Uluslararası Sularda Baskın ve Gözaltı
Al Jazeera’nin haberine göre, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak üzere hareket eden Madleen isimli gemi, 8 Haziran’da İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda durdurularak baskına uğradı. Aralarında İspanyol teknisyen Sergio Toribio’nun da bulunduğu 12 kişilik uluslararası mürettebat, göz yaşartıcı gaz kullanılarak etkisiz hale getirildi ve herhangi bir yasal sürece tabi tutulmadan gözaltına alındı.
Gözaltına alınan mürettebat, daha sonra sınır dışı edildi. Sergio Toribio, yaşadıklarının ardından İspanya Ulusal Mahkemesi’ne başvurarak İsrail’i savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçladı.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Desteğiyle Şikayet Resmiyet Kazandı
Şikayet süreci, İspanyol avukat ve Avrupa Parlamentosu üyesi Jaume Asens tarafından yürütülüyor. Asens, şikayetin doğrudan Sergio Toribio adına, bireysel bir mağduriyet üzerinden yapıldığını doğruladı.
Başvuruda, İsrail’in bu eyleminin yalnızca mürettebata yönelik değil, aynı zamanda Filistinli sivillere ve onlara yardım etmek isteyen sivil kişilere karşı sistematik bir saldırı zincirinin parçası olduğu ifade edildi.
Netanyahu ve Üst Düzey Askerî Yetkililer Hedefte
Mahkemeye sunulan belgelerde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Donanma Komutanı David Salama ve baskından sorumlu Şayetet 13 özel kuvvet biriminin üst düzey subayları başta olmak üzere birçok İsrailli yetkili suçlamaların hedefinde yer alıyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Çağrı
Avukat Jaume Asens, İspanya mahkemesinin süreci yalnızca ulusal sınırlar içinde tutmaması gerektiğini belirterek, davanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) resmî olarak iletilmesi çağrısında bulundu. Asens, gözaltına alınan kişilerin dünya ile iletişiminin engellenmesinin ve keyfi uygulamaların da savaş suçu kapsamına alınmasını talep etti.