Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • EMLAK
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER TÜRKİYE BİYOGRAFİ AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
Kamera Alıp Sokağa Çıkan Herkes GAZETECİ değildir, Basın Mensubu değildir
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
'Yumuşak Güç'ün yaratıcısı Joseph Nye hayatını kaybetti
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
Kuzey Kore'den balistik füze denemesi
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
ABD'de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı
ABD'de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı
Almanya'da bir dönem sona erdi... Scholz görevini Merz'e devretti
Almanya'da bir dönem sona erdi... Scholz görevini Merz'e devretti
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
ABD, Filistin İşleri Ofisi'ni İsrail Büyükelçiliği'ne devrediyor
ABD, Filistin İşleri Ofisi'ni İsrail Büyükelçiliği'ne devrediyor
İtalya'da yürekleri ağza getiren anlar... 3 uçak havada çarpıştı
İtalya'da yürekleri ağza getiren anlar... 3 uçak havada çarpıştı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan GYMNICH'e katılacak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan GYMNICH'e katılacak
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Transit ülkeydik ama artık kullanıcısıyız!
SAĞLIK
Yayınlanma: 12 Şubat 2025 - 21:24

Transit ülkeydik ama artık kullanıcısıyız!

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır ve tedavi edilmesi şarttır”

SAĞLIK
12 Şubat 2025 - 21:24
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Transit ülkeydik ama artık kullanıcısıyız!
2024-2025 Akademik Yılı Oryantasyon Günleri kapsamında Bağımlılıkla Mücadele Konferansı’nda öğrencilerle bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, transit ülke pozisyonunda kullanıcı ülke pozisyona geçildiğine dikkat çekti. Atasoy, “Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır ve tedavi edilmesi şarttır. İşte bu nedenle madde bağımlılarının cezaevlerine konmasına hararetle karşıyız.” diye konuştu. 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, 2024-2025 Akademik Yılı Oryantasyon Günleri kapsamında Bağımlılıkla Mücadele Konferansı’nda öğrencilere seslendi. 

Atasoy, bu yıl 2024-2025 akademik yılında, Türkiye'deki tüm üniversitelerin oryantasyon programlarında ilk kez Bağımlılıkla Mücadele başlığı altında bir konferans düzenlendiğini dile getirdi. 

“Öncelikli olarak, ‘hayır’ demeyi öğrenmemiz gerekiyor”

Gençlerin her an karşısına çıkabilecek ister doğal ister kimyasal olsun çeşitli maddeler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Bu maddeler denenebilir, ancak bir noktadan sonra ticari boyut devreye giriyor ve bu durumda, sizi bağımlılığa sürüklemek isteyen bazı güçlerin olduğunu unutmamalıyız. Bugün, genç yetişkinler için madde bağımlılığının ne kadar tehlikeli ve ne kadar yaygın bir durum olduğunun altını çiziyoruz. Bu yaşlarda en zor olan kendinize uzatılan herhangi bir ilacı veya içinde bir madde bulunan sigara ya da nargileyi elde etmemenizdir. Öncelikle olarak, ‘hayır’ demeyi öğrenmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“Madde kullanımının gerçek risklerini öğrenmemiz gerekir”

Prof. Dr. Sevil Atasoy, gençlere ‘kederli anınızda size uzatılan herhangi bir şeye hayır demesini bilmeniz gerekiyor’ tavsiyesinde bulunarak, “Çünkü o çok geçici olarak sizi belki rahatlatabilir. Belki bu sıkıntınızı kısa bir süre için çözebilir ama sıkıntınız, probleminiz orada durdukça yeniden aynı döngünün içine düşeceksiniz. O nedenle sorunun kendisini çözmeyi öncelikle bir hale getirmemiz şart. Madde kullanımının gerçek risklerini öğrenmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

“Madde bağımlılarının cezaevlerine konmasına karşıyız”

Bazı ülkelerde yasal değişikliklerle esrar kullanımının serbest bırakıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Bu arada ‘esrar ottur, zararı yoktur’ lafının bir şehir efsanesi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bütün maddeler kötüye kullanıldıkları takdirde, yani tıbbi amaçlı olanlar dahi kötüye kullanıldığı takdirde beyin hasarına yol açar. Kısacası madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır ve tedavi edilmesi şarttır. İşte bu nedenle madde bağımlılarının cezaevlerine konmasına hararetle karşıyız. Mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Ama çağdaş ve bilimsel yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.” dedi.

 

Sosyal medya kullanılarak madde kullanımı özendiriliyor

“Arkadaşlar arasında herhangi bir maddeyle karşılaştığınızda birbirinize destek olmaktan çekinmeyin. Sadece kendinizi değil, çevrenizdeki arkadaşlarınızı, kardeşlerinizi ve aile üyelerinizi de korumamız gerekir.” diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, şöyle devam etti:

“Sosyal medyanın tabii ki çok büyük tehlikesi var. Çünkü bu, milyar dolarlık, birçok ülkenin kendi gelirinden de daha fazla gelir getiren bir örgütlü suç. Bunlar sosyal medyaları da kullanıyorlar. Orada gördüğümüz her madde ile ilgili ya da herhangi bir ilaçla ilgili paylaşım aslında sizin de bir kullanıcı olmanız veya sizin bunu birilerine özendirmeniz için oluşturulmuş bir tuzak. Bunun farkında olun. Sosyal medyada madde kullanımıyla ilgili övgü dolu yorumlara sıkça rastlayabilirsiniz; bunun algoritmalar tarafından desteklendiğini unutmayın. Sıkça karşılaştığınız bu içerikler, günün birinde size uzatılan bir maddeyi kabul etmenize sebep olabilir.”

Reçeteli ilaçların kötüye kullanılmasına dikkat!

Günümüzde, geleneksel bağımlılık yapıcı maddelerin yerini laboratuvar ortamında üretilen ve kolayca elde edilebilen sentetik maddelerin aldığını, bu maddelerin de bağımlılık yapıcı etkilerinin güçlü olmasına rağmen daha ucuz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Üniversite öğrencileri için tehlikeli olan bir diğer bağımlılık türü ise reçeteli ilaçların kötüye kullanılmasıdır. Dünyanın her yerinde, kadınlar ve erkekler madde kullanabiliyor; ancak kadınlar daha çok antidepresanlar, uyku ilaçları ve ağrı kesiciler gibi reçeteli ilaçları, tedavi amacı dışında kötüye kullanma eğiliminde olabiliyor.” diye konuştu.

Dünyada madde bağımlılığı giderek artan bir sorun!

Dünyada madde bağımlılığının giderek artan bir sorun haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Sevil Atasoy, 2022 yılına ait istatistiklere göre, dünya genelinde 292 milyon kişinin madde kullandığını, bu sayının, son 10 yılda yüzde 20 oranında artış gösterdiğini, madde kullanıcıları arasında en yaygın olanının esrar olduğunu, esrarı, eroin, amfetamin, kokain ve ekstazinin izlediğini ve bu durumun uyuşturucu ile mücadelenin insanlık için ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne serdiğini kaydetti.

“Türkiye eroin bağımlısı olmadı ama şu anda metamfetamin bağımlısı oluyor”

Dünyada geniş bir suç ağı bulunduğunu ve uyuşturucu ticaretinin bu ağın önemli bir parçası olduğunu anlatan Prof. Dr. Sevil Atasoy, şunları dile getirdi:

“Farklı uyuşturucu türleri farklı yollarla taşınıyor. Örneğin, kokain için yeşil, eroin için kırmızı yollar kullanılıyor. Aynı güzergâhlarda insan kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetler de gerçekleşiyor. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle Balkan yolu üzerinde yer alıyor. Bu yol, tarih boyunca İpek Yolu'nun Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan kısmının bir parçası olarak ticaret için kullanıldı. İşte bu yüzden biz eroin için hep bu trafiğin üstünde olan bir ülkeydik. Afganistan'da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle haşhaş ekimi yasaklandı. Afgan köylüleri artık eroin üretiminden para kazanamadıkları için metamfetamin sentezlemeye yöneldi. Bu durum Türkiye'yi, eroinin yerine metamfetamin ticaretinin geçtiği bir transit ülke haline getirdi. Transit ülkeler genellikle uyuşturucunun yerel kullanımından da etkilenirler. Türkiye eroin bağımlısı olmadı ama Türkiye şu anda metamfetamin bağımlısı oluyor.”

Son iki yılda dörde katlandı!

Türkiye’de son yıllarda hızla artan bazı maddeler arasında sentetik ecza ve sahte ilaçlar, özellikle de sentetik esrarın yer aldığını, sentetik esrarın, esrarın etkin maddesini içeren ancak gerçek esrar olmayan "bonzai" olarak bilinen maddeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sevil Atasoy, son iki yıl içinde metamfetamin yakalanma oranları dörde katlandığını, bu durumun, piyasada yasadışı maddelerin artışını ve çeşitlenmesini gösterdiğini söyledi.

Transit ülkeydik ama artık kullanıcısıyız!

Ülkemizin, üzerinden geçen uyuşturucunun yüzde 35 ile yüzde 40'ını yakalayarak dünya genelinde yüksek bir başarı sergilediğine işaret eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Ancak bu, toplam miktarın sadece yarısı; gerisi kaçakçıların elinde kalıyor. Polisin çabalarına rağmen yakalanamayan ciddi miktarda uyuşturucu, Pasifik, Batı ülkeleri ve Arap Yarımadası'ndan kapıdan gönderilmeye devam ediyor. Her gün sokaklarda uyuşturucu satan torbacılar da yakalanıyor; ancak yoksulluk ve işsizlik nedeniyle onların yerini alacak yeni kişilerin bulunması kolay oluyor. Bağımlıların tedavi edilmesi gerekmektedir. Tüm hekimlerin bağımlılık tedavisi hakkında bilgi sahibi olması ve özel hastanelerin sayısının artması şart. Ancak şu anki durumda, bağımlı bireylerin tedavi almak istemesi halinde hastaneye kabulü hemen sağlanamıyor; genellikle üç ay ya da altı ay sonra gelinmesi isteniyor. Biz transit bir ülkeydik. Ama artık kullanıcısıyız.” diye konuştu.

Atasoy aynı gün içerisinde ikinci konferansında da NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumunda sağlık öğrencileriyle buluştu.

Atasoy, konferansların sonunda kitaplarını da imzaladı…

Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor FK'yı 2-0'la Geçti
Küçükçekmece Sinopspor, Play-Off'ta Gücünü Gösterdi: 52 Orduspor...
Eğitimde Tehlikeli Gölge: Süleymancı Yapılanma İddiaları Milli Eğitimi Tehdit Ediyor mu?
Eğitimde Tehlikeli Gölge: Süleymancı Yapılanma İddiaları Milli...
Tuzla Anadolu Spor Kulübü'nden Filistinli Çocuklara Destek:
Tuzla Anadolu Spor Kulübü'nden Filistinli Çocuklara Destek: "Dünya...
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu'ndan Küçükçekmece Sinopspor'a Tebrik Ziyareti
Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu'ndan Küçükçekmece...
MGV ve AGD Genel Başkanı Salih Turhan'dan Diyanet'e Destek:
MGV ve AGD Genel Başkanı Salih Turhan'dan Diyanet'e Destek: "Zinaya...
Mustafa Soydan'dan Dernekçilik Vurgusu:
Mustafa Soydan'dan Dernekçilik Vurgusu: "Tabelada Kalmayan, Topluma Hizmet...
Küçükçekmece'de Filistin'e Destek Çağrısı:
Küçükçekmece'de Filistin'e Destek Çağrısı: "Gazze Yalnız Değildir"...
Recep Babacan,
Recep Babacan, "Unutulan İzler Gölgelerde Gizlenenler" Kitabını Taksim'de...
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan Veliler Tartışma Yarattı
Eğitimde Sorumluluk Aileyle Başlar: Başakşehir'de Okulu Suçlayan...
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti.
TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti.
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde İsrail'e Tepki
İstanbul'da On Binler Gazze İçin Yürüdü: ABD Konsolosluğu Önünde...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Ziyareti Rum Kesimini Rahatsız Etti: “Gelişmeleri Yüksek Teyakkuzla İzliyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Ziyareti Rum Kesimini Rahatsız Etti:...
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den Adalet Çığlığı
Küçükçekmece Belediyesi’nde İşten Çıkarılan Mehmet Dener’den...
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Samir Şerifov’u Şam’da Kabul Etti
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı...
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN KRİTİK ZİYARET
ESENYURT'TA YEREL EKONOMİ VE SİYASET KONUŞULDU – AKON VE KSİAD'DAN...
İlginizi Çekebilir
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!
Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor!...
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek
Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek...
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Ölümcül mantar hastalığı, küresel ısınmayla yayılabilir
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine dikkat!
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi? Skolyoz belirtilerine...
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!
Sağlığınıza ve sosyal yaşamınıza zarar veriyorsa bağımlı olabilirsiniz!...
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
Yıllar sonra ortaya çıktı: Covid-19 pandemisinden hangi ülke sorumlu?
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
ABD, Meksika, Kamboçya... Yeni pandemi kapıda!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Gençler arasında yaygın ama ağız sağlığını tehdit ediyor!
Meme kanseri teşhisi alan kadınlar için duygusal destek hayati önem taşıyor!
Meme kanseri teşhisi alan kadınlar için duygusal destek hayati önem taşıyor!

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
EMLAK
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
TÜRKİYE
BİYOGRAFİ
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Sitene Ekle
  • Rss
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

www.ibrshop.com

Yazılım: Tumeva Bilişim