27 Şubat 2025 Perşembe günü Ardahan Derneği'nde gerçekleşen etkinlikte, İlk Yardım Eğitici Eğitmeni (Master Trainer) Suna Menteş, sinevizyon sunumuyla katılımcılara temel ilk yardım bilgilerini aktardı. Hayati önem taşıyan bu eğitimde, acil durumlarda nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda bilinç oluşturulması hedeflendi.yöresel yemek ikramlarıyla daha samimi bir atmosferde gerçekleşti. KÜDEF’in kültürel birliktelik ve bilinçlenme adına gerçekleştirdiği bu tür etkinlikler, toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye devam ediyor.Küçükçekmece Dernekler Federasyonu (KÜDEF), 2025 yılı güçlü bir başlangıç yaparak kültürel ve öğretici etkinlikleri hız kesmeden sürdürüyor. “Her Ses, Her Renk, Her Bölge” mottosuyla düzenlenen aylık kültür buluşmalarının yedincisi, toplumsal sağlık açısından büyük önem taşıyan “İlk Yardım” eğitimi oldu.

Etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Alanında uzman İlk Yardım Eğitmeni (Usta Eğitmen) Suna Menteş tarafından verilen eğitimde, acil müdahalenin doğru müdahalenin hayati önem taşıdığı vurgulandı. Katılımcılar, temel ilk yardım konusunda önemi bilgiler elde etti.
Protokol ve Halktan Yoğun Katılım
Etkinliğe, Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Ardahan Yukarı Ayderköyü Dernek Başkanı Gülpaşa Cebir, MHP Küçükçekmece İlçe STK Sorumlu Başkan Yardımcısı Adem Aydemir, AK Parti Küçükçekmece İlçe Başkan Yardımcısı Volkan Köroğlu ve birçok sivil toplum etkinliği (STK) başkanı katıldı. 
Küçükçekmece Kaymakamı'ndan Güvenlik ve Eğitim Vurgusu
Küçükçekmece Dernekler Federasyonu (KÜDEF) düzenlediği programda bağımlılıkla mücadele ve toplumsal dayanışmanın önemine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Küçükçekmece Kaymakamı, bir dernek toplantısına katılarak ilçede yapılan çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kaymakam, ilçedeki güvenlik önlemlerinden eğitim projelerine kadar birçok konuda değerlendirmeler yaparak, yerel yönetim ve sivil toplum iş birliğinin önemine dikkat çekti.
"Küçükçekmece, Nüfusuna Göre En Güvenli İlçelerden Biri"Konuşmasında ilçenin nüfus yoğunluğuna rağmen güvenli bir yer olduğunu vurgulayan Kaymakam, “İstanbul’un ikinci büyük ilçesinde yaşıyoruz. Elbette problemlerimiz var ama nüfusumuza kıyasla en güvenli yerlerden biriyiz” dedi. Güvenlik önlemlerinin artırılması adına her gün 8 ila 10 bin kişinin Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgusundan geçtiğini belirtti. Özellikle okul çevrelerinde güvenliğin sağlanmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Kaymakam, servis şoförleri, kantinciler ve okul çalışanlarının geçmiş kontrollerinin titizlikle yapıldığını söyledi. “Okulla ilişkilendirilecek olumsuz bir geçmişi olan kişileri başka alanlara yönlendiriyoruz. Çocuklarımızın güvenliği her şeyden önce gelir” dedi.
Bağımlılıkla Mücadelede Ailelere EğitimKaymakam, teknolojinin ve zararlı maddelerin çocuklar üzerindeki etkilerine değinerek, öğrencilerin dijital bağımlılıktan uzaklaştırılması adına spor kulüpleri kurduklarını belirtti. “Okullarımızda futbol, basketbol, badminton gibi branşlarda spor kulüpleri oluşturduk. Çocuklarımızın ilgisine göre spor malzemeleri temin ettik” dedi.

Ailelere yönelik bilgilendirme projelerinin de sürdüğünü belirten Kaymakam, 2024 yılında 32 bin anneye zararlı madde bağımlılığıyla mücadele eğitimi verildiğini söyledi. “Çocuklarımızı gözlemlememiz lazım. Zararlı bir maddeye bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlarız? Bir anne böyle bir durumda nasıl hareket etmeli? Bu konularda eğitimlerimiz devam ediyor” diyerek ailelere çağrıda bulundu.Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının önemine de dikkat çeken Kaymakam, ilçenin daha yaşanabilir hale gelmesi için iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu’ndan Toplumsal Dayanışma ve Bağımlılıkla Mücadele Çağrısı
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Konuşmasında, gençlerin zararlı maddelerle tanışmadan önce önleyici adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Anteplioğlu, ailelerin bu süreçte daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.
“Bağımlılığı Önlemek, Tedavi Etmekten Daha Kolay”
Bağımlılıkla mücadelenin en önemli aşamasının erken müdahale olduğunu ifade eden Kaymakam Anteplioğlu, “Esas olan, zararlı maddelerin bulaşmasını önlemektir. Bağımlılık geliştikten sonra onu rehabilite etmek, eski haline getirmek zorlaşıyor. Bu yüzden gençlerimizi bu alışkanlıklardan uzak tutmalıyız” dedi.

Ailelere büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Anteplioğlu, ebeveynlerin çocuklarına sahip çıkmaları gerektiğini belirterek, “Bir anne-baba çocuğunu sahipsiz bırakmazsa, o çocuk bağımlılığa sürüklenmez. Öncelikle kendi ailemizden başlayarak çevremize sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Toplumsal Duyarlılık Çağrısı
Konuşmasında mahalle kültürünün önemine de değinen Mustafa Anteplioğlu, şehirleşmenin getirdiği bireyselleşmeye dikkat çekti. Eskiden mahalle sakinlerinin birbirine daha duyarlı olduğunu belirten Anteplioğlu, “Öyle bir hale geldik ki, artık yüksek katlı apartmanlarda komşular birbirini tanımıyor. Bir tarafta cenaze varken, diğer tarafta düğün yapılabiliyor. Oysa bizim kültürümüzde böyle bir şey yoktu” dedi.

Mahallede olumsuz bir durum fark edildiğinde vatandaşların duyarsız kalmaması gerektiğini belirten Anteplioğlu, “Eğer şüpheli bir durum varsa 112’yi arayın. Müdahale etmenizi beklemiyoruz ama ‘bana ne’ demek doğru değil” ifadelerini kullandı.
Kültürel Değerlerin Gençlere Aktarılması Önemli
Derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının toplumun kültürel bağlarını güçlendirdiğini ifade eden Anteplioğlu, özellikle genç nesillere geleneklerin aktarılması gerektiğini belirtti. Bayramlaşma, yöresel yemekler ve kültürel değerlerin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Kaymakam, “Yeni nesiller, büyüklerinden görmedikleri gelenekleri ancak bu tür etkinliklerle öğrenebilir. Kültürümüzü, örf ve adetlerimizi çocuklarımıza aktarmalıyız” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda toplumsal birlikteliğin önemini vurgulayan Anteplioğlu, bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini belirterek katılımcılara teşekkür etti.
Aydere Köyü Derneği'nden Önemli Duyuru
düzenlenen etkinlikte, dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri tarafında misafirleri samimi bir şekilde karşıladı. Programın açılışında konuşan
Ardahan Yukarı Ayderköyü Dernek Başkanı Gülpaşa Cebir,, katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkürlerini iletti.Etkinlik sırasında önemli bir duyuru da yapıldı. 9 Mart saat 09:10’da gerçekleşecek iftar programın müjdesi verildi. "Düğün tanımında" ifadesiyle anılan bu organizasyonun oldukça kapsamlı ve anlamlı olacağı belirtilerek, tüm misafirlerin katılımının arzu edildiği ifade edildi.
Cebir, Bu özel etkinlikte bir araya gelerek birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Başkan ve yönetim kurulu, katılımcılara teşekkür ederek, etkinlikte yer almaları için davette bulundu.Küçükçekmece Dernekler Federasyonu (KÜDEF), yeni yılın ilk aylarında kültürel ve eğitim amaçlı etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor.
“Her Ses, Her Renk, Her Bölge” mottosuyla toplumun her kesimini kucaklayan KÜDEF, yedinci kültür etkinliğinde hayat kurtaran bir konuyu ele aldı:
İlk Yardım.KÜDEF Genel Başkanı Eyüp Sabri Atay, bu tür etkinliklerin toplum bilincini artırmada önemli rol oynadığını belirterek, “Kardeşler Topluluğu olarak çıktığımız bu yolda birlik ve beraberlik içinde daha güçlü adımlar atıyoruz. Hem kültürel hem de eğitici programlarımızla fark yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
"Küçükçekmece Dernekler Federasyonu Olarak Birlikte Güzel İşler Başarıyoruz"Küçükçekmece Dernekler Federasyonu Başkanı Eyüp Sabri Atay, son iki yılda gerçekleştirilen önemli projeleri ve etkinlikleri anlatarak, sivil toplum kuruluşlarının dayanışma gücüne vurgu yaptı. Atay, kültürel etkinliklerden çevre projelerine, sosyal yardımlardan eğitim faaliyetlerine kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
“2811 Fidan Dikerek Küçükçekmece’yi Yeşillendirdik”Federasyon olarak doğaya ve çevreye duyarlı projelere imza attıklarını belirten Atay, 11 Kasım 2023’te başlattıkları ağaçlandırma çalışması kapsamında ilçeye 2811 fidan diktiklerini söyledi. “Bu projede kamu kuruluşları, hastaneler, okullar, sağlık ocakları ve muhtarlıkların bahçelerini ağaçlandırdık. Küçükçekmece’yi daha yeşil ve yaşanabilir hale getirmek için çalışıyoruz” dedi.
Gençlere Tarihi Bilinç Kazandıran ProjeGençlerin tarih bilincini artırmak amacıyla 24 Ekim 2024’te 15-18 yaş arası gençlerle bir araya geldiklerini belirten Atay, "Kaymakamlığımızın destekleriyle 1915 Çanakkale Savaşı’nı gençlere anlattık. O dönemde yaşıtlarının nasıl fedakârlık yaptığını vurguladık. Etkinlik sonunda çekiliş düzenleyerek gençleri sevindirdik" diye konuştu.
Sosyal Yardımlaşma ve Kardeşlik Vurgusu28 Ocak’ta İHH ile iş birliği yaparak yardımlaşma ve dayanışma üzerine bir etkinlik düzenlediklerini belirten Atay, “Yetim ve kimsesiz çocuklara nasıl destek olabiliriz konusunda farkındalık oluşturduk. Bu tür programlarla toplumda sosyal sorumluluk bilincini artırmaya çalışıyoruz” dedi.
İlk Yardım Eğitimi ile Hayat Kurtarmaya KatkıFederasyon olarak sadece kültürel ve sosyal faaliyetlerle değil, aynı zamanda eğitim alanında da projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Atay, bu kapsamda ilk yardım eğitimi verdiklerini belirtti. “Yaklaşık 40 dakika sürecek eğitimle vatandaşlarımızın acil durumlara hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Kadın Kollarımız Çok Başarılı Çalışmalar Yapıyor”
Kadın kollarının çalışmalarına da dikkat çeken Atay, özellikle başkan Emine Karakay öncülüğünde çok başarılı projelere imza attıklarını söyledi. “Gençlik kollarını tam anlamıyla harekete geçiremesek de kadın kollarımız çok aktif. Kültürel değerleri yaşatırken toplumsal dayanışmayı da güçlendiriyoruz” dedi.

Eyüp Sabri Atay, Küçükçekmece Dernekler Federasyonu olarak birlik, beraberlik ve kardeşlik anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayarak, destek veren tüm kurum ve bireylere teşekkür etti.

Başkan Atay, yaptığı konuşmada,
“Ya iz bırakacağız, ya eser bırakacağız” diyerek KÜDEF’in topluma katkı sağlama misyonuna vurgu yaptı.KÜDEF, ilerleyen aylarda da farklı eğitim ve kültür etkinlikleriyle yoluna devam edecek.