1 Haziran’da İtalya’dan yola çıkan ve Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Özgürlük Filosu’na ait Madleen isimli yelkenli, İsrail güçleri tarafından durdurularak 12 gönüllüsüyle birlikte alıkonulmuştu.
Açlık Grevi ve Kötü Gözaltı Koşulları
Adalah’ın verdiği bilgilere göre, aktivist Thiago Avila, geminin alıkonulmasından bu yana açlık grevinde. Ramle’deki gözaltı merkezinde tutulan aktivistlerin sadece içilemeyen musluk suyuna erişim sağlanabildiği, bunun yanı sıra tahtakurusu istilasına maruz kaldıkları ifade edildi.
Gözaltındaki 12 aktivistten 4’ü sabah saatlerinde sınır dışı edilirken, kalan 8 kişi ise yaklaşık 5 saat süren mahkeme duruşmalarına çıkarıldı. Mahkeme sürecinde aktivistlere, “yasa dışı yollarla İsrail’e giriş” suçlaması yöneltildi ve 100 yıl boyunca ülkeye giriş yasağı getirildi.
Adalah: “Uluslararası Hukuk İhlal Ediliyor”
Adalah hukuk ekibi, İsrail’in Madleen gemisine uluslararası sularda el koymasının açık bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu vurguladı. Avukatlar, Gazze’ye yönelik ablukanın Uluslararası Adalet Divanı’nın geçici tedbir kararlarına aykırı olduğunu belirterek, “Bu abluka, savunmasız bir halkı açlığa mahkum ediyor. Bu durum açık bir toplu cezalandırmadır,” ifadelerini kullandı.
Adalah, aktivistlerin barışçıl ve silahsız olduklarının altını çizerek, gözaltına alınmalarının meşru olmadığını ve derhal serbest bırakılarak Gazze’ye yardım ulaştırmalarına izin verilmesi gerektiğini savundu.
Aktivistler: “Kaçırıldık”
Madleen gönüllüleri, mahkemede verdikleri ifadelerde, kendi rızaları dışında İsrail’e götürüldüklerini ve tek amaçlarının insani yardım ulaştırmak olduğunu söylediler. Aktivistler, Gazze ablukasının yasa dışı olduğunu ve İsrail’in eylemlerinin uluslararası hukuk tarafından meşrulaştırılamayacağını mahkeme heyetine aktardı.
İsrail makamlarının, aktivistlerin sınır dışı edilene kadar gözaltında tutulmalarını talep ettiği, gönüllülerin ise erken ayrılmayı kabul etmemeleri durumunda 72 saate kadar alıkonabilecekleri bildirildi.
Greta Thunberg: “İsrail Aktivistleri Kaçırdı”
Madleen gemisinden sınır dışı edilen aktivistlerden biri olan İsveçli çevre savunucusu Greta Thunberg, Paris’e ulaştıktan sonra yaptığı açıklamada, "İsrail, uluslararası sularda gerçekleştirdiği müdahaleyle aktivistleri açıkça kaçırdı," ifadelerini kullandı. Thunberg, operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.
Türk Aktivist Şuayb Ordu Türkiye’ye Dönüyor
Gemi mürettebatı arasında yer alan Türk aktivist Şuayb Ordu’nun, sınır dışı edilme belgesini imzaladığı ve kısa süre içinde Türkiye’ye doğru yola çıkacağı bildirildi.
Madleen Gemisine Müdahale Neydi?
Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından organize edilen insani yardım görevi kapsamında, 18 metrelik Madleen gemisi İtalya'nın Katanya kentinden yola çıkarak Gazze'ye doğru hareket etmişti. Amaç, İsrail'in yıllardır uyguladığı ablukayı kırmak ve bölge halkına doğrudan yardım ulaştırmaktı.
Ancak İsrail güçleri, uluslararası sularda müdahalede bulunarak gemiyi durdurdu ve içindeki tüm gönüllüleri gözaltına aldı. Gönüllülerin bir kısmı hâlihazırda sınır dışı edilirken, kalan aktivistlerin durumu ise belirsizliğini koruyor.
İnsan hakları örgütleri, uluslararası toplumu İsrail'in bu müdahalesine karşı daha güçlü bir tepki göstermeye çağırıyor. Mahkemenin gönüllülerle ilgili kararını önümüzdeki saatlerde açıklaması bekleniyor.































