Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Küçükçekmece'de Vatandaşlar Tedirgin:
Küçükçekmece'de Vatandaşlar Tedirgin: "Bu Sokaktan Geçemiyoruz!"
Kızılay Genel Sekreterinden Küçükçekmece Şubesi'ne Övgü:
Kızılay Genel Sekreterinden Küçükçekmece Şubesi'ne Övgü: "Tüm Türkiye'ye Örnek Oluyor"
Başbağlar Şehitlerini Anma Programı İçin Güvenlik ve Hazırlık Toplantısı Yapıldı
Başbağlar Şehitlerini Anma Programı İçin Güvenlik ve Hazırlık Toplantısı Yapıldı
Bayburt Kızılay Gönüllülerinden Arama Kurtarma Ekiplerine Destek: Soğuk Havada Sıcak İkramlarla Moral Verdiler
Bayburt Kızılay Gönüllülerinden Arama Kurtarma Ekiplerine Destek: Soğuk Havada Sıcak İkramlarla Moral Verdiler
Netanyahu’nun Oğlu İsmini Değiştirip İngiltere’ye Gitti: “Müslümanların Arasında O İsimle Yaşanmaz”
Netanyahu’nun Oğlu İsmini Değiştirip İngiltere’ye Gitti: “Müslümanların Arasında O İsimle Yaşanmaz”
ABD’den Kritik Geri Adım: Ukrayna’ya Mühimmat Sevkiyatı Durduruldu
ABD’den Kritik Geri Adım: Ukrayna’ya Mühimmat Sevkiyatı Durduruldu
Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a Yolsuzluktan 13 Yıl Hapis
Eski Rus Savunma Bakan Yardımcısı İvanov’a Yolsuzluktan 13 Yıl Hapis
Kuzey Kore’de Bir İlk: Kalma Yarımadası’nda Dev Turizm Kompleksi Açıldı
Kuzey Kore’de Bir İlk: Kalma Yarımadası’nda Dev Turizm Kompleksi Açıldı
Hamas’tan Ebu Şebab’a Teslim Çağrısı: “10 Gün Süren Var”
Hamas’tan Ebu Şebab’a Teslim Çağrısı: “10 Gün Süren Var”
Pakistan’da Hükümet Yetkilisini Hedef Alan Bombalı Saldırı: 5 Ölü, 11 Yaralı
Pakistan’da Hükümet Yetkilisini Hedef Alan Bombalı Saldırı: 5 Ölü, 11 Yaralı
İkinci El Araçta “6 Ay – 6 Bin Km” Kuralı Yeniden Uzatıldı
İkinci El Araçta “6 Ay – 6 Bin Km” Kuralı Yeniden Uzatıldı
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yaz Aylarında Göz Sağlığınızı Korumanın 5 Anahtar Adımı
SAĞLIK
Yayınlanma: 22 Haziran 2024 - 22:34

Yaz Aylarında Göz Sağlığınızı Korumanın 5 Anahtar Adımı

Yaz mevsimi, güneş, havuz, deniz ve doğa ile iç içe olma keyfini sunarken, gözlerimiz için de bazı riskler barındırır. Güneş ışınlarının zararlı etkileri, havuz kimyasalları ve polenler göz sağlığımızı tehdit eden unsurlar arasındadır. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, bu risklere karşı dikkatli olmamız gerektiğini ve göz sağlığımızı korumak için bazı basit önlemler almamızı tavsiye ediyor.

SAĞLIK
22 Haziran 2024 - 22:34
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yaz Aylarında Göz Sağlığınızı Korumanın 5 Anahtar Adımı
Güneş, havuz, deniz ve polenler… Yaz aylarında göz sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz, çünkü gözlerinizi pek çok tehlike bekliyor. Güneş sağlığımız üzerinde önemli faydalar sağlasa da yaz aylarında yeryüzüne daha yoğun ve dik gelen zararlı UV ışınları cildimizin yanı sıra gözlerimizi de tehdit ediyor. Sıcak havalarda serinlemek için sıkça tercih ettiğimiz havuzlarda dezenfeksiyon için kullanılan kimyasallar ve polenler de göz sağlığımız için risk oluşturuyor. Yaz aylarında bu tür etkenler bazı göz hastalıklarının oluşumuna veya şiddetinin artmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla başta göz enfeksiyonu olmak üzere gelişebilecek göz hastalıklarına karşı mutlaka önlem almak gerektiğine dikkat çeken Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Göz ile ilgili herhangi bir sorun geliştiğinde ise ‘geçer’ diye beklememek, çok gecikmeden göz doktoruna başvurmak gerekir. Zira küçük bir ihmal, ileride ciddi görme kayıplarına bile neden olabilir’ diyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, yaz aylarında gözlerimizi korumak için almamız gereken önlemleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! 

Elleri sık sık yıkamamak

Plaj, piknik ve kamp yerlerinde almamız gereken hijyen önlemleri genel sağlığımız gibi göz sağlığımız için de çok önemli.  Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “El ve göz temasının en fazla olduğu mevsim bahar ve yaz aylarıdır. Zira plaj, piknik ve kamp yerlerinde el ile göze çok sık temas edilir. Kirli elle dokunmak gözlerin mikrop kapmasına kolayca yol açabildiği için ellerin olabildiğince temiz tutulması gerekir” diyor. 

Göz kuruluğuna karşı önlem almamak

Yaz aylarında güneş ve sıcak hava göz kuruluğuna yol açan önemli etkenlerden. Ayrıca iç ortamlarda ve klimalı mekanlarda gözyaşı normalden fazla buharlaşarak; gözde kurumaya, batmaya ve yanmaya, hatta göz yüzeyinin zarar görmesine  neden olabiliyor. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “En basit önlem; gözlerimizi daha sık kırparak daha sık nemlenmesini sağlamaktır. Ayrıca klimalı ortamda havayı nemlendiren cihaz  kullanmakta da fayda var. Bunlara rağmen sorun devam ederse göz hekimine danışarak suni gözyaşı damlasından yararlanılabilir. Bu önlemler yeterli gelmezse daha yoğun bir tedavi gerekebilir” diye konuşuyor. 

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmak 

Güneş gözlüğü yaz aylarında gözlerimizi ultraviyole ışınlarının yapabileceği başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere, katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarını engelleyebiliyor. Ancak standartlara uymayan ve   ultraviyole koruması olmayan güneş gözlüklerinin tam aksine gözlere zarar verebileceği uyarısında bulunan Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz,  “CE işareti, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun olduğunu ve ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insanın can ve mal güvenliğine, bitki, hayvan ve çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir. Gözlüğün sapında CE işareti olmayan güneş gözlükleri ise gözümüze ciddi zaralar verebilir” diyor. 

Göze gelen darbeyi önemsememek! 

Açık havada yapılan sporlar sırasında gözümüz top, dirsek veya diz darbeleri gibi dış etkenler nedeniyle travmaya uğrayabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, bu travmaların gözümüzde ciddi sorunlar oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Öyle ki darbeler gözün ciddi şekilde yaralanmasına, kornea ve retina yırtıklarına, göz içi kanamaları ile ödemine neden olabilir. O an önemsenmeyen bir darbe, ileride körlüğe bile yol açabilir. Koruyucu bir spor gözlüğü takmak bu riskleri azaltmak açısından faydalıdır” bilgisini veriyor. 

Bu saatlerde korunmasız sokağa çıkmak

Güneşin ultraviyole ışıkları gözümüzde alerjik reaksiyonlar oluşturarak doğrudan zarar verirken, batma ve yanmanın yanı sıra katarakt ile retina hastalıklarına da   neden olabiliyor. Dolayısıyla özellikle 10:00-14:00 saatleri arasında güneş ışınlarından uzak kalınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz,  “Eğer dışarıya çıkılması şart ise geniş siperlikli şapka ve ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak koruyucu etki gösterir” diyor. 

Kum kaçan gözleri ovuşturmak

Özellikle plaj ve kırsal alanlarda gözümüze sıkça kaçabilen kum, toz veya otlar da önemli risk unsurlarını oluşturuyor. Gözünüze kaçan yabancı cismi görebiliyorsanız, gözyaşı damlasıyla gözlerinizi yıkayıp cismin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Ancak cisim görülmüyorsa gözler kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Ayrıca göz doktoruna görünmek ihmal edilmemelidir. Zira yabancı cisim ve gözleri ovuşturmak korneayı çizerek göz enfeksiyonuna, hatta görme kaybı oluşturabilen kalıcı hasara yol açabilir” uyarısında bulunuyor. 

Yüzücü gözlüğü kullanmamak

Havuzlarda yapılan sportif faaliyetler göz travmaları riskini artırırken, en sık yaşanan travma ise havuzlarda hijyen için yer alan klordan ve diğer kimyasallardan kaynaklanıyor.  Zira bu tür maddeler gözlerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Dolayısıyla havuzda yüzücü gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. 

Havuza lens ile girmek

Yaz aylarında kontakt lensler daha fazla tercih ediliyor. Ancak kontakt lenslerin dikkatsizce kullanılmaları göz enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, kontakt lensleri takıp çıkarmadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerektiği uyarısında bulunarak, “Ayrıca lens solüsyonları ve lens kutuları temiz bir şekilde saklanmalıdır. Bu nedenle tatilde en uygunu günlük lens kullanmaktır. Göz enfeksiyonu ajanlarının lense yapışarak göze bulaşmalarını kolaylaştıracağı için deniz ve havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğüyle girilmelidir” diyor. 

1. Güneş Gözlüğü Kullanın: Güneş ışınlarının zararlı UV ışınlarından korunmak için UV filtreli güneş gözlüğü kullanımı en önemli adımdır. Güneş gözlüğünüzü seçerken geniş camlı ve UV 400 koruma sağlayan modelleri tercih etmeniz önemlidir.

2. Havuz ve Deniz Suyuna Dikkat Edin: Havuzlarda kullanılan dezenfektan kimyasallar ve deniz suyu gözlerde tahrişe ve enfeksiyona yol açabilir. Mümkün olduğunca yüzdükten sonra gözlerinizi bol suyla yıkayın. Göz hassasiyeti yaşıyorsanız yüzme gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.

3. Polenlerden Korunun: Özellikle alerjiniz varsa polenler gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanmaya neden olabilir. Mümkün olduğunca polen yoğunluğunun yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarı çıktığınızda ise güneş gözlüğü kullanın ve gözlerinizi ovalamaktan kaçının.

4. Düzenli Göz Kontrollerini Yaptırın: Göz hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak, göz sağlığınızı korumak için en etkili yöntemlerden biridir.

5. Gözlerde Sorun Yaşarsanız Geçikmeden Doktora Başvurun: Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, görme bulanıklığı veya ağrı gibi problemler yaşıyorsanız, "geçer" diye beklemeden bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, göz hastalıklarının ilerlemesini ve görme kaybını önleyebilir.

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Çok Okunan Haberler
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan Leman Dergisi Skandalına Sert Tepki
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan...
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek...
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki:
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki: "Mizah Değil, İslam'a...
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal Hamle:
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal...
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür ve çizeri Doğan Pehlevan’a tepkiler büyüyor
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür...
Özgür Özel'in Erdoğan Hakkındaki Hadsiz İfadeleri Siyasette Gerginliği Tırmandırdı
Özgür Özel'in Erdoğan Hakkındaki Hadsiz İfadeleri Siyasette Gerginliği...
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni Yıl Mesajı
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni...
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek Yürek
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek...
Leman'ın Skandal Karikatürüne Tuba Köksal'dan Tepki:
Leman'ın Skandal Karikatürüne Tuba Köksal'dan Tepki: "Bu Saldırıyı...
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle...
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki:
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki: "Peygamberimize Yapılan Hakaret Bu Milletin...
İlginizi Çekebilir
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis...
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan...
Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!
Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!
Sessiz kalp krizinin 7 belirtisi
Sessiz kalp krizinin 7 belirtisi
Yaz Aylarında Varis Şikayetleri Artıyor! İşte Uzmanlardan 10 Önemli Öneri
Yaz Aylarında Varis Şikayetleri Artıyor! İşte Uzmanlardan 10 Önemli...
Ateş Otu bitkisi, Afrika eriği ile prostat sorununa destek
Ateş Otu bitkisi, Afrika eriği ile prostat sorununa destek
Gülüşlere Doğal Dokunuş: Zirkonyum Kaplama
Gülüşlere Doğal Dokunuş: Zirkonyum Kaplama
İYİ Partili Mehmet Aslan: Gençliği Hedef Alan Bu ‘Deli Dumrul’ Sistemini Durduralım!
İYİ Partili Mehmet Aslan: Gençliği Hedef Alan Bu ‘Deli Dumrul’ Sistemini Durduralım!

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim