Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Trump'ın sabrı tükendi: Netanyahu ile bağlarını kesti
Trump'ın sabrı tükendi: Netanyahu ile bağlarını kesti
İran'dan ABD medyasına sert yanıt
İran'dan ABD medyasına sert yanıt
Almanya Başbakanı Merz'den Türkiye'ye ziyaret
Almanya Başbakanı Merz'den Türkiye'ye ziyaret
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
ABD'de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı
ABD'de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı
Almanya'da bir dönem sona erdi... Scholz görevini Merz'e devretti
Almanya'da bir dönem sona erdi... Scholz görevini Merz'e devretti
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kötülüğün bir sebebi de konformist eğilimler…
SAĞLIK
Yayınlanma: 07 Nisan 2025 - 21:03

Kötülüğün bir sebebi de konformist eğilimler…

Günümüzde konforculuğun yaygınlaşmasının, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit haline geldiğini kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Rahatlık hastalıkları olarak tanımlanan bir kavram var. Beş temel rahatlık hastalığı tanımlanmış. Bunlardan ikisi fiziksel, üçü ise psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlıklardır. Fiziksel hastalıklar arasında obezite ve hareketsizlik kaynaklı hastalıklar yer alıyor.” dedi.

SAĞLIK
07 Nisan 2025 - 21:03
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kötülüğün bir sebebi de konformist eğilimler…
Kötülüğün sebeplerinden birisinin de insandaki konformist eğilimler olduğunu vurgulayan Tarhan, konforculuğa karşı en önemli önerinin, kişinin sadece bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesi olduğunu söyledi. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konforculuk konusunu değerlendirdi.

Konforculuk küresel olarak bir hastalık halinde arttı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Konfor kavramının, "konforculuk" ya da "konformizm" olarak da bilindiğini dile getirerek, “Konfor, kişinin kendi rahatına düşkünlüğü şeklinde tanımlanabilir. Konfor alanı ise kişinin kendini en rahat ve güvende hissettiği alanı ifade eder. Türkçede ‘rahatlık’ veya ‘rahatına düşkünlük’ kavramları, konforculuğu karşılıyor. Konforculuk küresel olarak bir hastalık halinde arttı. Aslında bu durum, modernizmin doğal bir sonucudur ve şaşırtıcı değildir. Teknolojik gelişmeler, ekonomik refahın artışı, toplumsal normlardaki değişimler, değer yargılarının evrimi ve beklentilerin farklılaşması gibi etkenler konforculuğu beslemiştir. Eğitim sistemi de bu süreci teşvik eden unsurlardan biri. Sadece kendi rahatını düşünen, birey odaklı bir yaşam anlayışı yaygınlaşmıştır. Bireysel faydayı toplumsal faydaya tercih ettiren yaklaşımlar küresel olarak konforculuğu teşvik etti.” dedi.

Beş temel rahatlık hastalığı tanımlanmış

Günümüzde konforculuğun yaygınlaşmasının, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Rahatlık hastalıkları olarak tanımlanan bir kavram var. Beş temel rahatlık hastalığı tanımlanmış. Bunlardan ikisi fiziksel, üçü ise psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlıklardır. Fiziksel hastalıklar arasında obezite ve hareketsizlik kaynaklı hastalıklar yer alıyor. Kalp-damar hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve diğer kronik rahatsızlıklar, yaşam tarzındaki hatalar nedeniyle ortaya çıkıyor. Özellikle ileri yaşlarda tıbbın üzerine büyük bir yük getiren birçok hastalığın kökeninde, genç yaşlardan itibaren yapılan yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam yatıyor.” diye konuştu.

Psikiyatrik rahatlık hastalıkları neler?

Psikiyatrik rahatsızlık hastalıklarına gelince, bunlardan birincisinin bağımlılık olduğunu ve kişi zahmetten kaçınıp kolay yoldan hazza yöneldiğini, emek vererek, yorularak ve anlam arayarak mutlu olmak yerine, anlık tatmin sağlayan bağımlılık yapıcı maddelere ya da davranışlara yöneldiğini anlatan Prof. Dr. Tarhan, “İkincisi ise yalnızlıktır. Yalnızlığın temelinde de rahatlığa kaçma eğilimi yatar. Mesela eşiyle problemleri çözmek yerine ‘Boş ver, kendini düşün, sen önemlisin’ anlayışına kapılan birey, kolay yolu seçerek ilişkisini sonlandırabilir. Aynı şekilde, çocuk eğitimi gibi emek gerektiren bir süreçle uğraşmak yerine, ilgisiz kalmayı tercih eden ebeveynler, zamanla çocuklarıyla olan bağlarını kaybeder. Sonuç olarak, aile bağları zayıflar ve bireyler yalnızlaşır.” şeklinde konuştu.

Neden kötülük sıradanlaştı?

Kötülüğün sıradanlaşmasına işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Peki, neden kötülük sıradanlaştı? Kötülük karşısında insanlar ‘Kurulu düzen böyle istiyor’ diyerek rahatlarına düşkünlük gösterdiler ve kolay yolu seçtiler. Kötülüğe uyum sağlamak, olağan bir durum olarak kabul edildi. Oysa kötülüğü yapanlar, olağanüstü bir baskı altında değiller ya da onları kötülük yapmaya zorlayan aşırı bir etken yok. Aslında rahatlarını terk etmeme endişesiyle, rahatlarını kaybetme, sahip olduklarını kaybetme endişesiyle haksızlığa sessiz kalıyorlar, kötülüğe sessiz kalıyorlar. Kötülüğün sebeplerinden birisi de insandaki konformist eğilimlerdir.” ifadesinde bulundu.

Sahip olduklarını kaybetme korkusuyla kötülüğe karşı ses çıkaramıyorlar…

İnsanların bireysel olarak yaşamaya uygun yaratılmadığını dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Nörobilim araştırmaları da bunu doğruluyor. İnsan beyni, sosyal olarak onaylanmadığında tehlike devreleri harekete geçiyor. Bir kişi yalnız hissettiğinde, beynindeki bu tehlike devreleri aktifleşiyor ve topluma uyum sağlamak için taviz vermeye başlıyor. Kötülüğü görmemezlik yapıyor. İnsanlar sahip olduklarını kaybetme korkusuyla uyum sağlama çabasına giriyor ve kötülüğe karşı ses çıkaramıyorlar.” dedi.

Konforu kaybetmemek için tavizler veriyorlar…

İnsanların, konforunu kaybetmemek için hareket ettiklerini, bu durumun psikolojik savaş stratejilerinde de aynı olduğunu, güç sahiplerinin, insanları manipüle etmek için onlara sürekli vererek belli bir makama getirdiklerini ve o makamı koruma kaygısıyla da onları köleleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “Bu, güç sahiplerinin en sık kullandığı psikolojik savaş yöntemlerinden biridir. Kişi, gönüllü ama mecburi bir şekilde tavizler vermeye başlar. Zamanla hatalar yapar ve bu hatalar zincirleme bir şekilde devam eder. İnsan beyni uyum sağlamaya programlanmıştır.” diye anlattı.

Kişi yalnız olmadığını anlarsa kendini güvende hisseder

İnsanların yalnız kaldığı zaman beyindeki tehlike devreleri harekete geçtiği için korku yaşamaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Bir insan, bir sistemin veya bir anlamın parçası olduğunu hissederse, onaylandığını fark ettiğinde yalnız olmadığını anlar ve kendini güvende hisseder. Gerçek konfor da burada başlar. Ancak bu, kısa vadeli ve ilkel bir konfordur. Peki, akıllı insanın konforu nedir? Daha büyük resmi görerek, uzun vadeli bir konfor sağlamaktır. Tıpkı teknolojideki varsayılan (default) modlar gibi, insan beyninde de doğuştan gelen bir uyum sağlama mekanizması vardır. İnsan, hayata adapte olabilmek için bazı bilgi ipuçlarına ihtiyaç duyar. Ancak sadece bilgi değil, normatif bilgi ipuçları da gereklidir. Hayatı öğrenmek için başkalarına bakıyoruz.” diye konuştu.

Evlilikte de boşanma bir alternatif değil, bir sonuç!

Konforculuğun, insanın empati becerisini ve toplumsal bağları zayıflattığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:

“Empati, ‘Başkalarının hakkı nerede başlıyor, benim hakkım nerede bitiyor?’ sorusunu sormayı gerektirir. Fakat günümüzde bazı yaşam koçları ve hatta bazı psikologlar, insanlara sürekli ‘Sen önemlisin, boş ver eşini, partnerini, çocuğunu, aileni...’ gibi bireyci mesajlar veriyor. Aile kutsal değil, sen kutsalsın diyerek bireyi merkeze koyuyorlar. Bu yaklaşım, boşanma oranlarının artmasına ve yalnızlığın yaygınlaşmasına neden oluyor. Oysa sağlıklı bir ilişkide asıl önemli olan ‘Nasıl anlaşabiliriz?’ sorusuna odaklanmaktır. Karşı taraf kötü niyetli değilse, onunla uyum sağlamaya çalışmak en ideal yaklaşımdır. Ayrılmak, gitmek kolaydır, ancak bunun sonucunda yalnızlık ve başka sosyal problemler ortaya çıkabilir. Evlilikte de boşanma bir alternatif değil, bir sonuçtur. Tüm yollar denendikten sonra kaçınılmaz hale gelirse, elbette kabul edilebilir. Ancak önemli olan, tüm çabaları göstermeden, ilk fırsatta vazgeçmemektir.”

