Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
KÜDEF'te Büyük Buluşma: STK'lar Güç Birliği İçin El Ele
İsrail’in “Gizli Planı” Ortaya Çıktı: Yunanistan ve GKRY ile Sessiz İş Birliği
İsrail’in “Gizli Planı” Ortaya Çıktı: Yunanistan ve GKRY ile Sessiz İş Birliği
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Bİ İnsan Derneği: “Kutsallarımıza Yapılan Bu Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz”
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
Küçükçekmece’de Geleneksel Oyunlar Sokaklara Taşındı: “Sokakta Oyun Var” Etkinliği Başladı
İslam düşmanlığına kim göz yumuyor? Leman Dergisi'nin provokasyonları tepki çekmeye devam ediyor
İslam düşmanlığına kim göz yumuyor? Leman Dergisi'nin provokasyonları tepki çekmeye devam ediyor
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
HAK-BİR'den 30 Haziran Emekliler Günü'nde Sert Mesaj
HAK-BİR'den 30 Haziran Emekliler Günü'nde Sert Mesaj "Emeklilik Bir Ödülse, Neden Cezaya Dönüştü?"
AK Parti Küçükçekmece Kadın Kolları'ndan Uyuşturucuyla Mücadeleye Destek Ziyareti
AK Parti Küçükçekmece Kadın Kolları'ndan Uyuşturucuyla Mücadeleye Destek Ziyareti
"Bi İnsan" Dernek Başkanı Naser Serbest'ten Hicrî Yeni Yıl Mesajı
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Sporun ve Doğanın Gücüyle Büyüyen Birliktelik: Engelleri Birlikte Aşıyoruz
Sporun ve Doğanın Gücüyle Büyüyen Birliktelik: Engelleri Birlikte Aşıyoruz
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sıcak Havalar Psikiyatrik Hastalıkları Artırabiliyor! Psikiyatrik İlaçların Dozu Yaz Aylarında Düzenlenmeli!
SAĞLIK
Yayınlanma: 13 Ağustos 2024 - 09:33

Sıcak Havalar Psikiyatrik Hastalıkları Artırabiliyor! Psikiyatrik İlaçların Dozu Yaz Aylarında Düzenlenmeli!

Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor ve sıcak havalarda psikiyatrik bozuklukların oluşma riskinin yaklaşık 4 kat arttığını belirtiyor. Sıcak hava, akıl hastalıkları bulunan bireyler için ölüm ve hastalık riskini ciddi şekilde artırabilir.

SAĞLIK
13 Ağustos 2024 - 09:33
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sıcak Havalar Psikiyatrik Hastalıkları Artırabiliyor! Psikiyatrik İlaçların Dozu Yaz Aylarında Düzenlenmeli!

Yüksek sıcaklıkların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sıcak havalarda psikiyatrik bozuklukların oluşma riskinin yaklaşık 4 kat arttığı söylüyor.

Akıl hastalıkları bulunanların sıcak havalarda ölüm ve hastalık açısından ciddi bir risk altında olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Alzheimer, demans, psikoz, şizofreni ve gelişimsel yetersizlikleri bulunan hastalar, çevresel farkındalık, sıvı alımı, günlük aktivitelerin uygun şekilde planlanması veya uygun kıyafetlerin giyilmesi gibi uyum sağlayan davranışları başlatma becerisinden yoksun olabiliyor.” dedi. Bazı psikiyatrik ilaçların terlemeyi bozarak, ısı atılımını azalttığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Susuzluk algısı, düzenleme sisteminin çeşitli seviyelerindeki ilaçlar tarafından bozulabilir, bu da dehidrasyonun gelişmesine katkıda bulunur. Psikiyatrik ilaçların yaz döneminde düzenlenmesinde, psikiyatri doktorunuz ile iş birliğinde olmanız gerekir.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, sıcak havaların psikiyatrik sorun yaşayan kişileri nasıl etkilediğini anlattı ve psikiyatrik ilaç kullanan kişilerin sıcak havalarda dikkat etmesi gerekenlere değindi.

Yüksek sıcaklıklar, psikiyatrik sorunlar nedeniyle hastaneye başvuru sayısını artırıyor

İklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmaların son birkaç yılda önemli ölçüde arttığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Isıya bağlı hastalık ile psikiyatrik bozuklukların gelişme riski arasındaki ilişkinin araştırıldığı bir çalışmada, psikiyatrik bozuklukların oluşma riskinin 4 kata yakın arttığı tespit edildi. Şizofreniform bozukluklar, travma sonrası stres bozuklukları ve akut stres bozukluğu dışındaki psikiyatrik bozuklukların gelişimi ile ilişkiliydi. Sıcaklık, psikiyatrik bozuklukların artması üzerinde potansiyel bir tehlike olabileceği sonucuna varıldı.” dedi.

1993-2006 yılları arasında, Güney Avustralya'da sıcak hava dalgalarının, hastaneye başvurular ve zihinsel, davranışsal ve bilişsel bozukluklara atfedilen ölümler üzerindeki etkisinin araştırıldığı bir başka araştırmadan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi şunları söyledi:

“Tüm akıl hastalıkları için 26,7 derecelik ortam sıcaklığı eşiğinin üzerinde hastaneye başvurularda yüzde 7,3'lük bir artış olduğu bildirildi. Yüksek hava sıcaklıklarının demans, ruh hali duygusal bozuklukları, nevrotik, strese bağlı ve somatoform bozukluklar, psikolojik gelişim bozuklukları ve yaşlılık gibi organik hastalıklara bağlı hastaneye başvuru oranları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görüldü.

Ayrıca araştırmacılar 65-74 yaş grubundaki kişilerde ve şizofreni, şizotipal ve sanrısal bozukluk hastalarında ruhsal bozukluklara atfedilen ölümlerde bir artış gözlemlemiştir. Benzer şekilde, Toronto, Kanada'da, yüksek sıcaklıklar ile zihinsel ve davranışsal hastalıklarla ilişkili acil servis ziyaretleri arasında şizofreni, duygudurum ve nevrotik bozukluklara yönelik önemli eğilimler ile bir ilişki olduğu rapor edilmiştir.”

Psikiyatrik ilaçların yaz döneminde düzenlenmesi gerekebilir

Psikiyatri ilaçları kullanan kişilerin yaz mevsiminde doz ayarlaması yapması gerekebileceğini dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, bu konuda yapılmış araştırmalara değindi:

“1950'den 1984'e kadar New York Eyaleti psikiyatri hastanesindeki ölüm verilerini analiz eden araştırmacılar, bu dönemde psikiyatri hastalarının sıcak hava dalgası sırasında ölme riskinin genel nüfusa göre iki kat daha fazla olduğunu belirtti. Ayrıca, antipsikotik ilaçların geniş çapta kullanıma sunulmasından önce, 1950'lerde ölüm riskinin 1980'lere göre daha yüksek olduğunu da gözlemledi. Hem psikiyatrik hastalığın hem de antipsikotik ilaç kullanımının sıcak hava dalgaları sırasında artan ölüm riskine katkıda bulunduğu sonucuna varıldı.”

Antidepresanlar ve antipsikotik ilaçların, monoaminlerin seviyelerini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Sıcak hava dalgaları sırasında antipsikotik ilaçlar uyumsuz etkiler oluşturabilir. Antikolinerjik ilaçlar veya antikolinerjik etkileri olan ilaçlar terlemeyi bozar, ısı atılımını azaltır, böylece kullanıcılarının sıcak hava dalgalarına karşı savunmasızlığını artırır. Bazı ilaçlar derideki kan akışının azalmasına, dolayısıyla hipertermiye yani sıcak çarpmasına neden olabilir. Antikolinerjik etkiler dışında diğer hücresel tepkimeler ile de ısı dengesi değişebilir. Özellikle egzersiz yapan kişilerde vücut sıcaklığını önemli ölçüde artırabilir. Susuzluk algısı, düzenleme sisteminin çeşitli seviyelerindeki ilaçlar tarafından bozulabilir, bu da dehidrasyonun gelişmesine katkıda bulunur. Psikiyatrik ilaçların yaz döneminde düzenlenmesinde, psikiyatri doktorunuz ile iş birliğinde olmanız gerekir.” şeklinde konuştu.

Alzheimer, demans ve şizofreni hastaları sıcağa karşı daha savunmasız

Genel nüfusla karşılaştırıldığında, ruh sağlığı hastaları genellikle daha kötü bir genel sağlık durumuna sahip olduğunu ve genel olarak kötüye gidiş ve ölüm oranlarının arttığını dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Akıl hastalıkları olanların sıcak hava dalgaları sırasında ölüm ve hastalık açısından ciddi bir risk altında olduğu tespit edilmiştir. Bunun altında yatan nedenler arasında, Alzheimer, demans, psikoz, şizofreni ve gelişimsel yetersizlikler gibi hastalarda, çevresel farkındalık, sıvı alımı, günlük aktivitelerin uygun şekilde planlanması veya uygun kıyafetlerin giyilmesi gibi uyum sağlayan davranışları başlatma becerisinin yetersiz olması gösteriliyor.” dedi.

Psikiyatrik ilaç kullananlar sıcak havalarda bunlara dikkat etmeli!

Ciddi akıl ve ruh hastalığı olan bireylerin aşırı sıcağa karşı savunmasız olduklarını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Bir toplum ruh sağlığı merkezinde tedavi gören bireylerde, ısıya karşı hassasiyetle mekânsal ilişki yaygınlığı inceldiğinde, ısıya karşı duyarlılığın yüksek olduğu nüfus bölgelerinde yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Isı haritalama stratejileri ile hastalık alevlenmesini önlemek ve intihar girişimlerini azaltmak için erken uyarı sistemleri kurmak, risk altındaki popülasyonların izlenmesi yerel ölçekte riskin iletilmesine ve kaynakların hedeflenmesine yardımcı olabilir.” dedi.

Bununla birlikte psikiyatrik ilaç kullanan kişilerin sıcak havalarda dikkat etmesi gerekenlere değinen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi sözlerini şöyle tamamladı:

“Psikiyatrik ilaç kullanan kişiler mümkünse güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmamalı. Su tüketmek için susuzluk hissi oluşmasını beklememeliler ve sıvı alımına özen göstermeliler. Sıcak havalarda özellikle dış mekan aktivitelerinden ve yoğun egzersizden kaçınmalılar. Dışarıda vakit geçirmek için serin ortamları tercih etmeliler. Psikiyatrik ilaçların kendilerini olumsuz etkilediğini düşünerek doz azaltma veya atlama gibi yöntemlere başvurmamalılar ve mutlaka doz ayarlamasını doktorlarına danışarak yapmalılar.” 

# Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi# Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi# # NPİSTANBUL Hastanesi
Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Çok Okunan Haberler
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı:
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı: "Kulübümüzü Birlikte Yöneteceğiz"...
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek...
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan Leman Dergisi Skandalına Sert Tepki
Diyanet-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Yaşar Çıntımar’dan...
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki:
Mahmut Arıkan'dan Leman Dergisi'ne Sert Tepki: "Mizah Değil, İslam'a...
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal Hamle:
İslami Değerlere Yönelik Saldırılara Karşı HÜDA PAR’dan Yasal...
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni Yıl Mesajı
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni...
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür ve çizeri Doğan Pehlevan’a tepkiler büyüyor
Sözde mizah dergisi Leman’ın son sayısındaki skandal karikatür...
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek Yürek
Tepkiler Yükseliyor: Leman’ın Karikatürüne Karşı Türkiye Tek...
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan Güven Tazeledi
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan...
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki:
Erdal Sadri Hoca'dan Sert Tepki: "Peygamberimize Yapılan Hakaret Bu Milletin...
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan Küçükçekmece Belediyesi'ne Ziyaret:
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan...
İlginizi Çekebilir
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Bozukluğu Baş Dönmesine Yol Açar mı?
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Göz Yanması Göz Hastalıklarının İlk Sinyali Olabilir
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Mümkün
Ağız ve Diş Sağlığında Dijital Devrim: Radyografiyle Erken Teşhis...
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan Eczane Hamlesi
Kontrolsüz Bitki Çayı Tüketimine “Dur” Deniyor: Sağlık Bakanlığı’ndan...
Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!
Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’!
Sessiz kalp krizinin 7 belirtisi
Sessiz kalp krizinin 7 belirtisi
Yaz Aylarında Varis Şikayetleri Artıyor! İşte Uzmanlardan 10 Önemli Öneri
Yaz Aylarında Varis Şikayetleri Artıyor! İşte Uzmanlardan 10 Önemli...
Ateş Otu bitkisi, Afrika eriği ile prostat sorununa destek
Ateş Otu bitkisi, Afrika eriği ile prostat sorununa destek
Gülüşlere Doğal Dokunuş: Zirkonyum Kaplama
Gülüşlere Doğal Dokunuş: Zirkonyum Kaplama
Mustafa Akay ve Solve for Tomorrow Türkiye'nin Başarısı
Mustafa Akay ve Solve for Tomorrow Türkiye'nin Başarısı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim