ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddesinin Ukrayna olduğu öğrenilirken, temasın zamanlaması dikkat çekti. Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapacağı görüşme öncesinde Putin ile görüşmesi, diplomasi kulislerinde “kritik mesaj” olarak değerlendirildi.
Trump, görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Putin ile “çok verimli” bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Açıklamasında, saat 13.00’te Zelenskiy ile bir araya geleceğini ifade eden Trump, görüşmenin Mar-a-Lago’nun ana yemek salonunda yapılacağını ve basın mensuplarının davetli olduğunu da duyurdu.
ABD Başkanı, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün saat 13.00’te Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yapacağım görüşme öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çok verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Görüşme Mar-a-Lago'nun ana yemek salonunda gerçekleşecek. Basın mensupları davetlidir. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.”
“Ben Onaylamadan Hiçbir Şey Yok”
Trump’ın açıklamaları, bir gün önce Zelenskiy ile yapılacak görüşmeye ilişkin kullandığı sert ifadelerin ardından geldi. Trump, Ukrayna tarafının masaya ne getireceğine dair net konuşarak, “Elinde ben onaylayana kadar hiçbir şey yok. Elinde ne olduğunu göreceğiz” sözleriyle dikkat çekmişti.
Bu açıklamalar, Trump yönetiminin Ukrayna meselesinde daha belirleyici ve merkezi bir rol üstlenmek istediği şeklinde yorumlandı. Putin ile yapılan görüşmenin içeriğine dair detaylar paylaşılmazken, Ukrayna dosyasında yeni bir diplomatik sürecin başlayabileceği ihtimali güçlendi.
Gözler şimdi Trump–Zelenskiy görüşmesine çevrilirken, bu temasın Ukrayna-Rusya savaşının geleceği açısından nasıl sonuçlar doğuracağı merakla bekleniyor.































