DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurtin, beraberindeki bakan ve iş insanları heyetiyle gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti vesilesiyle Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katıldığı DEİK Merkez Ofisi’nde “Türkiye-Kosova İş Forumu” düzenledi. İş forumu kapsamında, Kosova’da enerji, altyapı, tarım ve gıda sanayi sektörlerinde yatırım fırsatlarına yönelik bir panel düzenlendi. Ticaret Bakanı HsvÖmer Bolat, Türkiye-Kosova İş Forumu'ndaki konuşmasında, Türkiye ve Kosova arasında bugüne kadar ilk ekonomi forumunun düzenlendiğine işaret etti. Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü, ihracatın bu büyümenin ana motoru olmaya devam ettiğini belirten Bolat, son 20 yılda, mal ihracatının 7 kat artarak, 2023'te 255,4 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Bolat, mal ihracatını 2024'te 260 milyar doların üzerine, 2026'da ise 300 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek "Hizmetler ihracatı açısından, 2023'te 100 milyar dolar seviyesini aştık. Hizmetler ihracatımızı 2024 yılında 110 milyar dolara çıkarmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. İhracatımız ve yatırımlarımız açısından, Avrupa ve Balkanlar bölgesi özel bir yere sahiptir. Kosova, bu anlamda, bağımsızlığını ilan ettiği günden bu yana elde ettiği ekonomik gelişmeyle Balkanlar bölgesinde önemli bir rol oynamıştır. Kosova'nın son 15 yılda büyük ekonomik atılım içerisinde olması bizleri sevindirmektedir. Bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılında Gayri Safi Yurt içi Hasılası (GSYH) 5 milyar dolar iken, 2023'te bu rakamı iki katına çıkararak 10 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.
- "Yüzyıllara dayanan tarihi, siyasi ve ekonomik bağlarımız bulunmakta"
Bakan Bolat, Türkiye ile Kosova'nın yüzyıllara dayanan tarihi, siyasi ve ekonomik bağları bulunduğunu, ortak kültür ve derin köklü ilişkilerin, ülkeler arasındaki kardeşlik temellerini oluşturduğunu vurgulayarak, “"Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biridir. Kosova'nın istikrarını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz. Kosova'nın istikrarı, Balkanlar'ın istikrarı demektir. Türkiye ve Kosova arasındaki gelişen ticaret ilişkileri de kazan-kazan prensibine uygun olarak her iki ülkeye de katkı sağlamaya devam etmektedir. 2023'te Kosova ile ticaret hacmimiz 785 milyon dolara ulaşmıştır. Yıllar içinde ticaret hacmimizde kazandığımız olumlu ivmenin devam edeceğine, 2024 yılının sonuna kadar 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, Türk şirketlerinin 2023 itibarıyla Kosova'da 429 milyon avro değerinde önemli yatırımcılar olduğunu, şu anda Kosova Merkez Bankası istatistiklerine göre, Türkiye'nin Kosova'da en çok yatırım yapan 6. ülke konumunda olduğunu söyledi.
- Türkiye-Kosova JETCO'nun Kurulmasına İlişkin Protokol imzalanacak
Ömer Bolat, Kosova ile ticaret ve ekonomik ilişkileri daha yüksek seviyelere çıkarmak, yatırımları artırmak, enerji ve inşaat olmak üzere tüm bu alanlarda ortaklığı geliştirmek konularının Türkiye için öncelik olduğunu dile getirdi. Ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin, iki tarafın ekonomilerine büyük katkı sağlayacağını ve bölgenin ekonomik altyapı ve refahını da artıracağını ifade eden Bolat, bu amaçla, Ankara'da Kosova Sanayi, Girişimcilik ve Ticaret Bakanı Rozeta Hajdari ile Türkiye-Kosova JETCO'nun Kurulmasına İlişkin Protokolü imzalayacaklarını bildirdi.
Nail Olpak: Kosova’da müteahhitlerimizin 1.5 milyar avroluk projeleri var
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da, Türk müteahhitlerinin Kosova'da 1,5 milyar avroluk projelerinin olduğunu ve 10 bine yakın istihdam sağladığını belirterek, 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerden birisi olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılmasına da önem verdiklerini kaydetti. "Bu amaçla 2013'ten bu yana JETCO Mekanizması, 2019'dan bu yana da FTA'mız var. Kosova'da toplam yatırımlarımız 430 milyon avroya ulaştı ve bu rakamla Kosova'ya doğrudan yabancı yatırım açısından 6. ülkeyiz." diye konuştu. "Türk müteahhitlerinin Kosova'da 1,5 milyar avroluk projeleri var ve 10 bine yakın istihdam sağlıyor" diyen Olpak, Türk bankalarının da Kosova'da hizmet verdiğini kaydetti.
Berktaş: Yerelden evrensele uzanıyoruz
Küresel Çözüm Platformu Genel Başkanı Hakan Berktaş da, DEİK’in organize ettiği İş Forumu’na katılarak, yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Küresel Çözüm Platformu’nun yerelden evrensele uzanan nitelikte kültür, ekonomik, sosyal birliktelik çatısı olduğunu kaydeden Berktaş, “Platformumuz hem ülkemizdeki hem de dünyanın her köşesindeki dernekleri bir araya getirme misyonu taşıyan bir platformdur. Türkiye, artık her alanda gelişmekte ve büyümektedir. Türkiye’nin ihracat potansiyeli Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’ın ifade ettiği gibi 250 milyar dolara doğru koşmaktadır. Bunun yanı sıra iş insanlarımız Avrupa’da, Ortadoğu’da, Afrika’da yaptıkları yatırımlarıyla yüzümüzü ağartmakta ve ülkemize katma değer sağlamaktadırlar. Bu bağlamda Türkiye-Kosova arasındaki bu İş Forumu’nun da ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
kureselhaberajansi.com
Küresel Çözüm Platformu’nun geçtiğimiz dönemde 7 Kıta 7 Kitap kültür projesini devreye aldığını ve Afrikalı Büyükelçilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Berktaş, “Platformumuzun son çalışması ise ülkemizi yerelden evrensele taşıyacak nitelikte bir internet gazeteciliği sitesi kurmamız oldu. Küresel Haber Ajansı’nı devreye aldık ve hem ülkemizin hem de dünyanın her köşesinden artık internet haber sitemizde bu haberleri yayınlamaya başladık. Bildiğiniz gibi gazetecilik artık internet haberciliğine dönüşmüş durumda. İnsanlarımız bayiye gidip kağıt olarak gazeteye para verip satın alıp okumaktansa, cep telefonlarından, tabletlerinden, bilgisayarlarından istedikleri gazeteye, istedikleri internet sitesine girerek, istedikleri yazarı ve haberleri okumaktalar. Biz de kureselhaberajansi.com internet sitemizden yeni nesil gazeteciliğe adım atmış olduk” ifadelerini kullandı.
Youtube kanalımız da yolda
Berktaş, görüntülü habercilik noktasında da çalışmalarına hız verdiklerini ve kısa sürede youtube kanalını kuracaklarının müjdesini vererek, “Şu anda hazırlık aşamasında olan ve kısa zamanda devreye sokacağımız youtube kanalımız ile görüntülü habercilik alanına da imza atacağız. Küresel Çözüm Platformu bu bağlamda önümüzdeki süreçte başarıdan başarıya koşan bir habercilik vizyonuyla hareket edecektir. Yeni bir medya dili oluşturarak, insanlarımızın hem internet haberciliğinde hem de görüntülü olarak tercih edecekleri, beğeniyle izleyecekleri, okuyacakları iki haber portalımızla yeni nesil medyacılık alanına damga vuracağız” açıklamasını yaptı.
EKONOMİ
Yayınlanma: 04 Haziran 2024 - 08:22
DEİK'te Türkiye-Kosova İş Forumu'na Berktaş'ta Katıldı
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) tarafından düzenlenen ve Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurtin ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın da katıldığı "Türkiye-Kosova İş Forumu" Berktaş'ta gerçekleşti. Forumda katılımcılarla yaptıkları çalışmaları paylaşan Küresel Çözüm Platformu Genel Başkanı Hakan Berktaş, "Biz yerelden evrensele uzanan bir çabayı ortaya koyan bir çatıyız. Bu bağlamda ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel gelişmesinin de önünü açmaya çabalıyoruz" dedi.
EKONOMİ
04 Haziran 2024 - 08:22
İlginizi Çekebilir