönetiminin Nükleer Anlaşma’nın içeriğine ilişkin tadilatın zeminini oluşturma noktasında şimdiye kadar bir göz korkutma ve şantaj aracı olarak kullanıldı.
BAE kıyılarında yaşanan teknedeki patlamalar 1964 yılında Vietnam’a saldırmak isteyen ABD yönetiminin tam da bunun için bir gerekçe aradığı sırada yaşanan saldıralarla oldukça benzerlik gösteriyor. O yılın yaz aylarında, Kuzey Vietnam güçleri Tonkin Körfezi’nde bir Amerikan teknesini vurmuş, bu ise ABD’nin Vietnam’a ilişkin düzenlemeyi planladığı operasyon için önemli bir gerekçe olmuştu.
Trump yönetiminin bu çılgınlığına dur diyecek kimse yok mu gibi bazı sorular insanın aklına gelebilir. Trump yönetiminin şahinlerle doldurduğu kabineye rağmen anlaşmazlığın ve itirazların sadece bazı bakanlarla sınırlı olmadığı biliniyor. Kongre’den hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi birçok ismin Trump’a karşı harekete geçtiği ifade ediliyor. Ana akım medyanın Trump’a karşı olduğunu ise söylemek bile zaid. ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerine gelince en kadim ve geleneksel müttefiki İngiltere’nin bile bundan imtina ettiği, Avrupalıların bu kez ABD’nin yanında değil İran’a daha yakın olduğunu açık net bir şekilde ortaya konmuş durumda. Bu durum, Trump’ın işinin kolay olmadığını, ABD’nin Irak’ı işgal ederken ortaya çıkan tepki ve eleştirilerden çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalacağını gsöteriyor.
Dolayısıyla Trump’ın gireceği böyle bir savaşta ciddi bir müttefik sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı kesin. Medya yanında değil, Kongre’nin ve hatta kabinesinin bile yanında olacağı şüpheli. Dünya’da Brezilya vs. gibi bir iki destekçi ya bulur ya bulamaz. Avrupalılar Trump’ın yaptıklarına ise zaten kökten karşı. Bu durumda geriye bir tek seçenek kalıyor o da onun, bütün bunları İran’ı müzakere masasına çekmek için yaptığı blöften başka bir şey olmadığı. Ama işler ciddileşir de durum kritik bir hal alırsa o zaman saf değiştirmeler yaşanır mı, orasını da Allah bilir.
Bir başka husus ise Trump’ın gerilimi artıran bu tutumunun arkasında aslında "3 bi" diye tanımlanan çetenin yani Binyamin Netanyahu, Bin Zayed ve Bin Selman çetesinin bulunduğu yönünde. Yeni macera arayışlarını bir türlü dizginleyemeyen ve bölgesel projelerinin finansmanı ve inşası için Yemen başta olmak üzere bir çok ülkede karışıklıklara yol açan ve doğrudan ülkelerin içişlerine müdahale eden bu güruhun, Trump’a daha çok para vaad ederek fitili ateşlemiş olmaları mümkün.  
Tabi Trump oyun oynuyorsa bile bu oldukça tehlikeli ve riskli. Zira gerilim bu kadar tırmanmışken taraflardan birinin yanlışlıkla basacağı bir düğme ya da gerilim nedeniyle meydana gelen olay yahut yanlış anlaşılan bir mesaj, yeni bir bölgesel ve hatta küresel savaşın yaşanmasına yol açabilir.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gazze'de DAİŞ'in Yeni Rolü - 14 Eylül 2019
  • Türkiye'de Mülteci Olmak - 31 Temmuz 2019
  • Körleşme - 03 Temmuz 2019
  • Sudan'da İslamcı İktidar Tecrübesi - 10 Haziran 2019
  • Küresel Güç Mücadelesi ve S-400 Diplomasisi - 31 Mayıs 2019
  • İktidar Merkezli İslamcılık ve Cemaleddin Afgani - 25 Nisan 2019
  • Türkiye'nin Suriye Tahayyülü - 15 Şubat 2019
  • ABD nin Suriye den Çekilme Kararı ve Olası Sonuçları - 08 Ocak 2019
  • Medeniyetler Çatışması ve Ortadoğu - 15 Kasım 2018
  • Cemal kaşıkçı neden öldürüldü? - 14 Kasım 2018
  • Cemal kaşıkçı neden öldürüldü? - 28 Ekim 2018
  • McKinsey Meselesi - 08 Ekim 2018
  • Gezdim Halep ile Şam'ı Eyledim ilmi talep - 19 Nisan 2018
  • Türkiye'de Dini Cemaatler Umut Vadediyor mu? - 15 Mart 2018
  • Ulus-devlet hizmetindeki din İslam değil, Protestanlıktır - 14 Şubat 2018
  • İran'daki gösterileri nasıl okumalıyız? - 04 Şubat 2018
  • Soçi, Suriye Süreci ve İslamcı Siyaset - 28 Kasım 2017
  • Tarihin Kırılma anı: Aksa olayları - 31 Temmuz 2017
  • Katar Krizi’nin Anlamı - 19 Temmuz 2017
  • Politik Elit ve Tüccar Mantığı - 03 Temmuz 2017
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
PKK'nın silah bırakması en sona bırakılmalıdır
Galip İLHANER
PKK'nın silah bırakması en sona bırakılmalıdır
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
YOBAZ KAFALARIN KALEMİNDEN AKAN NECASETLER
Etem Sevik
Etem Sevik
Kültür Gündemi
​BOSNA'DA BİR KATLİAM: SREBRENİTSA 1995
Tarık Sezai Karatepe
​BOSNA'DA BİR KATLİAM: SREBRENİTSA 1995
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER
Şener MENGENE
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
GIDA ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULAN KELEPÇE: İKLİM KANUNU
Leman Dergisine ve Destekçilerine Açık Çağrım: Haddinizi bilin!
Ahmet CEKİN
Leman Dergisine ve Destekçilerine Açık Çağrım: Haddinizi bilin!
Hasan ERDOĞAN
Hasan ERDOĞAN
Hayırlı olsun yeni yılımız 1447
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
İSRAİL, SEN VİCDANSIZSIN! ARAP DÜNYASI, SİZ DE UTANMAZSINIZ!
Ebru ÖZTÜRK
Ebru ÖZTÜRK
BABALAR GÜNÜ
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
ABUZER'İN SUÇU NE?
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kalbin Pusulası: Evliliğe Giden Yolda Kaygılarla Yol Almak
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sinyalleri: 2025 Şubat Ayı, 2024'e Göre Nasıl Değişti?
 Atilla Mehdigil
Atilla Mehdigil
Hayranım şu Ramazan'ın bereketine
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
SUAT GÜN
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
ÇİFTLER ARASI DUYGUSAL YAKINLIK KURMADA İLETİŞİMİN ÖNEMİ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Toplumların zehri: Yozlaşma…
KÂMİL ÇAKIR
Toplumların zehri: Yozlaşma…
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Davut İZOL
Davut İZOL
GÜZELLİK UĞRUNA ÖNEMSENMEYEN SAĞLIK
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
Özkan Sapsağlam
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
Yasin Aktay
Yasin Aktay
Umman ve Yemen'den Türkiye'ye bakış
Şenay Tek
Şenay Tek
"MEYDAN-I OKUMAK"
Sabri Gültekin
Sabri Gültekin
Bu şarkının 'hikâyesi' eksik
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Çok Okunan Haberler
İstanbul'da Derin Yapılanma Operasyonu: Başsavcı Gürlek'in Tespitleri Cunta Hazırlığını Gözler Önüne Serdi
İstanbul'da Derin Yapılanma Operasyonu: Başsavcı Gürlek'in Tespitleri...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Soruşturma Başlatıldı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Soruşturma Başlatıldı
Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Bambal İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcılığı'na Atandı
Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Bambal İstanbul İl...
Küçükçekmece Müftülüğü'nden Aşura Günü'nde Anlamlı Etkinlik:
Küçükçekmece Müftülüğü'nden Aşura Günü'nde Anlamlı Etkinlik:...
TOKKON’un Muharrem Ayı İftarında Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi
TOKKON’un Muharrem Ayı İftarında Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi
İstanbul Emniyeti'nde Geniş Çaplı Tayin: Mali Şube’ye Orhan Şen Atandı
İstanbul Emniyeti'nde Geniş Çaplı Tayin: Mali Şube’ye Orhan Şen...
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut Hayatını Kaybetti
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut Hayatını Kaybetti
Ayasofya Tabelasındaki “Cami” İbaresinin Kaldırılması Tartışma Yarattı: Tepkiler Büyüyor
Ayasofya Tabelasındaki “Cami” İbaresinin Kaldırılması Tartışma...
Küçükçekmece'de Mahalle Sakinlerini Rahatsız Eden Drone! Vatandaşlar Tepkili
Küçükçekmece'de Mahalle Sakinlerini Rahatsız Eden Drone! Vatandaşlar...
Prof. Dr. Burhanettin Duran Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Oldu
Prof. Dr. Burhanettin Duran Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı...
Yeşil Vadi Arsa Ofisi'nden Gazze'ye Yardım Eli:
Yeşil Vadi Arsa Ofisi'nden Gazze'ye Yardım Eli: "Müslüman Müslümanın...
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim