• İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • DÜNYA
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • İSLAM
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ACI GERCEKLER ANADOLU BİYOGRAFİ EMLAK AİLE ve YAŞAM BELEDİYELER RÖPORTAJ YEMEK
  • Ara
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Hicri Yeni Yıl Başladı: Müslümanlar İçin Muharrem Ayının Manevi Önemi Nedir?
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Sefaköy’de Hicri Yılbaşı Coşkusu: Cübbeli Ahmet Hoca’dan Önemli Mesajlar
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
Mehmet Uçum’dan Erken Seçim Açıklaması: “Anayasal Sistemde Erken Seçim Kavramı Yok”
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
CHP Kulislerinde Hareketli Saatler! Vekillerin Tutumu Değişiyor İddiası
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
33 ilin Cumhuriyet başsavcısı değişti: Yargıda geniş kapsamlı atama
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için İstanbul genelinde tüm hazırlıklar tamamlandı
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
24 YILLIK HASRET BİTİYOR! TÜRKİYE DÜNYA KUPASI SAHNESİNDE
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
İnönü Mahallesi’nde Hüzünlü Veda: Reis Geçmez Toprağa Verildi
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
SKSM’de Sanat Gecesi: “Devlerin Savaşı” Ayakta Alkışlandı
Av.Mesut Yıldırım:
Av.Mesut Yıldırım: "Volkan Yılmaz ile Başarılı Bir Dönem Yaşayacağız"
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
Silivri Belediyesi'ne Yolsuzluk Operasyonu: Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu Dahil 17 Kişi Gözaltında
CHP'de Yeni İhraç Depremi! 7 Belediye Başkanı Listede Mi?
CHP'de Yeni İhraç Depremi! 7 Belediye Başkanı Listede Mi?
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven "2035'e Kadar 11 GW Yeni HES Kurabiliriz!".
EKONOMİ
Yayınlanma: 03 Aralık 2024 - 19:32

HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven "2035'e Kadar 11 GW Yeni HES Kurabiliriz!".

Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi” yoğun bir katılımla başladı.

EKONOMİ
03 Aralık 2024 - 19:32
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven “2035’e Kadar 11 GW Yeni HES Kurabiliriz!”.
  • Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi’, bugün Ankara’da başladı.
  • Hidroelektrik kurulu gücü alanında Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektör liderlerinin katıldığı zirvenin açılış konuşmaları HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, Andritz Türkiye Genel Müdürü Frank Mette, Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ve EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan tarafından yapıldı.
  • “HES’ler, enerji arz güvenliğimizin, sürdürülebilir ve kesintisiz enerji tedarikinin bel kemiğini oluşturuyor” diyen ve DSİ verilerine göre Türkiye’nin halen 180 bin gigavatsaat/yıl HES üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlatan HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, “Eldeki veriler, önümüzdeki 11 yılda toplam 11 bin MW’lık yeni HES kurulu gücünü ülkemize kazandırabileceğimizi gösteriyor. HESİAD olarak bu yatırımların tüm regülatif ve çevresel gereklilikler gözetilerek hayata geçirilmesinde görev almak en önemli hedeflerimiz arasında” dedi.
Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi” yoğun bir katılımla başladı. Açılışta konuşan HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerin, 2024 yılında, Aralık verileri de yaklaşık olarak dahil edilerek; 70 bin 304 gigavatsaatle ülkemiz elektrik üretimine yüzde 22,90 oranında katkı sağladığını söyledi. Elvan konuşmasında şunları kaydetti: HES kurulu gücünde son 20 yıldaki artışı değerlendirdiğimizde 2005’te 12 bin 975 MW hidroelektrik kurulu gücümüz varken 2015’te bu 25 bin 900 MW’a çıktı, yani 10 yılda HES kurulu gücümüzü 2’ye katladık. 2015 ile 2024 arasındaki 9 yıllık dönemde ise, toplam 6 bin 200 MW artışla şu anki mevcut HES kurulu gücümüz olan 32 bin 200 MW’a ulaştık. Son 20 yılın ortalaması, bize her yıl yaklaşık 1.000 MW’lık bir HES kurulu gücünü sisteme kazandırmış olduğumuzu söylüyor. 2035 hedeflerimize 11 yıl var. Eldeki veriler, önümüzdeki 11 yılda toplam 11 bin MW’lık yeni HES kurulu gücünü ülkemize kazandırabileceğimizi gösteriyor. DSİ verilerine göre hidroelektrikte ülkemizde halen toplam 180 bin gigavatsaat/yıllık teknik ve ekonomik fizibilitesi olan, yatırım yapılabilir bir hidroelektrik potansiyeli bulunuyor. Bu açıdan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın kısa bir süre önce açıkladığı “2035’te toplam 35 bin MW’lık HES kurulu gücüne ulaşma” hedefinin, mevcut potansiyelimiz ve güncel gelişmeler doğrultusunda yukarı yönde revize edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Cari açığı önleme gerekliliğimiz ve 2035’te yenilenebilir enerji ihracatçısı olma hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, HES'lere yatırım yapmak ve bu alandaki gelişmeleri desteklemek, enerji arz güvenliğimiz ve sürdürülebilir kalkınmamız için kritik önem taşıyor.” Güven, “HESİAD olarak stratejik varlığımız olan hidrolik gücümüz ile ilgili hedefleri verilerle ortaya koymak; suyu tarım, tüketim ve enerji üretiminde nasıl daha verimli kullanabileceğimize katkı sağlamak ve ülkemizin atıl kalmış hidroelektrik kapasitesinin yine tüm regülatif ve çevresel gereklilikler gözetilerek hayata geçirilmesinde görev almak en önemli hedeflerimiz arasında” vurgusu da yaptı.

“Büyük yüzer GES’li YEKA’lar Yapmayı Planlıyoruz”

“2002’de yenilenebilir enerji olarak yalnızca HES’ler vardı, bugün geldiğimiz noktada düzenleyici kurumlara, eneji perspektifimize ve düzgün bir hukuki sisteme dayanarak HES’lerde 12 bin MW’tan 30 bin MW’lar mertebesine gelmiş bulunuyoruz. Yeni HES’ler devreye almamız gerekiyor” diyen Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya, konuşmasında şu noktaları vurguladı: “Projelendirilmiş, lisanslı / ön lisanslı santralleri bir an evvel sisteme dahil etmeliyiz. Tabi iklim değilikliğinin HES’lerde kapasite faktörlerini düşürüyor olduğunu dikkate alarak kapasite faktörlerini artırmak ve ve hibrite öncelik vermemiz gerek, Yine hibritle bağlantılı yüzer GES ile ilgili kanuni altyapı yıl başında yürürlüğe girdi. Bugün itibarıyla 1 MW’lık tesisler başladı ancak daha büyük tesislerin kurulabileceğini öngörüyoruz. Büyük yüzer GES’li YEKA’lar yapmayı planlıyoruz. Yakın zamanda inşallah duyurusunu yapacağız. Hidroelektrikte gidecek daha çok yolumuz var, Bakanlık olarak yatırımcıları destekliyor olacağız.”

 

“HES’lerde Daha Önceki Yatırım Hızına 2025’te Erişeceğiz, Yüzer GES Anlamında Şanslıyız”

Dünyada ve Türkiye’de HES’lerin görünümü hakkında genel bilgiler aktaran EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Deniz Daştan da HES’ler için 2025 itibarıyla yeni kapasiteler tahsis edileceğini belirterek HES’lerde yeni kapasitenin, mevcut şebeke yapısını yeni yatırım yapmadan en etkin ve verimli kullanma anlamına geleceğini de kaydetti. Daştan,” Yüzer GES anlamında şanslı bir ülkeyiz, bizim barajlarımız yüzer GES kurulumuna çok elverişli. Sadece Atatürk Barajı yüzeyi bile ilk etapta 5 bin MW’lık yüzer GES’e uygun. Toplamda 40 bin MW yüzer GES kapasitesine sahip olduğumuzu biliyoruz. Ayrıca pompajlı HES’ler anlamında da ciddi bir ihtiyacımız var” tespitinde bulundu.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Çok Okunan Haberler
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı
Görev Başında Şiddet: Selami Beyaztaş’a Cami İçinde Saldırı...
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin Konsolosu Görüşmesinin İçeriği Açıklansın
Sefaköydeki Doğu Türkistanlılar 'dan Kemal Çebi'ye Çağrı: Çin...
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet Sitelerine Yeni Düzenleme İddiası
Furkan Bölükbaşı'ndan Torba Yasa Tepkisi: Gazete, Dergi ve İnternet...
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
Ekrem Sarısoy'nun Acı Günü: Babası Niyazi Sarısoy Hayatını Kaybetti
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
KANARYA SAHASI NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk: Kanser Hastaları Saatlerce Ayakta Bekliyor
Cemal Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde Büyük Yoğunluk:...
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU KARŞILAMA
MHP İSTANBUL İL BAŞKANI VOLKAN YILMAZ'A KÜÇÜKÇEKMECE'DE COŞKULU...
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle Muhtarından Sert Tepki
Bahçelievler Siyavuşpaşa'da Camide Görevli İmama Saldırı: Mahalle...
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi Bile Belli”
İmamoğlu ve Özel Hakkında Şok İddia: “Yeni Parti Kuruluyor, İsmi...
KÜDEF 4. Yılında Birlik Mesajı: Bingöl Adaklılar Derneği Ev Sahipliğinde Büyük Buluşma
KÜDEF 4. Yılında Birlik Mesajı: Bingöl Adaklılar Derneği Ev Sahipliğinde...
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Netanyahu ile Trump Arasında Kritik İran Zirvesi: Gözler Olası Anlaşmada
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin TL İddiası
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin...
İlginizi Çekebilir
Üç Barajda Rekor Kırıldı: Cengiz Enerji’den Enerji Üretiminde Büyük Atılım
Üç Barajda Rekor Kırıldı: Cengiz Enerji’den Enerji Üretiminde...
Sosyal Medyanın Gündemi: İstanbul Havalimanı'nda (427 TL) '8 Euro'luk 1 Dilim Baklava
Sosyal Medyanın Gündemi: İstanbul Havalimanı'nda (427 TL) '8 Euro'luk...
Sanayide Yeşil Dönüşüm İçin Devlet Destekleri Öne Çıkıyor
Sanayide Yeşil Dönüşüm İçin Devlet Destekleri Öne Çıkıyor
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin TL İddiası
Emeklilere Dev Zam İddiası! En Düşük Emekli Maaşı İçin 36 Bin...
Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Pazarlarında Hareketlilik: Besiciler Son Günlerden Umutlu
Kurban Bayramı Öncesi Hayvan Pazarlarında Hareketlilik: Besiciler Son...
Kurban Bayramı'nda Köprü, Otoyol ve Toplu Ulaşım Ücretsiz
Kurban Bayramı'nda Köprü, Otoyol ve Toplu Ulaşım Ücretsiz
Milyonları İlgilendiren Vergi Yapılandırması Yasalaştı: 72 Aya Kadar Taksit İmkanı
Milyonları İlgilendiren Vergi Yapılandırması Yasalaştı: 72 Aya...
Türk çeliği ile demir ve demir dışı metalleri Avrupa’da güç kazandı
Türk çeliği ile demir ve demir dışı metalleri Avrupa’da güç...
Sultangazi'de Dev Güç Birliği: Proje Max Görkemli Törenle Açıldı
Sultangazi'de Dev Güç Birliği: Proje Max Görkemli Törenle Açıldı...
Erdal Bahçıvan: "Düşük Enflasyona Güveni Yeniden Kazanmak Zorlu Bir Mücadele" n
Erdal Bahçıvan: "Düşük Enflasyona Güveni Yeniden Kazanmak Zorlu Bir Mücadele" n

Ana Sayfa
DÜNYA
GÜNDEM
SİYASET
EĞİTİM
SAĞLIK
OTOMOBİL
MEDYA
EKONOMİ
İSLAM
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR-SANAT
ACI GERCEKLER
ANADOLU
BİYOGRAFİ
EMLAK
AİLE ve YAŞAM
BELEDİYELER
RÖPORTAJ
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Rss
  • İletişim
  • İhbar Hattı
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

hicrethaber com Sitemizde bulunan yazı , Video, Fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

">