Önder'in açıklamalar açıklamaları, hem günlük süreç hem de mevcut yönetim hedefi alan ağır eleştirilerle doluydu.
“2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği, etik değerler ve toplumsal hassasiyetleriyle örnek bir yapıydı. Ancak bugün adalet ve özgürlükten uzak bir aile birliği haline geldi. Hazirun listelerinde yapılan şaibeli değişiklikler, 145 kişinin oy hakkının gasp edilmesi ve 270 kişinin alelacele üye yapılmasıyla platform, tamamen yönetimin kontrolü üzerinden alınmıştır.” Önder, platformun demokratik bir yapıdan çıkarılarak birkaç ailenin kontrolüne geçerek şu sözlerle vurgulandığını vurguladı:
“Hayrabolu Derneği gibi köklü bir şekilde yalnızca 12 delege varken, belli ailelerin ve çalışanların toplamda 40'a yakın delegeyle temsil edilmesi, bu çarpışmanın açık bir şekilde gösterilmesidir. Platformun saygın bir yapı olarak sevilen kişiliği yok edilmiştir.”
“10 Kasım'da düzenlenen mevlitte yeni üyeler salonda yoktu. Gelenekselleşmiş Cumhuriyet Yürüyüşü, 29 Ekim'de neden yapılmadı? Deprem gibi büyük bir felaket platformu neden hareketsiz kaldı? Bu sorular, yönetimin başarısızlığını gözler önüne seriyor.” Önder, ayrıca platformun kurucusu Muharrem Gümüşdağ'ın oğluna yönelik hakaret içerikli söylemlerini hatırlatarak, bunun bir başkanın taşıması gereken sorumluluk anlayışıyla bağdaşmadığını dile getirdi.
“Kendinizi başarılı buluyorsanız, 2019 yılındaki hazirun listesiyle seçime girmeye cesaretiniz var mı? Platform başkanını, aile üyeleriniz değil, dernekler belirlesin. Eğer bu cesaret yoksa, saadetler dilerim.”
“Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği Platformu, kişisel çıkarlar için değil, bu bölgede hizmet için var olmalıdır. Biz, bu adaletsiz düzenin parçası olmayacağız.”
Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği Platformu, 2000 yılından bu yana, ilçemizin en etkili sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, derneklerin üst çatı örgütü şeklinde faaliyet göstermektedir. Kuruluşundan itibaren yazılı olmayan kurallara, etik değerlere ve toplumsal hassasiyetlere bağlı kalarak, dernekler arasında eşitlik ve adalet ilkesiyle hareket etmiş bir yapı olmuştur.Ancak bu köklü geleneğin ne yazık ki son yıllarda büyük yara aldığını üzülerek görüyoruz.
Değerler Yok Sayıldı, Gönül Birliği Aile Birliğine Dönüştürüldü!
2016 yılında genel kurul hazirun listesinde 362 üye, 2019’da ise 387 üye bulunmaktaydı. Ancak ben adaylığını açıkladığı anda, mevcut yönetim tarafından 145 kişinin oy kullanma hakkı komik gerekçelerle ellerinden alınmış, aynı zamanda 270 kişi alelacele ve şüpheli şekilde üye yapılarak toplam üye sayısı 491 kişiye çıkarılmıştır.
Bu süreçte platformun etik değerleri ve gelenekleri ayaklar altına alınmış; adil, demokratik ve saygın bir yapıya sahip olan Gönülbirliği’nin hafızası silinmiştir.
Platformu kendi çıkarlarına göre dizayn eden mevcut yönetim, eşlerini, çocuklarını, gelinlerini ve hatta çalışanlarını üye yaparak Gönülbirliği’ni bir aile birliğine dönüştürmüştür. Çeyrek asırlık bu kıymetli yapıyı, 3-5 ailenin kontrolü altına sokarak saygınlığını yok etmişlerdir.
Hayrabolu Derneği gibi etkin bir derneğin yalnızca 12 delegesi bulunurken, Cevdet Ateş ailesi ve çalışanlarının 40’a yakın delegesi vardır.
Hasırcı Arnavut Derneği, en yüksek üye sayısına sahip dernek olmasına rağmen, yalnızca 10 delege ile temsil edilmektedir. Buna karşılık, Ergin Serbest ailesi ve çalışanlarının 40’a yakın delegesi vardır.
Malkara Derneği’nin yalnızca 5 delegesi bulunurken, Selçuk Koyuncu ailesinin 10 delegesi bulunmaktadır.Çolaklar,Reçberler,Korurlar,Geraliler… diye liste uzayıp gidiyor.
Bu tablo açıkça göstermektedir ki, Gönül Birliği Platformu bir aile veya şirket birliğine dönüştürülmüştür.
Eylemlerle Söylemler Arasında Uçurum Var!
Mevcut yönetimin, söylemleriyle eylemleri arasındaki uçurum platformun itibarını zedelemiştir. Soruyorum:
10 Kasım’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk için düzenlenen mevlit şerifte 270 yeni üye neden salonda yoktu?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, gelenekselleşmiş Cumhuriyet Yürüyüşü neden düzenlenmedi? Koca Yusuf için düzenlenen gecede salon neden bomboştu?
2023'te asrın depremi yaşandığında, ilçenin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Gönül Birliği neden harekete geçmedi? Bu sorular yanıtsızdır ve mevcut yönetimin başarısızlığını gözler önüne sermektedir.Dahası:
Platformun kurucusu rahmetli Muharrem Gümüşdağ’ın oğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili olan Gökhan Gümüşdağ’a herkesin bulunduğu bir ortamda “şerefsiz” demesi, bir platform başkanına yakışmış mıdır?
Derneklerden federasyon kuracağız diye evrak toplamanıza rağmen neden bu sözü yerine getiremediniz? Maddi imkânsızlıklar yüzünden kapanan derneklerimiz için hangi adımları attınız?Hodri Meydan!
Buradan mevcut başkan Cevdet Ateş’e sesleniyorum:
4 yıldır platform başkanlığını yürütüyorsunuz. Kendinizi başarılı buluyorsanız ve yüreğiniz yetiyorsa, 2019 yılındaki hazirun listesiyle seçime girmeye var mısınız?
Platform başkanını aile üyeleri ve çalışanlar değil, dernekler belirlesin!Eğer cesaretiniz varsa, hodri meydan! Ancak cesaretiniz yoksa, “270 kişiyi üye yaptık, 145 kişinin oy hakkını ellerinden aldık” diyorsanız, genel kurulda aile üyelerinizle saadetler dilerim. Ben ve arkadaşlarım, bu tiyatronun parçası olmayacağız.
Platformun Mal Varlığının Takipçisiyiz
Son olarak şunu ifade etmek isterim ki, Gönül Birliği Platformu’nun mevcut mal varlığı üzerinde yapılacak tasarrufların çok yakın takipçisi olacağız. Platformun, 3-5 ailenin çıkarları doğrultusunda değil, bu ilçeye hizmet için kullanılması gerektiğini tekrar vurguluyorum.
Bundan sonraki süreçte Hayrabolu Derneği başta olmak üzere haksızlık karşısında duran derneklerimizle birlikte , mevcut yönetim görevde kaldığı sürece AİLE BİRLİĞİ’NİN düzenleyeceği hiçbir programa katılmayacağımızı buradan ilan ederiz ifadelerine yer verdi
“Değerler Yok Sayıldı, Platform Aile Birliğine Dönüşüldü”
Erdoğan Önder, platformun kuruluş ilkelerinin mevcut yönetim tarafından ayaklar olarak alındığını belirterek şunları söyledi:“2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği, etik değerler ve toplumsal hassasiyetleriyle örnek bir yapıydı. Ancak bugün adalet ve özgürlükten uzak bir aile birliği haline geldi. Hazirun listelerinde yapılan şaibeli değişiklikler, 145 kişinin oy hakkının gasp edilmesi ve 270 kişinin alelacele üye yapılmasıyla platform, tamamen yönetimin kontrolü üzerinden alınmıştır.” Önder, platformun demokratik bir yapıdan çıkarılarak birkaç ailenin kontrolüne geçerek şu sözlerle vurgulandığını vurguladı:
“Hayrabolu Derneği gibi köklü bir şekilde yalnızca 12 delege varken, belli ailelerin ve çalışanların toplamda 40'a yakın delegeyle temsil edilmesi, bu çarpışmanın açık bir şekilde gösterilmesidir. Platformun saygın bir yapı olarak sevilen kişiliği yok edilmiştir.”
“Eylemlerle Söylemler Arasında Uçurum Var”
Mevcut yönetim söylemlerinin eylemleriyle çeliştiğini öne süren Önder, somut örneklerle değerlendirmelerini sürdürdü:“10 Kasım'da düzenlenen mevlitte yeni üyeler salonda yoktu. Gelenekselleşmiş Cumhuriyet Yürüyüşü, 29 Ekim'de neden yapılmadı? Deprem gibi büyük bir felaket platformu neden hareketsiz kaldı? Bu sorular, yönetimin başarısızlığını gözler önüne seriyor.” Önder, ayrıca platformun kurucusu Muharrem Gümüşdağ'ın oğluna yönelik hakaret içerikli söylemlerini hatırlatarak, bunun bir başkanın taşıması gereken sorumluluk anlayışıyla bağdaşmadığını dile getirdi.
“Hodri Meydan!”
Erdoğan Önder, mevcut başkan Cevdet Ateş'e açık bir çağrıda bulundu:“Kendinizi başarılı buluyorsanız, 2019 yılındaki hazirun listesiyle seçime girmeye cesaretiniz var mı? Platform başkanını, aile üyeleriniz değil, dernekler belirlesin. Eğer bu cesaret yoksa, saadetler dilerim.”
“Mal Varlığının Takipçisiyiz”
Önder, platformun kötü varlıklarının yönetimine dikkat ederek, bu değerlerin birkaç tane çıkarları için değil, ilçelerin yaygın olarak varlığının takipçisi olacaklarını ifade etti.“Aile Birliği'nin Etkinliklerine Katılmayacağız”
Basın toplantısının sonunda, Hayrabolu Derneği başta olmak üzere birçok derneğin mevcut yönetim görevde kaldığı süre boyunca platformun etkinliklerine katılmayacağını duyuran Önder, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:“Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği Platformu, kişisel çıkarlar için değil, bu bölgede hizmet için var olmalıdır. Biz, bu adaletsiz düzenin parçası olmayacağız.”
Genel Kurul Öncesi Gerginlik Tırmanıyor
Önder'in açıklamaları, genel kurul öncesinde platformda gerilim daha da artırıldı. Başkanlık yarışıyla ilgili nasıl bir sürecin yaşanacağı ve Önder'in sert eleştirilerinin yönetim tarafından nasıl karşılanacağı büyük bir merak konusu.Erdoğan Önder Küçükçekmece Hayrabolular Derneğin de gerçekleşen basın açıklaması tam metni:
Değerli basın mensupları, kıymetli dernek başkanları ve Gönül Birliği Platformu Genel Kurul üyeleri,Hepinizi saygıyla selamlıyor , basın toplantımıza hoşgeldiniz diyorum.Bu akşam yapmış olduğumuz basın toplantısının amacı; ben Gönül Birliği Platformu Başkanlığına neden aday oldum ? Neden adaylıktan çekildiği mi sizlerle paylaşacağım.Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği Platformu, 2000 yılından bu yana, ilçemizin en etkili sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, derneklerin üst çatı örgütü şeklinde faaliyet göstermektedir. Kuruluşundan itibaren yazılı olmayan kurallara, etik değerlere ve toplumsal hassasiyetlere bağlı kalarak, dernekler arasında eşitlik ve adalet ilkesiyle hareket etmiş bir yapı olmuştur.Ancak bu köklü geleneğin ne yazık ki son yıllarda büyük yara aldığını üzülerek görüyoruz.
Değerler Yok Sayıldı, Gönül Birliği Aile Birliğine Dönüştürüldü!
2016 yılında genel kurul hazirun listesinde 362 üye, 2019’da ise 387 üye bulunmaktaydı. Ancak ben adaylığını açıkladığı anda, mevcut yönetim tarafından 145 kişinin oy kullanma hakkı komik gerekçelerle ellerinden alınmış, aynı zamanda 270 kişi alelacele ve şüpheli şekilde üye yapılarak toplam üye sayısı 491 kişiye çıkarılmıştır.
Bu süreçte platformun etik değerleri ve gelenekleri ayaklar altına alınmış; adil, demokratik ve saygın bir yapıya sahip olan Gönülbirliği’nin hafızası silinmiştir.
Platformu kendi çıkarlarına göre dizayn eden mevcut yönetim, eşlerini, çocuklarını, gelinlerini ve hatta çalışanlarını üye yaparak Gönülbirliği’ni bir aile birliğine dönüştürmüştür. Çeyrek asırlık bu kıymetli yapıyı, 3-5 ailenin kontrolü altına sokarak saygınlığını yok etmişlerdir.
Hayrabolu Derneği gibi etkin bir derneğin yalnızca 12 delegesi bulunurken, Cevdet Ateş ailesi ve çalışanlarının 40’a yakın delegesi vardır.
Hasırcı Arnavut Derneği, en yüksek üye sayısına sahip dernek olmasına rağmen, yalnızca 10 delege ile temsil edilmektedir. Buna karşılık, Ergin Serbest ailesi ve çalışanlarının 40’a yakın delegesi vardır.
Malkara Derneği’nin yalnızca 5 delegesi bulunurken, Selçuk Koyuncu ailesinin 10 delegesi bulunmaktadır.Çolaklar,Reçberler,Korurlar,Geraliler… diye liste uzayıp gidiyor.
Bu tablo açıkça göstermektedir ki, Gönül Birliği Platformu bir aile veya şirket birliğine dönüştürülmüştür.
Eylemlerle Söylemler Arasında Uçurum Var!
Mevcut yönetimin, söylemleriyle eylemleri arasındaki uçurum platformun itibarını zedelemiştir. Soruyorum:
10 Kasım’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk için düzenlenen mevlit şerifte 270 yeni üye neden salonda yoktu?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, gelenekselleşmiş Cumhuriyet Yürüyüşü neden düzenlenmedi? Koca Yusuf için düzenlenen gecede salon neden bomboştu?
2023'te asrın depremi yaşandığında, ilçenin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Gönül Birliği neden harekete geçmedi? Bu sorular yanıtsızdır ve mevcut yönetimin başarısızlığını gözler önüne sermektedir.Dahası:
Platformun kurucusu rahmetli Muharrem Gümüşdağ’ın oğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili olan Gökhan Gümüşdağ’a herkesin bulunduğu bir ortamda “şerefsiz” demesi, bir platform başkanına yakışmış mıdır?
Derneklerden federasyon kuracağız diye evrak toplamanıza rağmen neden bu sözü yerine getiremediniz? Maddi imkânsızlıklar yüzünden kapanan derneklerimiz için hangi adımları attınız?Hodri Meydan!
Buradan mevcut başkan Cevdet Ateş’e sesleniyorum:
4 yıldır platform başkanlığını yürütüyorsunuz. Kendinizi başarılı buluyorsanız ve yüreğiniz yetiyorsa, 2019 yılındaki hazirun listesiyle seçime girmeye var mısınız?
Platform başkanını aile üyeleri ve çalışanlar değil, dernekler belirlesin!Eğer cesaretiniz varsa, hodri meydan! Ancak cesaretiniz yoksa, “270 kişiyi üye yaptık, 145 kişinin oy hakkını ellerinden aldık” diyorsanız, genel kurulda aile üyelerinizle saadetler dilerim. Ben ve arkadaşlarım, bu tiyatronun parçası olmayacağız.
Platformun Mal Varlığının Takipçisiyiz
Son olarak şunu ifade etmek isterim ki, Gönül Birliği Platformu’nun mevcut mal varlığı üzerinde yapılacak tasarrufların çok yakın takipçisi olacağız. Platformun, 3-5 ailenin çıkarları doğrultusunda değil, bu ilçeye hizmet için kullanılması gerektiğini tekrar vurguluyorum.
Bundan sonraki süreçte Hayrabolu Derneği başta olmak üzere haksızlık karşısında duran derneklerimizle birlikte , mevcut yönetim görevde kaldığı sürece AİLE BİRLİĞİ’NİN düzenleyeceği hiçbir programa katılmayacağımızı buradan ilan ederiz ifadelerine yer verdi