Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Hazım KORAL
  3. Takva
Yayınlanma: 06 Ağustos 2017 - 18:24

Takva

06 Ağustos 2017 - 18:24
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Takva
Hazım KORAL
yazar

Takva

Takva insanî ilişkilerde sosyal dayanışmayı zorunlu kılmaktadır. Zira Rabbimizin bizi mesûl tuttuğu konuların başında "iyi ve hayra yönelik insanî ilişkiler" gelmektedir.

 

Hazım Koral/İslamî Analiz

Takva kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Terim olarak "korkma" - "sakınma" ve "teyakkuz hâlinde olma" anlamlarına gelmektedir. Dinî terminolojide ise, "Allah'ın emir ve yasaklarına titizlikle riayet etmek" olarak ifade edilmektedir. Bu minvâl üzere bir yaşam sahibi olanlara ise "muttaki" denir. Muttaki yani takva ehli, katışıksız bir şekilde bütün benliğin Allah'a yönelmesi, insanı Allah'ın rızasından alıkoyan her şeyden uzak olmak anlamına gelmektedir. Takva ile ilgili bir ayet-i kerimede şu ifadelere yer verilmektedir: "Ey iman edenler! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde haşyet duyunuz (korkunuz). Ve ancak Müslümanlar olarak can verin." (Âl-i İmran:102) Bir başka ayette ise takva olgusu şöyle teşvik edilmektedir: "Kim takva sahibi olursa, Allah ona (hidayet ve hayat koşullarına ilişkin) bir çıkış yolu ihsanda bulunur. Kim Allah'a güvenip tevekkül ederse ona ummadığı yerden rızık verir. Kim Allah'a güvenirse O kendisine yeter. Şüphesiz Allah emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur." (Talak:2-3)

Takva sahibi insanın Allah Teâlâ nezdinde en yüksek mertebede olduğunu bildiren ayet şu müjdeyi vermektedir: "Muhakkak ki, Allah katında en makbul olanınız, takvaca en üstün olanınızdır." (Hucurat:13) Bu ayetleri kulakardı edenler için Rabbimiz şöyle buyuruyor: "O belde halkı inansalar ve takva ile hareket edip korunsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket (ve bolluk kapılarını) açardık. Fakat yüz çevirdiler. Biz de kazanmakta oldukları kötülükler yüzünden onları yakalayıverdik." (Araf:96) Özellikle Ehl-i Beyt kanalı ile bize ulaştırılan hadislerde takva olgusundan sıkça söz edilmektedir. Zira takva dinimizin olmazsa olmazıdır. Takvaya ilişkin birkaç hadis aktaracak olursak: "Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız birdir. Hepiniz Âdem'densiniz ve Âdem'de topraktandır. Allah'ın nezdinde en üstün olanınız takvası en fazla olanınızdır. Arab'ın Acem'e bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır." Bir başka hadiste cennete girmenin yolu takvadan geçtiği şöyle dile getirilmektedir: "İnsanın cennete girmesine sebep olacak en etkili tutum, kişinin Allah'a karşı takvalı olmasıdır." Yine bir başka hadiste takvanın insani ilişkilerdeki etkisi şöyle beyan edilmektedir: "Birbirinize haset etmeyin. Birbirinizi hor görmeyin. Birbirinize buğz etmeyin. Birbirinizden yüz çevirmeyin. Alışverişte hile yapmayın. Ey Allah'ın kulları! Kardeş olunuz. Birbirinize zulmetmeyiniz. Yardıma muhtaç olanı yalnız bırakmayınız. Takva işte budur." Bu açıklamalardan sonra Resûlü Ekrem Efendimiz "Takva işte budur" sözünü üç kez tekrarlıyor.

Hadislerden de anlaşıldığı gibi takva insanî ilişkilerde sosyal dayanışmayı zorunlu kılmaktadır. Zira Rabbimizin bizi mesûl tuttuğu konuların başında "iyi ve hayra yönelik insanî ilişkiler" gelmektedir. Nitekim Rabbimiz bir ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır: "İyilik ve takvada yardımlaşın. Günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Mâide:2) Bir mü'min için takvasız hayat düşünülemez. Ancak günümüzde Müslüman toplulukların yaşam biçimlerine baktığımızda takva olgusundan fersah fersah uzaklaşılmış olduğunu görüyoruz. Özellikle sosyal ilişkiledeki tutum ve davranışlarda takva eksikliğini müşahade etmekteyiz. Zahiren görülen manzara bu, yoksa elbette ki münferiden kimsenin çetelesini tutma diye bir lüksümüz yok. Görülen o ki insanî münasebetlerde, özellikle akraba ve komşuluk ilişkilerinde haset ve çekememezlik ve bunun sonucu dedikodu had safhada. Akrabalık ilişkilerinde miras, veraset ve intikal işlerine bakınız ne demek istediğimizi hemen anlarsınız. Bu konuda adeta sorunsuz aile yok gibi. Miras paylaşımından kaynaklanan husumet, düşmanlık ve işlenen cinayetler sıkça gazete haberlerinde tanık olmaktayız. Sevgili Peygamberimiz (s.a.a), "Alışverişte hile yapmayın, aldatan bizden değildir" diyerek uyarıda bulunuyor. Bugün Müslümanların alışverişlerine ve ticaretine bakın! Dürüstlük Hak getire.. Bu işe koyulanlar ticaretin faydalı püf noktalarını, helâl kazancın inceliklerini öğreneceklerine "nasıl kısa yoldan malı götürürüm" düşüncesiyle bir koyup beş almanın sahtekârlığını meziyet olarak öğrenmektedirler. Parayı peşin vererek sözüm ona adama iş yaptırıyorsunuz, adam işi eksik bırakıp gidiyor. Sonra bekle ki gelip işi tamamlasın. Bunlar hep yaşanan hadiseler, tecrübeyle sabit.

İnsanî ilişkilerimizdeki bir başka sorun ise "karz-ı hasen" olmaktadır. Oysa "karz-ı hasen" yani borç vermek dinimizce teşvik edilen iyi ve güzel davranışlardan biridir. Bu çok güzel bir sosyal dayanışma örneğidir. Hatta alacaklı borç verdiği kişiye toleranslı davranması da salık verilmektedir. Öyle ki, borcu iade edemeyecek durumda olanlara karşı alacağından vazgeçip bağışta bulunması önerilmektedir. Muttaki bir mü'minin kişiliğini yansıtan bu gibi davranışlar "karz-ı hasen" kapsamında değerlendirilmektedir. Günümüzde ise "karz-ı hasen" olgusunun iki boyutlu olarak istismar edildiğine tanık olmaktayız. Birincisi, imkânı olduğu hâlde borcunu iade etmeyip savsaklayanlar. İkincisi, bu tür istismarlara uğrama endişesiyle "karz-ı hasen" duygularını yitiren insanlar. Elbette ki bunların da yaptığı doğru değil. Bütün istismarlara rağmen iyilik yapmak ve bu duyguyu yitirmemek ahlâksal mükemmelliktir. Bir başka ifadeyle, "insanların fütursuzca vefasızlığına rağmen, insanların hayasızca kadir kıymet bilmemelerine rağmen doğruluk ve takva ahlâksal mükemmelliktir. Atalarımız ne güzel söylemiş: "İyilik yap, denize at, balık bilmezse Hâlık bilir." Takva ehli olmanın yegâne yolu hamiyetsever olmaktır, cömert olmaktır, varlıkta da, yoklukta da infakta bulunmaktır, yarım hurma ile de olsa gönül almaktır. Bunlar en önemli insanî hasletlerdir.

