AB'den Rusya'ya Yeni Yaptırım Hazırlığı
Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik son hava saldırılarının ardından yeni yaptırımlar için hazırlıklara başladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Rusya'nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen yeni kuruluşların yaptırım listesine eklenmesini teklif edeceğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Kallas, yalnızca saldırıları kınamanın yeterli olmadığını belirterek, Ukrayna'ya verilen askeri desteğin artırılması ve Rusya üzerindeki ekonomik baskının daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Sadece Kınamak Yeterli Değil"
Kaja Kallas, Rusya'nın Kiev'e yönelik gerçekleştirdiği son saldırıların ardından uluslararası toplumun daha somut adımlar atması gerektiğini söyledi.
Kiev'e yönelik saldırıların yalnızca açıklamalarla durdurulamayacağını belirten Kallas, Ukrayna'nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesinin ve Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesinin önemine dikkat çekti.
Rus Askeri-Sanayi Kompleksine Yeni Yaptırımlar Geliyor
AB Yüksek Temsilcisi, Rusya'nın askeri-sanayi altyapısını destekleyen daha fazla kuruluşun yaptırım kapsamına alınmasını önereceğini açıkladı.
Kallas, sivillere yönelik saldırılar sürdüğü sürece Avrupa Birliği'nin Moskova üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceğini belirterek, "Bugün, saldırılara karşılık olarak Rusya'nın askeri-sanayi kompleksini destekleyen daha fazla kuruluşa yaptırım uygulanmasını teklif edeceğim." ifadelerini kullandı.
"Rusya Kazanamayacağını Anlayana Kadar Baskıyı Artıracağız"
Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının devam etmesi halinde yaptırımların da genişletileceğini vurgulayan Kallas, Avrupa Birliği'nin kararlılığını yineledi.
"Rusya kazanamayacağını anlayana kadar bunun maliyetini artırmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulunan Kallas, ekonomik ve diplomatik baskının süreceğini ifade etti.
AB'den Ukrayna'ya 6 Milyar Avroluk Destek
Kaja Kallas, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya yönelik mali desteğinin de devam ettiğini hatırlattı.
Bu hafta, Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek amacıyla oluşturulan 90 milyar avroluk destek kredisi kapsamında 6 milyar avroluk yeni ödemenin gerçekleştirildiğini belirten Kallas, AB'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini kaydetti.
Rusya'nın Son Saldırısında 74 Füze ve 496 İHA Kullanıldığı Açıklandı
Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Rus ordusunun son saldırıda Ukrayna'nın farklı bölgelerini hedef aldığı bildirildi.
Açıklamaya göre saldırılarda 74 füze ile 496 silahlı insansız hava aracı kullanıldı. Saldırının özellikle Kiev başta olmak üzere birçok bölgede etkili olduğu belirtildi.
Yeni Yaptırım Paketi İçin Üye Ülkelerin Onayı Gerekiyor
Avrupa Birliği, haziran ayı başında da Rusya ekonomisini hedef alan yeni bir yaptırım paketi hazırlamıştı.
Söz konusu pakette Rusya'nın bankacılık, enerji ve ticaret sektörlerine yönelik yeni kısıtlamalar öngörülürken, hazırlanan yaptırımların yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi ülkelerin oy birliğiyle onay vermesi gerekiyor.































