• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Pendik’te Çocuk Tartışması Kanlı Kavgaya Dönüştü: 12 Yaralı, 5 Gözaltı
Pendik’te Çocuk Tartışması Kanlı Kavgaya Dönüştü: 12 Yaralı, 5 Gözaltı
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi’nde Yol Çalışması ve Trafik Tepkisi: Vatandaşlar Düzenleme Eksikliğine Dikkat Çekti
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi’nde Yol Çalışması ve Trafik Tepkisi: Vatandaşlar Düzenleme Eksikliğine Dikkat Çekti
Çocuklara Moral ve Hediye: Ülkü Ocakları Karne Gününde Sahadaydı
Çocuklara Moral ve Hediye: Ülkü Ocakları Karne Gününde Sahadaydı
Küçükçekmece'de Sosyal Dayanışma: Çocuklara Ödül ve Motivasyon
Küçükçekmece'de Sosyal Dayanışma: Çocuklara Ödül ve Motivasyon
İliç'in Sıcaklığı Kemerburgaz'a Taşındı: Gurbet ile Memleket Aynı Sofrada Buluştu
İliç'in Sıcaklığı Kemerburgaz'a Taşındı: Gurbet ile Memleket Aynı Sofrada Buluştu
Küçükçekmece'de Vicdanları Yaralayan Görüntüler: Ağaçlar Neden Kesildi?
Küçükçekmece'de Vicdanları Yaralayan Görüntüler: Ağaçlar Neden Kesildi?
Beslenmede Yeni Dönem: Zayıflama İğneleri, Yapay Zeka ve Kişiselleştirilmiş Sağlık
Beslenmede Yeni Dönem: Zayıflama İğneleri, Yapay Zeka ve Kişiselleştirilmiş Sağlık
Küf Solunum Sağlığını Sessizce Etkileyebiliyor
Küf Solunum Sağlığını Sessizce Etkileyebiliyor
Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını etkiliyor!
Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını etkiliyor!
Yazın en sevilen 6 meyvesi sağlığa da katkı sağlıyor
Yazın en sevilen 6 meyvesi sağlığa da katkı sağlıyor
Samsung Galaxy A27 5G: Daha büyük ekran, daha akıllı özellikler ve akıcı performans
Samsung Galaxy A27 5G: Daha büyük ekran, daha akıllı özellikler ve akıcı performans
Avcılar’da Trafik Kazası: Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı, 2 Kişi Yaralandı
Avcılar’da Trafik Kazası: Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı, 2 Kişi Yaralandı
  1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Planı Ne?
SİYASET
Yayınlanma: 06 Mayıs 2016 - 23:31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Planı Ne?

AK Parti'nin olağanüstü Kongre'ye gitme kararı ve Genel Başkan değiştirecek olmasıyla oluşacak yeni siyasal atmosferde güçlü başkanlık sistemi isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrı ne olabilir, uzmanlar cevapladı.

SİYASET
06 Mayıs 2016 - 23:31
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Planı Ne?
AK Parti'nin olağanüstü Kongre'ye gitme kararı ve Genel Başkan değiştirecek olmasıyla oluşacak yeni siyasal atmosferde güçlü başkanlık sistemi isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrı ne olabilir, uzmanlar cevapladı.

 

Yeni Genel Başkanı'nı belirlemek üzere Olağanüstü Kongre'ye gitme kararı alan AK Parti'de yaşanacak gelişmeler ve diğer siyasal gelişmeler, güçlü bir Başkanlık sistemi isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlıkla igili hamlelerinde önemli bir yere sahip olacak.

 

Erdoğan'ın bundan sonraki stratejisinin ne olabileceğini cevaplayan uzmanlardan Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman: 5 Mayıs itibarıyla artık Türkiye'nin partili başkanlık sistemine geçtiğini ve alıştığı anlamdaki parlamenter sistemin bittiğini söyledi. Keyman'a göre, Cumhurbaşkanı bu fiili durumu yasal hale de getirmek için erken seçime gitmeyi düşünebilir ama bunu anayasa değişikliğine yetecek garantiler görmeden yapmaz.

 

AL Jazeera'ye konuşan Marmara Üniversitesinden Yüksel Taşkın ve Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Özer Sancar erken seçim olasılığına dikkat çektiler, ancak seçim sonuçları açısından MHP'deki gelişmelerin belirleyeci olduğunun altını çizdeler.

 

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran ise, erken genel seçimler olabileceğine pek ihtimal vermiyor, ancak yeni fiili durumun yasal hale de gelmesi için MHP'nin tavrının ne olacağının belirleyeci olacağına işaret ediyor.

 

Uzmanlara sorulan, "Erdoğan'ın stratejisi bundan sonra ne olabilir?'' sorusuna aldığımız yanıtlar şöyle:

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE FİİLİ OLARAK GEÇİLDİ

 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Fuat Keyman: 5 Mayıs tarihi bir gün, çünkü başkanlık sistemine fiili olarak geçildi. Türkiye'de bizim alıştığımız anlamdaki parlamenter sistemin bittiği gün. Bu olayın sistemsel sonuçları var. Bu partili başkan sistemine benzer sistemde Cumhurbaşkanı yürütmeyi belirleme konusunda tek aktör, Başbakan da daha çok bakanlar kuruluyla cumhurbaşkanı arasında koordinatör konumunda olacak. İsimler önemli ama, bu bağlamda 22 Mayıs'ta seçilecek olan parti lideri alışık olduğumuz biçimde başbakan olmayacak. Yeni lider, bütün bunları bilerek seçildiği için de iki başlılık ortadan kalkacak. Partili başkanlık sistemi bundan sonra kurumsallaşmış da olacak.

 

Sayın Cumhurbaşkanı bu fiili duruma anayasal güvence isteyeceği için erken seçime ya da referanduma gidebilir ama, orada HDP ve dokunulmazlık süreci, MHP Kongre süreci önemli. Cumhurbaşkanı referandum ve erken seçimde, başkanlık sistemi açısından bir garanti görmek isteyecektir. Bunu görmedeği sürece seçime gideceğini sanmıyorum.

 

ERKEN GENEL SEÇİM OLABİLİR

 

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Yüksel Taşkın: Erdoğan'ın projesi süper başkanlık olduğu için, üç siyasal rakibinin ikisini yüzde 10 gibi yüksek olan seçim barajının altında bırakacak bir erken genel seçim olabilir. Her üç rakipte de sıkıntılar var. MHP'nin kongre ve liderlik sorunu, CHP gündem belirleyici olamıyor. HDP'nin de sıkıntıları var. HDP için ‘barajı geçemez' deniliyor ama bence baraj üstü olma olasılığı var. Bu tip şeyler çok kolay söylenmemeli. MHP'de objektif olarak bakıldığında bir Akşener rüzgarı var. Dolayısıyla MHP'nin ne yapacağı önemli.

 

KOORDİNATÖR BAŞBAKAN PROFİLİ

 

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran: Halk tarafından seçildiği için güçlü olan bir Cumhurbaşkanı olması nedeniyle yaşanan bir yapısal sorun vardı. Şimdi güçlü Cumhurbaşkanı, zayıf Başbakan modeli denenecek. Bundan sonra daha çok koordinatör Başbakan profili yürütüleceğini anlıyoruz.

 

Sistemin dönüşümüyle ilgili olarak da önümüzde iki seçenek var. Ya Başkanlık sistemine geçilecek ya da yarı başkanlığın fiili boyutu toparlanacak. Bunun anayasal düzenlemesinin nasıl olacağı da siyasetin geleceğine bağlı. Bu da MHP'nin tavrının ne olacağına.

 

Cumhurbaşkanı'nın şu zamana kadar olan siyasetine bakınca vesayet ile çok ciddi bir kapışma olmadıkça erken seçimi tercih etmediğini görüyoruz. Erken genel seçim olacağını sanmıyorum. 2019'a kadar güçlü cumhurbaşkanı zayıf başbakan modelinin devam etmesi beklenebilir.

 

ERDOĞAN'IN ÖNÜNDE ÜÇ ENGEL VAR

 

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Özer Sancar: Başkanlığa giden yolda Erdoğan'ın önünde üç engel var. İlki, parti içi muhalefet. Davutoğlu, Türk tipi başkanlık sistemine kamuoyunda güçlü bir destek vermiyordu. Fakat bu çözümü kolay bir sorun oldu. Parti içinde Davutoğlu'nu destekleyen kaç milletvekili var, bu kişiler ileriye yönelik olarak bir sorun olur mu, tam olarak bilmiyoruz ama Erdoğan'ın bir tahmini vardır. Başkanlık için gerekli Anayasa değişikliği gizli oy ile yapılacağından, parti içinde bazı fireler olabilir, bunların vermeyeceği oyları dengelemek için iki yol var. Birincisi, bazı milletvekillikleri düşeceği için ara seçimlere gitmek. Ancak bu da Anayasa değişikliği için güvenli bir sayıya çıkmaya yetmeyebilir. İkincisi, MHP milletvekillerinin güçlü bir destek vermesi. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin bu konuda garanti vermesi.

 

HDP ve MHP'nin baraj altında kalacağı bir genel seçim de olabilir. Ancak HDP baraj altında kalacağını anlarsa, parti olarak değil, bağımsız adaylarla seçime gider. HDP'nin Meclis dışına çıkarılması bence MHP seçmenine yönelik bir siyasal operasyon. Eğer HDP bir suç işliyorsa bunu öteden beri işliyordu. Fakat niye şimdi? MHP seçmenine, ‘sizin istediğinizi biz yaparız' diyor.

 

MHP, eğer Bahçeli Genel Başkan olmaya devam ederse baraj altında kalır. MHP'nin Kongre yapıp yapmayacağı yargının elinde. Ben Kongre'nin iptal edilmeyeceğini düşünüyorum. MHP'de Genel Başkan değişirse, Meral Akşener gelirse, MHP seçmeninin, milletvekillerinin AKP'ye desteğini engelleyebilir. Fakat parti içinde kendine gelecek görmeyen bir grup, AKP'ye gidebilir.

 

Dolayısıyla Başkanlık sistemine giden yolda MHP oyun değiştirici. MHP seçmeninin yüzde 82'si bizim yaptığımız araştırmalara göre Bahçeli'yi istemiyor. Ancak delege ve seçmen aynı şey değil. Bununla birlikte MHP kamuoyunda yüksek bir Akşener isteği varken, delege de farklı davranamaz. Akşener seçilirse, Erdoğan bir süre, yıpranmasını bekleyebilir ama o zaman da başkanlık sarkmış olur.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız Küçükçekmece, Ülkücülük ve Vatandır”
MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy: “Bizim Sevdamız...
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU...
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi Bile Belli”
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi...
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin TL İddiası
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin...
Küçükçekmece'de Kültür Şöleni: Kastamonu Günleri Kapılarını Açtı
Küçükçekmece'de Kültür Şöleni: Kastamonu Günleri Kapılarını...
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz:
MHP İstanbul İl Başkanı Volkan Yılmaz: "İstanbul'la Buluşacağız,...
Gün İçerisinde Değişen Ruh Halinize Yön Verebilirsiniz
Gün İçerisinde Değişen Ruh Halinize Yön Verebilirsiniz
Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu'ndan Görkemli Organizasyon
Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu'ndan Görkemli Organizasyon
KÜÇÜKÇEKMECE GÖL KENARINDA YENİ LEZZET VE HUZUR ADRESİ: SAMSA LAND KAPILARINI AÇTI
KÜÇÜKÇEKMECE GÖL KENARINDA YENİ LEZZET VE HUZUR ADRESİ: SAMSA LAND...
Avrupa Parlamentosu Google'a Veda Etti: Yeni Tercih Qwant
Avrupa Parlamentosu Google'a Veda Etti: Yeni Tercih Qwant
"Bir Damla Sen Ol, Bir Hayat Devam Etsin" Kampanyasına Küçükçekmece'den...
Sosyal Medya ve Akademik Rekabet Çocukların Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor
Sosyal Medya ve Akademik Rekabet Çocukların Ruh Sağlığını Tehdit...
İlginizi Çekebilir
Kılıçdaroğlu’ndan CHP’de Yeni Dönem Hamlesi: Belediye Başkanlarının Etkisi Sınırlandırılıyor
Kılıçdaroğlu’ndan CHP’de Yeni Dönem Hamlesi: Belediye Başkanlarının...
 AK Parti İlçe Başkanı Emin Kaan Kaya'dan Küçükçekmece İçin Yeni Projeler.
 AK Parti İlçe Başkanı Emin Kaan Kaya'dan Küçükçekmece İçin...
Saadet Partisi Küçükçekmece ilçe Başkanı Feyzullah Çürük: “Önce Ahlak ve Maneviyat”
Saadet Partisi Küçükçekmece ilçe Başkanı Feyzullah Çürük: “Önce...
Parti Değişikliği Sonrası Polemik: Koç ve Yavaş Karşı Karşıya
Parti Değişikliği Sonrası Polemik: Koç ve Yavaş Karşı Karşıya
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'ye Sert Sözler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'ye Sert Sözler "Dün Alkışladıklarını...
İYİ Parti’den CHP’ye, CHP’den AK Parti’ye: Nimet Özdemir’in Siyasi Yolculuğu
İYİ Parti’den CHP’ye, CHP’den AK Parti’ye: Nimet Özdemir’in...
İYİ Parti Küçükçekmece Sahaya Güçlü Çıktı: Esnaf, Pazar ve STK Ziyaretleri Peş Peşe
İYİ Parti Küçükçekmece Sahaya Güçlü Çıktı: Esnaf, Pazar ve...
Yeniden Refah Partisi Küçükçekmece'de Geniş Katılımlı Ziyaret Programlar Gerçeklleştirdi.
Yeniden Refah Partisi Küçükçekmece'de Geniş Katılımlı Ziyaret...
CHP’den Ayrılan Cemil Tugay: Yeni Partiye Katılabilirim
CHP’den Ayrılan Cemil Tugay: Yeni Partiye Katılabilirim
Binali Yıldırım,1 Kasım'ın Tartışmasız Lideri Erdoğan'dır
Binali Yıldırım,1 Kasım'ın Tartışmasız Lideri Erdoğan'dır

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">