Netanyahu’dan Yeni Gazze Planı: “Üç Ana Hedef Belirlendi” – Gideon’un Savaş Arabaları Başarısız Oldu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümet toplantısında Gazze’ye yönelik yeni saldırı hazırlıklarını duyurdu. İsrail basınında yer alan haberlere göre Netanyahu, Gazze operasyonunun üç temel hedefini; Hamas’ı yenmek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve Gazze’nin İsrail için tehdit olmaktan çıkarılması olarak açıkladı. Başbakan, güvenlik kabinesini toplayarak bu hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği konusunda talimat vereceğini söyledi.
Öte yandan, İsrail’in 17 Mayıs’ta başlattığı “Gideon’un Savaş Arabaları” operasyonunun, beklentileri karşılamadığı ve başarısızlıkla sonuçlandığı belirtiliyor. İsrail medyasında yer alan yorumlarda, bu saldırı dalgasıyla ne rehinelerin geri alınabildiği ne de Hamas’ın ortadan kaldırılabildiği vurgulandı. Hükümetin bu nedenle daha kapsamlı bir saldırı planı hazırladığı öne sürülüyor.
Mülteci Kampları Hedefte: Aşamalı Kara Harekâtı Planı
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahronot’a göre, ordu Gazze’deki saldırılarını genişletmeye hazırlanıyor. “Aşamalı saldırı planı” kapsamında mülteci kampları da dahil olmak üzere sivillerin sığındığı pek çok “hassas bölge” kara harekâtı ile hedef alınacak. 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarda can kayıpları katlanarak artarken, son verilere göre Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 60 bin 933’e, yaralı sayısı ise 150 bin 27’ye ulaştı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 30’unu çocuklar oluşturuyor.
İsrail’in yalnızca 31 Temmuz itibarıyla gerçekleştirdiği saldırılarda ise 60 bin 199 Filistinli hayatını kaybederken, ölenlerin 18 bin 430’unun çocuk olduğu kaydedildi.
Ordu ve Kabine Arasında Derin Ayrılıklar
İsrail hükümetinde Gazze’den çekilme ve savaşın sonlandırılması konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Bazı askeri kaynaklar, yeni kara operasyonlarının esirlerin varlığı nedeniyle daha önce ertelendiğini belirtirken, bazı kabine üyeleri Netanyahu’yu barış anlaşmalarını kasıtlı olarak engellemekle suçluyor.
İsrail ordusunun bazı birlikleri Gazze’den geri çekilirken, hükümetin insani yardımlara kısmen izin vermesi ordu içinde tepkiyle karşılandı. Askeri çevreler, bu kararın baskıyı azaltabileceğini savunuyor.
İnsani Yardım Gölgesinde Yeni Saldırı Hazırlığı
İsrail hükümeti geçtiğimiz hafta Gazze’ye kısıtlı insani yardım geçişine onay vermişti. Ancak analistler, bu adımın Gazze kenti ve el-Mevasi bölgesine yönelik yeni saldırılar için zemin oluşturduğunu belirtiyor. İsrail’in 2 Mart’tan bu yana tüm yardım geçişlerini kapattığı, son sekiz günde ise sadece 674 yardım tırının girişine izin verildiği bildirildi. Bu rakam, bölgenin günlük ihtiyacının yalnızca yüzde 14’ünü karşılayabiliyor.
Hamas’tan Şartlı Esir Takası Mesajı
Hamas ise tüm esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu, ancak bunun saldırıların sona erdirilmesi ve Gazze’den tamamen çekilme şartlarına bağlı olduğunu duyurdu.
Netanyahu’nun açıklamaları ve saldırı planları, uluslararası kamuoyunda endişe yaratırken, insani krizin daha da derinleşeceğine dair uyarılar artıyor.

































