Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Netanyahu’nun Oğlu İsmini Değiştirip İngiltere’ye Gitti: “Müslümanların Arasında O İsimle Yaşanmaz”
Netanyahu’nun Oğlu İsmini Değiştirip İngiltere’ye Gitti: “Müslümanların Arasında O İsimle Yaşanmaz”
ABD’den Kritik Geri Adım: Ukrayna’ya Mühimmat Sevkiyatı Durduruldu
ABD’den Kritik Geri Adım: Ukrayna’ya Mühimmat Sevkiyatı Durduruldu
Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a Yolsuzluktan 13 Yıl Hapis
Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a Yolsuzluktan 13 Yıl Hapis
Kuzey Kore’de Bir İlk: Kalma Yarımadası’nda Dev Turizm Kompleksi Açıldı
Kuzey Kore’de Bir İlk: Kalma Yarımadası’nda Dev Turizm Kompleksi Açıldı
Hamas’tan Ebu Şebab’a Teslim Çağrısı: “10 Gün Süren Var”
Hamas’tan Ebu Şebab’a Teslim Çağrısı: “10 Gün Süren Var”
Pakistan’da Hükümet Yetkilisini Hedef Alan Bombalı Saldırı: 5 Ölü, 11 Yaralı
Pakistan’da Hükümet Yetkilisini Hedef Alan Bombalı Saldırı: 5 Ölü, 11 Yaralı
İkinci El Araçta “6 Ay – 6 Bin Km” Kuralı Yeniden Uzatıldı
İkinci El Araçta “6 Ay – 6 Bin Km” Kuralı Yeniden Uzatıldı
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
İsrail’in “Gizli Planı” Ortaya Çıktı: Yunanistan ve GKRY ile Sessiz İş Birliği
İsrail’in “Gizli Planı” Ortaya Çıktı: Yunanistan ve GKRY ile Sessiz İş Birliği
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
İslam düşmanlığına kim göz yumuyor? Leman Dergisi'nin provokasyonları tepki çekmeye devam ediyor
İslam düşmanlığına kim göz yumuyor? Leman Dergisi'nin provokasyonları tepki çekmeye devam ediyor
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR-SANAT
  3. Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay!
KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma: 12 Mart 2025 - 20:42

Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay!

Arabesk müziğin en önemli isimlerinden Ferdi Tayfur’un ölümünün ardından arabesk konusunu değerlendiren ‘Arabesk’ kitabının yazarı Prof. Dr. Nazife Güngör, döneminde ilk kez bir müzik formunun kitlesel düzeyde ilgi gördüğünü ve Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba’yı halkın sevdiğini söyledi.

KÜLTÜR-SANAT
12 Mart 2025 - 20:42
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay!
Ferdi Tayfur’u halkın sahiplendiğini ve hiç vazgeçmediğini de anlatan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü O hep onlarla kalmayı başardı. Ne yaşam tarzını ne de müzik formunu hiç değiştirmedi, değiştirmeye de çalışmadı. Dolayısıyla da kitlelerin sevgisini hiç yitirmedi.” dedi. Arabeskin, bir müzik türü olmaktan çok kitlesel bir olay olduğunu kaydeden Güngör, “Bir kitle kültürü ya da bugünkü adıyla bir popüler kültürel türdür. Orada müzik sanatının incelikleri, notalar, enstrümanlar, söyleniş tarzı çok da önemli değil, önemli olan şey sanatçının kim olduğu, hangi yaşam koşullarından geldiği, nasıl yaşadığı ve ne söylediğidir.” dedi.

 

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, İletişim Bilimci Prof. Dr. Nazife Güngör, Arabesk müziğin en önemli isimlerinden Ferdi Tayfur’un ölümünün ardından arabesk konusunu değerlendirdi.

Halk kendinden bilirse daha çok sahipleniyor

Aynı zamanda 1993 yılında ‘Arabesk’ isimli bir kitabı da kaleme alan Prof. Dr. Güngör, arabesk müziğin en önemli isimlerinden Ferdi Tayfur’un 1970’li yılların arabeskine damgasını vurmuş bir isim olduğunu söyledi. Güngör, “Melankolik şarkı sözleri, hüzün dolu nağmeleriyle halkın gönlünde taht kurmuş bir sanatçı. Halkın sevgisini kazanmasının tek nedeni şarkılar değil elbet. Halk kendinden bilirse daha çok sahiplenir. Ferdi Tayfur’u halk kendinden bildi. Yaşam tarzıyla, yaşam mücadelesiyle O halktan biriydi, dolayısıyla da halkın sesi olabilmişti. 1960’ların ve 70’lerin toplumsal değişim sürecinin müzikteki yansımasıydı Ferdi Tayfur. Kırdan kente göçün neden olduğu bunalım sürecine ses vermişti. Yerinden edilmişliğin, ancak yer edinememişliğin umutsuzluğuna belki de bir nebze umut olmuştu şarkılarıyla. Kentte henüz kabul göremeyen yeni kentlinin kenardaki yolculuğuna yoldaş, duygudaş olmuştu belki de yanık sesiyle.” dedi.

Arada kalmışlığın sesiydi arabesk…

1970’ler Türkiye’sinin bir yandan kırdan kente göçe hazırlıksız yakalanmış olduğunu, dolayısıyla da işsizlik, yoksulluk ve yersizliğin toplumda büyük bir kaosa neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nazife Güngör, şöyle devam etti:

“İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerin çevresini gecekondular sarmıştı. İnsanlar kendi olanaklarıyla inşa ettikleri derme çatma evlerde, alt yapıdan, elektrik, su, ulaşım olanaklarından yoksun biçimde yaşama tutunmaya, yeni yaşamlarına uyum sağlamaya çalışıyorlardı. Kırdan kopmuşlardı, ancak kentli de olamamışlardı. İşte bu arada kalmışlığın sesi olmuştu arabesk şarkıların hüzün dolu sözleri. Müzik değildi mesele, müzikte dile gelen sözlerdi, bazen umut veren, bazen de umutsuzluğu ören şarkı sözleri. Huzurum kalmadı, batan güneş, yuvasız kuşlar, yaktı beni, bırak şu gurbeti, yüreğimde yara var…”

Halkın sesi olabilmişti Ferdi Tayfur…

Sanatçının yaşam tarzının da önemli olduğunu ve Ferdi Tayfur’un tam da burada hayran kitlesiyle bütünleştiğini dile getiren Prof. Dr. Nazife Güngör, şunları söyledi:

“Gecekondulular sevmişti Ferdi’yi. Onu kendilerinden biri gibi görüyorlardı çünkü. O da zaten şarkılarına kendi yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Dinleyicisiyle empati kurmak, onları anlamak, onlara ulaşabilmek hiç zor değildi Ferdi için. O da kırdan, yoksulluktan çıkıp gelmişti İstanbul’a, tutunmaya çalışıyordu yaşama, kendisini kabul ettirmeye, uyumlanmaya. Zordu, hem de çok zordu. Ama gayret ederek, umudu besleyerek olacaktı. Olmalıydı. Kendi yaşam mücadelesi, acıları, umutsuzluktan umuda kıvranışları şarkılarında dile gelmişti. Dolayısıyla da halkın sesi olabilmişti Ferdi Tayfur.   Plakları kapış kapış, konserlerine yüzbinler katılıyordu. Kimisi için Ferdi Abi, kimisi için Ferdi Baba olmuştu. Arabeskin de kralı ilan edilmişti.”

Arabeskin böylesine ilgi görmesinin nedeni neydi?

Bir taraftan da bu yeni müzik formuna ilişkin tartışmalar başladığını hatırlatan Prof. Dr. Nazife Güngör, “En iyi müzik okullarında eğitim alanlar, müziğin en kalitelisini yapanlar kitlelerden o kadar da ilgi görmezken bu yeni tarzın böylesine ilgi görmesinin nedeni neydi acaba? Müzisyenler, müzik araştırmacıları, sosyologlar, sosyal psikologlar işin aslını öğrenmek için harekete geçmişlerdi. Pek çok çalışma yapıldı, yazılıp çizildi. Kitleleri bu denli etkileyen neydi acaba? Bu dünyadan ve de bu toplumdan nice müzisyen gelip geçmişti. Türküler, halk deyişleri, klasik müzik, sanat müziği vs. Ama ilk kez bir müzik formu kitlesel düzeyde ilgi görüyordu. Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba vs. Halk sevdi bu sanatçıları. Yaptıkları müziğin sanat değerini tartışmak çok da önemli değil bence. Oraları çoktan geçtik. Kitleleri bir biçimde yakaladılar ve kendilerine bağladılar. Bunu boş ya da anlamsız bir olay olarak değerlendirmek de doğru olmaz. Demek ki kitlelerin duygu dünyasına girebildiler. Ama duygu dünyasına girebilmek, kitlelerle bütünleşebilmek için aslında aynı yaşam deneyimlerine sahip olmak da çok önemli. İşte Ferdi Tayfur’un, Orhan Gencebay’ın, Müslüm Gürses’in kitlelerce sahiplenilmesinin belki de en temel nedeni bu.” şeklinde konuştu.

Kitleler değişim istemezler…

Ferdi Tayfur’u halkın sahiplendiğini ve hiç vazgeçmediğini de anlatan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü O hep onlarla kalmayı başardı. Ne yaşam tarzını ne de müzik formunu hiç değiştirmedi, değiştirmeye de çalışmadı. Dolayısıyla da kitlelerin sevgisini hiç yitirmedi. Kitleler değişim istemezler. Uyum sağlamaları zordur çünkü. Kendilerine benzeyene koşarlar o nedenle de. Arabesk sanatçılarının bunca ilgi görmelerinin en temel nedenlerinden biri bu bence.” dedi.

Arabesk bir müzik türü değil…

Arabeskin, bir müzik türü olmaktan çok kitlesel bir olay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nazife Güngör, “Bir kitle kültürü ya da bugünkü adıyla bir popüler kültürel türdür. Orada müzik sanatının incelikleri, notalar, enstrümanlar, söyleniş tarzı çok da önemli değil, önemli olan şey sanatçının kim olduğu, hangi yaşam koşullarından geldiği, nasıl yaşadığı ve ne söylediğidir. İşte Ferdi Tayfur’u Ferdi Tayfur yapan tam da budur. Bir diğer nokta ise kitlesel olanın aynı zamanda politik ve ideolojik de olabilmesidir. Arabesk müziğin ve sanatçılarının kitlesel düzeyde beğeni kazanmalarının önemli bir nedeni de budur. Halkın ilgisini çeken, kitleler tarafından sahiplenilen sanatçılar veya sanat olayları çoğu zaman popüler siyasetin aygıtı haline getirilebilmekte, ideolojik bir değer yüklenebilmektedirler. Türkiye’de özellikle de 1980’lerin başından itibaren arabesk olayının popüler siyasetin aracı haline geldiğini görüyoruz. Bu nedenle de arabesk müzik sanatçıları çoğu zaman politik olarak da konumlandırılmışlardır.” diye konuştu.

