İBB Eski Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından şüpheliler etkin pişmanlık yasasından faydalanarak İBB'deki yolsuzlukları itiraf etmeye başladı.chp İstanbul Büyükşehir Belediyesi merkezli yolsuzluk soruşturması derinleştikçe tüyler ürperten itiraflar ardı ardına yükseliyor.Ekrem İmamoğlu ve yakın çalışma ekibiyle ilgili müteahhitler, işadamları ve İBB yöneticileri; kıymetli gayrimenkuller, nakit para transferleri, rüşvet baskıları ve siyasi nüfuz kullanımı karşılığında gerçekleştirilen yolsuzlukları itiraf etmeye başladı. İskan karşılığı alınan villalar, değerli araziler, rüşvet için yöneltilen tehditler, gizli kapaklı toplantılarda çevrilen dolaplar gibi akıl almaz yolsuzluk itiraflarında bütün yolların eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çıkması dikkat çekiyor.İşte İBB soruşturma dosyasına giren yolsuzluk itirafları... 
Ekrem İmamoğlu tüm parasal sistemi kendisi takip etmekte olup, bu sistemde nam hesabına çalışan kişilere tek tek hesap sorardı.
Bu şahıslarda kendi adlarına zaman zaman küçük işler yapar, Ekrem İmamoğlu da buna göz yumardı."

Furkan Yalçınkaya





İMAMOĞLU'NUN DANIŞMANI İTİRAFÇI OLDU
İBB Eski Başkanı'nın danışmanı Ertan Yıldız "etkin pişmanlıktan" faydalanmak için itirafçı oldu ve belediyedeki yolsuzlukları bir bir anlattı. İBB’de devam eden yolsuzluk soruşturması kapsamında İmamoğlu’nun kasası olarak bilinen Ertan Yıldız, Bakırköy’de bulunan Capacity AVM’nin sahiplerinden 5 milyon Euro "rüşvet" istediği gerekçesiyle tutuklanmıştı.Yıldız itirafçı olmaya karar vermesinin ardından savcılığa verdiği ifade ortaya çıktı. Yıldız itirafında Ekrem İmamoğlu’nun doğrudan talimat verdiği işlerin içerisinde bulunduğunu anlattı.Ertan Yıldız itirafında şirketinin merkezinin Beylikdüzü olduğunu 2013 yılında CHP’nin Beylikdüzü İlçe Başkanı olan Ekrem İmamoğlu ile tanıştıklarını anlattı. İmamoğlu’nun 2014 yılında Beylikdüzü Belediye Başkanı seçilmesinin ardından İstanbulspor Beylikdüzü isimli basketbol takımının yöneticilik yaptığını ve hiçbir ücret almadığını anlattı.2018 yılında ise Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’a Belediye Başkanı adayı olmak istediğini söylemesi üzerine ilişkilerinin daha da sıklaştığını belirten Ertan Yıldız, “2018 yılında ben yukarıda bahsettiğim şirket ortaklığımdan ayrıldığımı duyan Ekrem İmamoğlu beni kendisi arayarak dışarıda yemek yemeğe davet etti. Bana İBB Başkanı adayı olacağını ve beni de kendi yanında görmek istediğini söyledi. Başkaca bir detay vermedi. Bende tamamen manevi duygularla böyle bir durumda kendisi ile beraber olacağımı söyledim. Çok yoğun olmadığım için Ekrem İmamoğlu'nun bu teklifini kabul ettim. 2019 yılında Ekrem İmamoğlu seçimi kazanınca birlikte çalışmaya başladık. Beni resmi başkan danışmanı olarak atadı.” dedi.
SİSTEME UYMADIĞI İÇİN BASKI GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ
İBB içerisinde sisteme dahil olduğunu ancak işini iyi yaptığı ve sisteme uymadığı için baskı gördüğünü iddia etti.Yıldız İmamoğlu ile birlikte çalıştığı süre boyunca iştiraklerin ihale ve parasal konularına hiçbir şekilde dahil olmadığını belirterek imza yetkisinin bulunmadığı ve ihale ile ilgili süreçlerde ilgili iştiraklerin genel müdürleri ve yönetim kademesinde olduğunu belirtti.Yıldız, İSTAÇ iştirak tarafından yürütülmesi gereken belediyenin iştirakının devre dışı bırakılarak ciddi kamu zararı oluşturulduğunu ve belediye kasasına girmesi gereken paraların şahsın cebine gittiğini belirtti.KAMUYA MİLYONLARCA DOLAR ZARAR
Cebeci döküm sahalarında Fatih Keleş, İbrahim Bülbüllü, Murat Gülibrahimoğlu ile birlikte döküm sahasında sıcak para kontörlü sağlandığını iddia eden Yıldız;Bu operasyon hafriyat alanları izinlerinin Fatih Keleş aracılığıyla Murat Gülibrahimoğlu’nun sahip olduğu şirketlere, başta Kuzey İstanbul isimli firma olmak üzere verilmesiyle başlamıştır. Bu Cebeci alanı aslında taş ocaklarından ibaret olup Güney Cebeci ve Kuzey Cebeci olmak üzere iki firma tarafından işletilmekteydi.Bu şirketler tarafından uzun yıllardır işletilen bu alanlarda milyonlarca metreküplük çok büyük dolgu alanları oluşmuştur.İBB üzerinden dolgu alanı izni Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketlerine verilmiştir. Hatırladığım kadarıyla 2022 yılından itibaren tüm İstanbul'un döküm ve hafriyat alanı olarak burası gösterilmiştir.Buraya giden hafriyat yaklaşık İstanbul'un tüm hafriyatının %70 dir. Buranın yıllık cirosu 150 -200 milyon dolar civarındadır.Bu para bu işleri yapması gereken İSTAÇ isimli iştirak tarafından yürütülmesi gerekirken belediyenin iştiraki baypass edilerek ciddi bir kamu zararı oluşturulmuş belediye kasasına girmesi gereken para bir şahsın cebine gitmiştir.
BELGELER SIZINCA İHALE İPTAL EDİLDİ
Ertan Yıldız itirafları arasında Kalyon İnşaat’ın yapmakta olduğu son metro ihalesinin aslında başka bir firma için hazırlandığını ve hangi firmaya hangi teklifin verileceğinin konuşulduğunu ancak ihalenin hangi firmaya hangi fiyattan verileceği basına sızdırılınca iptal edildiği, sonrasında ise ihalenin "Kalyon İnşaat" tarafından alındığı ve önceki ihalenin konusunun bir daha konuşulmadığını belirtti.Yıldız; "Kalyon İnşaat’ın yapmakta olduğu son metro ihalesinin aslında en başta başka firma için dizayn edildiği hangi firma için hangi fiyat tekliflerinin verileceğinin belirlendiği konuşuluyordu. Hatta Fatih Keleş'in bu firma ile yüzde 7 komisyon üzerinden anlaştığı konuşuldu. Fakat ihaleden bir gün önce bir şahsın noterden hangi firmanın hangi fiyata alacağını tasdik ettirmiş ihale neticesinde bu belge basına sızdırılmıştır. Bunun neticesinde bu ihale apar topar iptal edilerek yeni ihaleyi Kalyon İnşaat almıştır ve bir önceki ihalenin konusu tamamen kapatılmıştır."İMAMOĞLU TARAFINDAN TAKİP EDİLMEMELERİ KONUSUNDA UYARILDILAR
Yıldız ayrıca operasyondan 7-8 ay önce Ekrem İmamoğlu tarafından dikkatli olmaları dinlenmemeleri ve takip edilmediklerinden emin olmaları konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.Yıldız; "Operasyondan yaklaşık 7-8 ay önce Ekrem İmamoğlu birçok İBB bürokratına dinlendiğimizi ve takip edildiğimizi dikkatli olmamız gerektiğini söylemiştir.Ekrem İmamoğlu tüm parasal sistemi kendisi takip etmekte olup, bu sistemde nam hesabına çalışan kişilere tek tek hesap sorardı.
Bu şahıslarda kendi adlarına zaman zaman küçük işler yapar, Ekrem İmamoğlu da buna göz yumardı."

AHMET ÇİÇEK'İN NİŞANLISINDAN NAYLON FATURA İTİRAFI
Yolsuzluk soruşturmasının ilk dalgasında tutuklanan Neva Organizasyon şirketinin sahibi Ahmet Çiçek'in nişanlısı Meral Çakır itirafçı oldu. Meral Çakır, Ahmet Çiçek'in, dosyanın tutuklu sanıkları Murat Kapki ve Muhittin Palazoğlu'na naylon fatura kestiğini itiraf etti.İkinci dalga operasyonda tutuklandıktan sonra itirafçı olup adli kontrolle serbest bırakılan Meral Çakır şunları söyledi:Nişanlım Ahmet Çiçek, Murat Kapki ve Muhittin Palazoğlu'nun Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.'den almış olduğu işleri alt taşeron olarak kendisi yapıyordu. Ahmet Kültür A.Ş.'den parasını alamadığı için zor durumda kaldı. 2024'te Kapki ve Palazoğlu, Kültür ve Medya A.Ş.'den fazla para alabilmek için Ahmet Çiçek'e hizmet bedelinden fazla naylon fatura kestirdiğini nişanlım Ahmet Çiçek'ten duydum. Çiçek, fazla kesmiş olduğu faturaların KDV'sini belirli bir oranda komisyon olarak alıyormuş.

KAPAMA YAPACAĞI PARAYI COİNDE BATIRDI
Ahmet Çiçek'e verilen bu 4 milyon liranın kendisine atıldığını söyleyen Meral Çakır, "Ben de bu parayı batırdım" dedi.İkili arasında geçen Whatsapp mesajlaşmalarına da bu durum yansıdı. 7 Haziran 2024 tarihinde geçen konuşmada Çakır, "Bana hep bile bile yapan söyledin. Yani her şeyi bana bilerek yaptın. Bu parayı da bilerek çaldın. Benim hayatımı alt üst yaptın" derken nişanlısı Çiçek ise, "Çaldım da sana verdim. Allah aşkına coin de gitti" karşılığını verdi. Çakır devamında ise, "Bir daha çaldığın paranın lafını etme" ifadelerini kullanıyor.Çakır'a ifadesinde bu yazışmalar da soruldu ve ifadesinde bu paranın Muhittin Palazoğlu'nun vergi kapaması için Çiçek'e verdiği 4 milyon lira olduğunu söyledi.
'BAVULLARLA TAŞIDIK'
İzmir'in Çeşme ilçesinde bir gece kulübünde bodyguardlık yaparken Ahmet Çiçek'le tanıştığını ve üzerine şirket kurduğunu belirten Furkan Yalçınkaya, bu şirket tarafından İBB'ye naylon fatura kesildiğini ve bankadan çekilen paraların bavullarla Murat Kapki'nin Şişli'deki ofisine taşındığını söyledi. Ahmet Çiçek'in nişanlısı Meral Çakır ifadesinde ise Ahmet Çiçek'in Murat Kapki ve Muhittin Palazoğlu'na naylon fatura kestiğini itiraf etti.RÜŞVETTEN HABERDAR OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ
Erkem İmamoğlu’nun ekibinin rüşvet istediği Capacity AVM’nin avukatı Mehmet Asım İpekçioğlu geçtiğimiz haftalarda ifade vermiş İmamoğlu’nun sağ kolu ve İBB İştirakler Başkanı Ertan Yıldız’ın 5 milyon Euro rüşvet istediğini Maslak 42 isimli rezidansın 1704 numaralı dairesinde Süleyman Atik tarafından taksitli rüşvet teklif edildiğini belirtmiş, rüşvet kabul edilmeyince AVM’ye 197 milyon TL para cezası kesildiği ve yıkım kararı verildiği ortaya çıkmıştı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen ikinci dalga operasyonları kapsamında tutuklanarak ifade veren İBB Harita Mühendisi Yakup Öner Süleyman Atik’in kapı komşusu olduğunu ve İBB İştirakler Başkanı Ertan Yıldız’ın ricası üzerine Capacity AVM’den rüşvet istediğinden haberdar olduğunu itiraf etti.
PORSCHE SATIŞINDA PARA TRANSFERİ YAPILMADI
Yakup Öner'e 2024 yılında İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan'a Porsche marka araç sattığı halde hesabına herhangi bir para transferi yapılmaması, buna karşılık 2024 yılında yeni bir Porsche marka araç alması soruldu. Yakup Öner, ticari bir beklenti ile Porsche aldığını, çok kullanmadan Pehlivan'a sattığını, parayı elden aldığını, sonrasında bu parayla yeni bir Porsche aldığını beyan etti.
RÜŞVET ÇARKINA ONGUN'UN EŞİ DE DAHİL OLDU
Şüpheli olarak ifadesi alınan Muhittin Palazoğlu Gözdem Ongun’un şirketi Byzag Sanat Tasarım ve Ticaret Ltd. Şti üzerinden rüşvet aldığını ileri sürdü.Firari Emrah Bağdatlı'nın tedhitvari mesajları üzerine kardeşi Ahmet Palazoğlu'na ait Adstation isimli reklam firması üzerinden 600 bin TL gönderildiğini anlattı. Palazoğlu'nun itirafı sonrasında ise Byzag Sanat’ın incelenmesiyle İBB’nin ihale verdiği birçok reklam firmasına para gönderdiği tespit edildi.
RUHSAT KARŞILIĞI 1 MİLYON DOLAR
İBB yolsuzluk soruşturması kapsamında müşteki sıfatında ifade veren iş insanı Fuat Keleş’in yapmak istedikleri inşaat ruhsatı için Ekrem İmamoğlu’nun Fatih Keleş aracılığıyla kendisinden 1 milyon dolar istediğini açıkladı.Keleşoğlu Eston Yapı A.Ş’nin ortaklarından iş insanı Fuat Keleş savcılığa ifade vererek şunları anlattı:"Bu dönemde babam Mustafa Keleş'in diğer şirketi olan Arke İnşaat ile babamın başka projelerindeki ortaklarından Kameroğlu İnşaat ile ticari bir anlaşmazlıkla ilgili davası vardı. Bu konuyla ilgili Ekrem İmamoğlu babamı arayarak 'Bu davadan feragat et.' diye emrivaki haber verdi. Babam bahsi geçen davadan feragat etmedi. Bu olayın sonrasında belediyedeki ruhsatımızı imzalamıyordu. İlerleyen zamanda 'Ben nasıl inşaat ruhsatı alacağım.' diye düşünürken ofisime daha önce tanımadığım Fatih Keleş isimli birisi geldi. Benimle görüştü, 'Ben senin ruhsat işini çözerim. Bununla ilgili benim ofisimde görüşelim.' dedi.""Senin ruhsat işini çözmem için bana 1 milyon dolar getirmen lazım.' dedi. Ben de şahsına senet hazırlayıp 3 eşit parça olarak teslim ettim. İlerleyen günlerde yine bu ofise giderek, paraları teslim ederek senetleri alarak imha ettim. Ben bu ödemeyi 3 seferde farklı zamanlarda Fatih Keleş'in ofisinde bizzat kendisine teslim ederek yapmak zorunda kaldım. Bunun dışında şahsım veya şirketim imar planlarının bize verdiği yetki dışında 1 metrekare bile fazladan inşaat yapmadı. Bu parayı hakkım olan ve mevzuata uygun hazırlanmış talepli dosyadan ruhsat alabilmek için vermek zorunda kaldım. Ruhsat alamasaydım tüm ticari faaliyetim sekteye uğrayacaktı. Bu şahıs bu durumumuzu bilerek Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan aldığı direktifle '1 milyon dolardan 1 kuruş bile aşağı olmaz.' diyerek beni korkuttu."
