Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Bi İnsan Derneği'nden Yardım Seferberliği: Kermesle Dayanışma Ruhu Zirveye Ulaştı
Bi İnsan Derneği'nden Yardım Seferberliği: Kermesle Dayanışma Ruhu Zirveye Ulaştı
Meksika'dan Google'a dava
Meksika'dan Google'a dava
Kuzey Kore lideri Kim'den Ukrayna açıklaması
Kuzey Kore lideri Kim'den Ukrayna açıklaması
Antalya'da NATO güvenlik zirvesi düzenlenecek
Antalya'da NATO güvenlik zirvesi düzenlenecek
Trump'ın sabrı tükendi: Netanyahu ile bağlarını kesti
Trump'ın sabrı tükendi: Netanyahu ile bağlarını kesti
İran'dan ABD medyasına sert yanıt
İran'dan ABD medyasına sert yanıt
Almanya Başbakanı Merz'den Türkiye'ye ziyaret
Almanya Başbakanı Merz'den Türkiye'ye ziyaret
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Türkiye'de pandemiden sonra uyuz hastalığının görülme sıklığı yüzde 50 arttı.
SAĞLIK
Yayınlanma: 09 Eylül 2023 - 12:34

Türkiye'de pandemiden sonra uyuz hastalığının görülme sıklığı yüzde 50 arttı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘ihmal edilmiş tropikal hastalık’ olarak tanımladığı uyuz hastalığının görülme oranı pandemi sonrasında yüzde 50 arttı. Hastalığın tedavisi ile ilgili kritik noktalara değinen Doç. Dr. Aslan Yürekli, “Bulaştan sonra belirtilerin ortaya çıkması için geçen süre ortalama 3 hafta olduğu için, şikâyeti olsun olmasın temas halindeki herkesin tedavi görmesi çok önemli” uyarısında bulundu.

SAĞLIK
09 Eylül 2023 - 12:34
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye'de pandemiden sonra uyuz hastalığının görülme sıklığı yüzde 50 arttı.
Uyuz hastalığı, ‘Sarcoptes scabiei var hominis’ isimli parazitin vücuda yerleştikten sonra ‘silion’ adı verilen tüneller kazarak ilerlemesi ve burada yumurtalarını bırakarak üremeye devam etmesiyle ortaya çıkan bir hastalık. Bu süreçte insan vücudunda parazite karşı alerji gelişir ve bu reaksiyon kendini özellikle gece ve sıcak havada artan, dayanılmaz bir kaşıntı şeklinde gösterir. Parazit vücuttan temizlenmediği sürece ise bu alerjik reaksiyon katlanarak artar ve hastanın vücudu kaşınmaya bağlı yara izleri ile dolar.

Son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘ihmal edilmiş tropikal hastalık’ olarak tanımladığı ve hem dünyada hem ülkemizde pandemi sonrası yüzde 50 artış yaşanan uyuz hastalığı, halen varlığını sürdürmektedir. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde görev yapan Doç. Dr. Aslan Yürekli, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi ve tedavideki son gelişmeleri aktardı.



TÜM DÜNYADA UYUZ VAKALARINDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR

“Sadece ülkemizde değil tüm dünyada uyuz vakalarında artış görülmektedir. Özellikle 2018 yılının son yarısından sonra başlayan bir vaka artışı dikkat çekmektedir. Hastalık doğası gereği salgın dönemleri ile seyretmektedir. Aynen COVİD-19 salgınında olduğu gibi belli dönemlerde artış yapıp zamanla gerileme eğilimindedir. Tüm dünyada yaşanan düzensiz göç hareketi de bu artışa katkıda bulunmuştur” bilgisini veren Doç. Dr. Yürekli, özellikle sonbahar ve kış aylarında vaka oranında artış yaşandığını belirtti. 

HASTA YAKINLARI, BELİRTİ GÖRÜLMESE DE TEDAVİ EDİLMELİ

“Uyuz hastalığı, hasta ile yakın temas sonucu bulaşır. Sanılanın aksine tokalaşma, yan yana oturma gibi kısa süreli temaslarla bulaşma olmaz. Hasta ile yan yana yatmak, hastanın havlusu, kıyafetleri gibi kişisel eşyalarını kullanmak bulaşmaya neden olabilir” bilgisini veren Doç. Dr. Yürekli, hasta yakınlarının alması gereken önlemlerle ilgili şunları söyledi:

“Bulaştan sonra belirtilerin ortaya çıkması için geçen süre ortalama 3 hafta olduğu için, şikâyeti olsun olmasın temas halindeki herkesin tedavi görmesi çok önemli. Şikâyeti olmayan hastaların tedaviyi reddetmesi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve bu yüzden aile bireyleri tekrar tekrar hastalığı birbirlerine bulaştırıyor. Bu süreçte ayrıca hasta yakınları, hasta ile yakın temastan kaçınmalı ve hastanın kişisel eşyalarını kullanmamalıdır. Hasta yakınları kaşıntı olsun olmasın, şikâyeti olsun olmasın kesinlikle hasta ile eşzamanlı tedavi görmelidirler. Bütün aile bireylerine aynı gün tedavi uygulanması gerekliliği uyuz hastalığının tedavisindeki en önemli zorluklardan biridir.”

TEDAVİDEKİ ZORLUKLAR BULAŞMAYI ARTIRIYOR

Uyuz hastalığında, sürme ilaçlar ve kremler kullanarak uzun ve zahmetli bir tedavi dönemi geçirildiğini aktaran Doç. Dr. Yürekli, şunları söyledi:

“Uyuz hastalığının hızla yayılmasındaki en önemli etken tedavi sürecindeki zorluklardır. Tedavide kullanılan sürme ilaçların bazılarının vücutta 24 saat, bazılarının ise 72 saat beklemesi gerekiyor. Bu kremlerin etkili olabilmesi için, uyuz parazitine temas etmesi ve belli bir süre temas halinde kalması şart. Hastanın tedaviye uyumu ise burada devreye giriyor. Örneğin hastanın, ilacı sürdükten sonra tuvalet veya yemek ihtiyacı gibi durumlarda elini yıkadığında ilacı tekrar tekrar sürmesi gerekiyor. Sürekli ilaç sürmek ve tüm gün bütün vücudu kaplayan bir kremle yaşamak hasta uyumunu azaltarak tedavi sürecini zorlaştırıyor.”

SADECE VÜCUDU DEĞİL KIYAFETLERİ DE ARINDIRMALIYIZ!

Uyuz hastalığının zorluklarından biri de yaşanılan ortamın, kullanılan eşyaların ve kıyafetlerin dikkatli ve özenli bir şekilde temizlenmesi gerekliliğidir. “Sadece vücudumuzu tedavi etmemiz yeterli değildir. Parazit, kıyafetlerimizde de yaşamını sürdürmektedir. Kıyafetlerimizden paraziti arındırmazsak vücudumuzdaki paraziti öldürsek bile kıyafetlerimizden tekrar parazit almaya devam ederiz” bilgisini veren Doç. Dr. Yürekli, kıyafetlerin 60 derece sıcaklıkta yıkanması gerektiğini, yıkanamayacak kıyafetlerin ise ağzı kapalı büyük bir poşet içerisinde 7 gün bekletilmesi gerektiğini söyledi.

TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE PSİKOLOJİK SAĞLIĞI BOZUYOR

Uyuz hastalığı tedavi edilmediğinde parazitler çoğalmaya devam eder ve kişi potansiyel bir bulaş kaynağı haline gelir. Bunun yanı sıra sürekli kaşınmaya bağlı olarak deride enfeksiyonlar gelişebilir. Gece kaşıntı arttığından hastada uyku bozukluklarının ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yürekli, hastalık tedavi edilemez ve kronikleşirse kişinin psikolojik durumunun olumsuz yönde etkileneceğini sözlerine ekledi. “Hastalık paraziter bir hastalık olmasına karşın aslında sosyal bir problemdir. Hastalar insan içine çıkmaktan çekiniyorum, kimsenin evine gidemiyorum, hastalığımı bilenler benden kaçıyor gibi söylemler ile yaşadıkları zorluklardan şikâyet ederler. Bazı hastalar ise uyuzdan kurtulmak için her yeri sürekli temizlediklerini ve “temizlik hastası” olduklarını ifade etmektedirler” şeklinde konuşan Doç. Dr. Yürekli, tedavinin ertelenmeden başlatılması gerektiğinin altını çizdi.

“TEDAVİYE UYUM SAYESİNDE HIZLI VE ETKİLİ BİR İYİLEŞME GERÇEKLEŞMEKTEDİR”

Uyuz hastalığının sürme ilaçlar ve kremlerle yapılan tedavisinde yaşanan zorluklarına karşın, Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan “ivermektin” etken maddeli oral tabletin tedaviyi oldukça kolay bir hale getirdiğini ve paraziti içeriden öldürerek etkin bir sonuç sunduğunu da vurgulayan Doç. Dr. Yürekli, sözlerine şöyle devam etti:

“Uyuz hastalığının tedavisinde kullanılan oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. Böylece hasta uyumu yüksek bir şekilde hızlı ve etkili bir tedavi süreci yaşanmış oluyor. 2001 yılında Avrupa’da insanda uyuz hastalığının tedavisi için onaylanan ivermektin, oral skabiyez tedavisinde paraziti öldürücü etkisi ve güvenli olmasıyla öne çıkıyor. Bu yöntem, uyuz salgını gözlemlenebilen yurt, yaşlı ve çocuk bakımevi, hastane, kışla, okul, yatılı okul ve cezaevi gibi toplu yaşam merkezlerinde ya da deprem gibi doğal afet sonrası toplu halde yaşamın sürdürüldüğü bölgelerde, hızlı ve kolay uygulanabilen bir yöntem olarak göze çarpıyor.”

 

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor FK'yı 2-0'la Geçti
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor...
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan...
Recep Babacan,
Recep Babacan, "Unutulan İzler Gölgelerde Gizlenenler" Kitabını Taksim'de...
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde İsrail'e Tepki
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde...
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den Adalet Çığlığı
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den...
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN KRİTİK ZİYARET
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN...
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Samir Şerifov’u Şam’da Kabul Etti
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı...
AKON Heyetinden Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Ünal'a Ziyaret
AKON Heyetinden Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Ünal'a...
Yeşilay'dan Küresel Atılım: Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası Başkan Seçildi
Yeşilay'dan Küresel Atılım: Doç. Dr. Mehmet Dinç, Uluslararası...
Konut Tesis Yönetimi A.Ş., 10. Yılını Gururla Kutluyor!
Konut Tesis Yönetimi A.Ş., 10. Yılını Gururla Kutluyor!
Rafet Orhan Liderliğinde Bir Başarı Hikâyesi Daha: Küçükçekmece Sinopspor Finale Yükseldi
Rafet Orhan Liderliğinde Bir Başarı Hikâyesi Daha: Küçükçekmece...
Torium AVM İsrail Zulmünü mü Destekliyor? Gazze Afişine Getirilen Yasak, Kamuoyunu Ayağa Kaldırdı!
Torium AVM İsrail Zulmünü mü Destekliyor? Gazze Afişine Getirilen...
Saadet Partisi Kadın Kolları'ndan Anlamlı Anneler Günü Etkinliği:
Saadet Partisi Kadın Kolları'ndan Anlamlı Anneler Günü Etkinliği:...
Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu'nda İşçi Haklarını Gündeme Taşıdı
Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu'nda İşçi Haklarını Gündeme...
Küçükçekmece Sanayi ve İş Adamları Derneği (KSİAD),Yerel ve Ulusal Basınla Buluştu
Küçükçekmece Sanayi ve İş Adamları Derneği (KSİAD),Yerel ve Ulusal...
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!...
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek...
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine...
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!...
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Her şey dahil, karbon ayak izi hariç
Her şey dahil, karbon ayak izi hariç

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim