Milli Eğitim Bakanlığı’nın yardımcı kaynak kitap satışlarını yasaklamasına rağmen, Söğütlüçeşme İlköğretim Okulu’nda bu yasağın hiçe sayıldığı iddia edildi. Velilerden gelen bilgilere göre, okul yönetimi öğrencilerden “ek İngilizce kitap” almalarını istiyor ve özellikle okulun karşısındaki bir kırtasiyeye yönlendirme yapıyor.
Yapılan araştırmalarda, okul karşısındaki kırtasiyede söz konusu kitabın 350 TL’ye satıldığı, diğer kırtasiyelerde ise aynı kitabın 300 TL olduğu öğrenildi. Veliler, okulun yalnızca bu kırtasiyeden alışveriş yapılmasını “ısrarla” tavsiye ettiğini belirterek, “Toplantılarda başka kırtasiyeye gitmeyin deniliyor. Eğitim yuvasını ticaret odasına çevirdiler” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
İddialara göre, okul yönetimi bu yönlendirmelerden menfaat sağlıyor. Veliler, okul idaresi ile kırtasiye arasında “avantaj anlaşması” bulunduğunu ileri sürerken, “Daha ucuz satan yerler varken neden tek bir yere yönlendiriliyoruz?” diye soruyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından defalarca hatırlatılan “okullarda yardımcı kaynak ve kitap satışı yasaktır” uyarısına rağmen, benzer uygulamaların birçok okulda sürdüğü biliniyor. Söğütlüçeşme İlköğretim Okulu’ndaki bu son iddia ise, “yasak tanımayan kitap ticareti” tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
Bir veli, “Toplantılarda açıkça başka kırtasiyeden almayın deniliyor. Eğitim yuvasını ticarete çevirdiler. Eğitim mi veriliyor, ticaret mi yapılıyor belli değil.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
İddialara göre, okul yönetimi yönlendirdiği kırtasiyeden maddi menfaat sağlıyor. Veliler, okul ile kırtasiye arasında gizli bir anlaşma yapıldığını düşünüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce defalarca okullarda yardımcı kaynak ve kitap satışının yasak olduğunu hatırlatmıştı. Ancak Söğütlüçeşme İlköğretim Okulu’ndaki bu son iddia, “yasak tanımayan kitap ticareti” tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Veliler, çocuklarının okulda herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kimliklerinin gizli tutulmasını isterken, yetkililere çağrıda bulundu:
“Eğitim üzerinden ticaret yapılmasına izin verilmemeli. Devlet okulu ticaret yeri değildir.”































