Gazze’de Çifte Standart: Filistinlilerin Cenazelerine Ulaşmak 9 Ay Sürecek
İsrail’in aylar süren bombardımanlarının ardından enkaza dönen Gazze Şeridi’nde, hayatını kaybeden binlerce Filistinlinin cenazesine hâlâ ulaşılamıyor. Yaklaşık 61 milyon tonluk enkaz yığını altında kalan şehirde, kurtarma çalışmaları neredeyse imkânsız koşullarda yürütülüyor. Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü’nün elinde yeterli ekipman bulunmazken, kurtarma ekipleri cansız bedenleri elleriyle, kürek ve kazma yardımıyla çıkarmaya çalışıyor.
61 Milyon Tonluk Enkaz Altında Bir Halk
Birleşmiş Milletler verilerine göre Gazze, dünyada kişi başına en fazla yıkıma uğrayan bölge konumunda. Aylar süren İsrail bombardımanının ardından şehir, adeta bir enkaz yığınına dönüştü. Yıkımın büyüklüğü nedeniyle, sokaklarda hâlâ binlerce kayıp ve göçük altında kalan sivilin olduğu tahmin ediliyor. Sivil savunma ekipleri ise elektrik, yakıt ve ağır iş makinelerinden yoksun bir şekilde zamana karşı mücadele veriyor.
Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, enkazın kaldırılması ve kayıp Filistinlilerin bulunmasının mevcut imkânlarla en az dokuz ay sürebileceği belirtildi. Bölgede çalışan gönüllüler, “Artık kurtarma değil, çıkarma operasyonu yapıyoruz. Kayıplarımızı gömebilmek için bile mücadele veriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
“Bizim de Cenazelerimizi Kurtarmak İçin Aynı Ekipmanlara İhtiyacımız Var”
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Filistin Sivil Savunma İnsani Destek ve Uluslararası İş Birliği Direktörü Dr. Muhammed el-Mughir, uluslararası toplumun sessizliğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:“İsrailli rehinelerin cesetlerini kurtarmak için getirilen modern ekipmanları tüm dünya izledi. Bizim de kendi insanlarımızın cenazelerini kurtarmak için aynı ekipmanlara ihtiyacımız var. Ancak İsrail, ağır makinelerin Gazze’ye girişine hâlâ izin vermiyor.”
El-Mughir, uluslararası kuruluşların yardım tekliflerinin İsrail’in engelleri nedeniyle sahaya ulaşamadığını belirtti. Bu durum, kurtarma çalışmalarının sadece birkaç katlı küçük yapılarla sınırlı kalmasına neden oluyor.
İzin Verilmeyen Ekipman, Geciken Umut
İsrail’in ekskavatör, vinç ve diğer ağır inşaat makinelerinin Gazze’ye girişine izin vermemesi, kurtarma sürecini dramatik biçimde yavaşlattı. Enkazın büyük kısmı, top atışları ve hava bombardımanlarıyla tamamen çökmüş yüksek katlı binalardan oluşuyor. Bu nedenle, profesyonel arama-kurtarma ekipmanı olmadan cesetlere ulaşmak neredeyse imkânsız hale geldi.
Uzmanlar, izin verilse dahi mevcut durumun büyüklüğü nedeniyle çalışmaların tamamlanmasının aylar süreceğini belirtiyor. Yıkımın yoğun olduğu kuzey bölgelerinde enkazların kaldırılması ve kimlik tespitlerinin yapılmasının dokuz ayı bulabileceği öngörülüyor.
İsrailli Rehinelere Özel Ekipman, Filistinlilere Sessizlik
Gazze halkı, uluslararası toplumun bu süreçteki “çifte standardına” da tepkili. İsrail, rehin alınan vatandaşlarının cenazelerine ulaşmak için dünyanın dört bir yanından özel ekipman ve uzman desteği alırken, aynı imkanların Filistinli siviller için sağlanmaması büyük tepki çekiyor.
Gazze’de şu ana kadar tespit edilemeyen binlerce kayıp olduğu bildirilirken, Hamas’ın İsrail’e teslim etmesi gereken 6 esir cenazesinin de halen enkaz altında olduğu belirtiliyor.
İnsanlık Dramı Devam Ediyor
Gazze Şeridi, bombardımanların ardından sadece fiziksel değil, insani bir felaketle de karşı karşıya. Elektrik, su ve sağlık altyapısının neredeyse tamamen çöktüğü bölgede, hem kurtarma hem de defin işlemleri büyük zorluklarla yürütülüyor.
Gazze’deki sivil savunma çalışanları ve gönüllüler, “Artık zamana karşı değil, sessizliğe karşı mücadele ediyoruz” diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Her geçen gün daha da çürüyen enkaz altındaki bedenler, sadece Gazze’nin değil, dünyanın vicdanında da derin bir yara bırakmaya devam ediyor.