Servis Ücretlerinde Fahiş Artış
Geçtiğimiz haftalarda yapılan
UKOME toplantısında, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için servis ücretlerine yüzde 16 oranında zam yapılmıştı. Bu zamla birlikte, rehber personel masrafı da dahil edilince en kısa mesafe için yıllık ücret yaklaşık 23 bin lira, en uzun mesafe için ise yaklaşık 55 bin lira olarak belirlenmişti. Ancak, bazı özel okullar bu zam oranını yetersiz bularak, servis ücretlerini yüzde 80’e varan oranlarda artırdı. NTV’nin haberine göre, bir zincir özel okulda geçen yıl 39 bin lira olan en kısa mesafe ücreti, bu yıl 71 bin liraya çıktı. Bu durum, veliler arasında büyük tepkiye yol açtı.
"Artan Maliyetler Zorunlu Kıldı"
UKOME’nin belirlediği yüzde 16’lık zam oranını yetersiz bulan servis şoförleri, artan maliyetler nedeniyle zam yapmak zorunda kaldıklarını savundu. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Başkanı Günhar Sinar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özel bir hizmet verilmesi durumunda özel ücret alınmasının UKOME kararıyla da uyumlu olduğunu belirtti. Sinar, fiyatların düşürülmesi için rekabetçi bir ortamın sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Bu tur şirketleri ve okullar benim meslektaşımı çalıştırıyor," dedi.
Veliler Tepkili
Özellikle özel okullardaki bu yüksek zam oranları, veliler tarafından tepkiyle karşılandı. Servis ücretlerindeki bu artışın, aile bütçelerini zorlayacağı ve eğitim maliyetlerini daha da artıracağı endişesiyle, velilerin konuyla ilgili yetkililerden çözüm beklediği ifade ediliyor. UKOME’nin belirlediği zam oranına rağmen, bazı özel okul servislerinin bu kararı tanımayarak kendi fiyatlarını belirlemesi, servis hizmetlerinde denetim ve düzenlemenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.