Selami Aykut’tan Büyükşehirlerde muhtarlık tartışmalarına sert tepki
Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahalle Muhtarı Selami Aykut, son günlerde gündeme gelen “Büyükşehirlerde muhtarlıkların kaldırılması” tartışmalarına sert tepki gösterdi. Yazılı ve görsel medyada yer alan bu söylemler, mahalle temsilcilerinden ciddi eleştiriler alıyor. Selami Aykut açıklamasında, muhtarlık kurumunun demokratik işleyişteki hayati rolüne dikkat çekerek, “Muhtarlık, mahalle halkının hiçbir siyasi parti ayrımı gözetmeden sorunlarını en demokratik biçimde ilgili makamlara ileten bir görevdir. Bu kurum, halkla devlet arasında tarafsız bir köprü görevi görür” dedi.
“Muhtarlığın kaldırılması yerelin siyasallaşması demektir”
Aykut, muhtarlığın hem devleti hem halkı temsil ettiğini belirterek, “Mahalledeki sorunları doğrudan ve tarafsız şekilde belediyelere ileten bir merceğin kaldırılması, yerel yönetimin tamamen siyasallaşması anlamına gelir. Muhtarlar her siyasi görüşten seçmen tarafından desteklenir; bu da demokrasinin mahalle düzeyinde işlemesini sağlar” ifadelerini kullandı.
Büyükşehirlerde muhtarlığa daha çok ihtiyaç var
Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların çeşitliliğine dikkat çeken Aykut, “81 vilayetten gelen vatandaşlarımızın sorunlarını en rahat anlatabildiği yer muhtarlıklardır. Büyükşehirlerde belediyeler çoğu zaman kendi siyasi teşkilatlarıyla yönetiliyor. Oysa muhtarlar hizmet odaklı seçiliyor. Ben Trabzonluyum ama mahallemde en çok seçmenim Mardinli. Beni memleketimden dolayı değil, hizmetimden dolayı seçtiler” dedi.
“Muhtarlar belediye meclislerinde söz sahibi olmalı”
Muhtarlık kurumunun yetkilerinin artırılması gerektiğini savunan Aykut, Belediyeler Kanunu’nun 9. maddesine atıfta bulunarak, “Muhtarlara yardım yapılmalı değil, muhtarlarla birlikte hizmet yapılmalı. Hatta belediye meclislerinde muhtarlar da mahalleleri adına söz alabilmeli” ifadelerini kullandı.
“Muhtarıyla çalışan belediye başkanı halka dokunur”
Toplantının sonunda Aykut, muhtarlıkla uyumlu çalışan belediye başkanlarının halkla daha güçlü bağ kurduğunu ve seçimlerde başarılı olduğunu belirterek, “Muhtarıyla çalışan belediye başkanı keyif alır, seçim kazanır, hafızalara kazınır” dedi.