Suriye’nin kuzeyinde tansiyon her geçen gün daha da yükseliyor. Terör örgütü YPG/SDG’ye yönelik askeri ve siyasi baskı artarken, sahadan gelen son bilgiler ateşkes sürecinin ciddi biçimde tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, örgütün işgali altındaki Haseke kentinde sivillere yönelik keyfi alıkoymalar başlattığını duyurdu.
Dün yerel saatle 20.00’de yürürlüğe giren ateşkesin üzerinden henüz bir gün geçmeden, YPG/SDG unsurlarının Haseke kent merkezinde çok sayıda Arap genci alıkoyduğu bildirildi. Görgü tanıklarının aktardığına göre, silah zoruyla gözaltına alınan gençler bilinmeyen bir yere götürüldü.
Suriye Savunma Bakanı Ebu Kasra, yaşananlara ilişkin Suriye resmi haber ajansı SANA’ya değerlendirmelerde bulundu. Ebu Kasra, ateşkesin ilan edilmesinden kısa süre sonra YPG/SDG’nin Haseke’de keyfi alıkoymalara başladığını belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
“SDG tarafından Haseke’de onlarca sakininin keyfi olarak alıkonması, ateşkesin tamamını tehdit etmektedir.” diyen Ebu Kasra, örgütün bu uygulamalara derhal son vermesi ve alıkonulan tüm sivillerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
SDG’YE ASKERİ VE SİYASİ BASKI ARTIYOR
Suriye ordusunun 16 Ocak’ta terör örgütü YPG/SDG’ye karşı Fırat Nehri’nin batısında başlattığı operasyonlar, daha sonra nehrin doğusuna doğru genişletildi. Bölgedeki Arap aşiretlerinin de desteğiyle yürütülen operasyonlar sonucunda, örgütün işgali altındaki toprakların büyük bir bölümü Suriye yönetiminin kontrolüne geçti.
Bu gelişmelerin ardından Şam yönetimi ile YPG/SDG arasında Ateşkes ve Tam Entegrasyon Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma; örgütün Fırat’ın doğusundaki Rakka ve Deyrizor’dan tamamen çekilmesini, Haseke’deki kamu kurumlarının merkezi yönetime devredilmesini, tüm sınır kapıları ile enerji kaynaklarının devlet kontrolüne alınmasını ve YPG/SDG unsurlarının bireysel olarak güvenlik güçlerine entegre edilmesini öngörüyordu.
ANLAŞMA İHLAL EDİLDİ, ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI
Ancak YPG/SDG’nin anlaşma hükümlerini yerine getirmeye yanaşmaması, sahadaki gerilimi yeniden tırmandırdı. Örgütün çekilme ve entegrasyon adımlarını geciktirmesi üzerine 19 Ocak’ta çatışmalar yeniden başladı.
Son olarak Haseke’de yaşanan keyfi alıkoymalar, ateşkesin geleceğini daha da belirsiz hale getirirken, Şam yönetimi SDG’ye yönelik uyarılarını sertleştirdi. Yetkililer, sivilleri hedef alan bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu ve örgütün üzerindeki askeri ve siyasi kıskacın daha da daralacağını vurguluyor.































