Batı Şeria’da İsrail ordusunun baskın ve yıkım operasyonları sürüyor. Nablus’un güneyindeki Lubben ile kuzeydeki Yabed beldelerine baskın düzenleyen İsrail askerleri, çok sayıda evde arama yaptı, bazı Filistinlileri gözaltına aldı. Öte yandan Ramallah’ın batısındaki Beyt Lagiya beldesinde 3 ev “ruhsatsız” olduğu iddiasıyla yıkıldı.
Lubben’de Ev Baskınları ve Gözaltılar
Lubben Beldesi Belediye Meclisi Başkanı Yakup Uveys, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada İsrail ordusunun beldeye baskın düzenlediğini belirtti.
Uveys, askerlerin Filistinlilere ait evlerde aramalar yaptığını ve operasyonların sürdüğünü ifade etti. Bazı Filistinli gençlerin gözaltına alındığını aktaran Uveys, sayı hakkında net bilgi vermezken, askerlerin evlerdeki eşyalara zarar verdiğini söyledi.
Yabed de Baskınların Hedefinde
Yerel kaynaklara göre, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Yabed beldesi de İsrail baskınlarına sahne oldu. Filistinlilerin evlerinde arama yapan İsrail askerleri bazı kişileri gözaltına aldı. Gözaltı sayısına ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yabed Beldesi Belediye Başkanı Emced Atatire, İsrail ordusunun son dönemde beldeye sık sık baskın düzenlediğini ve gözaltıların arttığını belirtti.
Beyt Lagiya’da 3 Ev Yıkıldı
İsrail ordusu, Ramallah kentinin batısındaki Beyt Lagiya beldesine buldozerler eşliğinde baskın düzenledi. Yerel kaynaklara göre Filistinlilere ait 3 ev ile bir tavuk kümesi “ruhsatsız” olduğu iddiasıyla yıkıldı.
İsrail makamları, işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait yapıları sık sık ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkıyor. Filistin hükümetine bağlı Duvar ve Yerleşim Direniş Komisyonu verilerine göre, İsrail 2025 yılı içinde Batı Şeria’da yaklaşık 1400 ev ve tesisi kapsayan 538 yıkım operasyonu gerçekleştirdi.
“C Bölgesi” ve Ruhsat Sorunu
1995 yılında imzalanan “İkinci Oslo Anlaşması” çerçevesinde Batı Şeria; “A”, “B” ve “C” bölgelerine ayrılmıştı.
Batı Şeria’nın yüzde 18’ini kapsayan “A bölgesi”nin idari ve güvenlik kontrolü Filistin’e bırakılırken, yüzde 21’lik “B bölgesi”nde idari yönetim Filistin’e, güvenlik ise İsrail’e devredildi. Toplam yüzde 61’i kapsayan “C bölgesi”nin idaresi ve güvenliği ise İsrail’in kontrolünde bulunuyor.
İsrail makamlarının özellikle “C bölgesi”nde Filistinlilerin inşaat ve tarım faaliyetlerini engellediği, ruhsat almanın ise neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor.
“Yerleşim Politikalarının Neticesi”
Yabed Belediye Başkanı Atatire, baskınların Tel Aviv yönetiminin yerleşim birimlerini genişletme politikasının bir sonucu olduğunu savundu.
Atatire, İsrail’in Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yer açmak amacıyla bölgede baskı uyguladığını belirterek, yolların kapatıldığını, giriş-çıkışların engellendiğini ve halkın saldırılara maruz kaldığını ifade etti. Yabed’in bu uygulamalara maruz kalan tek belde olmadığını da sözlerine ekledi.
Ekim 2023’ten Bu Yana Artış
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını başlattığı Ekim 2023’ten bu yana, Batı Şeria ve Kudüs’te baskın, gözaltı, öldürme, ev yıkımı, zorla yerinden etme ve yerleşim faaliyetlerinde belirgin artış yaşandığı belirtiliyor.
Filistinli resmi kaynaklara göre, bu süreçte Batı Şeria’da İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında en az 1116 Filistinli hayatını kaybetti, 11 bin 500’den fazla kişi yaralandı ve 22 bini aşkın Filistinli gözaltına alındı.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail’in saldırı ve baskılarının Ramazan ayında da artarak devam ettiği ifade ediliyor.
































