Somali Ulusal Ordusuna bağlı Danab Özel Kuvvetleri, uluslararası ortakların desteğiyle ülkenin güneybatısında yer alan Bay bölgesinde terör örgütü Eş-Şebab’a yönelik kapsamlı bir operasyon gerçekleştirdi. Somali Ulusal Televizyonunun (SNTV) aktardığına göre, operasyon Bay bölgesindeki Bula Fuley yerleşiminde örgütün önemli merkezlerinden biri olarak bilinen noktalara yönelik düzenlendi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyon sırasında Eş-Şebab’ın üst düzey yöneticilerinin barındığı merkezler hedef alındı. Düzenlenen saldırılarda, aralarında örgütün sözde lider kadrosunda yer alan isimlerin de bulunduğu 20’den fazla terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği belirtildi. Operasyonun, istihbarata dayalı ve nokta atışı şeklinde gerçekleştirildiği vurgulandı.
Yetkililer, operasyon kapsamında bölgede faaliyet gösteren ve Eş-Şebab’ın propaganda faaliyetlerinde aktif olarak kullandığı bir radyo istasyonunun da tamamen imha edildiğini açıkladı. Söz konusu yayın merkezinin, örgütün halk üzerindeki etkisini artırmak ve militan devşirmek amacıyla kullanıldığı ifade edildi.
Bu operasyonun, son günlerde terör örgütüne yönelik art arda düzenlenen askeri hamlelerin bir parçası olduğu kaydedildi. İki gün önce Orta Jubba bölgesinde Eş-Şebab’ın üst düzey yöneticilerinin hedef alındığı bir operasyon gerçekleştirilmiş, dün ise Orta Şabelle bölgesindeki Wargaadhi yerleşimine yönelik örgüt saldırısının Somali güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğü açıklanmıştı. Söz konusu operasyonlar sonucunda toplamda 164 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtilmişti.
Somali güvenlik kaynakları, son dönemde yoğunlaşan askeri operasyonlar nedeniyle Eş-Şebab’ın ağır kayıplar verdiğini ve birçok bölgede hareket kabiliyetinin ciddi şekilde zayıflatıldığını ifade etti. Operasyonların, örgütün lojistik hatlarını ve lider kadrosunu hedef alacak şekilde kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi.
Somali’de 2006 yılında ortaya çıkan ve El-Kaide bağlantılı olduğu bilinen Eş-Şebab terör örgütü, uzun yıllardır Somali hükümeti ile uluslararası barış gücü unsurlarına yönelik kanlı saldırılar düzenliyor. Özellikle sivilleri hedef alan eylemleriyle bilinen örgüt, ülkede güvenlik ve istikrarın önündeki en büyük tehditlerden biri olarak görülüyor.
Somali hükümeti, uluslararası ortakların desteğiyle 2022 yılından bu yana ülkenin orta ve güney bölgelerinde Eş-Şebab’a karşı geniş çaplı ve koordineli operasyonlar yürütüyor. Yetkililer, terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini ve örgütün tamamen etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini vurguluyor.































