Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
HAK-BİR'den 30 Haziran Emekliler Günü'nde Sert Mesaj
HAK-BİR'den 30 Haziran Emekliler Günü'nde Sert Mesaj "Emeklilik Bir Ödülse, Neden Cezaya Dönüştü?"
AK Parti Küçükçekmece Kadın Kolları'ndan Uyuşturucuyla Mücadeleye Destek Ziyareti
AK Parti Küçükçekmece Kadın Kolları'ndan Uyuşturucuyla Mücadeleye Destek Ziyareti
"Bi İnsan" Dernek Başkanı Naser Serbest'ten Hicrî Yeni Yıl Mesajı
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Sporun ve Doğanın Gücüyle Büyüyen Birliktelik: Engelleri Birlikte Aşıyoruz
Sporun ve Doğanın Gücüyle Büyüyen Birliktelik: Engelleri Birlikte Aşıyoruz
Putin Ukrayna’da el yükseltti: ‘Askerin bastığı her yer Rusya’
Putin Ukrayna’da el yükseltti: ‘Askerin bastığı her yer Rusya’
Putin: 3’üncü Dünya Savaşı ihtimali artıyor
Putin: 3’üncü Dünya Savaşı ihtimali artıyor
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Herkes için çok tehlikeli
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Herkes için çok tehlikeli
Demir Kubbe durduramadı! İsrail'de bir ilk
Demir Kubbe durduramadı! İsrail'de bir ilk
Macron’dan Nükleer Uyarı: “Atom Bombasına Sahip İran Gerçek Bir Tehdit”
Macron’dan Nükleer Uyarı: “Atom Bombasına Sahip İran Gerçek Bir Tehdit”
  1. Haberler
  2. YEMEK
  3. Bugün iftarı Filistin yemekleriyle açalım
YEMEK
Yayınlanma: 20 Mayıs 2019 - 17:15

Bugün iftarı Filistin yemekleriyle açalım

Filistin mutfağı ikonik, levanten, klasik ve baştan çıkarıcıdır. Filistin lezzetleri, yerleşim birimine göre değişiklik gösterir.

YEMEK
20 Mayıs 2019 - 17:15
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bugün iftarı Filistin yemekleriyle açalım
Hz. İsa’nın doğduğu kasaba Celile’de yemekler genellikle meze tabakları ve dövülmüş kıymadan yapılmış lezzetli köftelerden oluşur. Batı Şeria; kurak bedevi kültüründen etkilenmiştir. Yemekler genellikle doyurucu güveçler ve taboon denilen bazlamalardan oluşur. Gazze de farklıdır. Dereotu, acı biber ve sarımsakla dolu tabaklar sunulur. Gazze’nin yemekleri de politik iklimi gibidir: Yoğun ve acı!

İzdihar Filistin Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanane Mahfoud, Ramazan dolayısıyla, Ortadoğu’nun etnik mutfak kültürünü merak edenler için Filistin’e özel 3 yemek, 2 salata ve 1 tatlı tarifi verdi. Afiyet olsun!

HUMUS
Tahinle doymuş narenciye aroması ile şarkı söyleyen yoğun humus kaseleri. Filistinliler genellikle acı biber ve limon ile birlikte nohutla süsledikleri humusu domates ve salatalık eşliğinde kahvaltıda tüketirler.

MALZEMELER (4 – 6 kişilik)
250 gr. kuru nohut
1 çay kaşığı karbonat
3 diş ezilmiş sarımsak
90 ml ya da isteğe göre limon suyu
180 gr. tahin
½ çay kaşığı öğütülmüş kimyon
1 ½ çay kaşığı tuz
4 adet buz küpü
Servis için 4 kaşık sızma zeytinyağı
İsteğe bağlı olarak:
Zahter, kırmızıbiber, 1 tutam öğütülmüş kimyon

YAPILIŞI
Geniş bir kâsede nohutları soğuk su ile bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzün ve karbonatla birlikte pişirme tenceresine alın. Üstünü örtecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. 5 dakika sonra nohutları karıştırın ve üstte oluşan köpüğü alın. Nohutlar yumuşayana, kadar pişirin ama dağılmasına izin vermeyin. Diriliğini korumalarına dikkat edin. Tazeliklerine göre bu işlem 30 -40 dakika sürecektir.

