İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze Şeridi’ne başlattığı yoğun saldırılar, bölgedeki sivillerin yanı sıra gazeteciler için de ölümcül bir tehdit olmaya devam ediyor. Son saldırılarda, Gazze kentinin kuzeyinde İsrail ordusunun düzenlediği hava operasyonunda gazeteci Adem Ebu Herbid ve üç yakını hayatını kaybetti. Gazze’deki sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, İsrail güçleri Yermuk Çarşısı yakınlarındaki sivillerin sığındığı bir çadırı bombaladı.
Saldırıda Ebu Herbid’in eşi ve çocukları ise yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Gazze Hükümeti’nin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, deneyimli gazeteci Adem Ebu Herbid’in birçok medya kuruluşuyla iş birliği yaptığı ve saldırı sonucu yaşamını yitirenler arasında olduğu belirtildi.
Gazeteci Ölümleri Artıyor
Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başladığı tarihten bu yana hayatını kaybeden gazeteci sayısı 232’ye yükseldi. Gazetecilere yönelik bu sistematik şiddet, uluslararası medya ve insan hakları örgütlerinin sert tepkisini çekiyor. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Arap Gazeteciler Birliği ve dünya çapındaki basın kuruluşları, Filistinli medya mensuplarına yönelik bu saldırıları kınama çağrısında bulundu.
Uluslararası Toplum Sorumluluğa Çağrıldı
Gazze’de yaşanan bu trajedi karşısında Gazze Hükümeti, İsrail’i işgalci ve sorumlu tutarken, ABD yönetimi ile İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkeleri de soykırım suçuna ortak olmakla suçladı. Yapılan açıklamada, bu ülkelerin işlenen vahşi suçların sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiği vurgulandı. Gazze’de gazetecilere yönelik saldırıların durdurulması ve bölgedeki medya mensuplarının güvenliğinin sağlanması uluslararası camianın acil önceliği olarak gösteriliyor.

































