• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
CHP'de Basın Özgürlüğüne Gölge Düşüren Olay: Akit TV Ekibine saldırı yapıldı.
CHP'de Basın Özgürlüğüne Gölge Düşüren Olay: Akit TV Ekibine saldırı yapıldı.
Saadet Partisi'nden Gençlere Çağrı: Siyasetin Merkezinde Olmalısınız
Saadet Partisi'nden Gençlere Çağrı: Siyasetin Merkezinde Olmalısınız
Sanat, Bilim ve Sosyal Sorumluluk Dünyası Cumhuriyet Ödüllerinde Buluştu
Sanat, Bilim ve Sosyal Sorumluluk Dünyası Cumhuriyet Ödüllerinde Buluştu
Eğitim-Bir-Sen İstanbul Şubeleri: Eğitim Kurumları İdeolojik Çatışma Alanı Olamaz
Eğitim-Bir-Sen İstanbul Şubeleri: Eğitim Kurumları İdeolojik Çatışma Alanı Olamaz
Saadet Partisi'nde Ara Seçim Morali: Hedef Daha Fazla Vatandaşa Ulaşmak
Saadet Partisi'nde Ara Seçim Morali: Hedef Daha Fazla Vatandaşa Ulaşmak
Yanıltıcı Bilgi Paylaşan Hesaplar Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Yanıltıcı Bilgi Paylaşan Hesaplar Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Orta Doğu'da Gerilim Tırmanıyor: İsrail ve İran Karşılıklı Saldırdı
Orta Doğu'da Gerilim Tırmanıyor: İsrail ve İran Karşılıklı Saldırdı
Lübnan'da Savaş Suçu Tartışması: Beyaz Fosfor Görüntüleri Yayınlandı
Lübnan'da Savaş Suçu Tartışması: Beyaz Fosfor Görüntüleri Yayınlandı
Pentagon'dan İsrail Alarmı: Casusluk Tehdidi En Üst Seviyeye Çıkarıldı
Pentagon'dan İsrail Alarmı: Casusluk Tehdidi En Üst Seviyeye Çıkarıldı
AK Parti Küçükçekmece Cennet Mahallesi'nin 4 Farklı Noktasında Güçlü Saha Çalışması.
AK Parti Küçükçekmece Cennet Mahallesi'nin 4 Farklı Noktasında Güçlü Saha Çalışması.
AKON Açılışında Siyasi Partilerden Ortak Mesaj:
AKON Açılışında Siyasi Partilerden Ortak Mesaj: "İlçeye Katkı Sunacak Her Projeye Destek Vermeye Hazırız"
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Yeşilay'dan Tütün Bağımlılığına Karşı Acil Eylem Çağrısı: "Danışanlarımızın Beşte Dördü Sigarayı Bırakıyor"
GÜNDEM
Yayınlanma: 07 Aralık 2025 - 16:15

Yeşilay'dan Tütün Bağımlılığına Karşı Acil Eylem Çağrısı: "Danışanlarımızın Beşte Dördü Sigarayı Bırakıyor"

Yeşilay Türkiye Tütün Raporu 2025 Açıklandı: Bağımlılıkla Mücadelede Alarm “Her 6 Danışandan 5’i Sigarayı Bırakıyor” – Yeşilay’dan Çarpıcı Rapor Tütün Bağımlılığıyla Mücadelede Yeni Yol Haritası: Yeşilay’dan Uyarı ve Çözüm Çağrısı Yeşilay: Türkiye’de Tütün Bağımlılığı Kritik Seviyede, Acil Önlem Şart

GÜNDEM
07 Aralık 2025 - 16:15
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yeşilay’dan Tütün Bağımlılığına Karşı Acil Eylem Çağrısı: “Danışanlarımızın Beşte Dördü Sigarayı Bırakıyor”
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 2 Aralık 2025’te Sepetçiler Kasrı’nda düzenlediği basın toplantısında tütün bağımlılığına ilişkin güncel verileri ve mücadelede yeni stratejileri içeren “Yeşilay Türkiye Tütün Raporu 2025”i kamuoyuna açıkladı. Toplantıda, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’ne başvuran her altı kişiden beşinin sigarayı bırakmayı başardığı vurgulanırken, tütün kullanımının Türkiye’de halk sağlığı açısından en kritik sorunlardan biri olmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 2 Aralık 2025’te Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, tütün bağımlılığına ilişkin verileri ve tütün bağımlılığıyla mücadelede yol haritasını içeren ‘Yeşilay Türkiye Tütün Raporu 2025’i kamuoyuyla paylaştı.

 

105 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti, “Bağımlılıkların Ekonomiye Maliyeti Raporu” ve “Türkiye Kumar Raporu”nun ardından tütün bağımlılığına odaklanan yeni çalışması "Yeşilay Türkiye Tütün Raporu 2025"i düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Yeşilay Bilim Kurulu ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) iş birliğiyle hazırlanan rapor, tütün kullanımının Türkiye’deki yaygınlığını, genç nüfus üzerindeki etkilerini, kullanım eğilimlerini ve profesyonel destek süreçlerini kapsamlı verilerle ortaya koydu.

 

Rapor, tütün bağımlılığının demografik yapısını, yaş ve cinsiyet dağılımını, sigaraya başlama yaşını ve erken başlama eğilimlerini ele aldı. Ayrıca tütün kullanım sıklığı ve tüketim alışkanlıklar değerlendirilirken, elektronik sigara kullanımındaki artış incelendi. Tütün bırakma girişimine dair verileri, bırakma motivasyonlarını ve karşılaşılan engelleri analiz eden rapor, bağımlılıkla mücadelede sunulan profesyonel destek hizmetlerini ve YEDAM Modeli kapsamındaki psikososyal müdahaleleri de kapsamlı bir biçimde aktardı.

YEDAM’DA BİR YIL TAKİP EDİLEN ALTI DANIŞANDAN BEŞİ SİGARAYI BIRAKIYOR

YEDAM verileri, sigaraya başlama yaşının 16’ya düştüğünü, sigara kullanan bireylerde ortalama kullanım süresinin 23 yıl, günlük tüketim miktarının ise 22 adet olduğunu gösterdi. Danışanların %77’si daha önce bırakmayı denemiş olsa da bu girişimlerin %77,5’inin bir yıldan daha kısa sürdüğü belirlendi. Bulgular, kullanım süresi ve tüketim miktarı arttıkça bırakmanın zorlaştığını, buna karşılık psikososyal destek ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanmasının bırakma başarısını belirgin şekilde yükselttiğini ortaya koydu. YEDAM ile yapılan ilk takip görüşmesinde danışanların %64,5’inin tütün kullanmamayı sürdürdüğü, 12 aylık takip sonunda ise bu oranın %84,8’e (Altıda beş) yükseldiği görüldü. Bu artış, telefonla yapılan takip görüşmelerinin iyileşmeyi önemli ölçüde desteklediğini gösterdi.

 

DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ: “TÜTÜN BAĞIMLILIĞI DİĞER BAĞIMLILIKLARDAN DAHA MASUM DEĞİL”

Yeşilay’ın 105 yıldır bağımlılıklarla mücadelede kesintisiz bir çaba yürüttüğünü belirten Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bağımlılığın hem birey hem toplum açısından yaşanabilecek en ağır sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Hiçbir bağımlılık türünün masum, zararsız veya kabul edilebilir görülemeyeceğini ifade eden Dinç, "Bir bağımlılığı masum görmek, diğer bağımlılıklara geçişi kolaylaştırıyor. Bu nedenle bağımlılıklara karşı toplumsal direncin korunması ve herkesin bu konuda sorumluluk üstlenmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Tütün bağımlılığının diğer bağımlılık türlerinden daha az zararlı ya da daha masum olmadığını belirten Dinç, dünya genelindeki verilerin bu gerçeği net biçimde ortaya koyduğunu kaydetti. Dünya çapında her yıl 8 milyon kişinin, Türkiye’de ise 100 binin üzerinde insanın tütün nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Tütün bağımlılığını diğer bağımlılıklardan daha az zararlı, daha az masum görmemiz mümkün değil. Dünyada 2 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor, bunun yüzde 85’i sigaradan kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tütün bağımlılığı dünyada en normalleştirilmiş ölüm nedeni. Bu tablo ne kabul edilebilir ne de görmezden gelinebilir" diye konuştu.

 

“ELEKTRONİK SİGARA GELENEKSEL SİGARADAN DAHA BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR”

Yeni nesil nikotin ürünlerinin de gençler için artan bir tehdit haline geldiğine dikkat çeken Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“E-sigaranın daha az zararlı olduğu yönündeki algılar gerçeği yansıtmıyor. Bu ürünler hem tasarımları hem de agresif pazarlama stratejileri nedeniyle özellikle çocuklar ve gençler için geleneksel sigaradan bile daha büyük bir risk oluşturuyor. Aromalar, renkli ambalajlar ve dijital platformlardaki hedefli reklamlar, gençleri nikotinle tanıştıran yeni bir kapı hâline gelmiş durumda. Diğer yandan elektronik sigaralar, sigarayı bırakma aracı gibi pazarlanmasının aksine diğer tütün ürünlerine geçişi kolaylaştırıyor. Bu nedenle, tütün ve nikotin ürünlerinin toplumda normalleştirilmiş bir davranış gibi görülmesine karşı güçlü bir toplumsal tutum geliştirmek zorundayız. Erken yaş gruplarına yönelik önleme programlarını yaygınlaştırmak, ebeveynleri ve eğitimcileri bilinçlendirmek, politika yapıcılarla birlikte savunuculuk çalışmalarını güçlendirmek hayati önem taşıyor.”

 

Dünyada tütün bağımlılığına karşı uygulanan etkili önlemlere dikkat çeken Dinç, Türkiye’de de benzer koruyucu adımların güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda; okullar, dershaneler ve öğrenci yurtları çevresinde en az 100 metre mesafe şartının zorunlu hale getirilmesi, tütün ürünlerinin vitrin ve raflarda teşhirinin ile dışarıdan görünürlüğünün tamamen yasaklanması, dumansız hava sahasının kapsamının genişletilmesi, dijital mecralarda tütün tanıtımlarının sıkı bir şekilde denetlenmesi ve elektronik sigara satış yasağının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

PROF. DR. TAYYİB KADAK: “YEDAM’A BAŞVURANLARIN YALNIZCA YÜZDE 7’Sİ SİGARAYI SORUN OLARAK GÖRÜYOR”

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nin (YEDAM) ücretsiz ve gizlilik esasına dayalı psikoterapi ve sosyal hizmet desteği sunduğunu belirten Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Tayyib Kadak ise bağımlı kişilerin psikolojik destek almaktan çekindiğini bu nedenle güvenli bir ortam sağlanmasının tedaviye katılımı artırdığını ifade etti.

 

Kadak, YEDAM’ın kapsamlı bir değerlendirme süreci ve kişiye özgü tedavi modeli uyguladığını vurgulayarak, “Bağımlılık bir irade sorunu değil, bir beyin hastalığıdır. Bu çerçevede süreklilik ve profesyonel destek, tedavi sürecinin en önemli unsurlarıdır.” dedi. Toplumun tütün bağımlılığına karşı duyarsızlaştığına dikkat çekerek "Tütün bağımlılığı çoğu zaman bağımlılık olarak görülmüyor. YEDAM'a başvuranların yalnızca %7'si sigara kullanımını gerçek bir problem olarak görüyor. Bu da bize tütünün toplumda ne kadar normalleştirildiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

 