Hazır olduklarında süzün ve sıcak nohutları sarımsak, limon suyu, tahin kimyon ve 1 ½ çay kaşığı tuzla birlikte ayrı bir kaba alın. Karışım pürüzsüz hale gelene kadar ezin. Ardından buz küplerini ekleyin ve humus hafif ve kremsi bir görünüm alana kadar 2 dakika daha ezin. Tadına bakın ve duruma göre baharat, bir miktar limon suyu ya da tuz ekleyin ve eğer çok koyu olduysa biraz soğuk su serpin (soğutulduktan sonra kıvamı biraz daha koyulaşacaktır). Servis kasesine alın ve aromaların birbiri ile karışması için 1 saat kadar bekleyin.

Servis için humus üstünde çukurlar yapmak için kaşığın tersini kullanın, bir miktar zeytin yağı, bir tutam zahter, kırmızı biber ya da öğütülmüş kimyon serpin.

PATLICAN VE BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ
Filistin mutfağı çeşit çeşit et, balık ve sebze köftesi ile doludur. Bu köfteler şekillendirilmiş, doldurulmuş kızartılmış ya da fırınlanmış köftelerdir. Benim vejetaryen köfte tercihim, bölgede yaygın olarak bulunan patlıcanın taze otlar ve nefis beyaz peynir kullanılarak yapılan bir türü olacak. Bu köfteler, piknikler için de nefistir ve dolapta birkaç gün saklayabilirsiniz.

MALZEMELER (4-6 kişilik)
600 gr. patlıcanı (2 büyük patlıcan) 1 cm2 lik küpler halinde doğrayın
3 yemek kaşığı deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
175 gr bulgur
½ çay kaşığı tane kimyon
½ çay kaşığı kişniş tohumu
1 diş ince kıyılmış sarımsak
10 gr. ince kıyılmış nane
15 gr. ince kıyılmış maydanoz
175 gr. ufalanmış beyaz peynir
50 gr. ay çekirdeği ve kabak çekirdeği
2 yumurta, hafif çırpılmış
1 adet limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI
Fırını 200 dereceye kadar ısıtın. Patlıcan parçalarını fırın kabına yerleştirin ve üstlerine 3 yemek kaşığı rafine zeytinyağını ve ½ çay kaşığı tuz serpin. Elinizle karıştırın. Yumuşayana kadar 25 dakika fırında tutun. Geniş bir karıştırma kabına alarak soğumaya bırakın.
Bir sos tenceresinde suyu kaynatın ve bulguru ekleyip 15 dakika boyunca haşlayın. Süzün soğuk sudan geçirin, iyice kurulayın ve patlıcanlara ekleyin. Fırını 220 dereceye kadar ısıtın ya da kapatmadıysanız sıcaklığını artırın. Tane kimyonu ve kişniş tohumunu kuru tavada ısıtarak aromalarını dışarı vermelerini sağlayın. Sonra havanda ya da değirmende öğütün. Tüm malzemeleri patlıcan ve bulgurlara ekleyin, ½ çay kaşığı tuz ve biberle tatlandırın.
Fırın tepsisini yağlayın, elinizle harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar alın ve köfte şekli vererek fırın tepsisine dizin. Köfteler altın sarısı renk alana kadar fırında 20 dakika pişirin.

TAHİNLİ KUZU KÖFTE
Fırında patates, baharatlı kuzu ve sarımsaklı tahinlerin benzersiz bileşiminin yerini hiçbir şey tutamaz. Patatesleri, köfteleri ve sosu önceden hazırlayabilir, daha sonra hepsini birleştirip, yemeden 30 dakika önce fırına atabilirsiniz. Bu yemek için kasaptan kuzu kolundan çekilmiş kıyma almanızı öneririm. Tadı gerçekten hepsinden de iyi ve kıymayı çekmeden önce kasaptan yağını almasını isteyin. Bu tarif için servis tabağı olarak da kullanabileceğiniz büyük bir fırın kabı kullanmanızı öneririm. Böylece fırından alıp doğruca masaya götürebilirsiniz.

