TBMM'de Oy Çokluğuyla Kabul Edildi: Gazze'deki Suçları Nedeniyle Yargılanacaklar
Ankara - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Hür Dava Partisi'nin (HÜDA PAR) sunduğu ve Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan, İsrail Ordusu’nda görev alarak Gazze’de soykırım suçu işleyenlerin Türkiye’de yargılanmalarını öngören yasa teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni düzenleme, bu kişilerin 3 ay içerisinde Türkiye'ye dönmeleri çağrısına uymamaları halinde vatandaşlıktan çıkarılmalarını ve mal varlıklarına el konulmasını da içeriyor.
Gazze'deki Suçlar İçin Yargılama ve Vatandaşlıktan Çıkarma
Kabul edilen yasa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve İsrail Ordusu'nda görev yaparak Gazze'de soykırım suçu işleyenlerin Türkiye'de yargılanmasını ve cezalandırılmasını amaçlıyor. Yasa, aynı zamanda bu kişilere yönelik bir çağrıda bulunarak, 3 ay içerisinde Türkiye'ye dönmeleri gerektiğini belirtiyor. Dönüş çağrısına uymayanlar ise vatandaşlıktan çıkarılacak ve mal varlıklarına el konulacak.
4 Bin Kişi Soykırıma Karıştı İddiası
HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, teklifin gündeme alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan en az 4 bin kişinin Gazze’ye giderek soykırım suçuna fiilen iştirak ettiği bilgisi basına yansıdı. Bu kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması gerektiğine inanıyoruz," ifadelerini kullandı. HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Maalesef Türk vatandaşlığına sahip binlerce kişi de siyonist İsrail’in Gazze’deki soykırım suçuna fiilen iştirak ediyor. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan en az 4 bin kişinin Gazze’ye giderek soykırım suçuna fiilen iştirak ettiği bilgisi basına yansıdı. Türkiye pasaportu taşıyan ve siyonist İsrail hedefleri için askerlik yapanların toplam sayısı ise bunun çok daha üzerinde. Gazze'de ve dünyanın herhangi bir yerinde kadınları, çocukları, bebekleri vahşice katleden bu suretle bütün insanlığa karşı suç işleyen soykırımcı katillerin daha sonra Türkiye’ye gelip hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam etmeleri kabul edilemez " ifadelerini kullandı.
Muhalefetten Tepkiler
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir, teklife tepki göstererek, "Meclis’in savcılığa 'Bir soruşturma aç' deme yetkisi yoktur. Eğer Türkiye’de savcı varsa, kolluk kuvvetleri varsa, Türkiye yönetiliyorsa; eğer Türkiye’den birileri kalkıp, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile gidip Gazze‘de insanlık suçu işliyorlarsa, zaten çoktan harekete geçmiş olmaları gerekir," dedi. Emir, bu tür yasal düzenlemelerin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti.
Yasanın Uygulama Süreci
Kabul edilen teklifin nasıl uygulanacağı ve hangi kriterlere göre kişilerin yargılanacağı konusunda detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek. Ancak, yasa şimdiden geniş bir tartışma yaratmış durumda. HÜDA-PAR'ın bu girişimi, Türkiye iç siyasetinde ve uluslararası ilişkilerde önemli yankılar uyandırmaya devam ediyor.
SİYASET
Yayınlanma: 10 Temmuz 2024 - 12:29
TBMM Genel Kurulu'nda HÜDA-PAR'ın Kanun Teklifi Gündeme Alındı
HÜDA-PARlı Yapıcıoğlu: Türkiye’ye gelip hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam etmeleri kabul edilemez.Teklifin içeriğinde, Türkiye-İsrail çifte vatandaşı olan kişilerin İsrail ordusuna katılarak savaş suçu işlediği ve bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılması, mal varlıklarına el konulmasını yer aldı.savaş suçlarına karışanların Türkiye'de yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
SİYASET
10 Temmuz 2024 - 12:29
İlginizi Çekebilir