Kadak, ayrıca elektronik sigaradaki tasarım ve pazarlama stratejilerinin 18 yaş altındaki gençlerde kullanım oranlarını artırdığını, e-sigaraların da geleneksel sigaralar ile aynı bağımlılık mekanizmasına sahip olduğunun altını çizdi.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
TARAFTARLAR KULÜBÜ BASTI!
TARAFTARLAR KULÜBÜ BASTI! "RAFET BAŞKAN BIRAKMA" SESLERİ KÜÇÜKÇEKMECE...
Balkan Şehitleri İçin Düzenlenen Mevlidde Vefa ve Birlik Mesajı
Balkan Şehitleri İçin Düzenlenen Mevlidde Vefa ve Birlik Mesajı
Küçükçekmece'de Mahmud Efendi Hazretleri İçin Tarihi Buluşma: Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi Doldu Taştı
Küçükçekmece'de Mahmud Efendi Hazretleri İçin Tarihi Buluşma: Yahya...
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Küçükçekmece Sinopspor'da Şok Karar: Başkan Rafet Orhan Aday Olmayacağını Açıkladı
Küçükçekmece Sinopspor'da Şok Karar: Başkan Rafet Orhan Aday Olmayacağını...
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin Konsolosu Görüşmesinin İçeriği Açıklansın
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin...
Tokat'ın Kültürel Zenginliği Küçükçekmece'de Sahneye Çıktı
Tokat'ın Kültürel Zenginliği Küçükçekmece'de Sahneye Çıktı
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
Epstein Dosyasında Yeni Detay: Kolombiya Ziyareti Belgelerle Ortaya Çıktı
Epstein Dosyasında Yeni Detay: Kolombiya Ziyareti Belgelerle Ortaya Çıktı
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk: Kanser Hastaları Saatlerce Ayakta Bekliyor
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk:...
İlginizi Çekebilir
İstanbul Valiliği’nden Acil Yangın Talimatı! 39 İlçeye Kritik Yazı Gönderildi
İstanbul Valiliği’nden Acil Yangın Talimatı! 39 İlçeye Kritik...
Yanıltıcı Bilgi Paylaşan Hesaplar Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Yanıltıcı Bilgi Paylaşan Hesaplar Hakkında Soruşturma Başlatıldı
AKON Açılışında Siyasi Partilerden Ortak Mesaj:
AKON Açılışında Siyasi Partilerden Ortak Mesaj: "İlçeye Katkı...
Şamil Ayrım'dan Doğan Şeyda ve Yönetimine Destek Mesajı
Şamil Ayrım'dan Doğan Şeyda ve Yönetimine Destek Mesajı
Küçükçekmece Kaymakamı Sahada: Talep ve Önerileri Yerinde Dinledi
Küçükçekmece Kaymakamı Sahada: Talep ve Önerileri Yerinde Dinledi...
FSM Medya ve Çekmecegündem’den Kızılay’a Ziyaret ve Destek Mesajı
FSM Medya ve Çekmecegündem’den Kızılay’a Ziyaret ve Destek Mesajı
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’dan Kızılay Küçükçekmece Şubesi’ne Hayırlı Olsun Ziyareti
ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın’dan Kızılay Küçükçekmece Şubesi’ne...
Buca Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Başkan Görkem Duman Dahil 62 Şüpheli Hakkında İşlem
Buca Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Başkan Görkem Duman Dahil 62...
 Türkiye'den 30 Ülkeye Bayram Bereketi: Kızılay Kurban Kesimlerini Tamamladı
Türkiye'den 30 Ülkeye Bayram Bereketi: Kızılay Kurban Kesimlerini...
Yeşilay’ın 6. Genç Savunuculuk Forumu İstanbul’da: Spor Yoluyla Güvenli ve Barışçıl Toplumlar Masaya Yatırıldı
Yeşilay’ın 6. Genç Savunuculuk Forumu İstanbul’da: Spor Yoluyla Güvenli ve Barışçıl Toplumlar Masaya Yatırıldı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">