İsrail Basınında Türkiye Alarmı: “Ankara, Afrika’da Bölgesel Süper Güç Haline Geldi”
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Israel Hayom, Türkiye’nin Afrika’da artan askeri ve stratejik varlığını mercek altına alan dikkat çekici bir analiz yayımladı. “İsrail’e balistik füzeler: Erdoğan yeni bir arenada kendini kanıtlıyor” başlıklı yazıda, Ankara’nın özellikle Kızıldeniz hattı ve Afrika Boynuzu’nda hızla güç kazandığına vurgu yapıldı. Gazeteye göre Türkiye, son yıllarda yürüttüğü askeri anlaşmalar, deniz operasyonları ve savunma yatırımlarıyla “Afrika’da bölgesel bir süper güç” haline geldi.
“Türkiye Artık Kızıldeniz ve Batı Hint Okyanusu’nda Etkin”
Haberde görüşlerine yer verilen Kenyalı güvenlik uzmanı Dr. Raşid Abdi, Türkiye’nin sadece Akdeniz’de değil, artık Kızıldeniz ve Batı Hint Okyanusu’nda da ciddi bir askeri varlık oluşturduğuna dikkat çekti.“Türk Donanması’na ait gemiler Süveyş Kanalı’ndan geçerek Kızıldeniz ve Somali kıyılarında devriye geziyor. Türkiye artık sadece Akdeniz’de değil, Afrika Boynuzu ve Batı Hint Okyanusu’nda da bir güç haline geldi.”
Dr. Abdi’ye göre, bu durum bölgedeki güç dengelerini köklü biçimde değiştiriyor. Türkiye’nin “denizlerdeki kabiliyetini” Afrika sahnesine taşıması, hem Arap Yarımadası’nı hem de Doğu Afrika kıyılarını doğrudan etkileyen yeni bir jeopolitik denklem yarattı.
Somali’de Yeni Üs ve Uzay Limanı İddiası
Israel Hayom’un haberine göre, Türkiye’nin Somali’deki askeri varlığı son dönemde belirgin şekilde genişledi. Ankara’nın ülkede binlerce askerle kalıcı bir üs kurduğu ve Somali hükümetiyle “çığır açan bir güvenlik iş birliği anlaşması” imzaladığı belirtildi.
Dr. Abdi, bu üs sayesinde Türkiye’nin savunma kabiliyetini daha da ileriye taşıyacağını belirterek, “Bu sadece Somali’nin değil, tüm Kızıldeniz havzasının güvenlik mimarisini değiştiren bir adım.” değerlendirmesinde bulundu.
Gazetede yer alan bir diğer iddia ise, Somali Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye bir liman ve uzay üssü inşa etmesi için arazi tahsis ettiği yönünde. Ankara’nın başkent Mogadişu’nun kuzeyinde, “Şeyh el-Harb” olarak bilinen bölgede bu projeleri hayata geçirmeyi planladığı öne sürüldü.
Dr. Abdi, bu gelişmenin stratejik önemine dikkat çekerek,“Ben İsrail olsaydım kesinlikle endişelenirdim.”
ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin Hamleleri Bölgedeki Dengeyi Değiştiriyor”
Haberde, Türkiye’nin Afrika’daki varlığının artık sadece ekonomi veya insani yardımla sınırlı olmadığı, doğrudan güvenlik politikalarıyla da desteklendiği belirtildi.
Israel Hayom, Türkiye’nin Afrika’da kurduğu askeri üsler, dron ve savunma teknolojileri ihracatı, eğitim misyonları ve deniz güvenliği operasyonlarıyla bölgede kalıcı bir etki yarattığını vurguladı.
Gazete, Ankara’nın bu adımlarını “Afrika’nın jeopolitik dengelerini yeniden şekillendiren hamleler” olarak değerlendirdi.
İsrail’den Uyarı: “Ankara Unsurları Afrika’da Etkinleşiyor”
Haberde, İsrail Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Eugene Kandel’in de dikkat çekici uyarılarına yer verildi. Kandel, Türkiye’nin kıtadaki stratejik yayılımını yakından izlediklerini belirterek,“Ankara unsurları Afrika’da da etkinleşiyor, İsrail buna karşı dikkatli olmalı.”
dedi.
Israel Hayom, Kandel’in bu sözlerini “Türkiye’nin bölgesel etkisinin hızla artmasına yönelik bir hatırlatma” olarak nitelendirdi.
Ankara’nın Yeni Stratejik Haritası
Türkiye’nin son yıllarda Afrika kıtasında yürüttüğü politikalar, insani yardım diplomasisinden çok daha geniş bir çerçeveye oturmuş durumda. Somali, Sudan, Cibuti, Nijer, Libya ve Ekvator Ginesi gibi ülkelerde askeri eğitim, savunma sanayii iş birliği ve altyapı yatırımları Ankara’nın yeni stratejik haritasının merkezinde yer alıyor.
Uzmanlara göre, bu süreç sadece Türkiye’nin bölgesel etkinliğini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda Kızıldeniz hattında İsrail ve Batı eksenli dengeleri de yeniden tanımlıyor.
“Erdoğan Yeni Bir Arenada Kendini Kanıtlıyor”
Israel Hayom’un manşetinde yer alan ifade, Türkiye’nin Afrika’daki yükselişini özetler nitelikteydi:“Erdoğan, yeni bir arenada kendini kanıtlıyor.”
Gazeteye göre Ankara’nın bu adımları, yalnızca Afrika’da değil, Orta Doğu ve Hint Okyanusu coğrafyasında da Türkiye’yi yeni bir güç merkezi haline getiriyor.
İsrail basınında art arda çıkan uyarılar ise bu yükselişin artık sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de dikkatle izlendiğini gösteriyor.






