Mizaçlar farklı olabilir, ancak ortak bir gelecek için uyum içinde hareket etmek mümkün!

Küresel çapta yalnızlığın artmasının en büyük nedenlerinden biri, bireyselliğin benmerkezcilik olarak algılanması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Ne yazık ki, eski psikoloji ekolleri de bu anlayışı desteklemiştir. Ancak yeni psikoloji ekolleri, özellikle mindfulness çalışmaları ve üçüncü nesil psikoterapiler, bu bakış açısını değiştirmeye çalışmaktadır. Önemli olan, farklı karakterlere sahip insanları ortak bir amaç doğrultusunda bir arada tutabilmektir. Bir evlilikte mizaçlar farklı olabilir, ancak ortak bir gelecek için uyum içinde hareket etmek mümkündür. Aynı durum iş hayatı için de geçerlidir. Bir şirkette çalışırken herkesin sizin gibi düşünmesini beklemek, huzursuzluk oluşturur. Oysa kişileri oldukları gibi kabul etmek hem kendine hem de çevrene saygı göstermek anlamına gelir. Ne ezmeli ne de ezilmelisin. Önemli olan, ortak bir amaç uğruna birlikte çalışabilmektir.” dedi.

Konfor bireysel olabildiği gibi grupsal da oluyor! 

Konforun sadece bireysel bir kavram olarak anlaşıldığını oysa bireysel konforun ötesinde, grupsal konforun da var olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Çünkü insan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Daha önce belirttiğim gibi, onaylanmadığında ve yalnız kaldığında beyindeki tehlike devreleri harekete geçer. Bu durum kişide kaygıyı artırır, depresif hissetmesine ve mutsuz olmasına neden olur.” ifadesinde bulundu.

Aile güvende olduğunda, birey de güvende olur!

Uyumun oluşması için ortak bir amacın gerekli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Günümüzdeki uyumsuzluğun temel sebebi amaçsızlıktır. İnsanlar yalnızca kendi bireysel hedeflerine odaklandığında, toplumsal uyum bozulur. Konforculuğa karşı en önemli öneri, kişinin sadece bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesidir. Aile güvende olduğunda, birey de güvende olur.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor FK'yı 2-0'la Geçti
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor...
Eğitimde Tehlikeli Gölge: Süleymancı Yapılanma İddiaları Milli Eğitimi Tehdit Ediyor mu?
Eğitimde Tehlikeli Gölge: Süleymancı Yapılanma İddiaları Milli...
Tuzla Anadolu Spor Kulübü'nden Filistinli Çocuklara Destek:
Tuzla Anadolu Spor Kulübü'nden Filistinli Çocuklara Destek: "Dünya...
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu'ndan Küçükçekmece Sinopspor'a Tebrik Ziyareti
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu'ndan Küçükçekmece...
MGV ve AGD Genel Başkanı Salih Turhan'dan Diyanet'e Destek:
MGV ve AGD Genel Başkanı Salih Turhan'dan Diyanet'e Destek: "Zinaya...
Mustafa Soydan'dan Dernekçilik Vurgusu:
Mustafa Soydan'dan Dernekçilik Vurgusu: "Tabelada Kalmayan, Topluma Hizmet...
Küçükçekmece'de Filistin'e Destek Çağrısı:
Küçükçekmece'de Filistin'e Destek Çağrısı: "Gazze Yalnız Değildir"...
Recep Babacan,
Recep Babacan, "Unutulan İzler Gölgelerde Gizlenenler" Kitabını Taksim'de...
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan...
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti.
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti.
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde İsrail'e Tepki
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Ziyareti Rum Kesimini Rahatsız Etti: “Gelişmeleri Yüksek Teyakkuzla İzliyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Ziyareti Rum Kesimini Rahatsız Etti:...
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den Adalet Çığlığı
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den...
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN KRİTİK ZİYARET
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN...
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Samir Şerifov’u Şam’da Kabul Etti
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı...
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!...
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek...
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine...
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!...
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Burası çok mu sıcak, yoksa menopozda mıyım?
Burası çok mu sıcak, yoksa menopozda mıyım?

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim