Bulgaristan Savunma Bakanlığı, başkent Sofya'daki Vasil Levski Havalimanı'nda konuşlu bulunan ABD'ye ait askeri uçakların tahliye sürecinin planlandığı şekilde devam ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait dört askeri uçak ülkeden ayrılırken, kalan uçakların da 30 Haziran'a kadar kademeli olarak Bulgaristan'dan çekilmesi öngörülüyor.
Bulgaristan Haber Ajansı'na (BTA) konuşan Savunma Bakanlığı yetkilileri, tahliye sürecinin belirlenen takvim doğrultusunda sürdüğünü ve şu ana kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadığını bildirdi.
Tahliye Süreci Haziran Sonunda Tamamlanacak
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD'ye ait askeri uçakların haziran ayı sonuna kadar Vasil Levski Havalimanı'ndan tamamen ayrılacağını duyurmuştu.
Son açıklamayla birlikte bu sürecin planlandığı şekilde ilerlediği belirtilirken, kalan uçakların da 30 Haziran'a kadar ülkeden ayrılması bekleniyor.
Kalış Süresi Uzatılmıştı
Bulgaristan hükümeti, 29 Mayıs'ta aldığı kararla ABD'ye ait 15 askeri uçağın ve yaklaşık 500 kişilik teknik personelin ülkedeki görev süresini 30 Haziran'a kadar uzatmıştı.
Yetkililer, tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından havaalanındaki geçici askeri faaliyetlerin sona ereceğini ifade etti.
ABD askeri unsurlarının Bulgaristan'daki varlığı, NATO kapsamındaki ortak faaliyetler ve bölgesel güvenlik iş birlikleri çerçevesinde yürütülüyordu.






























