Kolombiya İsrail’e Kömür İhracatını Yasakladı: “Soykırıma Ortak Olmayacağız”
Kolombiya hükümeti, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun talimatıyla İsrail’e kömür ihracatını tamamen yasaklayan kararnamenin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı, Amerikan X şirketi üzerinden yaptığı açıklamada, kararın gerekçesini “Filistin halkına yönelik savaş eylemlerinin devam etmesi” olarak açıkladı.
Kararname ve Uluslararası Hukuk
Yeni kararnamede, kömür ihracatının İsrail’in savaş makinesine katkı sağladığı vurgulanırken, Kolombiya’nın taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla kararın desteklendiği belirtildi. Ticaret Bakanı Diana Marcela Morales Rojas, “Kolombiya, Filistin halkının acılarına kayıtsız kalamaz. Bu adım, savaşın tırmanışını durdurmaya yönelik somut bir girişimdir ve ülkemizin dünya barışına kararlı katkısını gösterir” dedi.
Önceki Düzenlemeler ve Yeni Adımlar
Haziran 2024’te benzer bir kömür ihracatı yasağı uygulanmış, ancak uzun vadeli sözleşmeler nedeniyle bazı istisnalar tanınmıştı. Yeni kararnameyle tüm istisnalar kaldırıldı ve İsrail’e kömür ihracatı tamamen durduruldu.
Donanmaya El Koyma Emri
Cumhurbaşkanı Petro, Kolombiya Donanması’na İsrail’e kömür taşıyan gemileri durdurma ve el koyma talimatı verdi. Petro, yasağı ihlal eden şirketlerle devlet sözleşmelerinin iptal edileceğini de vurguladı. Ağustos 2024’te yaptığı açıklamada Petro, “Filistinli çocukları öldürmek için Kolombiya kömürüyle bomba yapıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.
Diplomatik Adımlar
Kolombiya, Gazze’de Filistin halkına yönelik saldırıları gerekçe göstererek 3 Mayıs’ta İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu son yasak, ülkenin Filistin’e verdiği desteği ekonomik ve diplomatik boyutuyla pekiştiriyor.































