• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
TÜMKİAD’dan Bi İnsan Derneği’ne Ziyaret
TÜMKİAD’dan Bi İnsan Derneği’ne Ziyaret
“MÜZİK SUSMASIN” DİYE KUR’AN MI SUSTURULDU? DİYARBAKIR’DA TARTIŞMA BÜYÜYOR
“MÜZİK SUSMASIN” DİYE KUR’AN MI SUSTURULDU? DİYARBAKIR’DA TARTIŞMA BÜYÜYOR
Anadolu Gençlik Derneği'nde
Anadolu Gençlik Derneği'nde "Aksa Tufanı" ve Filistin Davası Konuşuldu
Günyazı Köyü Dernek Başkanı Ekrem Akdeniz:
Günyazı Köyü Dernek Başkanı Ekrem Akdeniz: "Birlik Olursak Her Zorluğun Üstesinden Geliriz"
Çeltek Köyü Dernek Başkanı Hayrullah Bolat:
Çeltek Köyü Dernek Başkanı Hayrullah Bolat: "Dernekçilik Gönül İşidir, En Büyük Kazancımız Birliktir"
Şişli Belediye Başkanı Şahan Tahliye Edildi Ancak Cezaevinden Çıkamayacak
Şişli Belediye Başkanı Şahan Tahliye Edildi Ancak Cezaevinden Çıkamayacak
Keçiören İstifası Siyaseti Karıştırdı: DEVA Lideri CHP’yi Eleştirdi
Keçiören İstifası Siyaseti Karıştırdı: DEVA Lideri CHP’yi Eleştirdi
Mihalgazi’den Meclis’e Uzanan Destek Mesajı
Mihalgazi’den Meclis’e Uzanan Destek Mesajı
Küçükçekmece Sinopspor Camiası Yasta Genç Yaşta Kansere Yenilen Sertan Yalçın Son Yolculuğuna Uğurlandı
Küçükçekmece Sinopspor Camiası Yasta Genç Yaşta Kansere Yenilen Sertan Yalçın Son Yolculuğuna Uğurlandı
Sefaköy Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Orhan Kırım
Sefaköy Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Orhan Kırım"Bu Bir Vaat Listesi Değil, Yapılacaklar Listesidir"
Orhan Kırım:
Orhan Kırım: "Sefaköy Esnafının Sorunlarını Dinlemeye Değil, Kökten Çözmeye Adayız"
Keçiören’de Siyasi Dengeler Değişti: Mesut Özarslan ve 7 Meclis Üyesi CHP’den İstifa Etti
Keçiören’de Siyasi Dengeler Değişti: Mesut Özarslan ve 7 Meclis Üyesi CHP’den İstifa Etti
  1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Yunanistan yerli ve milli savunma sanayisini mercek altına aldı.
TEKNOLOJİ
Yayınlanma: 15 Ocak 2025 - 14:23

Yunanistan yerli ve milli savunma sanayisini mercek altına aldı.

Türkiye'nin gelişimini son sürat devam ettiren yerli ve milli savunma sanayisi, Yunanistan medyasında tek tek incelendi. Yunan Kathimerini gazetesi,...

TEKNOLOJİ
15 Ocak 2025 - 14:23
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yunanistan yerli ve milli savunma sanayisini mercek altına aldı.
Yunanistan medyasından Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin gerçekleştirdiği atılımları ve anlaşmaları tek tek inceledi.

Gazete, "Türkiye: 'İstekli' Avrupalıların da peşinde olduğu savunma anlaşmaları" başlığıyla servis ettiği haberde, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin 13 Ocak'ta Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi önünde yaptığı konuşma hatırlatıldı.

 

“AB üyesi olmayan müttefiklerin Avrupa Birliği'nin savunma sanayi çabalarına katılımının Avrupa'nın güvenliği için hayati önem taşıdığına inanıyorum“ diyen Rutte, NATO içindeki müttefiklerin arasında yeni sınırlar yaratılmasını kınadı.

Rutte, 2025-2027 dönemi için 1,5 milyar Euro'luk bir bütçe ayrılmasını teklif eden ve Avrupa savunma sanayinin geliştirilmesini öneren Avrupa Savunma Sanayi Programı'na (EDIP) atıfta bulundu.

EDIP ile AB'nin savunma sanayisinin gelişiminin hızlandırılmasının amaçlandığını belirten gazetede, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerin bu programa dahil olup olamayacağı ve AB'nin öncelikli olarak üye devletlere mi yatırım yapacağı soruları yer aldı.

"Türkiye, Yapılandırılmış Daimî İşbirliği (PESCO) ve Ukrayna'ya satılması gibi Avrupa ile yeni savunma anlaşmaları peşinde olduğunu gizlemedi" ifadesini kullanan gazete, Ankara'nın artık Avrupa'yı sadece bir tedarikçi olarak görmediğini ve Türkiye'de üretilen savunma sistemlerinin gelecek vaat eden alıcısı olarak gördüğünü vurguladı.

 

Gazete, gelecek vaat eden alıcı tanımlaması yaparken İspanya'nın eğitim uçağı Hürjet satın almaya hazırlanmasını ve Türk teknoloji şirketi STM'nin Portekiz donanması için inşa edeceği iki yakıt ikmal gemisini örnek verdi.

TEK TEK İNCELEDİ

Gazetede, "Hangi Avrupa ülkeleri Türkiye'den silah alıyor? Hangileri Türk savunma sanayi ile ortaklıklar geliştirmeye istekli görünüyor? Türk savunma sanayinin Avrupa'daki en iyi 'müşterileri' kimler?" soruları soruldu.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından 2024 yılının son aylarında yayınlanan Türk savunma sanayii ve beklentilerine ilişkin raporu aktaran gazete, Türkiye ile savunma anlaşmaları yapmaya diğerlerinden daha istekli olan Avrupa/Doğu ülkeleri olduğunu belirtti.

 

"En istekli ülkeler" sıralaması yapan Kathimerini'ye göre, IISS raporlarında "İtalya, Polonya, Romanya, İspanya ve İngiltere" umut vaat eden alıcılar olarak sıralandı.

IISS'in paylaştığı analist görüşlerinde, “İtalya ve İspanya'nın Türkiye ile daha fazla iş yapmaya en hevesli ülkeler arasında olduğu" yer aldı.

IISS tarafından “Türkiye'nin Diğer Avrupa Ülkeleri ile Savunma Sanayi İlişkileri” başlığıyla yayınlanan bir başka raporda, "İtalya, İspanya, İngiltere, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da güvenlik konularında kilit rol oynayan önemli bir NATO müttefiki olarak gördükleri Türkiye ile büyük ölçüde işbirliği yapmak istiyorlar. Özellikle İtalya, İspanya ve İngiltere'den şirketler, Türkiye'nin yakın zamanda ekipman sattığı Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Güney Doğu Asya gibi pazarlarda işbirliği fırsatları görüyorlar" denildi.

Gazete, "İspanyollar ve İtalyanlar savunma sistemleri ortak üretimi konusunda Türklerle daha önce de işbirliği yapmışlardı" ifadesini kullandı.

Gazete, Uluslararası Savunma Analizleri'nin (IDA) İspanya'nın Hürjet satın alacağını son dakika gelişmesi olarak duyurduğu sosyal medya paylaşımını aktardı.

#Breaking
Spain Selects Hurjet For Advanced Jet Training Role. pic.twitter.com/LKTy8hLhLt

— International Defence Analysis (@Defence_IDA) December 21, 2024

Gazetede, İtalyanlar ile Türklerin, T-129 Atak helikopterinin yanı sıra Türk Sahil Güvenlik devriye botlarının ve Tulpar tanklarının üretiminde işbirliği yaptığını ayrıca İtalya Piaggio Aerospace'in Baykar tarafından satın alındığı belirtildi.

İtalyanların ayrıca, 'larını donatmak için Roketsan yapımı lazer güdümlü CİRİT füzeleri satın almaya hazırlandığını aktardı.

 

Türkiye'nin Almanya ile askeri gemi inşası alanında işbirliği yaptığını belirten gazete, "Türkiye, Avrupa'nın ortak hava savunmasının güçlendirilmesi ve daha iyi koordinasyonu yoluyla Avrupa'nın füze kalkanını arttırmayı amaçlayan Alman Avrupa Gökyüzü Kalkanı (ESSI) girişimine de kabul edildi" dedi.

BREXIT ile AB üyeliğini sonlandıran İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendiğine değinen gazete, 5. nesil Türk savaş uçağı KN'ın geliştirilmesinde İngiliz BAE Systems ile yapılan işbirliğinin Türk-İngiliz ilişkilerinin "mihenk taşı" olduğunu vurguladı.

SIRADA BEKLEYEN 10 ÜLKE

Gazete, İtalyanların ve İspanyolların yanı sıra Türkiye ile işbirliği anlaşması yapan ya da yapmaya niyetli 10 Avrupa ülkesini listeledi.

İlk sırada Romanya'nın yer aldığını belirten gazete, Türkiye'den Romanya'ya Baykar üretimi Bayraktar TB2 'larının ve Otokar üretimi Cobra zırhlı araçlarının ihraç edileceğini yazdı.

Romanya'nın arkasından Polonya'ya Bayraktar TB2 ihraç edileceğini ifade eden gazete, Hollanda'nın Türkiye'den Aselsan üretimi kaideye monteli stinger hava savunma sistemleri ithal edeceğini vurguladı.

 

Otokar tarafından üretilen zırhlı personel taşıyıcı Arma ve Nurol Makina tarafından üretilen NMS zırhlı aracın Estonya'nın ithalat listesinde olduğunu belirten gazete, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretilen Boran obüslerinin ve Otokar yapımı Cobra'ların ihraç edileceğini söyledi.

Gazete, Kosova'nın Bayraktar TB2 'ları, BMC yapımı Vuran zırhlı araçları ve Roketsan yapımı OMTAS tanksavar füzeleri satın alacağını ifade etti.

Bayraktar TB2 'larının Arnavutluk tarafından da ihraç edileceğini belirten gazete, Otokar tarafından üretilen Akrep zırhlı araçlarının Arnavutluk'un iharacat listesinde bulunduğunu aktardı.

Cobra zırhlı araçların Slovenya ve Karadağ'a ithal edileceğini vurgulayan gazete, Macaristan'ın da Nurol Makina tarafından üretilen Ejder Yalçın zırhlı araçlarını satın alacağını belirtti.

Gözden KaçmasınSon dakika...Trump'ın 'huysuz elçisi' Netanyahu'yu nasıl sıkıştırdı? Gergin toplantıdan detaylar: Gayet net ve nezaketten uzaktı...Haberi görüntüle

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
10 Ocak'ta Anlamlı Buluşma: ERGAB ve Erzincan Konfederasyonu Aynı Masada
10 Ocak'ta Anlamlı Buluşma: ERGAB ve Erzincan Konfederasyonu Aynı Masada
Miraç Kandili Mübarek olsun. Miraç Gecesinin Önemi Fazileti ve Yaşananlar
Miraç Kandili Mübarek olsun. Miraç Gecesinin Önemi Fazileti ve Yaşananlar...
2026 Altın Fiyatı Beklentileri (Ons Bazında)
2026 Altın Fiyatı Beklentileri (Ons Bazında)
Yeşil Vadi Arsa Ofisi ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Orhan:
Yeşil Vadi Arsa Ofisi ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Orhan:"Bu...
Akdağmadenililer Arabaşı Geleneğini İstanbul'da Sürdürdü
Akdağmadenililer Arabaşı Geleneğini İstanbul'da Sürdürdü
Eğitim Dünyası Basınla Buluştu: MRS Eğitim Kurumlarından Anlamlı Organizasyon
Eğitim Dünyası Basınla Buluştu: MRS Eğitim Kurumlarından Anlamlı...
Şevki Yılmaz Üsküdar’da Gençlerle Buluştu
Şevki Yılmaz Üsküdar’da Gençlerle Buluştu
Orhan Kırım:
Orhan Kırım: "Sefaköy Esnafının Sorunlarını Dinlemeye Değil, Kökten...
Başkan Mehmet Sekmen: “Engelleri Birlikte Aşıyoruz”
Başkan Mehmet Sekmen: “Engelleri Birlikte Aşıyoruz”
ERKON'da Liderlik Değişimi Ali Murat Alatepe Görevi Murat Şahsuvaroğlu'na Devretti
ERKON'da Liderlik Değişimi Ali Murat Alatepe Görevi Murat Şahsuvaroğlu'na...
Halk Edebiyatına Gönül Verenler Körfez’de Bir Araya Geldi
Halk Edebiyatına Gönül Verenler Körfez’de Bir Araya Geldi
Mesleki Eğitime Güçlü Destek: Dr. Oktay Duran MTAL Ödüllendirildi
Mesleki Eğitime Güçlü Destek: Dr. Oktay Duran MTAL Ödüllendirildi
İlginizi Çekebilir
HİSAR KKTC’DE RUM BASININI ENDİŞELENDİRDİ: “İLETİŞİMİMİZ FELÇ OLABİLİR”
HİSAR KKTC’DE RUM BASININI ENDİŞELENDİRDİ: “İLETİŞİMİMİZ...
AB’den WhatsApp’ı Zora Sokacak Karar: Daha Katı Kurallar Geliyor
AB’den WhatsApp’ı Zora Sokacak Karar: Daha Katı Kurallar Geliyor
Altın ve değerli taşlarla süslenmiş! İşte dünyanın ilk lüks insansı robotu
Altın ve değerli taşlarla süslenmiş! İşte dünyanın ilk lüks...
iPhone Kullanan Herkesi İlgilendiriyor: “Sessiz Alarm” Sorunu Uykusuz Bırakabilir
iPhone Kullanan Herkesi İlgilendiriyor: “Sessiz Alarm” Sorunu Uykusuz...
Instagram Profilinizdeki O Bölüm Tarihe Karışıyor: Yerine “Arkadaşlar” Geliyor
Instagram Profilinizdeki O Bölüm Tarihe Karışıyor: Yerine “Arkadaşlar”...
Galaxy S26 Ultra ile Ekran Koruyucu Dönemi Bitiyor: Artık Gerek Kalmayabilir
Galaxy S26 Ultra ile Ekran Koruyucu Dönemi Bitiyor: Artık Gerek Kalmayabilir
AKON’dan Yeni Genel Merkezde Yeni Vizyon: 2026 Hedefleri Masaya Yatırıldı
AKON’dan Yeni Genel Merkezde Yeni Vizyon: 2026 Hedefleri Masaya Yatırıldı...
İsrail ile ABD’den Yapay Zeka ve Kritik Teknolojilerde Stratejik Ortaklık
İsrail ile ABD’den Yapay Zeka ve Kritik Teknolojilerde Stratejik Ortaklık
Instagram CEO’su Mosseri’den Yapay Zeka Uyarısı: “Gerçeklik Sonsuz Şekilde Kopyalanabilir Hale Geldi”
Instagram CEO’su Mosseri’den Yapay Zeka Uyarısı: “Gerçeklik Sonsuz...
Şirketler, yapay zeka siber tehditleriyle mücadele etmek için uzmanlık peşinde
Şirketler, yapay zeka siber tehditleriyle mücadele etmek için uzmanlık peşinde

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">