"Yeni Bir Dünyada, Yeni Avrupa" Temalı Zirve
Arnavutluk'un ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu'nun 6. Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, zirvede 50'ye yakın devlet, hükümet başkanı ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle Avrupa'nın karşı karşıya olduğu ekonomik ve askeri güvenlik, rekabetçilik ve göç gibi ortak sınamaları ele aldıklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği, refahı ve istikrarı için kilit rol oynadığını vurgulayarak, bu alanlarda daha derin işbirliğinin önündeki siyasi engellerin geride bırakılması gerektiğini ifade etti.Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için son günlerde sürdürülen diplomatik temaslara da değinerek, "Avrupa'da barış ve istikrarın yeniden tesisi için yapılması gerekenlerin ve ülkemizle iş birliğinin önemini bir kez daha vurguladım." dedi. Avrupa Güvenlik Mimarisi ve savunma sanayii alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinin, Avrupa'nın geleceği için kritik olduğunu kaydeden Erdoğan, "Aksi takdirde Avrupa'nın çok ihtiyaç duyduğu dönüşümü yakalaması mümkün olmayacak ve rekabet gücü azalacaktır." şeklinde konuştu.
Terörsüz Türkiye Mesajı
Erdoğan, uçakta gazetecilerin terörle mücadeleye ilişkin sorularını da yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte terör örgütü PKK'nın fesih kararı alması ve silah bırakması sürecine değinen Erdoğan, "Terörsüz Türkiye'nin nihai hedefi bellidir: Silahları gömmek. Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz biçimde uygulanması ve illegalitenin terk edilmesi şart." ifadelerini kullandı.Erdoğan, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda sağlanan huzurun, halkın coşkusuyla kendini gösterdiğini belirterek, "Doğu'ya, Güneydoğu'ya huzur geldi diye benim vatandaşım orada halaylar çekti. Bölgeye gelen bu huzuru, bu refahı Türkiye için istiyoruz." dedi.Erdoğan, sınır ötesinde terörle mücadelede atılan adımların komşu ülkelerle işbirliği içinde sürdüğünü belirterek, "Bağdat ve Erbil yönetimlerinin bu süreçte nasıl yer alacağına ilişkin planlamalar var. Silahların teslimi ve örgütün tamamen tasfiyesi gerçekleştiğinde birlik ve beraberliğimizi güçlendiren adımlarla terörün tamamen Türkiye gündeminden çıkışı sağlanacaktır." açıklamasında bulundu.
Gazze ve Filistin Mesajları
Erdoğan, Gazze'deki insani duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, "Kızılayımızla, kendi altyapımızla Gazze'ye her türlü gıda yardımını yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz." dedi. Gazze'deki krizin çözümü için iki devletli bir çözümün önemine dikkat çeken Erdoğan, "1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devletinin kurulması en etkin yoldur." ifadelerini kullandı.
Keşmir ve Bölgesel Barış Çabaları
Erdoğan, Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir meselesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, taraflar arasında gerilimin tırmanmaması için itidalli bir yaklaşımın önemine dikkat çekti. "Taraflardan talep gelmesi halinde üzerimize düşeni yaparız. Biz barış istiyoruz, iki komşu arasında gerilim olmasın istiyoruz." diye konuştu.
ABD ile Savunma İşbirliği
ABD'nin Türkiye'ye 300 milyon doları aşan havadan havaya füze satışına onay vermesine de değinen Erdoğan, CAATSA yaptırımlarında bir yumuşama olduğunu belirterek, "ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile bu konuları görüştük. CAATSA sürecini de çok daha süratli aşacağız. İki büyük müttefik NATO üyesi olarak aramızda savunma alanında hiçbir kısıtlama olmaması lazım." dedi.Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinde stratejik ortaklığın önemine vurgu yaparak, "Savunma sanayiinden ekonomik ilişkilere, bölgesel güvenlikten küresel sorunlara kadar Amerika Birleşik Devletleri ile ortak çıkarlarımız var. İşbirliğimizi her zaman olduğu gibi karşılıklı saygı ve anlayış temelinde devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.