MALZEMELER (4 kişilik)

Patates için
700 gr. patates
Deniz tuzu
2 yemek kaşığı rafine zeytinyağı

Köfte için
800 gr. kuzu kıyma
1 soğan, ince kıyılmış
25 gr. iri kıyılmış maydanoz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 ½ çay kaşığı toz tarçın
1 ½ çay kaşığı yenibahar
Taze çekilmiş karabiber
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Tahin sosu için
75ml tahin
2 yemek kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak
servis sırasında kullanmak için 10 gr daha kıyılmış maydanoz

Süslemek için
30 gr. çam fıstığı
15 gr. tuzlu tereyağı

YAPILIŞI
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Patatesleri soyun ve 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın. Tek sıra olacak şekilde ısıya dayanıklı fırın kabına dizin ½ çay kaşığı tuz ve rafine zeytinyağı serpin. Yaklaşık 40 dakika yumuşayana kadar pişirin.

Bu arada zeytinyağı hariç bütün malzemeleri karıştırıp köfte harcını hazırlayın. 1 çay kaşığı tuz ve ½ çay kaşığı biberle tatlandırın. Birkaç dakika iyice karışmaları için yoğurun. (Kıymayı çift çektirerek köftelerin daha iyi bir dokuya sahip olmasını sağlarsınız). Köfteleri 5 cm çapında oval olarak şekillendirin. Bir kaseye zeytinyağını koyun ve parmak uçlarını kullanarak pürüzsüz hale getirmek için her köfteyi hafifçe yağlayın. (Bu aşamada, yemeğe daha vakit varsa köfteleri birkaç saat buzdolabında tutabilirsiniz).

Patatesler yumuşayınca köfteleri de onların üstüne yerleştirin ve pişinceye kadar 15 – 20 dakika fırınlayın.

Tüm malzemeleri birlikte karıştırarak tahin sosunu hazırlayın, ½ çay kaşığı tuz ve 75 ml su katın. Tahin türleri değişiklik gösterdiği için eğer tahin koyu ise biraz daha su ya da limon suyu ilave edebilirsiniz. Kıvamı akışkan bal gibi olmalıdır.
Süsleme için çam fıstığını tereyağında altın rengi alana kadar kavurun, sonra fazla yağını vermesi için kağıt havluya alın.

Kuzu piştikten sonra pişirme sırasında eriyen fazla yağı kaşıkla alın ve tahin sosu ile çam fıstıklarını yemeğin üstüne kıyılış maydanozla yerleştirerek süsleyin. Hemen servis edin.

NOHUT VE BULGUR SALATASI
Çeşnili, otlarla dolu, enerjik, rosto ve balıkların yanında servis edilecek bir lezzet. Tek başına da hafif bir vejetaryen yemeği olarak servis edilebilir.

MALZEMELER (2 - 3 ya da 4 – 6 kişilik)
175 gr. pilavlık bulgur
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
400 gr. haşlanmış, süzülmüş, kurulanmış nohut
30 gr. ince kıyılmış maydanoz
30 gr. ince kıyılmış taze nane
15 gr. ince kıyılmış taze soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
60 gr. nar tanesi

YAPILIŞI
Geniş bir tencerede ½ çay kaşığı tuz katılmış kaynar suda bulguru 10 dakika boyunca haşlayın. Süzün, soğuk su ile durulayın ve servis kasesine alın.
Nohutları bulgura ekleyin, kıyılmış yeşillikler ve sarımsakla karıştırın. Salataya zeytinyağı, limon suyu, 1 çay kaşığı tuz ve ½ çay kaşığı biber ekleyin. Sevdiğiniz baharatları da katın servis yapmadan önce üstünü nar taneleri ile süsleyin.