Arabesk Türkiye’de kendi tarzını buldu…

Kitlesel düzeyde popülerlik kazanan sanatçıların çoğunun bir biçimde politik olarak konumlandırıldığı, ideolojik olarak anlamlandırıldığının da söylenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Nazife Güngör, “Ancak zamanla arabesk müziğin de en azından Türkiye’de kendi tarzını bulduğu ve kendisine özgü bir müzikal form olarak müzik sanatı içindeki yerini aldığını görüyoruz. Bunun için zorlu bir mücadele süreci gerekiyordu. Arabesk müzik sanatçılarının belki de en zorlu mücadeleleri bu yönde oldu. Yasaklamalar, kısıtlamalar, ama son kertede kendi dinleyici kitlesi olan bir müziğin yaşam hakkının olduğu da kabul edildi. İşte Ferdi Tayfur da bu yöndeki mücadelenin öncü isimlerinden biri olarak Türkiye’nin popüler müziği olan arabeskin gelişmesine, yerleşmesine büyük emek verdi. Halkın sesi oldu. Halkın sevgisini kazandı, kitlelerin beğenisini topladı. Emekler boşa gitmedi, kitlelerin sevgisi, bağlılığı devam etti. Nitekim son yolculuğuna da gözyaşları, şarkılar ve alkışlarla uğurlandı.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
Şair Nâbî Üsküdar’daki Kabri Başında Anıldı: İstanbul’da Edebiyat ve Vefa Buluşması
Şair Nâbî Üsküdar’daki Kabri Başında Anıldı: İstanbul’da Edebiyat ve Vefa Buluşması
TRT1’in Sevilen Dizisi Teşkilat’ta Moralleri Bozan Veda: Akif Başkan Diziden Ayrıldı
TRT1’in Sevilen Dizisi Teşkilat’ta Moralleri Bozan Veda: Akif Başkan Diziden Ayrıldı
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek...
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan Leman Dergisi Skandalına Sert Tepki
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan...
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki:
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki: "Mizah Değil, İslam'a...
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal Hamle:
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal...
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür ve çizeri Doğan Pehlevan’a tepkiler büyüyor
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür...
Özgür Özel'in Erdoğan Hakkındaki Hadsiz İfadeleri Siyasette Gerginliği Tırmandırdı
Özgür Özel'in Erdoğan Hakkındaki Hadsiz İfadeleri Siyasette Gerginliği...
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni Yıl Mesajı
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni...
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek Yürek
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek...
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle...
Leman'ın Skandal Karikatürüne Tuba Köksal'dan Tepki:
Leman'ın Skandal Karikatürüne Tuba Köksal'dan Tepki: "Bu Saldırıyı...
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki:
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki: "Peygamberimize Yapılan Hakaret Bu Milletin...
İlginizi Çekebilir
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta...
Şair Nâbî Üsküdar’daki Kabri Başında Anıldı: İstanbul’da Edebiyat ve Vefa Buluşması
Şair Nâbî Üsküdar’daki Kabri Başında Anıldı: İstanbul’da...
TRT1’in Sevilen Dizisi Teşkilat’ta Moralleri Bozan Veda: Akif Başkan Diziden Ayrıldı
TRT1’in Sevilen Dizisi Teşkilat’ta Moralleri Bozan Veda: Akif Başkan...
Cemal Bekar'dan Parkinson'a Meydan Okuyan Hayat Hikayesi:
Cemal Bekar'dan Parkinson'a Meydan Okuyan Hayat Hikayesi: "Babam, Ben...
Azerbaycan Egemenlik Günü'nde Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği Sahneye Taşınıyor!
Azerbaycan Egemenlik Günü'nde Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği Sahneye...
Batmanlı Genç Şair Asel Şentürk, İlk İngilizce Şiir Kitabıyla Edebiyat Dünyasında Dikkat Çekiyor
Batmanlı Genç Şair Asel Şentürk, İlk İngilizce Şiir Kitabıyla...
Tarihin Derinliklerine, Çırağan Sarayı’nın İhtişamlı Geçmişine Yolculuk
Tarihin Derinliklerine, Çırağan Sarayı’nın İhtişamlı Geçmişine...
Sanatın İlhamı Küçükçekmece'de Yükseldi: 'Hayat Sanatla Güzel' Sergisi Açıldı
Sanatın İlhamı Küçükçekmece'de Yükseldi: 'Hayat Sanatla Güzel'...
Cıva salınımı, dolguların zarar görmesi ya da aşınmasıyla artabilir! Amalgam dolgular değiştirilirken dikkat edilmeli!
Cıva salınımı, dolguların zarar görmesi ya da aşınmasıyla artabilir! Amalgam dolgular değiştirilirken dikkat edilmeli!

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim