İsrail ordusu, Gazze kentinde geniş çaplı kara saldırılarına hazırlanıyor. Ordunun açıklamasına göre, kentte yaşayan yaklaşık 1 milyon Filistinli “acilen” güneydeki El Mevasi bölgesine göç etmeye zorlanacak. Hava saldırılarıyla birlikte sürgün tehdidiyle karşı karşıya kalan Filistinliler, bir kez daha toprakları ve hayatları arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor.
Ordunun sözcüsü Avichay Adraee, Amerikan sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, Gazze’de kalmanın “oldukça tehlikeli” olduğunu belirterek, kent sakinlerini güvenli bölgelere yönelmeleri konusunda uyardı. Netanyahu ise sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajda, kara saldırılarının ön hazırlığı olarak çok katlı binaların hedef alındığını ve son iki günde yaklaşık 50 binanın yıkıldığını söyledi.
Gazze’deki son saldırılarda çok sayıda bina yerle bir olurken, Filistinli kaynaklar 4 binden fazla kişinin evsiz kaldığını aktardı. Hava saldırıları ve sürgün tehdidi, kentte zaten ağır koşullar altında yaşayan halkın hayatını daha da zorlaştırıyor.
Kudüs ve Batı Şeria’da da tansiyon yükseldi. İsrail askerleri, Ramot Kavşağı’nda bir otobüse düzenlenen saldırının ardından Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki köy ve kasabalara baskınlar yaptı. Kontrol noktalarında güvenlik önlemleri artırılırken, bazı yollar ve girişler kapatıldı, vatandaşların hareketi kısıtlandı.
İngiltere Parlamentosu Uluslararası Kalkınma Komitesi eski Bakanı David Lammy, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini eleştirirken, hükümetin İsrail’e silah satış lisanslarını askıya aldığını ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumu yakından izlediğini vurguladı.
Gazze’deki insani kriz, artan saldırılar ve zorla yerinden edilme tehdidiyle daha da derinleşiyor. İsrail’in sürgün emri, bölgede yaşayan 1 milyon kişinin güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor.
