Biz bu satırlarımızda tabiri caizse öz eleştiri yapıp bir takım olumsuzluklardan söz ettik, ama hemen şu gerçeği de belirtmiş olalım ki, ümmet bünyesinde öylesine erdemli fertler ve öylesine faziletli hayır ve sosyal yardımlaşma derneklerimiz, vakıflarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız var ki, bunlar gerçekten yaptıkları hizmetlerle bizim yüzakımızdır. Ancak İslâm'da zekât ve beytül mal olguları kamu yönetimine tekabül ettiği için ümmet bazında henüz halledilmemiş bir sorunla karşı karşıyayız. O da fakirlik ve geri kalmışlık zilletinden ümmet olarak kurtulmayışımız. Bu da kamusal alana "takva" olgusunu henüz taşıyamayışımızdan kaynaklanmaktadır. Zira takva kavramı sadece bireysel yaşamımızla ilgili değil, toplumsal ahlâkımızla da ilintilidir. Daha açık bir ifadeyle, biz Müslümanlar devlet bazında takvayı yaşamalıyız. Kamusal alandaki bütün kurum ve kuruluşlarımıza takvayı taşımalıyız. Takvayı sadece münferiden ve vakıf bazında yaşamak yeterli olsaydı İslâm âleminde bir tek fakir ve bir tek ihtiyaç sahibi insan kalmazdı. Ama gelin görün ki, adımbaşı dilenci, adımbaşı sefalet ve adımbaşı kirlilik. Temiz siyasetle ancak temiz toplum oluşturulur. Bu ise günümüz itibariyle köklü bir arınmışlığı zorunlu kılmaktadır. "Allah arınanları sever." (Tevbe:108) Takva işte budur. Biz fert bazında olduğu gibi, ümmet olarak da her türlü kirlilikten arınırsak ancak o zaman takvaya ulaşmış oluruz.

Birçok konuda olduğu gibi takva hususunda da ümmet olarak bir kavram kargaşası, bir algı açmazı içerisinde olduğumuz acı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Takvayı biz sadec bireysel "sakınma" olarak algılıyoruz. Bireysel olarak siz istediğiniz kadar iyi, dürüst ve erdemli insanlar olun bu asla yetmemektedir. Eğer yetseydi Allah Resûlü (s.a.a) Mekke'den Medine'ye hicret etmez ve orada anayasal bir düzen oluşturmazdı. Takva adına her alanda biz Allah'ın rızasını gözetmek zorundaysak bu kamusal düzenimize de sirayet etmelidir. Etmezse ne olur? Takvanın etki alanı dışında bir devlet şekli karşımıza çıkar. Bunun ismi ister saltanat sistemi olsun, ister saküler rejim olsun sonuç değişmez. Müslümanın haramlardan ve günahlardan sakınan ve sakındıran takva temeline dayalı bir devlet düzeni olmalıdır. Emr-i maruf ve nehy-i münker buyruğu sadece münferid bir vecibe değildir. Bu görev ağırlıklı olarak devletin uhdesindedir. Yüce Rabbimiz'in, "Hep beraber Allah'ın ipine sarılın" (Âl-i İmrân:103) buyruğu takva temelinde dayalı bir devlet düzenini zorunlu kılmaktadır. Hep beraber Allah'ın ipine ancak devlet yapılanması ile sarılabiliriz. İlâhî buyruktaki "Hep beraber" lafzı kamusal alandaki takva boyutlu mükellefiyetimizi de ihtiva etmektedir.

