• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Kemal Kılıçdaroğlu:
Kemal Kılıçdaroğlu: "CHP Arınmak Zorunda Olan Bir Partidir"
Küçükçekmece'de Altyapı Alarmı: Su Borusu Patladı, Vatandaş Tepkili
Küçükçekmece'de Altyapı Alarmı: Su Borusu Patladı, Vatandaş Tepkili
Ülkücü Hareket Küçükçekmece'de Sahaya İniyor! Ekrem Sarısoy Yeni Dönemi Açıkladı
Ülkücü Hareket Küçükçekmece'de Sahaya İniyor! Ekrem Sarısoy Yeni Dönemi Açıkladı
Ozanların Kültür Çağrısı:
Ozanların Kültür Çağrısı: "Bize Destek Verin, Anadolu Türküleri Yaşamaya Devam Etsin"
Bursa'da Kan Donduran Cinayet! Komşusunu Öldürmeden Önce Selfie Çekti, Boğazını Kesti
Bursa'da Kan Donduran Cinayet! Komşusunu Öldürmeden Önce Selfie Çekti, Boğazını Kesti
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'ndan Yeni Parti'ye Destek:
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'ndan Yeni Parti'ye Destek: "Sizinleyiz Özgür Özel"
Adalet Bakanı Akın Gürlek:
Adalet Bakanı Akın Gürlek: "Asrın Felaketine Karşı Asrın Dayanışması Ortaya Konuldu"
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ayasofya'nın Dirilişi Mübarek Olsun" Ayasofya'nın Yeniden İbadete Açılışının 6. Yılı Kutlandı
İSKİ'nin Saatler Süren Su Kesintisi Küçükçekmece'yi Çileden Çıkardı! Verilen Saatler Tutmadı, Vatandaş Bir Gün Boyunca Mağdur Oldu
İSKİ'nin Saatler Süren Su Kesintisi Küçükçekmece'yi Çileden Çıkardı! Verilen Saatler Tutmadı, Vatandaş Bir Gün Boyunca Mağdur Oldu
Meclis'te Kartlar Yeniden Dağıtılıyor:
Meclis'te Kartlar Yeniden Dağıtılıyor: "Yeni Parti" Resmen Kuruldu!
CHP'de Tarihi Ayrılık! Özgür Özel ve 91 Milletvekili İstifa Etti, Yeni Parti Resmen Kuruluyor
CHP'de Tarihi Ayrılık! Özgür Özel ve 91 Milletvekili İstifa Etti, Yeni Parti Resmen Kuruluyor
Küçükçekmece'de Gözler Hem Siyasette Hem Belediyecilik Hizmetlerinde
Küçükçekmece'de Gözler Hem Siyasette Hem Belediyecilik Hizmetlerinde
  1. Haberler
  2. AİLE ve YAŞAM
  3. "8,5 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Bakanlık Epilepsililer İçin Adım Attı"
AİLE ve YAŞAM
Yayınlanma: 11 Ekim 2025 - 11:13

"8,5 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Bakanlık Epilepsililer İçin Adım Attı"

Epilepsi ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı Ebru Öztürk, dün epilepsililer için çok özel bir günü paylaştı. “Mor ışık yandı” diyerek duyurduğu gelişmeler, 8,5 yıllık yoğun çalışmaların sonucunda önemli adımların atıldığını gösteriyor. Öztürk, 2001 yılından itibaren psikoterapi gruplarına katılımıyla başlayan yolculuğunu, 2003’ten itibaren ülke genelinde 1000’in üzerinde seminer, 200’ün üzerinde kültürel ve sportif etkinlik, üniversite ve sivil toplum çalışmaları ile sürdürdüğünü belirtti.

AİLE ve YAŞAM
11 Ekim 2025 - 11:13
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
“8,5 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Bakanlık Epilepsililer İçin Adım Attı”

Epilepsi ve Yaşam Derneği Kurucusu ve Başkanı Ebru Öztürk, dün epilepsililer için özel ve tarihi bir gün yaşandığını duyurdu. Öztürk, sosyal medya ve dernek kanalları üzerinden paylaştığı açıklamada, “Mor ışık yandı” ifadeleriyle uzun süredir devam eden mücadelelerinin önemli bir dönüm noktasına ulaştığını belirtti.

2001 yılında nörologların kurduğu psikoterapi grubuna katılan Öztürk, 2003’ten itibaren dernek üzerinden epilepsililere yönetici desteği sağladı. Ülke genelinde 1000’in üzerinde seminerin yapılmasına, 200’ün üzerinde resim, müzik, dans ve sportif etkinlik ile stant açma organizasyonlarına katkıda bulundu. Ayrıca üniversiteler, okullar, sivil toplum kurumları ve kent konseyi üyelikleri üzerinden pek çok çalıştay, siyasi parti ve bakanlık ziyareti gerçekleştirerek epilepsililerin sorunlarını ve taleplerini kamuoyuna ve yetkililere taşıdı.

Öztürk, dün yaşanan gelişmeleri anlatırken, 17-21 Temmuz 2017 tarihlerinde İstanbul’dan Ankara’ya giderek Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin hazırladığı iki yönetmelik tasarısını Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına sunmalarını hatırlattı. Tasarılar, milletvekilleri aracılığıyla meclise taşındı ve dört farklı partinin başkan yardımcıları ile Sağlık Komisyonu Başkanı da ziyaret edildi.

“Bakanlık ve bürokrasi değişiklikleri nedeniyle her seferinde başa dönüyorduk. Çalışmalarımız birçok noktada takılıp geri dönüyordu. İşte dün, bu rölanti durumu düzeltildi, gri ışık mor ışığa dönüştü,” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “8,5 yıldır tırnaklarımızla kazıyarak üç temel konuda ilerleme sağladık. Dün yapılan görüşmelerle, bakanımızın yönlendirmesi sayesinde 11 konuda daha somut adımlar atılması gündeme geldi.”

Sağlık Bakanlığı’nda Tarihi Görüşme

Dünkü görüşmeye, epilepsiyi yaşayan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda sekreterlik yapacak kadar başarılı bir epilepsili arkadaşın yanı sıra, derneğin yönetimi ve bilim kurulunda destek veren İzmir’den gelen çocuk nöroloğu da katıldı. Öztürk, Bakan Kemal Memişoğlu ile yapılan görüşmede konuların detaylı şekilde aktarıldığını, bakanın dinlediğini ve ardından konunun Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak’a yönlendirildiğini açıkladı.

Öztürk, görüşmede yer alan ve destek veren kişilere teşekkür ederek, “Eğitimci olarak kimin konuyu dikkatle dinlediğini çok iyi anlarım. Bu yüzden Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü çalışanlarına ve daha önce destek veren bakan yardımcılarına, daire başkanlarına ve mevzuat sorumlularına teşekkürlerimizi ilettik” dedi.

14 Kritik Madde

Görüşmede ele alınan ve olumlu yaklaşım beklenen 14 madde şöyle:

  1. Epilepsililerin engel derecesinin standartlaştırılması: Nöbetler süreğen olmadığından, engel derecesi farklı hastanelerde farklı şekilde saptanıyor. Öztürk, bu durumun ortadan kaldırılması için 7 maddelik ölçeğin 14 maddeye çıkarılarak detaylandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

  2. Ehliyet hakkı: Nöbetleri kontrol altına alınmış ve uzun süredir ilaç kullanımıyla kontrol sağlanmış kişilerin, sağlık durumu uygun olduğu sürece ehliyet alabilmesi sağlanacak.

  3. İlaç temini: Epilepsililerin kullandığı bazı ilaçlara erişim sorunu bulunuyor. Bakanlık aracılığıyla, dernek üzerinden ilaç tedariki ve dağıtımı yapılması planlanıyor.

  4. Eksik ilaçların tedariki: Devlet tarafından karşılanmayan veya ülkede bulunmayan bazı ilaçların temini için bilim kurulunun önerdiği liste Bakanlığa sunulacak.

  5. Yanlış tanı ve yanlış ilaç uygulamalarının önlenmesi: Epilepsili olmayan kişilere yanlış tanı konması veya gereksiz ilaç verilmesi sorununu ortadan kaldıracak adımlar atılacak.

  6. Acil sağlık ve ilk yardım eğitimi: Toplumun geniş kesimine, epilepsi ve ilk yardım konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

  7. İstihdam: Epilepsililerin iş hayatına dahil edilmesi için devlet ve bakanlık düzeyinde destek sağlanacak.

  8. Kamu spotları ve farkındalık çalışmaları: Daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde kamu spotları düzenlenecek ve yayınlanacak.

  9. Pediatri hemşireliği uygulamaları: Dünyada uygulanan yöntemler Türkiye’ye uyarlanacak, epilepsiye özel hemşirelik eğitimleri geliştirilecek.

  10. IGAP projesi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ülkemizde bu proje kapsamında politika oluşturulacak ve destek sağlanacak.

  11. Mükemmeliyet merkezleri: Nadir hastalıklar için kurulan merkezlerden epilepsililere de fayda sağlanacak şekilde uygulama yapılacak.

  12. Sanat ve farkındalık projeleri: “Hoşça Kal Epilepsi” adlı oyun ve “Başarın Kararında Saklı” adlı film senaryosu Bakanlık tarafından incelenecek.

  13. Kamu yararına dernek başvuruları: Derneğin Türkiye çapında yürüttüğü faaliyetlerin resmi olarak desteklenmesi sağlanacak.

  14. Dünya Epilepsi Günü etkinlikleri: Bakanlık, Dünya Epilepsi Günü’nde epilepsililer adına konuşma yapacak ve Sağlık İl Müdürlükleri ile iş birliği imkanları doğacak.

Öztürk, 14 maddeden 11’inin olumlu sonuçlanacağını umut ettiklerini, iki madde ve pediatri hemşireliği ile ilgili konunun ise değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

Gri Işıktan Mor Işığa

Öztürk, görüşmelerin sonucunu “gri ışık mor ışığa döndü” şeklinde özetledi. “Her bir madde, ayrı birim ve yetkiliyle uzun süren görüşmeler gerektiriyordu. Ancak bakanımızın yönlendirmesi ve Genel Müdürümüzün ilgisi sayesinde yarım saat içinde 14 konunun takibi sağlandı. Artık karamsarlıkların ve ‘sesimizi duyan var mı?’ sorusunun yerini, ‘tut elimi’ diyen mor dönem aldı” dedi.

Dernek, Türkiye’de tek ulusal epilepsi derneği olarak 23 yıldır sahada faaliyet gösteriyor. 9 bakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM ile iş birliği yapan dernek, ülke genelindeki il temsilcilikleri ve uluslararası platformlarda epilepsililere destek sağlıyor. Ayrıca ilk kez %100 engelli istihdamı projesi bakanlıklara sunuldu ve gençler, anneler ile üniversite öğrencilerini kapsayan eğitim programları yürütülüyor.

Öztürk, teşekkürlerini şöyle paylaştı:
“Bakanımız Kemal Memişoğlu’na, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak’a, bilim kurulumuza ve bize destek veren tüm arkadaşlarımıza minnettarız. Kısa sürede güzel sonuçlar almayı umut ediyoruz. Sevgiyle kalın.”

# “8# 5 Yıllık Mücadele Sonuç Verdi: Bakanlık Epilepsililer İçin Adım Attı”
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Gazze Dostu İspanya Dünya Şampiyonu Oldu! Tarihi Zafer Dünyada Yankı Uyandırdı
Gazze Dostu İspanya Dünya Şampiyonu Oldu! Tarihi Zafer Dünyada Yankı...
Çocuklara Moral ve Hediye: Ülkü Ocakları Karne Gününde Sahadaydı
Çocuklara Moral ve Hediye: Ülkü Ocakları Karne Gününde Sahadaydı...
Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını etkiliyor!
Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını etkiliyor!
Yazın en sevilen 6 meyvesi sağlığa da katkı sağlıyor
Yazın en sevilen 6 meyvesi sağlığa da katkı sağlıyor
Sultanbeyli'de Yeniden Refah Depremi! İlçe Başkanı ve Tüm Yönetim Toplu İstifa Etti
Sultanbeyli'de Yeniden Refah Depremi! İlçe Başkanı ve Tüm Yönetim...
Küf Solunum Sağlığını Sessizce Etkileyebiliyor
Küf Solunum Sağlığını Sessizce Etkileyebiliyor
Kadir İnanır’a Veda Töreninde Yoğunluk: Cami Avlusunda Kısa Süreli Hareketlilik
Kadir İnanır’a Veda Töreninde Yoğunluk: Cami Avlusunda Kısa Süreli...
Küçükçekmece'de Yılın Düğünü! Umut Develioğlu'nun Nikâhına Yoğun Katılım
Küçükçekmece'de Yılın Düğünü! Umut Develioğlu'nun Nikâhına...
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi’nde Yol Çalışması ve Trafik Tepkisi: Vatandaşlar Düzenleme Eksikliğine Dikkat Çekti
Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi’nde Yol Çalışması ve Trafik...
Beslenmede Yeni Dönem: Zayıflama İğneleri, Yapay Zeka ve Kişiselleştirilmiş Sağlık
Beslenmede Yeni Dönem: Zayıflama İğneleri, Yapay Zeka ve Kişiselleştirilmiş...
Yaz Yolculuğu Öncesi Kritik Uyarı: Araç Sahipleri Bu Kontrolleri Mutlaka Yaptırmalı
Yaz Yolculuğu Öncesi Kritik Uyarı: Araç Sahipleri Bu Kontrolleri Mutlaka...
Samsung Galaxy A27 5G: Daha büyük ekran, daha akıllı özellikler ve akıcı performans
Samsung Galaxy A27 5G: Daha büyük ekran, daha akıllı özellikler ve...
İlginizi Çekebilir
İSKİ'nin Saatler Süren Su Kesintisi Küçükçekmece'yi Çileden Çıkardı! Verilen Saatler Tutmadı, Vatandaş Bir Gün Boyunca Mağdur Oldu
İSKİ'nin Saatler Süren Su Kesintisi Küçükçekmece'yi Çileden Çıkardı!...
Küçükçekmece Belediyesi, Yenidoğan Bebekleri Sevgiyle Karşılıyor
Küçükçekmece Belediyesi, Yenidoğan Bebekleri Sevgiyle Karşılıyor...
Başakşehir'de Genç Kadın Hayata Tutunmaya Çalışıyor: Ailesinden Adalet Çağrısı
Başakşehir'de Genç Kadın Hayata Tutunmaya Çalışıyor: Ailesinden...
Küçükçekmece'de Sahte Altın Operasyonu: Kuyumcuyu İkinci Kez Dolandırmaya Çalışan 2 Şüpheli Suçüstü Yakalandı
Küçükçekmece'de Sahte Altın Operasyonu: Kuyumcuyu İkinci Kez Dolandırmaya...
Rumeli Köprüler Derneği'nin Aşure Programında Birlik ve Beraberlik Mesajı! Siyaset ve STK Temsilcileri Aynı Sofrada Buluştu
Rumeli Köprüler Derneği'nin Aşure Programında Birlik ve Beraberlik...
Kastamonu'da Dalından Yedikleri Kiraz Can Aldı İddiası! Karı Koca 11 Gün Arayla Hayatını Kaybetti
Kastamonu'da Dalından Yedikleri Kiraz Can Aldı İddiası! Karı Koca...
Paylaşmanın ve Kardeşliğin Adresi: Hayır Zinciri Derneği'nden Anlamlı Organizasyon
Paylaşmanın ve Kardeşliğin Adresi: Hayır Zinciri Derneği'nden Anlamlı...
Küçükçekmece Belediyesi’nden Yazın Serinleten Hizmeti: “Külahta” Dondurma Noktaları Açıldı
Küçükçekmece Belediyesi’nden Yazın Serinleten Hizmeti: “Külahta”...
Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı Yaz Boyunca Minik Misafirlerini Ağırlıyor
Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı Yaz Boyunca Minik...
Hapis ve borç tehdidiyle SMS yağmuru: Şikayetler yüzde 929 arttı
Hapis ve borç tehdidiyle SMS yağmuru: Şikayetler yüzde 929 arttı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">