• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
Av.Mesut Yıldırım:
Av.Mesut Yıldırım: "Volkan Yılmaz ile Başarılı Bir Dönem Yaşayacağız"
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
CHP'de Yeni İhraç Depremi! 7 Belediye Başkanı Listede Mi?
CHP'de Yeni İhraç Depremi! 7 Belediye Başkanı Listede Mi?
  1. Haberler
  2. İSLAM
  3. Bangladeş TaĞutlari Cemaati İslam lideri Ali İhsan Mücahidi idam etti.
İSLAM
Yayınlanma: 21 Kasım 2015 - 22:38

Bangladeş TaĞutlari Cemaati İslam lideri Ali İhsan Mücahidi idam etti.

Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Mücahid ve Milliyetçi Parti milletvekili Çovduri hakkındaki idam kararlarını onadığını açıklamış, erteleme talebi de reddedilmişti. Bangladeş yönetimi, idamların gerçekleştirildiğini duyurdu.

İSLAM
21 Kasım 2015 - 22:38
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bangladeş TaĞutlari Cemaati İslam lideri Ali İhsan Mücahidi idam etti.
Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, Bangladeş Milliyetçi Partinin (BNP) milletvekili Selahattin Kader Çovduri ve Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid hakkında 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işledikleri" gerekçesiyle verilen idam kararlarını uyguladı.

 

Bangladeş yönetimi, bugün akşam saatlerinde idamların gerçekleştirildiğini duyurdu.

 

Başsavcı Mahbubey Alam, Yüksek Mahkemenin dört yargıçtan oluşan heyetinin, 2013'te Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesince ölüm cezasına çarptırılan Çovduri ve Mücahid'in kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvuruları reddettiğini açıklamıştı.

 

 

 

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ ÇAĞRI YAPMIŞTI

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bangladeş'te, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işledikleri" gerekçesiyle iki kişi hakkında verilen idam cezası kararlarını uygulanmama çağrısında bulunmuş, yapılan açıklamada, Bangladeşin Milliyetçi Partisi'nin milletvekili Selahattin Kader Çovduri ve Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid'in idamlarının durdurulmasını gerektiğinin altı çizilmişti.

 

- Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin önceki kararları

 

Çovduri, 2013'te Dakka'daki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesince soykırım, ülkenin güneydoğusundaki Çittagong bölgesinde çoğu Hindu 200'den fazla kişinin öldürülmesi ve işkencenin de aralarında bulunduğu 23 suçlamadan 9'unda suçlu bulunmuş ve idama mahkum edilmişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mücahid'i de soykırım, cinayet, adam kaçırma  ve işkencenin de aralarında bulunduğu 7 suçlamadan 5'inde suçlu bulmuş ve ölüm cezası vermişti. Yüksek Mahkeme, 16 Haziran'da Çovduri ve Mücahid hakkındaki idam kararlarını onamıştı. Çovduri ve Mücahid, kararın yeniden gözden geçirilmesi için başvuruda bulunmuştu. 

 

Başbakan Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şimdiye kadar 19 kişi hakkında karar aldı. Bunların büyük bir kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

 

Mahkeme tarafından suçlu bulunan ve idam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisi'nden Abdülkelam Azad olmuştu. Ülkeden ayrıldığı için gıyabında yargılanan Azad, Ocak 2013'te idam cezasına çarptırılmıştı.

 

Partinin Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmiş, 17 Eylül'de cezası Temyiz Mahkemesi tarafından idama çevrilmişti. Molla, 12 Aralık 2013'te cezası infaz edilen ilk Cemaat-i İslami lideri olmuştu. Mahkemenin 90 yıl hapse mahkum ettiği Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azzam da 23 Ekim'de hapishanede ölmüştü.

 

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 30 Ocak 2014'te Azzam'ın ardından partinin liderliğini üstlenen Motiur Rahman Nizami'yi, 2 Kasım 2014'te de partinin Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Mir Kasım Ali'yi bağımsızlık savaşı sırasında işledikleri suçlar için idamla cezalandırmıştı. Cezası Yüksek Mahkemece 3 Kasım 2014'te onanan partinin Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, 11 Nisan 2015'te idam edilmişti.

Mahkeme, 18 Şubat 2015'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdus Sobhan'ı cinayet, soykırım, adam kaçırma ve yağmanın da aralarında bulunduğu dokuz suçlamadan altısında suçlu bularak idama mahkum ederken, 16 Temmuz'da da bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu tarafından kurulan Rızakar milis kuvvetlerine üye olan Furkan Malik'i "cinayet ve tecavüzden" suçlu bularak ölüm cezası vermişti. Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid'e 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle verilen idam cezası, 16 Haziran'da Yüksek Mahkeme tarafından onanmıştı.

 

Bazı muhalefet partileri ve uluslararası gözlemciler, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinin adil yargılama standartlarına uymadığını ve siyasi kararlar aldığını savunuyor.

 

Cemaat-i İslami Partisi ise lider kadrosuna yönelik mahkeme kararlarının siyasi olduğuna dikkati çekerek, halkı Hasina hükümetinin "devlet terörüne" karşı çıkmaya çağırıyor. Parti yetkilileri, hükümetin muhalifleri bastırmak için kitlesel cinayetler, keyfi tutuklamalar, yargısız infaz ve işkence gibi suçlar işlediğini savunuyor.

Cemaat-i İslami yetkilileri, bağımsızlık savaşının ardından 1973'te çıkarılan Savaş Suçları Kanunu'na göre ancak silahlı savunma ya da yardımcı gruplara üye kişilerin savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işlemekten yargılanabileceğini, ancak üyelerinden hiçbirinin silahlı gruplara üye olmadığını, dolayısıyla bu suçlamalarla yargılanamayacağını vurguluyor.

 

Hindistan'dan 1947 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan'ın doğusu ile batısı arasında 1971'de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu. Pakistan, ülkenin doğusundaki halkın bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermişti. İç savaş sırasında Doğu Pakistan'dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan'a göç etmesi üzerine Hindistan hükümeti, Aralık 1971'de Doğu Pakistan'ı işgal etmişti. Pakistan askerlerinin Dakka'da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971'de Doğu Pakistan, Bangladeş olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmiş, milyonlarcası yaralanmıştı.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin Konsolosu Görüşmesinin İçeriği Açıklansın
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin...
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
Tokat'ın Kültürel Zenginliği Küçükçekmece'de Sahneye Çıktı
Tokat'ın Kültürel Zenginliği Küçükçekmece'de Sahneye Çıktı
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk: Kanser Hastaları Saatlerce Ayakta Bekliyor
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk:...
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU...
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle Muhtarından Sert Tepki
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle...
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi Bile Belli”
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi...
KÜDEF 4. Yılında Birlik Mesajı: Bingöl Adaklılar Derneği Ev Sahipliğinde Büyük Buluşma
KÜDEF 4. Yılında Birlik Mesajı: Bingöl Adaklılar Derneği Ev Sahipliğinde...
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
İlginizi Çekebilir
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi...
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli...
Diyanet-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Yaşar Çintimar’dan Kurban Bayramı Mesajı
Diyanet-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Yaşar Çintimar’dan Kurban...
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Küçükçekmece'de Mahmud Efendi Hazretleri İçin Tarihi Buluşma: Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Doldu Taştı
Küçükçekmece'de Mahmud Efendi Hazretleri İçin Tarihi Buluşma: Yahya...
Balkan Şehitleri İçin Düzenlenen Mevlidde Vefa ve Birlik Mesajı
Balkan Şehitleri İçin Düzenlenen Mevlidde Vefa ve Birlik Mesajı
İMH Küçükçekmece'de
İMH Küçükçekmece'de "Peygamberimizin (sav) Sünnetinde Çocuk Yetiştirme"...
İmam-ı Azam Kur'an Kursu Küçükçekmece'de Görkemli Törenle Açıldı
İmam-ı Azam Kur'an Kursu Küçükçekmece'de Görkemli Törenle Açıldı
Küçükçekmece'de Kur'an Yolunda Büyük Başarı: 232 Hafız İcazet Aldı
Küçükçekmece'de Kur'an Yolunda Büyük Başarı: 232 Hafız İcazet...
Hac, Umre Ve Kutsal Ziyaretler Tanıtım Günleri Feshane’de Açıldı
Hac, Umre Ve Kutsal Ziyaretler Tanıtım Günleri Feshane’de Açıldı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">