BAHARATLI YOĞURT VE FIRINLANMIŞ RENKLİ HAVUÇLAR
Bu nefis salata en az bir saat önce hazırlanmalı ve havuçların süslerde bulunan otlardaki bütün aromayı içine çekmesi için beklenmesi gerekir.

MALZEMELER (4 kişilik)
1 kg karışık renkte havuç
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
3 yemek kaşığı doğal yoğurt
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu ya da 1 yemek kaşığı kuru dereotu
1 çay kaşığı kuru nane
½ çay kaşığı çörekotu
¾ çay kaşığı susam tohumu

YAPILIŞI
Fırını önceden 200 dereceye kadar ısıtın. Havuçları soyun ve kalın şeritler halinde verev şeklinde doğrayın. 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, ¼ çay kaşığı tuz ile harmanlayıp 30 – 35 dakika fırında pişirin. Hafif yumuşasınlar fakat biraz dişe gelir olsunlar.

Bu arada geri kalan malzemeleri, tohumlar hariç karıştırın ve sonunda 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile ¼ çay kaşığı tuz ve biber ilave etmeyi unutmayın.
Havuçlar hazır olunca servis tabağına alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Yoğurda katın ve havuçların üstüne dökün. Çörekotu ve susam taneleri ile süsleyin. Hemen yiyebilir ya da en iyi sonuç için üstünü örtüp servis etmeden önce 1 saat dinlendirin.

NAR TUTKUSU KEKİ
Filistinliler bu muhtşem meyveye büyük saygı duyarlar... Bunun için 20 cm derinliğinde bir kek kalıbına ihtiyacınız olacak.

MALZEMELER (8 kişlik)

Kek için
200g tuzsuz tereyağı ve kalıbı yağlamak için de bir miktar daha kullanmanız gerekecek.
170 gr. pudra şekeri
4 yumurta, hafifçe çırpılmış
100 gr. katkısız un
¼ çay kaşığı rafine tuz
½ çay kaşığı kabartma tozu
270g dövülmüş badem
İnce rendelenmiş 1 limon kabuğu
3 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı şekersiz nar ekşisi
1 çay kaşığı vanilya özü

Glaze için
3 yeme kaşığı şekersiz nar ekşisi
Herhangi bir türde 2 yemek kaşığı şeker
Süsleme için
150 gr nar çekirdeği
2 yemek kaşığı pudra şekeri
250 gr mascarpone
3 yemek kaşığı yoğurt


YAPILIŞI
Fırını önceden 160 dereceye kadar ısıtın. 20 cm derinliğindeki kek kalıbını yağlayın ve tabanına yağlı kağıt döşeyin. Geniş bir kasede yumuşak tereyağını ve şekeri elektrikli çırpıcı ile karıştırın. İyice karıştıktan sonra teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Geniş bir kaşıkla un, tuz, kabartma tozu ve bademleri ekleyin. Ardından limon kabuğu rendesi ve limon suyunu, nar ekşisi ve vanilyayı ekleyip kek kalıbına kaşık yardımıyla dökün. 40 – 50 dakika ya da pişene kadar – ortasına bıçak batırdığınızda bıçak temiz çıkana kadar – pişirin. Pişmeye yakın glazeyi hazırlayın. Nar ekşisi ve şekeri 3 yemek kaşığı su ile birlikte sos tenceresine alın, orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Keki fırından alır almaz çatalla üstünde delikler açın ve hazırladığınız şurubu üstüne fırça ile sürün. Kalıbı soğumaya bırakın ters çevirip kalıptan çıkartın. Şuruplu yüzü üste gelsin. Nar çekirdeklerini küçük bir kaseye alın şeker ekleyin ve en az 30 dakika yumuşamaya bırakın. Mascarpone ve yoğurdu pudra şekeri ile birlikte karıştırın, kekin üstüne kalın bir tabaka halinde sürün. Nar çekirdekleri ve suyu ile tamamlayın.



 
2019/05/2019-05-20-17-24-36.jpg
Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Gastronominin Oscar’ı Karaman Mutfağı’na Gitti!
Gastronominin Oscar’ı Karaman Mutfağı’na Gitti!
Güldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Gül'den Kurban Organizasyonu Duyurusu
Güldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Gül'den Kurban Organizasyonu Duyurusu
Tatlıseverler Dikkat: Zaferoğlu Baklava Cennet Mahallesi'nde Hizmete Başladı!
Tatlıseverler Dikkat: Zaferoğlu Baklava Cennet Mahallesi'nde Hizmete Başladı!
Çok Okunan Haberler
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı:
Rafet Orhan'dan Yürekten Çağrı: "Kulübümüzü Birlikte Yöneteceğiz"...
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek İçin Ortak Hedefler Belirlendi
Küçükçekmece'nin Dernek Gücü KÜDEF'le Bir Araya Geldi: Gelecek...
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni Yıl Mesajı
1447 Hicri Yıl Başladı: Yaşar Çintimar’dan Derin Anlamlı Yeni...
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan Güven Tazeledi
Küçükçekmece Sinopspor’da Olağanüstü Kongre Coşkusu: Rafet Orhan...
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan Küçükçekmece Belediyesi'ne Ziyaret:
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkan Adayı Mustafa Soydan'dan...
Küçükçekmece'de Yardım Bekleyen Bir Hayat: Aydın Gündoğu Felç Geçirdi, Ne SGK'sı Var Ne Geliri
Küçükçekmece'de Yardım Bekleyen Bir Hayat: Aydın Gündoğu Felç...
Küçükçekmece Futbol Antrenörleri Derneği Kongresi Yapıldı: Halil İbrahim Toy Güven Tazeledi
Küçükçekmece Futbol Antrenörleri Derneği Kongresi Yapıldı: Halil...
İsrail’in Batı Şeria’daki baskı politikaları tırmanıyor, yerleşimci saldırıları artıyor
İsrail’in Batı Şeria’daki baskı politikaları tırmanıyor, yerleşimci...
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik Endişesi: Cennet Mahallesi Çözüm Bekliyor.
Küçükçekmece'de Motosiklet Terörü, Kaldırım İhlalleri ve Güvenlik...
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Fordo, Natanz ve İsfahan Vuruldu: ABD’nin Sessiz Gözü B-2’ler Harekette
Kerimoğlu:
Kerimoğlu: "Küçükçekmece, Kızılay Tarihinin En Büyük Kazanımına...
İlginizi Çekebilir
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Glütensiz beslenme herkes için doğru tercih değil
Gastronominin Oscar’ı Karaman Mutfağı’na Gitti!
Gastronominin Oscar’ı Karaman Mutfağı’na Gitti!
Güldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Gül'den Kurban Organizasyonu Duyurusu
Güldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Gül'den Kurban Organizasyonu...
Tatlıseverler Dikkat: Zaferoğlu Baklava Cennet Mahallesi'nde Hizmete Başladı!
Tatlıseverler Dikkat: Zaferoğlu Baklava Cennet Mahallesi'nde Hizmete...
Cennet Akçaabat Köfte, Yavuz Selim Caddesi'nde Dualarla Açıldı
Cennet Akçaabat Köfte, Yavuz Selim Caddesi'nde Dualarla Açıldı
Küçükçekmece Halkalı’da Yerli ve Milli Lezzet Noktası: Gurme Kasap Burger Dualarla Açıldı
Küçükçekmece Halkalı’da Yerli ve Milli Lezzet Noktası: Gurme Kasap...
PİDEM Denizli’de Üçüncü Restoranını Açtı
PİDEM Denizli’de Üçüncü Restoranını Açtı
Damaklarda ve Hatıralarda İz Bırakacak Ramazan Sofraları
Damaklarda ve Hatıralarda İz Bırakacak Ramazan Sofraları
İş Dünyası ve Siyaset Dünyası, Ahmet Özçelik'in İftarında Buluştu
İş Dünyası ve Siyaset Dünyası, Ahmet Özçelik'in İftarında Buluştu
Fatih Terim'den şampiyonluk paylaşımı
Fatih Terim'den şampiyonluk paylaşımı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim