• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
İstanbul'u Alan, Tarihi Değiştiren Fatih Sultan Mehmed: Sadece Bir Padişah Değil, Bir Medeniyet Kurucusu
İstanbul'u Alan, Tarihi Değiştiren Fatih Sultan Mehmed: Sadece Bir Padişah Değil, Bir Medeniyet Kurucusu
Kitapseverler Akın Etti: Eranıl İmza Gününde Rekor Kırdı
Kitapseverler Akın Etti: Eranıl İmza Gününde Rekor Kırdı
Görmeyen gözlerle değil, vazgeçmeyen bir iradeyle yazılan başarı hikayesi!
Görmeyen gözlerle değil, vazgeçmeyen bir iradeyle yazılan başarı hikayesi!
İsrail'in alıkoyduğu Global Sumud filosu aktivistleri İstanbul'a ulaştı
İsrail'in alıkoyduğu Global Sumud filosu aktivistleri İstanbul'a ulaştı
İran’da Patlamamış Mühimmat Faciası: İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 14 Asker Hayatını Kaybetti
İran’da Patlamamış Mühimmat Faciası: İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 14 Asker Hayatını Kaybetti
Hizbullah’tan İsrail Savunma Kuvvetleri’ne Şok Saldırı: Merkava tankı Dronla Vuruldu
Hizbullah’tan İsrail Savunma Kuvvetleri’ne Şok Saldırı: Merkava tankı Dronla Vuruldu
(KÜDEF) Küçükçekmece Dernekler Federasyonu'ndan İstanbul Valisi Davut Gül'e Ziyaret
(KÜDEF) Küçükçekmece Dernekler Federasyonu'ndan İstanbul Valisi Davut Gül'e Ziyaret
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Coşkulu Bir Başlangıç Yaptı
MHP Küçükçekmece'de Yeni Dönem: Ekrem Sarısoy Görevine Coşkulu Bir Başlangıç Yaptı
Küçükçekmece'de Boykot Nöbeti İkinci Haftasında: Sefaköy'de Protestolar Sürüyor
Küçükçekmece'de Boykot Nöbeti İkinci Haftasında: Sefaköy'de Protestolar Sürüyor
Sultangazi'de Dev Güç Birliği: Proje Max Görkemli Törenle Açıldı
Sultangazi'de Dev Güç Birliği: Proje Max Görkemli Törenle Açıldı
CHP li Hasbi Dede’ye “Çocuğa Karşı Cinsel Taciz” Suçundan Hapis
CHP li Hasbi Dede’ye “Çocuğa Karşı Cinsel Taciz” Suçundan Hapis
Bakan Bayraktar: “Eskişehir 2026’da Yatırım Yılına Dönüşecek”
Bakan Bayraktar: “Eskişehir 2026’da Yatırım Yılına Dönüşecek”
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Öğrencilerin duvar yazısı ile başladı: Şam'ın düşmesiyle bitti... 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüne giden süreç
DÜNYA
Yayınlanma: 09 Aralık 2024 - 15:15

Öğrencilerin duvar yazısı ile başladı: Şam'ın düşmesiyle bitti... 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüne giden süreç

Suriye'nin güneyindeki Dera'da bir grup öğrencinin 15 Mart 2011'de okul duvarına Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi. yazmasıyla başlayan halk...

DÜNYA
09 Aralık 2024 - 15:15
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Öğrencilerin duvar yazısı ile başladı: Şam'ın düşmesiyle bitti... 61 yıllık Baas rejiminin çöküşüne giden süreç
Suriye'de rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği silahlı gruplar, 27 Kasım sabahı Halep'in batı kırsalında rejim güçleriyle çatışmaya başladı.

Önce Halep'te hakimiyet sağlayan gruplar, kısa süre içinde İdlib, Hama ve Humus'un, bu sabah da başkent Şam'ın kontrolünü ele aldı.

Suriye'de rejimi çöküşe götüren son günlerin öne çıkan gelişmeleri derlendi.

 

27 KASIM

Suriye'de rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Halep'in batı kırsalında geniş çaplı operasyon başlattı. Kuptan Cebel'den harekete geçen HTŞ'ye diğer gruplar da katıldı.

 

28 KASIM

Rejim karşıtı silahlı gruplar, kontrolünü ele aldığı bölgelerde Beşar Esad rejimine ait ağır silah ve askeri araçları ele geçirdi. Çatışmalarda çok sayıda rejim askeri öldü, onlarca rejim askeri esir alındı.

Rejim karşıtı gruplar, Esad rejiminin kontrolündeki Trimbe, Dadih, Keferbattih, Cubas, Şabur ve Mardih köylerini ele geçirdi.

Suriye'de Esad rejimi güçleriyle çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, Halep kentinin dış mahallelerinin bir kilometre yakınına ulaştı.

29 KASIM

Esad rejimi güçleriyle çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin stratejik öneme sahip Serakib ilçesinin kontrolünü ele geçirdi.

Rejim karşıtı silahlı gruplar, Halep kent merkezine girmeye başladı.

 

30 KASIM

Esad rejimi karşıtı silahlı gruplar, Halep'te birçok mahallede hakimiyet sağlayarak kentin büyük kısmını ele geçirdi.

Halep Uluslararası Havalimanı, gün içinde Esad rejimi tarafından PKK'ya teslim edildi ancak akşam saatlerinde PKK/YPG ile çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, havaalanının kontrolünü ele geçirdi.

Rejim karşıtı gruplar, İdlib'in stratejik öneme sahip Maarratünnüman, Han Şeyhun ve Cercenaz ilçelerini kontrol altına aldı.

Rejim karşıtı gruplar, Münbiç Halep yolunu ve M4 kara yolunu kontrol altına aldı.

Terör örgütü PKK/YPG, Halep'in sanayi bölgesinin bulunduğu Şeyhneccar Mahallesi'ni rejimden teslim aldı; rejim, Münbiç'in güneyi ve batısındaki Deyr Hafır, Meskene ve Kafseyi'yi terör örgütünün işgaline bıraktı.

Suriye'de Esad rejimi karşıtı silahlı gruplar, Han Şeyhun ilçesini geri alarak İdlib ili genelinde rejim güçlerine karşı hakimiyet sağladı.

 

1 ARALIK

Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında terör koridoru oluşturma planına karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlattı.

SMO, terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda Tel Rıfat ilçe merkezinin tamamına hakim oldu.

Suriye'nin güneyinde Dürzi ağırlıklı nüfusa sahip Suveyda ilinde Halep ve İdlib'in Beşar Esad rejim güçlerinden geri alınması dolayısıyla destek gösterisi düzenlendi.

Suriye'nin Humus ile Deyrizor ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı Tenef'te ABD destekli Suriye Özgür Ordusu, El Bukemal ve Meyadin ilçelerine saldırı başlattı.

 

2 ARALIK

Suriye'de Esad rejimi karşıtı silahlı gruplar, Halep ve İdlib illerinin ardından ilerledikleri Hama ilinde 16 yerleşim bölgesini daha rejim güçlerinden geri aldı.

 

3 ARALIK

ABD destekli terör örgütü PKK/YPG, Deyrizor ilinin Fırat'ın doğusunda kalan topraklarındaki 7 köyden Esad rejimi güçlerini ve İran destekli grupları çıkarmak için saldırı başlattı.

Suriye'de Beşar Esad rejimi ile Rusya'nın, 27 Kasım 2 Aralık tarihlerinde Suriye'nin kuzeyindeki Halep ve İdlib illerine düzenlediği saldırılarda 81 sivilin hayatını kaybettiği, 304 sivilin yaralandığı açıklandı.

Esad rejimi güçleriyle çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, Hama'nın kuzeyindeki Zor El Mahruka, Zor El Heysa, ⁠Zor Ebu Zeyid, ⁠Zor El Meselih, Zor Ec Cedid ve Hattap yerleşimleri ile Nasiriye Tepesi'ni kontrolü altına aldı.

 

4 ARALIK

Suriye'de Esad rejimi, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde 15 47 yaş aralığında eli silah tutanları gözaltına aldı.

Suriye'de Hama kent merkezinin yaklaşık 5 kilometre dışında Esad rejimi güçleriyle çatışan rejim karşıtı silahlı gruplar, 20 köyde daha kontrolü ele geçirdi.

 

5 ARALIK

Suriye'de Beşar Esad rejimi güçleri, başkent Şam'ın birçok bölgesinde reşit olmayanlar dahil erkekleri zorla silah altına aldı.

Suriye'nin Hama ilindeki Beşar Esad rejimi karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.

 

6 ARALIK

Suriye'de Humus ile Hama illerini birbirine bağlayan Resten otoban köprüsüne kimliği belirsiz uçaklar tarafından hava saldırısı düzenlendi.

Suriye'de rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinde Rasten ve Telbise ilçelerini ele geçirdi.

İsrail ordusu, Suriye ile Lübnan arasındaki sınır kapılarına hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Suriye'de başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinde ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin iç kesimlerine ulaştı.

Suriye'de rejim karşıtı silahlı grupların Humus ve başkent Şam'a baskısının artmasıyla ülkenin Irak sınırındaki rejim ordusu, bazı unsurları batıya kaydırmaya başladı.

Suriye rejimi, ülkenin Irak sınırındaki Deyrizor il merkezinin kontrolünü terör örgütü PKK/YPG işgaline bıraktı.

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinde bulunan Radyo Televizyon binası ile Savunma Bakanlığının binasının olduğu bölgeye kamikaze dron saldırısı düzenlendi.

Suriye'nin güneyinde Dürzi ağırlıklı nüfusa sahip Suveyda ilindeki silahlı yerel gruplar, Esad rejimi güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre tanıdı.

 

7 ARALIK

Esad rejimi güçlerine karşı ilerleyen gruplar, Şam'ın güney banliyölerine girmeye başladı.

Suriye'nin başkenti Şam'a açılan Humus ilinde Esad rejimi karşıtı gruplar, kent merkezine hakim oldu.

Suriye'nin güneyinde nüfusunun çoğunluğu Dürzi olan Suveyda ilindeki muhalif yerel gruplar, il genelinde hakimiyet sağladı.

 

8 ARALIK

Suriye'nin başkenti Şam'da göstericilerin kilit öneme sahip yerleşkelere girmesiyle Esad rejimi, kentin kontrolünü büyük ölçüde kaybetti.

Şam'da rejimle özdeşlesen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi'ndeki tutsaklar, cezaevini basan göstericiler tarafından kurtarıldı.

Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.

Suriye'de Beşar Esad rejimi karşıtı silahlı grupların başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirmesi ve Esad rejiminin çökmesinin ardından, Suriye devlet televizyonunda yayımlanan videoda bir grup muhalif, Esad'ın devrildiğini ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığını duyurdu. 

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesi ve Esad ailesi döneminin sona ermesiyle ülkenin çeşitli kentlerinde Beşar Esad'ın babası Hafız Esad'ın heykelleri yıkıldı.

 Baas rejimi ve Esad ailesi iktidarının çöktüğü Suriye'de rejim karşıtı silahlı gruplar, ülkenin doğusunda alan kazanmaya çalışan terör örgütü PKK/YPG'nin işgaline geçen Deyrizor'un merkezine girmeye başladı.

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve Takibini Sürdürdü
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve...
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına Sert Tepki ve Küresel Çağrı
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına...
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf, Emekli ve Gençlerle Birebir Temas
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf,...
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:...
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
Umut Develioğlu Duyurdu: Riskli Yapılara Yeni Finansman Modeli
Umut Develioğlu Duyurdu: Riskli Yapılara Yeni Finansman Modeli
Çorlu Deplasmanına Yasak Kararı Tartışma Yarattı: Küçükçekmece Sinopspor'dan Fair-Play Vurgulu Tepki
Çorlu Deplasmanına Yasak Kararı Tartışma Yarattı: Küçükçekmece...
“Atatürk’e hakaret” iddiasıyla tutuklanan öğretmen beraat etti: Ramazan Avuşmak hakkında karar çıktı
“Atatürk’e hakaret” iddiasıyla tutuklanan öğretmen beraat etti:...
Beşiktaş’taki Polis Noktasına Terör Saldırısında Gözaltı Sayısı 15’e Yükseldi
Beşiktaş’taki Polis Noktasına Terör Saldırısında Gözaltı Sayısı...
İstanbul 5 Nolu Şube'den Eğitimde Çözüm Odaklı Çalıştay
İstanbul 5 Nolu Şube'den Eğitimde Çözüm Odaklı Çalıştay
İlginizi Çekebilir
İran’da Patlamamış Mühimmat Faciası: İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 14 Asker Hayatını Kaybetti
İran’da Patlamamış Mühimmat Faciası: İran Devrim Muhafızları...
Hizbullah’tan İsrail Savunma Kuvvetleri’ne Şok Saldırı: Merkava tankı Dronla Vuruldu
Hizbullah’tan İsrail Savunma Kuvvetleri’ne Şok Saldırı: Merkava...
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Gazze’de Yeni Saldırı İddiası: Ateşkes Netanyahu’yu Yeni Operasyonlara mı İtiyor?
Gazze’de Yeni Saldırı İddiası: Ateşkes Netanyahu’yu Yeni Operasyonlara...
ABD’den Çin’e Tayvan Tepkisi: Uçuş İzinleri Krizi ve Tartışmalı Ada Ziyareti Gerilimi Tırmandırdı
ABD’den Çin’e Tayvan Tepkisi: Uçuş İzinleri Krizi ve Tartışmalı...
BM’den Sarsıcı “Matematiksel Gerçek”: 12 Günde Harcanan Savaş Bütçesi 87 Milyon Hayatı Kurtarabilirdi
BM’den Sarsıcı “Matematiksel Gerçek”: 12 Günde Harcanan Savaş...
ABD’den İran’a 3-5 Günlük Süre: “Karar Verin Yoksa Savaş Yeniden Başlar”
ABD’den İran’a 3-5 Günlük Süre: “Karar Verin Yoksa Savaş Yeniden...
Kerkük’te Yeni Dönem: ITC Başkanı Muhammed Seman Ağa Valilik Görevine Başladı
Kerkük’te Yeni Dönem: ITC Başkanı Muhammed Seman Ağa Valilik Görevine...
Bulgaristan’da Seçimi Rumen Radev’in Koalisyonu Farkla Kazandı
Bulgaristan’da Seçimi Rumen Radev’in Koalisyonu Farkla Kazandı
ABD: Suriye'deki gelişmelere ilişkin Türkiye'yle tam angajman içindeydik
ABD: Suriye'deki gelişmelere ilişkin Türkiye'yle tam angajman içindeydik

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • Sitemap
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">