Birçok dinî kavramlarda olduğu gibi bugün ne yazık ki, takva hususunda da ümmet sınıfta kalmış bulunmaktadır. Ümmet olarak Rabbimiz bizleri gerçek takvaya ulaşanlardan eylesin. Böyle bir duanın tahakkuk etmesi için 57 ulus parçadan bir tek "İslâm Devleti" çatısı altında birliktelik oluşturmamıza bağlıdır. Takva olgusu insana ümmet bazında kamusal birliktelik hissi vermelidir. Vermiyorsa kişinin insanî hasletlerinde arıza var demektir. İnsan kendisini esfele safiline yuvarlanmaktan ancak takva ile kurtarabilir. Aşağılık ve zillet içerisinde bir hayata düçar olmak ancak tekva yitiminden sonra olur. Takva bir mü'min şahsiyetin olmazsa olmasıdır. İnsanın kemâle ermesi, insanın veli kul olması ancak takva ile mümkündür. Bir başka ifadeyle, insanın "insan" olması ancak takva ile mümkündür. Bu nedenledir ki bir özlü sözde kişinin makamı "insan" olmakla tarif edilmektedir: "Bir kişinin ulaşacağı en yüksek mertebe 'insan' olmaktır." Buna istinadendir ki merhum İmâm Humeynî, "Molla olmak zordur ama 'insan' olmak daha zordur" diye buyurmaktadır.

İnsanı faziletli kılan yüce erdemler için "insanî hasletler" ibaresini kullanırız. Zira bu erdemler ontolojiktir, yani insanın fıtratında, insanın yaradılışında vardır. Nitekim Rabbimiz, İsrâ Sûresi'nin 70'nci ayetinde "Biz Âdemoğlunu kerem sahibi olarak yarattık" diye buyurmaktadır. (Kerremna beni Âdem.) Tin Sûresi'nin 4'ncü ayetinde ise, "Biz insanı (kişilik ve şahsiyet olarak) en güzel biçimde yarattık" diye buyurmaktadır. (Ahseni takvim.) İnsan fıtratında var olan bu hasletlerini ancak takva ile koruyup tahkim edebilir. Bu nedenledir ki ayet ve hadislerle takvalı olmamız önerilmektedir.

"Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O hâlde tövbe eden ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azabından koru." (Mü'min:7)

"Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa Allah onun işlerini kolaylaştırır." (Talak:4)

