Çin’in Pasifik’teki Askeri Gölgesi: Tartışmalı Adada Dev Üs Kurduğu Ortaya Çıktı
Geniş pistlerden yer altı füze sığınaklarına, stratejik bombardıman uçaklarının konuşlandırıldığı devasa hangarlara kadar birçok ayrıntı, Pekin’in bölgede sessiz ama etkili bir güç gösterisine hazırlandığını gösteriyor. Asya Deniz Şeffaflığı Girişimi'nin (AMTI) yayınladığı görüntüler, Çin’in yalnızca savunma amaçlı değil, bölgesel dengeleri değiştirecek nitelikte bir askeri kapasite oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Çin’in Pasifik’teki Gizli Savaş Adası Uydu Görüntüleriyle Ortaya Çıktı: Dev Üs, Füze Mevzileri ve Bombardıman Uçakları
Güney Çin Denizi’nde egemenlik iddiasında bulunan Çin’in, tartışmalı sularda inşa ettiği dev askeri üs ve altyapıya dair çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı. The Independent gazetesinin haberine göre, Asya Deniz Şeffaflığı Girişimi (AMTI) tarafından yayınlanan uydu görüntüleri, Çin’in bölgede yürüttüğü askeri yapılanmanın boyutunu gözler önüne serdi.
Yaklaşık 3200 hektarlık alana yayılan askeri üstte geniş pistler, yer altı füze sığınakları, büyük çaplı uçaklar için devasa hangarlar ve radar sistemleri dikkat çekiyor. AMTI Direktörü Gregory Poling, söz konusu üslerde 72’den fazla savaş uçağının barınabileceği kapasitede hangarların, liman altyapılarının, karadan havaya füzelerin ve gemi savar seyir füzelerinin konumlandırıldığını belirtti.
27 İleri Karakol, 4 Aktif Deniz-Hava Üssü
Çin’in bölgede askeri varlığını adım adım artırdığına dikkat çeken AMTI raporuna göre, Pekin yönetimi Paracel Adaları’nda 20, Spratly Adaları’nda ise 7 ileri karakol kurmuş durumda. Bu karakollardan 4’ü, aktif olarak deniz ve hava üssü şeklinde faaliyet gösteriyor.
Uzmanlar, söz konusu üslerin “insanlık tarihindeki en hızlı ve büyük ölçekli kazı ve dolgu operasyonları”yla inşa edildiğini vurgularken, Çin’in askeri hedeflerinin ne kadar kapsamlı olduğunu gözler önüne seriyor.
Nükleer Kapasiteli Bombardıman Uçakları Bölgeye İndi
AMTI’nin Mayıs ayında elde ettiği görüntülerde, Çin’e ait H-6 tipi stratejik bombardıman uçaklarından ikisinin Paracel Adaları’na indiği tespit edildi. Bu gelişme, Güney Çin Denizi üzerindeki askeri gerilimi daha da tırmandırırken, uzmanlar bu adımı doğrudan Filipinler ve ABD’ye verilen “güçlü bir mesaj” olarak yorumladı.
H-6 bombardıman uçakları, Temmuz 2024’te ABD anakarasına yakın noktalarda uçuş gerçekleştirmesiyle de dikkat çekmişti. Bu hamle, Çin’in bölgesel savunma çizgisini giderek küresel askeri bir güce dönüştürme çabası olarak değerlendiriliyor.
Uluslararası Hukuk Ne Diyor?
Çin, Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Ancak bu deniz alanları, Endonezya, Filipinler, Malezya, Tayvan ve Vietnam gibi birçok ülkenin de hak talep ettiği sular arasında yer alıyor. Pekin yönetimi askeri faaliyetlerini “savunma amaçlı” olarak nitelendirip kendi toprak bütünlüğünü koruma gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışıyor.
Buna karşılık, uluslararası tahkim mahkemesi Çin’in söz konusu egemenlik iddialarının ve askeri yapılanmasının uluslararası hukukla bağdaşmadığı yönünde karar vermişti. Buna rağmen Pekin yönetimi, askeri altyapısını güçlendirmeye ve bölgede etkinliğini artırmaya devam ediyor.

































