• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Akparti de Huzurevi Diye Başlandı, CHP de Köfteciyle Bitti: İhtiyaç Huzurevi mi, Köfteci mi? Bu Kararın Arkasında Ne Var?
Akparti de Huzurevi Diye Başlandı, CHP de Köfteciyle Bitti: İhtiyaç Huzurevi mi, Köfteci mi? Bu Kararın Arkasında Ne Var?
Erzincan’da Sağlık Turizmi Başarısı: Hindistanlı Hasta Şifa Buldu
Erzincan’da Sağlık Turizmi Başarısı: Hindistanlı Hasta Şifa Buldu
Başkan Erdoğan AYM’nin 64. Kuruluş Yıldönümü Törenine Katıldı
Başkan Erdoğan AYM’nin 64. Kuruluş Yıldönümü Törenine Katıldı
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor
MHP Çekmeköy'de İstikrar Kararı: Tahsin İnce Görevine Devam Ediyor
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
MHP Bahçelievler'de Yeni Dönem: Muammer Fettahoğlu Göreve Getirildi
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Atalarımızın öğrettiği erdem ahlakını tüketmek üzereyiz”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Atalarımızın öğrettiği erdem ahlakını tüketmek üzereyiz”
Bağışıklama Sayesinde Son 50 Yılda 150 Milyon Hayat Kurtarıldı
Bağışıklama Sayesinde Son 50 Yılda 150 Milyon Hayat Kurtarıldı
Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Destekleyici D Vitamini Olabilir mi!
Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Destekleyici D Vitamini Olabilir mi!
 Türk Kızılay’ın yeni ajansı desiBel oldu
Türk Kızılay’ın yeni ajansı desiBel oldu
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Hurgada'da Yılan Şovu Faciası: Alman Turist Hayatını Kaybetti
Küçükçekmece'de
Küçükçekmece'de "Algı Operasyonu" Tartışması: Umut Devlioğlu'ndan Dikkat Çeken Açıklama
Küçükçekmece Sinopspor'dan Destansı Geri Dönüş: Umut, İnanç ve Zafer Aynı Sahada Buluştu
Küçükçekmece Sinopspor'dan Destansı Geri Dönüş: Umut, İnanç ve Zafer Aynı Sahada Buluştu
  1. Haberler
  2. AİLE ve YAŞAM
  3. Karantina Evde İçki Tüketimini Artırdı
AİLE ve YAŞAM
Yayınlanma: 06 Nisan 2020 - 20:14

Karantina Evde İçki Tüketimini Artırdı

2069 kişiyle yürütülen Koronavirüs İçki ve Alkol Anketi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Sosyalleşmenin içki tüketiminin en önemli etmenlerinden biri olduğunu gösteren çalışmada bazı konularda bilgi eksikliği de öne çıktı. Süreçte Twitter ve TV en çok kullanılan bilgi kaynakları olarak öne çıktı. 10 kişiden 7 si kolonya satın aldı

AİLE ve YAŞAM
06 Nisan 2020 - 20:14
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Karantina Evde İçki Tüketimini Artırdı
Sosyal medya kanalları üstünden yürütülen Koronavirüs İçki ve Alkol Anketi anket çalışmasına 2069 kişi yanıt verdi. Ankette katılımcıların son 2 hafta boyunca içki tercihleri ve tüketim alışkanlıklarının yanısıra kolonya, dezenfektan gibi alkolleri alıp almadıkları da değerlendirildi.

Çarpıcı Sonuçlar:

Katılımcıların % 36’sı son 2 haftada içki tüketimlerinin azaldığını belirtti. %33.2 arttı derken %30.8 “aynı kaldı” verdi. “Azaldı” toplam yanıtları “Arttı” ve “Aynı Kaldı” yanıtlarından fazla olsa da kırılımda çarpıçı sonuçlar ortaya çıktı
Toplam yanıtlarda içki tüketiminde azalma eğilimi görülse de “Sürekli evde olduğum için içki tüketimim arttı” diyenler en büyük dilimi oluşturdu

Sağlık nedenleriyle tüketiminin azaldığını belirten kesimin büyüklüğü bilinçli bir içki tüketimine işaret etmektedir.
Sosyalleşmenin içki tüketiminde çok önemli bir etkisi olduğu net olarak ortaya çıkmıştır.
Katılımcıların son dönemdeki kolonya ve dezenfektan alışverişi büyük ölçüde arttı. 10 kişiden 7 si kolonya, 10 kişiden 6 sı dezenfektan satın aldığını belirtti. Her ikisini de satın alma oranı da oldukça yüksekti
İçki içmenin bağışıklığa ve virüse etkilerinin sorulduğu soruda büyük çoğunluk doğru yanıtları vermiş olsa da, “İçki içmek koronayı öldürür” “İçki içmek bağışıklığı güçlendirir” yanlışcevaplarını verenlerin oranı da beklenenin üstündeydi (öldürür diyen 153 kişi, bağışıklığı güçlendirir diyen 198 kişi)
Süreçte TV ve Twitter koronavirüsle ilgili ana bilgi kaynakları olarak öne çıktı. İçki ve alkolün etkileriyle ilgili bilgi kaynağı olarak TV ve gazetenin daha az belirtilmesi bu mecralarda içki / alkol haberlerinin kısıtlılığıyla ilişkili olabilir
Süreçle ilgili daha bilgilendirici bir veri akışına ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır



Koronavirüs Alkol ve İçki Tüketimi Araştırması MEPA Eğitim, Danışmanlık, Organizasyon Koronavirüs Alkol ve İçki Tüketimi Araştırması 29.03.2020-03.04.2020 tarihleri arasında 1 hafta süreyle sosyal medya kanalları üstünden yürütülen bir anket çalışmasıdır. Herhangi bir yaş / sosyoekonomik hedefleme yapılmamıştır ve pazar araştırması değildir.

Ankete toplam 2069 kişi katılmıştır. Anketin başlangıcında yapılan uyarı metniyle, Mart ayında koronavirüs salgını ile #EvdeKal çağrılarının maksimum olduğu ve sosyal izolasyon kurallarının aktif olduğu 2 haftalık dönem düşünülerek yanıt verilmesi talep edilmiştir.

“Alkol” ve “İçki” kelimeleri tanımlanarak karışmaları önlenmiştir.

Bu anketi son 2 haftadır (kamuoyunda koronavirüsün ana gündem maddesi olduğu dönem) yaşadıklarınızı düşünerek yanıtlayın. Anket boyunca "içki" kelimesi alkol içeren içecek maddelerini, "Alkol" kelimesi de içki dışındaki alkolleri tanımlamak için kullanılmıştır.

Kanallar: Instagram, Facebook, Twitter, MeleklerinPayi.com Demografi - Ankete 2069 kişi katılmıştır. Ankete katılanların %81.7 si erkek, %18.3’ü kadındır. - En büyük katılım 35-44 yaşları arasındadır (%43.6) 25-34 yaş %31,12 / 35-44 yaş %43,63 / 45-54 yaş %16,92

YORUM Anketin katılımcılarının 35-44 yaş erkek ağırlıklı olması Türkiye’nin genel içki tüketim ve sosyal medya kullanım dinamikleri açısından beklenebilir bir sonuçtur. - Katılımcıların büyük bir çoğunluğu İstanbul’da ikamet etmektedir.
Katılımcıların yaklaşık yarısı (%47.1) İstanbul’dadır. Katılımcıların %12.8 si Ankara ve %9.6 sı da İzmir’dedir. Bu 3 şehri sırasıyla Adana, Antalya, Bursa ve Eskişehir takip etmektedir. YORUM Anketin katılımcılarının neredeyse yarısının İstanbul’dan olması ve diğer büyük dilimin Ankara ve İzmir’de olması Türkiye’nin popülasyon ve sosyal medya kullanım dinamikleri açısından beklenebilir bir sonuçtur. ----- İçki Tercihi - Son 2 haftada tüketilen içkilerin sorulduğunda büyük çoğunluk viski yanıtı vermiştir (%40.4). Viskiyi sırasıyla %18.2 yle Bira, %17.1 le Şarap ve %12.7 ile Rakı takip etmiştir. YORUM Ankete katılım meleklerinpayi.com ve sosyal medya kanalları üstünden olduğu için en çok tüketilen içki olarak viski yanıtının çıkması beklenebilir bir sonuçtur. 2019 da yürütülen ve 2137 kişinin katıldığı benzer bir içki tüketim araştırması ile karşılaştırma yapıldığında ilginç sonuçlar çıkmaktadır. Viski benzer bir dilim teşkil ederken (%35.6 > %40.4) şarapta belirgin bir artış (%10.9 > %17.1), rakıda belirgin bir düşme (%21.8 > %12.7) izlenmektedir. Viskide izlenen %5 lik artış meleklerin payı kanallarının sosyal medya iletişimi ve Aralık ayında yayınlanan Meleklerin Payı: Bir Viski Macerası kitabının etkisi olarak değerlendirilebilir. Şaraptaki artış salgın döneminde katılımcıların sağlık endişeleri nedenleriyle daha düşük alkollü içkilere yönelmiş olabileceği şeklinde yorumlanabilir (Bkz İçki Türketim artış ve azalma verileri) Bira tüketiminin de sosyalleşmeyle yakın ilişkisi bira tüketimindeki azalmanın nedeni olarak görülebilir. Rakı da genellikle bir sofra eşliğinde ve eş/dostla tüketilen bir içkidir. Rakıdaki düşme sonraki sorularda da belirgin olarak görülebilen azalma sebebi “Dışarı Çıkıp Sosyalleşememek” yanıtıına bağlı olabilir.

İçki tüketiminin azalma nedeni olarak %10.5 luk bir kesim “lüks tüketimi azaltmak” yanıtı vermiştir. Rakıdaki son 6 aylık fiyat artışları da rakı tüketimindeki azalmanın bir nedeni olarak yorumlanabilir. 2019 2020 İçki Tüketim Miktarı - Katılımcıların % 36’sı son 2 haftada içki tüketimlerinin azaldığını belirtmiştir. %33.2 arttı derken %30.8 “aynı kaldı” vermiştir. “Azaldı” toplam yanıtları “Arttı” ve “Aynı Kaldı” yanıtlarından fazla olsa da kırılımda ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştır: - İçki tüketiminin azaldığını belirten kesimde %31 “Sağlık endişeleri ve %28.8 “Dışarı çıkıp sosyalleşememek” tüketim azalmasının en sık nedenleri olarak listelenmiştir.

- İçki tüketiminin arttığını belirten kesimde %47 “Sürekli evde olmak” ve %31.6 “Psikolojimi rahatlatmak” tüketim artışının en sık nedenleri olarak listelenmiştir. • Sürekli evde olduğum için artırdım 387 kişi (%18.7) • Sağlık endişeleriyle azalttım 277 kişi (%13.4) • Psikolojimi rahatlatmak için artırdım 260 kişi (%12.5) • Dışarı çıkıp sosyalleşemediğim için azalttım 257 kişi (%12.4) • Keyfim yerinde olmadığı için azalttım 103 kişi (%4.9) - İçki tüketiminin azaldığını belirtenlerin %10.5 u ekonomik nedenleri ve lüks tüketimden kaçınmayı göstermiştir. YORUM Sonuçlar yüzdesel olarak çok yakın olsa ve “azalttım” diyenler toplamda daha fazla olsa da en büyük dilim “Sürekli evde olduğum için artırdım” yanıtını veren kesimdir. Sağlık nedenleriyle tüketiminin azaldığını belirten kesimin varlığı bilinçli bir alkol tüketimine işaret etmektedir. Sosyalleşmenin içki tüketiminde çok önemli bir etkisi olduğu net olarak ortaya çıkmıştır.

İçki Dışı Alkol Bilgisi ve Satın Alma Davranışları Bu soruda içki dışındaki alkol satın alma dinamikleri araştırılmıştır. Katılımcılar birden fazla seçeneği işaretlemiştir. - % 68.5 kolonya aldığını, %59.9 u dezenfektan aldığını belirtirken hem kolonya hem de dezenfektan aldığını belirtenler toplam grubun %29 unu oluşturmuştur - “İçki İçmek koronavirüsü öldürür” yanlış önermesine katılımcıların “Yanlış” derken %7.4 lük kesim “Doğru” yanıtı vermiştir. - İçki içmenin bağışıklığa etkilerinin sorulduğu soruda katılımcıların %90.4 ü “zayıflatır” yanıtını verirken %9.6 sı “güçlendirir” yanıtı vermiştir. - Alkolün virüsü öldürmek için gereken derecesi sorulduğunda %95.6 sı “%60 üstü alkol” seçeneklerini işaretlemiştir. - Salgınla ilgili bilgi kaynaklarını sorulduğu ve birden fazla yanıtın verilebildiği soruda TV başta çıkmıştır (%60.6). Bu yanıtı Twitter, WhatsApp ve Gazete takip etmektedir. - İçki ve alkolün virüse etkisi ile ilgili bilgi kaynaklarının sorulduğu ve birden fazla yanıtın verilebildiği soruda Twitter önde çıkmıştır (%67.2). Bu yanıtı TV, Whatsapp ve Gazete takip etmektedir. YORUM Katılımcılar son dönemde kolonya ve dezenfektan alışverişi büyük ölçüde artmıştır. 10 kişiden 7 si kolonya, 10 kişiden 6 sı dezenfektan satın aldığını belirtmektedir. Her ikisini de satın alma oranı da yüksektir.

İçki içmenin bağışıklığa ve virüse etkilerinin sorulduğu soruda büyük çoğunluk doğru yanıtları vermiş olsa da, “İçki içmek koronayı öldürür” “İçki içmek bağışıklığı güçlendirir” yanlış cevaplarını verenlerin sayısı da oldukça fazladır. Süreçte TV ve Twitter ana bilgi kaynakları olarak öne çıkmaktadır. İçki ve alkolün etkileriyle ilgili bilgi kaynağı olarak TV ve gazetenin daha az belirtilmesi bu mecralarda içki / alkol haberlerinin kısıtlılığıyla ilişkili olabilir 
 
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve Takibini Sürdürdü
Küçükçekmece Sinopspor, Polatlı 1926'yı 4-1 Mağlup Ederek Zirve...
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına Sert Tepki ve Küresel Çağrı
Üsküdar'da Filistinli Esirler İçin Büyük Buluşma: İdam Yasasına...
2026 Sağlık Trendleri Belli Oldu: Yapay Zeka, Uluslararası Hasta Sürecini Kolaylaştıracak
2026 Sağlık Trendleri Belli Oldu: Yapay Zeka, Uluslararası Hasta Sürecini...
Kentsel Dönüşüm, Ülkemiz İçin Savunma Sanayisi Kadar Önemli
Kentsel Dönüşüm, Ülkemiz İçin Savunma Sanayisi Kadar Önemli
Engelli Bireylerde Destek Yoksa Diş Sağlığı Tehlikede!
Engelli Bireylerde Destek Yoksa Diş Sağlığı Tehlikede!
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf, Emekli ve Gençlerle Birebir Temas
Saadet Partisi Küçükçekmece Teşkilatından Yoğun Saha Mesaisi: Esnaf,...
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
KÜDEF’te Yeni Dönem: Projeler ve Etkinlikler Masaya Yatırıldı
Kanser tedavisinde fiziksel iyilik halini destekleyen 10 öneri
Kanser tedavisinde fiziksel iyilik halini destekleyen 10 öneri
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:...
Diyarbakır'da Büyük Zafer: Emre Soydan Türkiye Kick Boks Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da Büyük Zafer: Emre Soydan Türkiye Kick Boks Şampiyonu...
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Boko Haram’dan Nijerya’da Kanlı Saldırı: 10 Asker Hayatını Kaybetti
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
Amatör Futbola Yeni Nefes: Örnek Platform Sahneye Çıkıyor
İlginizi Çekebilir
İRAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA: “RADARLARI VURDUK, YAĞMURLAR ARTTI!”
İRAN’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA: “RADARLARI VURDUK, YAĞMURLAR...
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi'nin Acı Günü: Kardeşi Ömer Çebi Son Yolculuğuna Uğurlandı
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi'nin Acı Günü: Kardeşi...
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin Kardeşi Ömer Çebi Hayatını Kaybetti
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin Kardeşi Ömer Çebi...
Küçükçekmece'de Yusuf Süs Son Yolculuğuna Uğurlandı
Küçükçekmece'de Yusuf Süs Son Yolculuğuna Uğurlandı
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:
Küçükçekmece'de Cenaze İşlemlerinde Tesettür Hassasiyeti Tartışması:...
İnsan ve Medeniyet Hareketi(İMH)Küçükçekmece İlçe Başkanı Fahrettin Bitigen'in Acı Günü
İnsan ve Medeniyet Hareketi(İMH)Küçükçekmece İlçe Başkanı Fahrettin...
Küçükçekmece Kartaltepe'de Park İsyanı: Acil Araçlar Sokağa Giremiyor
Küçükçekmece Kartaltepe'de Park İsyanı: Acil Araçlar Sokağa Giremiyor...
Duyarlı İnsanlar Platformu'ndan Örnek Çalışma: İyilik Dalga Dalga Büyüyor
Duyarlı İnsanlar Platformu'ndan Örnek Çalışma: İyilik Dalga Dalga...
Şok Market’in Fiyat Politikası Tartışma Yarattı: 225 Gram Ekmek 50 TL
Şok Market’in Fiyat Politikası Tartışma Yarattı: 225 Gram Ekmek...
Kızılay ihtiyaç sahiplerine 65 bin gıda ve 72 bin hijyen kolisi ulaştırdı
Kızılay ihtiyaç sahiplerine 65 bin gıda ve 72 bin hijyen kolisi ulaştırdı

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • Sitemap
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">