Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Restoran ve Fast Food İşletmeleri Denetimden Geçiyor: Hijyen Kuralları Mercek Altında
Restoran ve Fast Food İşletmeleri Denetimden Geçiyor: Hijyen Kuralları Mercek Altında
On Yıl Morgda Bekleyen Son Halife: Abdülmecid Efendi’nin Hüzünlü Yolculuğu
On Yıl Morgda Bekleyen Son Halife: Abdülmecid Efendi’nin Hüzünlü Yolculuğu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Suriye açıklaması: 'Milli güvenliğimizin tehdit edilebileceği bir ortama izin vermeyeceğiz'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Suriye açıklaması: 'Milli güvenliğimizin tehdit edilebileceği bir ortama izin vermeyeceğiz'
İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin devam edemeyeceğini duyurdu
İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin devam edemeyeceğini duyurdu
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: 'Önümüzde bir satranç tahtası var'
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: 'Önümüzde bir satranç tahtası var'
Endonezya'da Semeru Yanardağı'nda patlama
Endonezya'da Semeru Yanardağı'nda patlama
Cloudflare'deki sorun interneti vurdu: Dünya genelinde erişim problemi yaşandı... Özellikle X ve YouTube etkilendi
Cloudflare'deki sorun interneti vurdu: Dünya genelinde erişim problemi yaşandı... Özellikle X ve YouTube etkilendi
Hırvatistan'da gökdelen alevler içinde kaldı
Hırvatistan'da gökdelen alevler içinde kaldı
New York Belediye Başkanı Mamdani'den Netanyahu kararı: Emirleri uygulayacağım
New York Belediye Başkanı Mamdani'den Netanyahu kararı: Emirleri uygulayacağım
Netanyahu 54'üncü kez hakim karşısında
Netanyahu 54'üncü kez hakim karşısında
Ukrayna’da Türk Bandıralı Gemide Patlama: 16 Türk Denizci Sağ Kurtarıldı
Ukrayna’da Türk Bandıralı Gemide Patlama: 16 Türk Denizci Sağ Kurtarıldı
Karadağ’dan Türkiye’ye Vize Müjdesi: “10–15 Gün İçinde Kaldırıyoruz”
Karadağ’dan Türkiye’ye Vize Müjdesi: “10–15 Gün İçinde Kaldırıyoruz”
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ülkemizde Her 3 Kişiden Birinde Karaciğer Yağlanması Olduğu Tahmin Ediliyor!
SAĞLIK
Yayınlanma: 13 Ağustos 2024 - 09:43

Ülkemizde Her 3 Kişiden Birinde Karaciğer Yağlanması Olduğu Tahmin Ediliyor!

Dünya genelinde artan obezite ve diyabet oranları, ülkemizde de karaciğer yağlanması gibi ciddi sağlık sorunlarını gündeme getiriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, karaciğer yağlanmasının Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Ergün, ülkemizde her üç kişiden birinde karaciğer yağlanması olduğunu tahmin ediyor.

SAĞLIK
13 Ağustos 2024 - 09:43
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ülkemizde Her 3 Kişiden Birinde Karaciğer Yağlanması Olduğu Tahmin Ediliyor!
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artan obezite ve diyabet oranlarıyla birlikte bir başka ciddi sorun olan Karaciğer yağlanması da gündeme geliyor. Bugün karaciğer yağlanmasının ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, ülkemizde her üç kişiden birinde karaciğer yağlanması olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

 

Alkol veya alkol dışı sebeplere bağlı olarak karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi olarak tanımlanan karaciğer yağlanması, dünyada ve ülkemizde obezitenin artan hızına bağlı olarak ciddi noktaya ulaşmış durumda. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, öngörülere göre, tablonun bu şekilde devam etmesiyle birlikte obeziteye bağlı karaciğer yağlanmasının kronik karaciğer hastalıklarının en sık sebebi olarak karşımıza çıkacağını söyledi. Özellikle karın içi yağlanmanın daha fazla olduğu kilolu kişilerde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların yanında yağlı karaciğer hastalığının daha sık görüldüğünü ifade etti. Bununla birlikte karaciğerdeki yağlanmanın şiddetinin de genellikle kilo fazlalığıyla doğru orantılı olduğunu anlattı. 

DİYABET ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Diyabetin bu sorunun ortaya çıkmasında önde gelen risk faktörü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ergün, diğer risk faktörleri konusunda şu bilgileri verdi: “Obezite ve özellikle göbek çevresinde bulunan fazla kilo da karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerindendir. Bunlardan başka alkol de karaciğerde ciddi yağlanmadan sorumludur. Sorunun gelişmesinde elbette beslenme ve yaşam tarzının da etkili olduğunu biliyoruz. Yağlı yiyeceklerden zengin batı tipi beslenme, bol protein ve karbonhidrat içeren yiyecekler riski arttırır. Şekerli, gazlı içecekler yağlanmada önemli rol oynar. Ömrü uzatan ve hastalıkların oluşumunu azaltan etkinliği ispatlanmış tek beslenme metodu Akdeniz tarzı beslenmedir.”

İLERLEMESİ CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUR!

Karaciğer yağlanmasının ciddiye alınmasını gerektiren bir diğer nokta ise, hastalığın ilerlemesiyle birlikte farklı sağlık sorunlarına neden olabilmesi. Karaciğer yağlanmasının yıllarca sürmesi sonucu zamanla vücut buna tepki vermeye ve karaciğer hücrelerine saldırmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Ergün, “Saldırı giderek şiddetlendikçe karaciğerde hasar ve siroz gelişir. Siroz zemininde de karaciğerde kanser hücreleri oluşur. Bu aşamadan sonra sorun çok daha ciddi boyutlara ulaştığından karaciğer nakli veya kemoterapi tedavi seçenekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Prof. Dr. Ergün, hastada eşlik eden hepatit, alkol kullanımı diğer karaciğer hastalıklarının bulunması halinde ise yağlanma ile birlikte siroz riskinin katlanarak arttığına işaret etti. “Örneğin hepatit B’nin karaciğere ilk yumruğu vurduğunu, ikinci yumruğu da yağlanmanın vurmasıyla siroz ihtimalinin oldukça arttığı söylenebilir.” Diye konuştu. 

 

BELİRTİ VERMEDEN SİNSİCE İLERLİYEBİLİR

Karaciğerin yağlanmayla birlikte hastanın yaşayabileceği şikayetlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ergün, “İlk aşamalarda hastada hiçbir belirti olmaz, hastalık yıllarca sinsi seyreder, ikinci üçüncü aşamaya geçişle beraber karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve karaciğer enzimlerinde yükselme başlar. Daha sonra ile karında bacaklarda sıvı birikimi (asit ve ödem) ortaya çıkar.” dedi. 

“YAĞLANMANIN ŞİDDETİ VE SİROZA GİDİP GİTMEDİĞİ BU YÖNTEMLE TESPİT EDİLEBİLİYOR”

Karaciğerdeki yağlanmanın ultrasonla tespit edilebildiğini ve bu doğrultuda durumla ilgili evreleme yapıldığını anlatan Prof. Dr. Meltem Ergün, şu bilgileri verdi: “Hastalığın klinik evrelemesi farklı olmakla birlikte ultrasonla yapılan görüntülemelere göre; Evre 1 yağlanmada, karaciğer hücrelerinin üçte biri yağlı olarak görülür. Evre 2 yağlanmada ise karaciğer hücrelerinin yaklaşık yarısı yağlıdır. Evre 3 yağlanmada ise karaciğer hücrelerinin üçte ikisi yağlıdır. Ultrasonda karaciğerde daha fazla yağlanma görünürse ve bu yağlanma yıllar boyunca devam ederse siroza dönüşüm riski artmaktadır.”

Prof. Dr. Ergün bununla birlikte son yıllarda görüntülemede kullanılan Fibroscan yöntemiyle yağlanmanın şiddeti ve siroza doğru gidip gitmediği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmenin mümkün olduğuna işaret erek şu bilgileri verdi; “Fibroscan, ultrason gibi cilt dışından yapılan yaklaşık 5-10 dakika süren kolay, acısız ama güzel sonuçlar veren yeni bir yöntemdir. Karaciğer yapısına ait oldukça önemli bilgiler vermektedir, karaciğer biyopsisi kadar etkin olamasa da, birçok hastada biyopsi gerekliliğini ortadan kaldırabilir.”

GÖBEK ÇEVRESİNİN DARALMASIYLA YAĞLANMANIN ŞİDDETİ AZALIYOR

Tedavide en önemli aşamanın kilo verilmesi olduğunu ve göbek çevresinin azalmasıyla birlikte yağlanma şiddetinin de azalmaya başladığını söyleyen Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün"> Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün tedavi yaklaşımını konusunda şu bilgileri verdi: 

“Bu nedenle diyet ve egzersiz tedavinin vazgeçilmezleridir. Her gün 30-45 dakika yürüyüşün tansiyon, şeker ve kilo kontrolünde etkin olduğu gösterilmiştir. Ancak diyet ve egzersizin sürekliliği önem arz etmektedir. Uzun süre ve düzenli bir şekilde yapıldığında yağlanma geriler. Karaciğer enzimlerinde düzelme tedaviye daha hızlı yanıt verirken ultrasonik iyileşme daha yavaş olmaktadır. Burada da sabırsız ve ümitsiz olunmamalıdır. Karaciğer enzimleri de yüksek olan hastalarda bazı ilaç tedavileri ve insülin direncini kırmaya yönelik ilaçların etkinliği ispatlanmıştır. Siroz gelişmiş hastalarda ilaç tedavileri ve karaciğer nakli, karaciğer kanseri gelişmiş hastalarda da yine karaciğer nakli kemoterapi, embolizasyon gibi tedavi metotları uygulanmaktadır.”

# Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün# # Prof. Dr. Meltem Ergün# Yeditepe Üniversitesi# Kozyatağı Hastanesi# Karaciğer# Ülkemizde Her 3 Kişiden Birinde Karaciğer Yağlanması Olduğu Tahmin Ediliyor!
Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
Sağlık Bakanı Memişoğlu, Atabay’ın yerli ve milli ilaç üretimiyle ilgili bilgi aldı
Sağlık Bakanı Memişoğlu, Atabay’ın yerli ve milli ilaç üretimiyle ilgili bilgi aldı
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
Organ Bağışıyla Hayata Dokun! e-Devlet Üzerinden Kolayca Yapılabiliyor
Organ Bağışıyla Hayata Dokun! e-Devlet Üzerinden Kolayca Yapılabiliyor
Çok Okunan Haberler
Mide Bulantısıyla Başlayan Kabus: Böcek Ailesinin Ölümünde Soruşturma Derinleşiyor
Mide Bulantısıyla Başlayan Kabus: Böcek Ailesinin Ölümünde Soruşturma...
Türkiye yasa boğuldu: Askeri kargo uçağı Gürcistan’da düştü, şehitlerimiz var
Türkiye yasa boğuldu: Askeri kargo uçağı Gürcistan’da düştü,...
Küçükçekmece Denetimsizliğe:Teslim:
Küçükçekmece Denetimsizliğe:Teslim:"Kaymakamlık, Belediye,Tarım...
“Tarihi Miras, Modern Kimlikle Buluştu: Selamet Akıncılar Derneği Yeni Logosunu Tanıttı”
“Tarihi Miras, Modern Kimlikle Buluştu: Selamet Akıncılar Derneği...
Eğitimde Değişim Zamanı: 4+3+3+3 Sistemi Geliyor mu?
Eğitimde Değişim Zamanı: 4+3+3+3 Sistemi Geliyor mu?
İnşaat Mühendisinden Federasyon Başkanlığına: Serkan Kaya Türkiye'ye Örnek Oluyor
İnşaat Mühendisinden Federasyon Başkanlığına: Serkan Kaya Türkiye'ye...
Sefaköy'de
Sefaköy'de "kaldırım işgali" isyanı: Dönerci, yayalara ait alanı...
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, İstanbul'da Mahalle Başkanlarıyla Buluştu
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, İstanbul'da Mahalle Başkanlarıyla...
Kızılay Haftası’nda Anlamlı Buluşma: Çınar Koleji’nden Topluma Duygusal Destek
Kızılay Haftası’nda Anlamlı Buluşma: Çınar Koleji’nden Topluma...
Sesiyle Kuşaklara Dokunan Muazzez Abacı, Doğum Gününde Hayata Veda Etti
Sesiyle Kuşaklara Dokunan Muazzez Abacı, Doğum Gününde Hayata Veda...
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
İlginizi Çekebilir
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
Kış Aylarında Artan Göz Çapaklanmasına Dikkat
Sağlık Bakanı Memişoğlu, Atabay’ın yerli ve milli ilaç üretimiyle ilgili bilgi aldı
Sağlık Bakanı Memişoğlu, Atabay’ın yerli ve milli ilaç üretimiyle...
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
Pahalı Kanser İlaçlarında Yeni Dönem: Hukuk, Hayat Kurtarıyor
Organ Bağışıyla Hayata Dokun! e-Devlet Üzerinden Kolayca Yapılabiliyor
Organ Bağışıyla Hayata Dokun! e-Devlet Üzerinden Kolayca Yapılabiliyor
Erken Menopoz Döneminde Osteoporoz Riski Artabilir!
Erken Menopoz Döneminde Osteoporoz Riski Artabilir!
Bir Kurumdan Fazlası: Kocataş’ın Liderliğiyle Aile Olan Hastane Duygusal Bir Gün Yaşadı
Bir Kurumdan Fazlası: Kocataş’ın Liderliğiyle Aile Olan Hastane...
Bağımlılık İradesizlik Belirtisi mi Ruhsal Bir Boşluk mu?
Bağımlılık İradesizlik Belirtisi mi Ruhsal Bir Boşluk mu?
Beslenme, Güneş ve Hareket: Osteoporozdan Korunmanın Altın Üçlüsü
Beslenme, Güneş ve Hareket: Osteoporozdan Korunmanın Altın Üçlüsü...
Salgınlar Artıyor: Korunmanın Anahtarı Mikrobiyotamızda
Salgınlar Artıyor: Korunmanın Anahtarı Mikrobiyotamızda
Sıcak Havalar Psikiyatrik Hastalıkları Artırabiliyor! Psikiyatrik İlaçların Dozu Yaz Aylarında Düzenlenmeli!
Sıcak Havalar Psikiyatrik Hastalıkları Artırabiliyor! Psikiyatrik İlaçların Dozu Yaz Aylarında Düzenlenmeli!

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • İhbar Hattı
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim