DANIŞTAY DOSYAYI MERCEK ALTINA ALDI
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile dönemin Ankara Büyükşehir Belediyesi yöneticileri hakkında, imar planı değişiklikleri yoluyla bazı taşınmaz sahiplerine haksız menfaat sağlandığı iddiasıyla yapılan şikâyet, daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından işleme alınmamıştı. Ancak söz konusu karar Danıştay’a taşındı.
Danıştay Birinci Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği “şikâyetin işleme konulmaması” kararını detaylı şekilde inceleyerek dosyada yer alan bilgi ve belgeleri değerlendirdi.
“ÖN İNCELEME GEREKİYOR” VURGUSU
Danıştay Birinci Dairesi kararında, dosyada bulunan bilgi ve belgelerin 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında ön inceleme yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğu açıkça ifade edildi.
Kararda;
İmar planı değişikliklerinin kimlerin talebiyle yapıldığı,
Bu değişikliklere hangi belediye yöneticilerinin ve görevlilerinin katıldığı,
Yapılan plan değişikliklerinin yargı kararlarına ve yürürlükteki mevzuata uygun olup olmadığı,
Bu işlemler sonucunda taşınmaz sahiplerine bireysel ve haksız menfaat sağlanıp sağlanmadığı
gibi hususların ayrıntılı biçimde araştırılması gerektiği vurgulandı.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN KARARI KALDIRILDI
Danıştay, yapılan değerlendirmeler sonucunda İçişleri Bakanlığı tarafından verilen “şikâyetin işleme konulmaması” yönündeki kararı oybirliğiyle kaldırdı. Kararla birlikte dosyanın, gerekli ön incelemenin yapılması için yeniden İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine hükmedildi.
SÜREÇ YENİDEN BAŞLIYOR
Danıştay’ın bu kararıyla birlikte, Melih Gökçek ve dönemin Ankara Büyükşehir Belediyesi yöneticileriyle ilgili imar planı değişikliklerine yönelik iddiaların yeniden ve kapsamlı biçimde incelenmesinin önü açılmış oldu. Ön inceleme sürecinde yapılacak tespitlerin, dosyanın seyrini belirlemesi bekleniyor.
Karar, kamuoyunda uzun süredir tartışılan imar planı değişiklikleri ve kamu zararına yol açıldığı iddiaları açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
