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Modern Haçlı Saldırıları - 20 Eylül 2020
  • Cürüm İşlemek Amacıyla Teşekkül Oluşturmak - 30 Temmuz 2020
  • Sorun Sadece İstanbul Sözleşmesi Değil! - 30 Haziran 2020
  • Dünya Kudüs Günü - 30 Mayıs 2020
  • Oruç ve Disiplin - 30 Nisan 2020
  • Koronavirüsün Düşündürdükleri - 02 Nisan 2020
  • İlk Yanlış: ABD adına Ankara'nın Şam'dan Reform Talepleri! - 10 Mart 2020
  • Türkiye, Suriye ile savaştırılmak mı isteniyor? - 16 Şubat 2020
  • Sicili Bozuk Katil Amerika - 25 Ocak 2020
  • ABD ve NATO Musibeti - 15 Aralık 2019
  • ABD'nin Yakın Tarihimizdeki Politikaları ve Trump'ın Küstahlığı - 01 Kasım 2019
  • ABD'nin Taşeronu Suudi Arabistan'a Dur İhtarı! - 30 Eylül 2019
  • Vahdet Bilinci Ve İslam Birliği - 31 Ağustos 2019
  • Ahlâk ve İslâm Birliği - 20 Temmuz 2019
  • Yeni Zelanda Ve Sri Lanka Katliamlarının Düşündürdükleri - 01 Mayıs 2019
  • Şer Ekseni - 30 Mart 2019
  • İslâm Devrimi'nin 40. Yılı - 07 Mart 2019
  • Nikâhta Keramet Vardır - 28 Şubat 2019
  • Evliliğe Giden Yolda Kıskançlık... - 17 Şubat 2019
  • Uygurlu Müslüman Türklere Uygulanan Çin Zulmü - 05 Şubat 2019
  • 1
  • 2
  • 3
Köşe Yazarları
Etem Sevik
Etem Sevik
Kültür Gündemi
​BOSNA'DA BİR KATLİAM: SREBRENİTSA 1995
Tarık Sezai Karatepe
​BOSNA'DA BİR KATLİAM: SREBRENİTSA 1995
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER
Şener MENGENE
GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK ÖNERİLER
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
GIDA ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULAN KELEPÇE: İKLİM KANUNU
Orta Asya orta Doğu olur mu?
Galip İLHANER
Orta Asya orta Doğu olur mu?
Leman Dergisine ve Destekçilerine Açık Çağrım: Haddinizi bilin!
Ahmet CEKİN
Leman Dergisine ve Destekçilerine Açık Çağrım: Haddinizi bilin!
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
EHLİ KÜFFAR CESARETİNİ MÜSLÜMANLARDAN ALIYOR
Hasan ERDOĞAN
Hasan ERDOĞAN
Hayırlı olsun yeni yılımız 1447
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
İSRAİL, SEN VİCDANSIZSIN! ARAP DÜNYASI, SİZ DE UTANMAZSINIZ!
Ebru ÖZTÜRK
Ebru ÖZTÜRK
BABALAR GÜNÜ
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
ABUZER'İN SUÇU NE?
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kalbin Pusulası: Evliliğe Giden Yolda Kaygılarla Yol Almak
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sinyalleri: 2025 Şubat Ayı, 2024'e Göre Nasıl Değişti?
 Atilla Mehdigil
Atilla Mehdigil
Hayranım şu Ramazan'ın bereketine
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
SUAT GÜN
İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
ÇİFTLER ARASI DUYGUSAL YAKINLIK KURMADA İLETİŞİMİN ÖNEMİ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Toplumların zehri: Yozlaşma…
KÂMİL ÇAKIR
Toplumların zehri: Yozlaşma…
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Davut İZOL
Davut İZOL
GÜZELLİK UĞRUNA ÖNEMSENMEYEN SAĞLIK
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
Özkan Sapsağlam
Orada çocuklar ölüyor burada insanlığımız
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
Yasin Aktay
Yasin Aktay
Umman ve Yemen'den Türkiye'ye bakış
Şenay Tek
Şenay Tek
"MEYDAN-I OKUMAK"
Sabri Gültekin
Sabri Gültekin
Bu şarkının 'hikâyesi' eksik
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Çok Okunan Haberler
İstanbul'da Derin Yapılanma Operasyonu: Başsavcı Gürlek'in Tespitleri Cunta Hazırlığını Gözler Önüne Serdi
İstanbul'da Derin Yapılanma Operasyonu: Başsavcı Gürlek'in Tespitleri...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Soruşturma Başlatıldı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Soruşturma Başlatıldı
Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Bambal İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcılığı'na Atandı
Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Bambal İstanbul İl...
Belediyelere Soruşturma Yağmuru: 176 İznin 59'u AK Parti, 58'i CHP'li İsimlere
Belediyelere Soruşturma Yağmuru: 176 İznin 59'u AK Parti, 58'i CHP'li...
Küçükçekmece Müftülüğü'nden Aşura Günü'nde Anlamlı Etkinlik:
Küçükçekmece Müftülüğü'nden Aşura Günü'nde Anlamlı Etkinlik:...
TOKKON’un Muharrem Ayı İftarında Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi
TOKKON’un Muharrem Ayı İftarında Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi
İstanbul Emniyeti'nde Geniş Çaplı Tayin: Mali Şube’ye Orhan Şen Atandı
İstanbul Emniyeti'nde Geniş Çaplı Tayin: Mali Şube’ye Orhan Şen...
CHP'li Üç Büyükşehir Belediye Başkanına Gözaltı: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Operasyon
CHP'li Üç Büyükşehir Belediye Başkanına Gözaltı: İstanbul Cumhuriyet...
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut Hayatını Kaybetti
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut Hayatını Kaybetti
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi'nde İçki Şikayetlerine Müdahale: Kaymakamlık ve Emniyet Harekete Geçti
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi'nde İçki Şikayetlerine Müdahale:...
Ayasofya Tabelasındaki “Cami” İbaresinin Kaldırılması Tartışma Yarattı: Tepkiler Büyüyor
Ayasofya Tabelasındaki “Cami” İbaresinin Kaldırılması Tartışma...
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim