• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Devam Ediyor
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Devam Ediyor
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Atalarımızın öğrettiği erdem ahlakını tüketmek üzereyiz”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Atalarımızın öğrettiği erdem ahlakını tüketmek üzereyiz”
Bağışıklama Sayesinde Son 50 Yılda 150 Milyon Hayat Kurtarıldı
Bağışıklama Sayesinde Son 50 Yılda 150 Milyon Hayat Kurtarıldı
Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Destekleyici D Vitamini Olabilir mi!
Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Destekleyici D Vitamini Olabilir mi!
 Türk Kızılay’ın yeni ajansı desiBel oldu
Türk Kızılay’ın yeni ajansı desiBel oldu
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Küçükçekmece'de
Küçükçekmece'de "Algı Operasyonu" Tartışması: Umut Devlioğlu'ndan Dikkat Çeken Açıklama
Küçükçekmece Sinopspor'dan Destansı Geri Dönüş: Umut, İnanç ve Zafer Aynı Sahada Buluştu
Küçükçekmece Sinopspor'dan Destansı Geri Dönüş: Umut, İnanç ve Zafer Aynı Sahada Buluştu
Bir Anadolu İnsanının Başarı Yolculuğu: Rafet Orhan Portresi
Bir Anadolu İnsanının Başarı Yolculuğu: Rafet Orhan Portresi
Metin Külünk'ten Bursa'daki Çocuk Ölümü Soruşturmasına Sert Tepki:
Metin Külünk'ten Bursa'daki Çocuk Ölümü Soruşturmasına Sert Tepki: "İhmal Şüphesi Varsa Üzeri Kapatılamaz"
  1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Zeynep Dereli: "Akademiye yarardan çok zarar getirecek"
SİYASET
Yayınlanma: 16 Nisan 2020 - 16:57

Zeynep Dereli: "Akademiye yarardan çok zarar getirecek"

Ak Parti grubu tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan "Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”,dün 290 oyla kabul edilerek kanunlaştı.

SİYASET
16 Nisan 2020 - 16:57
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Zeynep Dereli: “Akademiye yarardan çok zarar getirecek
DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Zeynep Dereli söz konusu kanun hakkında “Ülkemizin menfaati adına üniversitelerin bilimsel özerkliğine ve öğretim görevlilerinin akademik özgürlüklerine sahip çıkmak ve arttırmak dururken, kabul edilen kanun; eğitim kalitemize, hukuka, üniversitelere, milletimize ve Türkiye’nin geleceğine karşı yapılan büyük bir haksızlık olmuştur” değerlendirmesini yaptı.
‘Korona fırsata çevrildi’
Koronavirüs salgını nedeniyle oluşan müşkül durumun iktidar tarafından fırsata çevrildiğini belirten Dereli, “Normal kanun görüşme şekli terk edilerek, ülkenin yükseköğretim sistemini büyük ölçekte etkileyecek bu denli önemli bir kanun teklifini, milletin iradesini temsil eden değerli milletvekillerine yeterli müzakere imkanı tanımadan kanunlaştırmıştır” diye konuştu.
‘Akademisyenler, cezanlandırılacak’
DEVA Partisi olarak Kanunun; üniversitelerin bilimsel özerkliğine ve öğretim üyelerinin akademik özgürlüklerine öncelik veren, onları koruyan, anayasal bir hak olan bilimsel özgürlüğe sahip çıkan bir yaklaşımla hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin dünya sıralamalarında olmaları için gerekli teşvikin yapıldığı bir düzenleme olmasını isterdiklerini aktaran Zeynep Dereli, “Maalesef karşılaştığımız tablo ülkenin acı tablosunu burada da karşımıza çıkartmıştır. Açıkça görüldüğü gibi tüm öğretim görevlilerini otoriteye tabi hale getirerek disipline olmayanları keyfi olarak cezalandırma ve esasında özerk olan vakıf üniversitelerinin alanlarını daha da sınırlandırarak gerekli görüldüğü an faaliyetlerini sona erdirerek el koyabilme imkanını verilmiştir” dedi.
Kanunun en sorunlu düzenlemelerinden birinin öğretim elemanlarının disiplin sorumluluğuna ilişkin olarak Yükseköğretim Kanununun 53’üncü maddesinde yapılmak istenen değişiklikleri içeren 7’nci maddesi olduğunu aktaran Dereli, “Madde gereğince; mevcut uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma, kamu görevinden çıkarma için belirlenen fiil ve hâllere Devlet Memurları Kanunundan esinlenerek ve terör ile ilgili bir fıkrayı da içerecek şekilde yeni ilaveler getirilmiştir” ifadeleri kullandı.
Kanunun bu maddesi ile üniversiteleri amaçlarına aykırı bir biçimde adeta devlet dairesine dönüştüreceğini aktaran Dereli, “Akademik özgürlük ve güvencelerden uzak nitelikteki keyfi sonuçlar doğuracak bir düzenleme Anayasa mahkemesinin üniversite özerkliği vurgusuyla öğretim üyelerinin devlet memuru statüsünde olmadığı, disiplin suçlarının da aynı olamayacağını belirten kararlarına aykırı bir şekilde yapılmıştır. Kanun teklifinin gerekçesinde de belirtildiği gibi Devlet Memurları Kanunu’nun öğretim elemanları için esas alınması bile başlı başına ürkütücü anlayışı ortaya koymaktadır” diye konuştu.
‘Tarihi fırsat kaçırıldı’
Dünyada 21. yüzyılın büyük dönüşümlerinin üniversitelerin geliştirdiği teknolojiler ve bilim ışığında harekete geçtiğine dikkat çeken Zeynep Dereli,“COVID-19 ile birlikte dijital çağa kesin geçiş yapılmış, dijitalleşme, biyoteknoloji, yapay zeka gibi inovasyona dayalı teknolojiler varoluşsal önem kazanmıştır. Bu gelişmelerden uzak kalmak, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan Türkiye’nin gelişmiş ve müreffeh ülkeler arasında yer almasının mümkün olmaması demektir. Kanunla küresel gelişmeler ve 21. yüzyıl vizyonu göz ardı edilerek tarihi bir fırsat kaçırılmıştır. Eğitim perspektifinden baktığımızda uzaktan eğitimin örgün eğitimde kanuni zemin bulabilmesi sağlanabilirdi. Yapmadık. Medyada herkes telafi eğitimini konuşuyor” diye konuştu.
‘Hibrit eğitim modeli hazırlanmalı’
Yeni düzenlemeye göre koronavirüsü nedeniyle ara verilen ilk, orta ve yükseköğrenim seviyelerinde ki kazanım eksikleri yazın telafi eğitimi ile giderilecek maddesi için ise Zeynep Dereli şunları söyledi: Mevcut konjenktürde sadece telafi eğitiminin düzenlenmesinin yetersiz olduğu kesindir. Örgün eğitime uzaktan eğitimin de katılacağı “hibrit eğitim” modeline hazırlanılması gerekmektedir.Bizim tespitlerimiz ile de örtüşen, OECD tarafından yeni hazırlanan Koronavirüsü Eylem Planı Raporunda, Eğitim Bakanlıklarının virüs nedeniyle eğitim öğretime bir süre daha ara verme ihtimaline karşın uzaktan eğitimin örgün eğitime hukuken dahil edilme yollarının belirlenmelerini, mezuniyet ve atama gibi hususları da gözden geçirilmeleri önerilmektedir.Orta ve uzun dönem için hibrit eğitim modeline maddi ve beşeri sermaye ayrılması ve gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”
‘Üniversiteleri kapatmanın yolu’ Düzenlemenin 13. maddesine göre geçici olarak faaliyeti durdurulan vakıf üniversitesi YÖK’ün kararıyla kapatılabilecek. Zeynep Dereli, bu maddenin sakıncalı olduğunu belirterek “Söz konusu düzenleme ile nokta atışı yapılarak, vakıf üniversitesinin nasıl kapatılacağı, kurucu vakfa ne olacağı, sahip oldukları mülklere nasıl sahip çıkılacağı ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bildiğimiz üzere, kanunlar nesnel olur; kişiye ya da bir kuruma özel kanun yapılmaz. Ancak siyasi irade Şehir Üniversitesinin faaliyet iznini iptal edeceğini çok önceleri açıkça ortaya koymuş, siyasi hesaplaşmasına hukuku araçsallaştırarak kanun olarak meclise sunmuştur” dedi. Dereli, ayrıca şunları söyledi: “Bu kanun ile yürütme, AYM kararlarında, “YÖK’ün, üniversiteleri denetlemeye ilişkin kuralları hem üniversiteler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmalıdır. Ayrıca keyfi uygulamalara karşı koruyucu önlemler içermesi de gereklidir. Aksine bir düzenleme, merkezi idarenin üniversitelerin bilimsel özerkliğine keyfi şekilde müdahalede bulunmasına imkân tanır ki, bunun Anayasa'nın 130. maddesiyle bağdaşması mümkün değildir” şeklinde ortaya konulan çerçevenin aksine tüm vakıf üniversitelerini kontrolü altına almayı amaçlamaktadır. Açılan bu yol Şehir Üniversitesi dışında da birçok keyfi uygulamaya yasal meşruiyet sağlayacaktır.

Son olarak Zeynep Dereli, DEVA Partisi olarak üniversitelerin gelişiminin önünde en büyük engel olan Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kapatılmasını ve yükseköğretim sisteminin, kurumsal özerklik, akademik özgürlük ve performansa dayalılık ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulamak istediklerini belirtti.
2020/04/2020-04-16-22-59-09.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve Takibini Sürdürdü
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve...
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına Sert Tepki ve Küresel Çağrı
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına...
Kentsel Dönüşüm, Ülkemiz İçin Savunma Sanayisi Kadar Önemli
Kentsel Dönüşüm, Ülkemiz İçin Savunma Sanayisi Kadar Önemli
2026 Sağlık Trendleri Belli Oldu: Yapay Zeka, Uluslararası Hasta Sürecini Kolaylaştıracak
2026 Sağlık Trendleri Belli Oldu: Yapay Zeka, Uluslararası Hasta Sürecini...
Engelli Bireylerde Destek Yoksa Diş Sağlığı Tehlikede!
Engelli Bireylerde Destek Yoksa Diş Sağlığı Tehlikede!
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf, Emekli ve Gençlerle Birebir Temas
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf,...
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
Kanser tedavisinde fiziksel iyilik halini destekleyen 10 öneri
Kanser tedavisinde fiziksel iyilik halini destekleyen 10 öneri
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:...
Diyarbakır'da Büyük Zafer: Emre Soydan Türkiye Kick Boks Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da Büyük Zafer: Emre Soydan Türkiye Kick Boks Şampiyonu...
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
İlginizi Çekebilir
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor...
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Devam Ediyor
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Devam Ediyor
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
"Kocabıyık Hamlesi CHP'yi Karıştırdı: Eleştiriler Peş Peşe"
Küçükçekmece'de
Küçükçekmece'de "Algı Operasyonu" Tartışması: Umut Devlioğlu'ndan...
Volkan Yılmaz'ın Ekibinde Sürpriz İsimler: Küçükçekmece Öne Çıktı
Volkan Yılmaz'ın Ekibinde Sürpriz İsimler: Küçükçekmece Öne Çıktı...
Saadet Partisi Türkiye Divanı Ankara'da Güç Gösterisine Dönüştü
Saadet Partisi Türkiye Divanı Ankara'da Güç Gösterisine Dönüştü...
Saadet ve Yeniden Refah arasında ittifak iddiası: Yeni Yol genişleyebilir
Saadet ve Yeniden Refah arasında ittifak iddiası: Yeni Yol genişleyebilir...
Ekrem Sarısoy'dan İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz'a Tebrik Ziyareti
Ekrem Sarısoy'dan İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz'a Tebrik Ziyareti...
Hangi Parti Yönetimi Milli Görüş'ü Temsil Ediyor
Hangi Parti Yönetimi Milli Görüş'ü Temsil Ediyor

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • Sitemap
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">