Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. SUAT GÜN
  3. SUDAN DARBESİ EL BEŞİR NEREDE HATA YAPTI
Yayınlanma: 12 Nisan 2019 - 10:27

SUDAN DARBESİ EL BEŞİR NEREDE HATA YAPTI

12 Nisan 2019 - 10:27
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SUDAN DARBESİ EL BEŞİR NEREDE HATA YAPTI
SUAT GÜN

Sudan 1956’da İngiltere’den ayrılarak bağımsızlığını kazandı. İngiltere çekilmek zorunda kaldığı bütün ülkelerde yaptığının aynısını yaparak iç çatışma ve fesat tohumlarını ekerek gitti. Sudan 17 yıl süren iç savaş yaşadı. İç savaş 1972 yılında yapılan Adis Ababa Antlaşması ile son buldu. Bu geçici barış 10 yıl sürdü. İç savaş tekrar başladı. 1958’de General İbrahim, askeri bir darbeyle işbaşına geldi 1964’te Güney Sudan’da başlayan isyanlar sonucu çekilmek zorunda kaldı. 1969’da yeni bir askeri darbe gerçekleşti yönetime İhtilal Konseyi geçti. İhtilal Konseyi Başkanı Cafer el-Nümeyri Sudan’ı yönetmeye başladı. 1972’de 10 yıl süren iç savaş sonunda Anya Nya hareketi ile barış sağlandı, ülkenin güneyine özerklik verildi.  1981 yılında Libya ile bazı çatışmalar yaşandı. 1983 Başkan Numayri ülkede şeriat ilan etti.  Nümeyri yurtdışında bulunduğu bir sırada darbe yapılarak iktidardan uzaklaştırıldı. Askeri yönetim yeni bir anayasa hazırlayarak 1986 Nisanında seçime gitti. 1986 Yapılan genel seçimlerden sonra Sadık el-Mehdi Başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. 1988’de  Koalisyon ortaklarından Demokratik Birlik Partisi, güneydeki isyancılarla anlaşma imzaladı ancak anlaşma yürürlüğe girmedi. 
Ömer El Beşir’in,1989’da kansız bir darbeyle yönetimi ele geçirdi. Sudan milli İslami hareketinin ideologu Sudan İhvan Hareketi lideri Hasan el Turabi ile 10 yıl çalıştı ve  (Milli İslami Cephe Partisi) 1999’da yollarını ayırdı. Sudan’ın milli kimliğine dönmesi İslami cephe ( ensar ve ihvan )  harekâtında büyük emeği olan Turabi’nin saf dışı edilmesi ciddi bir yanlışlıktı. İslam dünyasının köleleştirilmesi Büyük İsrail’in önünün açılması için İslam içi çatışma ve yapılan stratejik hatalardan azami şekilde istifade edilmektedir. İsrail’in Oded Yinon Plânı ile Sudan üçe bölünmesi gereken ülkeler arasında zikredilmektedir.
 
Sudan’da Arap asıllı Müslümanlar nüfusun (%50)’sini teşkil eder. Hıristiyan Dinkalar (%11,5), yerel dinlere mensup diğer Müslümanlar Bejalar (%6,5), Nubalar (%6), Nubiyeler (%5), Hausalar (%4), Azandeler (%2,7), Beriler (%2,5), Furlar (%2), Fulaniler (%1,5), Masalitler (%1,1), Takaliler (%0,9), Tamalar (%0,5) ve %0,5'ten daha az olan birçok etnik unsur bulunmaktadır. Ancak bu gurupların %90’ı Müslüman’dır.
Ali Mazrui'nin veciz ifadesiyle anlatmak gerekirse, Afrika'da yaşanan savaşların rengi siyahtır, ama bu savaşların kökleri beyazdır.
Sömürgeci yönetimlerin etkileri bugüne yansıyan bir diğer uygulaması ise kurdukları sistem ile etnik gruplar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözen yerel mekanizmaların lağv edilmesidir. Sömürgeci güçler Afrika'da ele geçirdikleri topraklarda uygulanmakta olan çatışma çözüm yöntemleri­ni yok etmiş ve yerlerine tesirli çalışacak yeni kurumlar kurmamış çatışmayı tahrik edecek mekanizmaları elde tutarak ayrılmış gitmişlerdir.
Sudan haritasına dikkatli bakılırsa S. Arabistan dâhil 10 ülke ile komşu olduğu görülmektedir. Bağımsızlığa kavuştuktan sonra 1960’ta yapılan nüfus sayımına göre 7.527.450 olan nüfus 40,53 milyona (2017) yükselmiştir. Güney Sudan ayrılmadan önce yüzölçümü  2.504.000 km2 idi.
Sudan'da son derece karmaşık bir siyasi yapılanma mevcuttur. Ülke 25 eyalete bölünerek yönetilmektedir. Tüm eyaletlerde eyalet vali­sinin yanı sıra bir Eyalet Meclisi ve Eyalet Bakanlar Kurulu bulunmaktadır. Bu kabinelere atamalar önce Güney Kuzey anlaşması gözetilerek, sonra bölgesel dengeler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Hartum’daki Federal hükümette de bu dengeler göz önüne alınmaktadır. Herhangi bir bölgeden güçlü bir direniş gösteren bir hareket zuhur ettiğinde lideri genellikle bu kabinelerde bir görevle taltif edilerek sisteme dâhil edilmekte ve bu yolla muhalefeti giderilmektedir.
SUDAN HARİTASI
 
 

LİBYA
DEMOKRATİK KONGO
UGANDA
KENYA
MISIR
Açıklama: C:\Users\win7\Desktop\SUDAN\BİRLEŞİK SUDAN.JPG 
Güney Sudan ayrıldıktan sonra eyalet sayısı 15’e düşmüştür. Bu eyaletler; El Cezire, El Kadarif, Mavi Nil, Kassala, Hartum, Kuzey Kızıldeniz, Kuzey Darfur, Kuzey Kordofan, Nil Nehri, Batı Darfur, Güney Kordofan, Güney Darfur, Beyaz Nil, Sennar’dır.
Sudan'ın büyük bir bölümü düz araziden oluşmaktadır. Bu arazinin %50'si tarıma uygun çok verimli arazidir. 17 milyon hektar arazide ekim yapılan Sudan'ın, tüm dünyada baş göstermekte olan gıda yetersizliği göz önüne alındığında son derece önemli bir imkâna sahip olduğu anlaşılmaktadır. Zira bu miktarda bir arazi uygun tekniklerle ekilip biçilebilirse elde edilecek ürünün tüm Afrika'ya yetecek miktarda olabileceği ifade edilmektedir. Verimli tarım arazileri bulunan Sudan'da, 84 milyon hektar kullanılabilir tarım arazisi mevcut olmasına rağmen yaklaşık 17 milyon hektarında tarım yapılıyor. Halk zengin toprakların fakir bekçisidir. (Sudan’da boş duran kullanılabilir tarım arazisi miktarı Türkiye yüzölçümünden büyüktür.)
“Belli bir üretim gerçekleşince insanlar bunu yeterli görüyor. Hâlbuki kullanılabilir vaziyette olup kullanılmayan milyonlarca hektar arazi olduğunu görmezden geliyor. Görmezden gelinmesinin en büyük sebeplerinden biri, teknik yapı yetersizliğidir. Özellikle tarım aletlerinin yokluğu ve bilgi yetersizliği tarım arazilerinin kullanılmamasında önemli faktörlerdir.”
"Sudan aynı zamanda su zengini olan bir ülkedir. Beyaz ve Mavi Nil Hartum’da birleşiyor. İki nehrin birleşmesi, Türkiye’deki 20 nehirden daha fazla su taşıdığı rakamlarla sabittir. Bunun daha fazlası ise yer altında mevcuttur. Dünyanın en büyük ikinci yeraltı su havzası ise Sudan’dadır.” Ve bu imkânlardan istifade edilmemektedir.
Sudan için Türkiye’nin bir şeyler yapması ve harekete geçmesi gereklidir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ MESELESİ –ll - 16 Ekim 2024
  • İSRAİL'İN GÜVENLİK MESELESİ - 10 Ekim 2024
  • HAMAS'I KİM KURDU? NASIL DÖNÜŞTÜ? NE YAPILMALIDIR? - 06 Kasım 2023
  • HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ MÜDÜR, FİLİSTİN'İN KUVAYI MİLLİYE GÜCÜ MÜDÜR, BAĞIMSIZLIK SAVAŞÇISI MIDIR, MEŞRU MÜDAFAA ORGANI MIDIR, NEDİR?- l - 02 Kasım 2023
  • Cumhuriyet'in 100 Yılını Değerlendirmek - 29 Ekim 2023
  • Aksa Tufanı'nın Başlangıcından Bu Güne Kadar Söylenen Muhtelif Sözler - 20 Ekim 2023
  • ARAPLAR BİZİ ARKADAN VURDU RETORİĞİ - 17 Ekim 2023
  • ARAPLAR BİZİ ARKADAN VURDU RETORİĞİ - 13 Ekim 2023
  • ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'İN İRAN'I TEHDİT ETMESİ, İSRAİL'İN ELİNDEKİ NÜKLEER SİLAHLARI GÖRMEZDEN GELMESİ - 11 Ekim 2023
  • SAVAŞAN İKİ TARAFADA SİLAH SATMANIN ŞEHVETİ - 12 Haziran 2023
  • ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'İN İRAN'I TEHDİT ETMESİ, İSRAİL'İN ELİNDEKİ NÜKLEER SİLAHLARI GÖRMEZDEN GELMESİ - 10 Haziran 2023
  • SEÇİM SONUÇLARI ANALİZİ - 15 Mayıs 2023
  • 2.DÜNYA SAVAŞI VE WERNHER VON BRAUN-SELÇUK/HALÜK BAYRAKTAR MESELESİ - 25 Nisan 2023
  • SUDAN'IN İÇ ÇATIŞMA MESELESİ - 24 Nisan 2023
  • İSRAİL'İN 2023 GAZZE SALDIRISI - 10 Nisan 2023
  • SURİYE'DE İRAN'A BAĞLI GÜÇLER ve İDLİP'TE SAVAŞ - 08 Mart 2020
  • LİBYA'NIN MESELESİNE GİRİŞ- l - 12 Ocak 2020
  • YERLİ TANK-YERLİ TRAKTÖR - 12 Eylül 2019
  • SUDAN DARBESİ VE EL BEŞİR NEREDE HATA YAPTI - 17 Nisan 2019
  • SUDAN DARBESİ ve DARFUR SORUNU - 15 Nisan 2019
  • 1
  • 2
  • 3
Köşe Yazarları
Atatürk'ün yaptığı bütün devrimler CHP'de başarısız oldu
Galip İLHANER
Atatürk'ün yaptığı bütün devrimler CHP'de başarısız oldu
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
Doç.Dr.Nurettin Akçakale
HİLFÜ'L-FUDÛL (ERDEMLİLER TOPLULUĞU)
GÜLNAZ KAYNAK
GÜLNAZ KAYNAK
EDEBİ İLE ELEŞTİRİ HAKTIR
Etem Sevik
Etem Sevik
GÜREŞİN DOĞASI: MÜCADELE RUHU İLE İNSANIN KENDİSİNİ AŞMA ÇABASI
Şenay Tek
Şenay Tek
Trump mı, İngiliz Aklı mı?
Abdullah TAŞKIN
Abdullah TAŞKIN
KUDÜS İÇİN KIYAM VAKTİ
Yeryüzünde Mücahitler Nerdesiniz?
Ahmet CEKİN
Yeryüzünde Mücahitler Nerdesiniz?
Hasan ERDOĞAN
Hasan ERDOĞAN
57 Müslüman Ülke: Kâğıt Üzerinde Dev, Gerçekte Sessiz
Meryem Özdemir
Meryem Özdemir
Ergen Ebeveyn İlişkisinde Çözüm Yolları
Veysel şengül
Veysel şengül
"Hayatın Pergeli: Sabit Noktanı Bulmak"
Halil Ayhan
KRİZ YÖNETİMİNDE PARA POLİTİKASI BAŞARILI OLDU MU?
YENİ AFET VE ACİL DURUM ÖNLEMLERİ
Şener MENGENE
YENİ AFET VE ACİL DURUM ÖNLEMLERİ
Cüneyt TÜZEL
Cüneyt TÜZEL
ORTAK PAYDADA ZENGİNLEŞMEK
Ebru ÖZTÜRK
Ebru ÖZTÜRK
BABALAR GÜNÜ
ALEYNA KOCABIYIK
ALEYNA KOCABIYIK
Kalbin Pusulası: Evliliğe Giden Yolda Kaygılarla Yol Almak
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
Dr.Osman BÜYÜKKAYA
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
Sibel Arslan
Sibel Arslan
Türkiye İmalat Sektöründe Durgunluk Sinyalleri: 2025 Şubat Ayı, 2024'e Göre Nasıl Değişti?
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
Av. Mehmet Erol ULUTAŞ
YARGI SİSTEMİMİZDEKİ GÖZALTI SÜRELERİ, HUKUKSAL REFORMLAR VASITASI İLE İYİLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?..
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Doğan Bekin
TÜRKİYE'DEKİ KÖTÜ GİDİŞATI NASIL OKUMALIYIZ
Emrah POLAT
Emrah POLAT
Yoldaki İşaretler (Davet ve Cihat)
Nedim ODABAŞ
Nedim ODABAŞ
"Yarın Hak'kın divanına varınca" ne diyeceksiniz?
Ahmet Alparslan Rufai
Ahmet Alparslan Rufai
KAMUOYUNA DUYURU VE TEŞEKKÜR...
Davut İZOL
Davut İZOL
GÜZELLİK UĞRUNA ÖNEMSENMEYEN SAĞLIK
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
Doç. Dr. Necmettin Çalışkan
BİR DAVA ADAMI OLARAK HASAN BİTMEZ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
HAKAN BERKTAŞ
Ataşehir Belediye Başkanı neden Hakan Berktaş olmalı?
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
Fehmi DEMİRBAĞ
İSRAİL NASIL KURULDU. 4
 Türkan Çiğdem
Türkan Çiğdem
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN DİNAMİKLER
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
İsmail Soner SEKMAN
1805 Sarturner tarafından izole edilen morfin.
Çok Okunan Haberler
KÜDEF Tarih Yazdı:Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlar Katıldı, Salon Tıklım Tıklım Doldu
KÜDEF Tarih Yazdı:Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlar Katıldı,...
Saadetli Kadınlardan Türkiye'ye Vicdan Çağrısı:
Saadetli Kadınlardan Türkiye'ye Vicdan Çağrısı:"Sesimiz, Sözümüz,...
Bayrampaşa Belediye AK Parti'ye Geçti! AK Parti 19 – CHP 18
Bayrampaşa Belediye AK Parti'ye Geçti! AK Parti 19 – CHP 18
AK Parti'de İstifa ve Görevden Alma Dalgası: Teşkilatlarda Peş Peşe Ayrılıklar Yaşanıyor
AK Parti'de İstifa ve Görevden Alma Dalgası: Teşkilatlarda Peş Peşe...
İsrail’in İlhak Hamlesi Dünyayı Ayağa Kaldırdı
İsrail’in İlhak Hamlesi Dünyayı Ayağa Kaldırdı
Washington ve Pekin arasında kritik görüşme 30 Ekim’de yapılacak
Washington ve Pekin arasında kritik görüşme 30 Ekim’de yapılacak
Birol Boz: “Gümüşhaneliler Birlik ve Dayanışmanın Sembolüdür”
Birol Boz: “Gümüşhaneliler Birlik ve Dayanışmanın Sembolüdür”...
Sadakataşı Mısır'da yaşayan Gazzeli ailelere yardım ulaştırdı
Sadakataşı Mısır'da yaşayan Gazzeli ailelere yardım ulaştırdı
Rafet Orhan “Birlik ve Beraberlikle Cumhuriyeti Yüceltmeye Devam Edeceğiz”
Rafet Orhan “Birlik ve Beraberlikle Cumhuriyeti Yüceltmeye Devam Edeceğiz”
Gebze’de Korkunç Anlar: 6 Katlı Bina Bir Anda Yerle Bir Oldu!
Gebze’de Korkunç Anlar: 6 Katlı Bina Bir Anda Yerle Bir Oldu!
Cumhuriyetin İzinde 101 Yıl:
Cumhuriyetin İzinde 101 Yıl: "100 Yılın Tanığı" Sergisi
Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • İhbar Hattı
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim