Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu’nun talimatlarıyla, ilçede uzun süredir çevre ve görüntü kirliliğine neden olan Menekşe Deresi’nde kapsamlı bir temizlik çalışması yeniden başlatıldı. Geçtiğimiz yıl da benzer bir uygulamanın hayata geçirildiğini hatırlatan Kaymakam Anteplioğlu, bugün itibarıyla çalışmaların kararlılıkla tekrarlandığını belirterek, “Küçükçekmece’mizin daha temiz, daha güzel bir çevreye kavuşması için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” dedi.
Çevre kirliliği şikâyetlerinin artması üzerine Kaymakamlık koordinesinde oluşturulan komisyon; İstanbul Bölge Liman Başkanlığı, Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü, Küçükçekmece Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Küçükçekmece İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ekiplerinden oluştu. Komisyon tarafından, Küçükçekmece Gölü’nü Marmara Denizi’ne bağlayan Menekşe Deresi’nde çevre ve görüntü kirliliğine yol açan sahipsiz, batık ve terk edilmiş teknelerin tespiti ve kaldırılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.
Yılların İhmaline Müdahale
Menekşe Deresi çevresinde bulunan teknelerin büyük bir kısmının bakımsızlık nedeniyle zamanla battığı, dere yatağının adeta “tekne mezarlığına” döndüğü tespit edildi. Onlarca teknenin yıllardır batık halde kurtarılmayı beklediği bölgede, Küçükçekmece Belediyesi ekipleri iş makineleriyle yoğun bir çalışma yürüttü. Dere yatağında biriken atıklar temizlenirken, batık ve terk edilmiş tekneler tek tek sudan çıkarılmaya başlandı.
Çalışmalar kapsamında yalnızca teknelerin kaldırılmasıyla yetinilmedi; dere yatağında biriken çamur ve atıkların temizlenmesi, kanalın derinleştirilmesi ve su akışını engelleyen unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik müdahaleler de gerçekleştirildi. Böylece hem çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hem de ekosistemin korunması hedeflendi.
Vatandaşlardan Kalıcı Çözüm Talebi
Menekşe Deresi çevresinde yaşayan vatandaşlar, yapılan çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirirken, kalıcı ve kapsamlı bir çevre düzenlemesi beklentisini de dile getirdi. Bölge sakinleri, derenin uzun süredir bakımsız kaldığını, kötü koku ve görüntü kirliliğinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, alanın daha estetik, temiz ve yaşanabilir hale getirilmesini istedi.
Vatandaşlar ayrıca, düzenli denetimlerin yapılması, sahipsiz teknelerin yeniden birikmesinin önüne geçilmesi ve Menekşe Deresi’nin çevresiyle birlikte bir yaşam alanına dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
Kararlılık Mesajı
Küçükçekmece Kaymakamlığı ve ilgili kurumların iş birliğiyle yürütülen temizlik ve düzenleme faaliyetlerinin devam edeceği, çevreye zarar veren unsurlara karşı taviz verilmeyeceği ifade edildi.

































