Orta Doğu’da devam eden ABD-İsrail ile İran arasındaki gerilim yeni bir iddiayla daha gündeme geldi. İran Devrim Muhafızları’na bağlı Hatemül Enbiya Merkez Karargahı Sözcüsü İbrahim Zülfikari, ABD ve İsrail’in İran’a ait insansız hava araçlarını taklit ederek bölge ülkelerine saldırılar düzenlediğini ileri sürdü. İranlı yetkili, son dönemde Türkiye ve bazı komşu ülkelere yönelik saldırıların bu planın bir parçası olduğunu savundu.
İRAN’DAN ABD VE İSRAİL’E SUÇLAMA
Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre Zülfikari, yaptığı açıklamada ABD ve İsrail’in “sinsi bir plan” yürüttüğünü iddia etti.
İranlı sözcü, düşman olarak nitelendirdiği ABD ve İsrail’in İran’a ait Shahed‑136 tipi insansız hava aracını taklit ettiğini ve bunu “Lucas İHA” adıyla kullanarak bölgede hukuka aykırı saldırılar düzenlediğini öne sürdü.
Zülfikari’ye göre bu saldırılar, İran’ın bölgedeki müttefikleri ve komşularıyla karşı karşıya getirilmesini amaçlayan bir manipülasyon planının parçası.
“AMAÇ BÖLGE ÜLKELERİNİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK”
İranlı sözcü, söz konusu planın temel hedefinin İran ile komşu ülkeler arasında çatışma çıkarmak olduğunu ifade etti.
Zülfikari açıklamasında, “Düşman (ABD-İsrail) sinsi bir planla İran’ın Şahid-136 İHA’sını taklit ederek ‘Lucas İHA’ adıyla bölge ülkelerinde hukuka aykırı hedeflere saldırılar düzenlemektedir.” ifadelerini kullandı.
Bu tür saldırıların İran’ın üzerine yıkılmaya çalışıldığını belirten Zülfikari, bunun bölgesel gerilimi artırmaya yönelik bir strateji olduğunu dile getirdi.
TÜRKİYE VE BÖLGE ÜLKELERİNE SALDIRI İDDİASI
İranlı yetkili, son günlerde Türkiye’ye yönelik gerçekleşen ve NATO hava savunma sistemleri tarafından engellendiği belirtilen üç balistik füze saldırısına da değindi.
Zülfikari, Türkiye’nin yanı sıra Kuveyt ve Irak gibi bazı komşu ülkelere yapılan saldırıların İran’a mal edilmeye çalışıldığını iddia etti.
İranlı sözcü, “Son günlerde Türkiye, Kuveyt ve Irak gibi bazı komşu ve dost ülkelere yapılan kasti saldırılar ve bunların İran Silahlı Kuvvetlerine atfedilmesi bu manipülasyonun örneklerindendir.” dedi.
BÖLGEDE GERİLİM TIRMANIYOR
İran’ın açıklamaları, ABD-İsrail ile İran arasında devam eden çatışma ortamında bölgedeki gerilimin daha da tırmandığını gösteriyor. Tahran yönetimi, söz konusu saldırıların İran tarafından yapılmadığını savunurken, ABD ve İsrail’i bölgeyi daha geniş bir çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçluyor.
Uzmanlara göre bu tür iddialar, Orta Doğu’da zaten yüksek olan gerilimin bölge ülkelerini de içine alabilecek daha geniş bir krize dönüşme riskini gündeme getiriyor.
