İSKAN İÇİN 8 DAİRE 7 DÜKKAN
Soruşturma kapsamında savcılığa ifade veren müteahhit Muzaffer Beyaz şunları söyledi:West Side isimli projeye 2014 yılında başladık. 2019 yılında iskanını aldık. Bu projenin iskanını Adem Soytekin halletti. Adem’e, kaba inşaat yapımından dolayı yüklü miktarda nakit ödeme yaptık. Bu ödemeler, inşaatı yapan firmaların kurmuş olduğu ortaklık üzerinden yapıldı. Kayıtları da dosyada sunacağım. Kalan ödemede iskan işlerini halletmesi için Adem Soytekin’e 7 dükkân, 5 daire verdik. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık iskan için 3 tane daireyi Hasan İmamoğlu’na devretmemizi istedi, devrettik. Devir işlemlerinde sonradan sorun yaşamamak için hesabımıza göstermelik olarak para gönderdiler. Daha sonra bu para proje yöneticileriyle kendilerine iade edildi.

1 VİLLA, 4 DAİRE, KELEPİR ARSA
Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren özel bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Adem Kameroğlu:2016 yılında Beylikdüzü Derviş Eroğlu Caddesi’nde bulunan ve halihazırda üzerinde “Metro Home” isimli sitenin bulunduğu arsalarıma imar almak için Beylikdüzü Belediyesine başvurdum. Projemi çizmiş ve harçlarımı yatırmıştım ancak uzun bir süre geçmesine rağmen inşaat ruhsatım verilmedi. Projemin ruhsatı ve iskânı karşılığında 1 adet villa ve 4 adet daire devri yaptım. Bu devirlerin dışında projenin yapıldığı arsamın 40 dönümünü belediyeye vermek zorunda kaldım. Ruhsat vermek için bana bunu şart koştular. Bu 40 dönümün şu anki değeri 35 milyon dolardır. Villanın değeri 1 milyon 500 bin lira olduğu gösterildiğinde harcadığım tutarın büyüklüğü anlaşılacaktır. Villa bittikten sonra devri Ekrem İmamoğlu’na ait SSB İnşaat üzerine yaptım.Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu da villayı kontrol etmek için siteye geldiler. Hatta Ekrem İmamoğlu'nun oğlu Selim İmamoğlu da zaman zaman bu villada kalıyordu. Villanın devrini İmamoğlu'na ait şirkete yaptığımda, şirket hesabına peyderpey toplamda 1 milyon 500 bin lira para gönderildi. Gönderilen bu paralar her defasında çekilip, Tuncay Yılmaz’a elden teslim edilmiştirAyrıca Metro Home’un iskanını alabilmek için Tuncay Yılmaz 4 daire karşılığında iskan alabileceğimi söyledi ve beni Necati Özkan isimli şahsa yönlendirdi. Özkan’la protokol yaptık. İnşaatım da bitmek üzereydi ve iskân başvuru aşamasındaydı. Taleplerini karşılamazsam iskanı vermeyeceklerini bildiğim için Necati Özkan’a 4 daire vermek zorunda kaldım.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDEN CHP’NİN SEÇİM ÇALIŞMALARINA 13 MİLYON
İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas:“Kültür A.Ş. aracı firmaya 9-10 milyon TL gönderdi. Bu toplantıda tüm firmalara ne kadar ödeme yapılacağı Ertan Yıldız tarafından belirlendi. Ongun’un yanında projeye dahil edilen bazı isimler Atina ve Berlin’de evler satın aldı. (Dijital Deneyim Merkezi Müzesi Projesi) Londra’daki görüşmede, kullanılan teknolojinin eski olduğunu öğrenince şüphelendim. Ertan Yıldız dijital müzeyi yapan firmadan 10 milyon TL, Zeytinburnu CHP adayına destek için 2 milyon TL ve seçim çalışanlarına yemek desteği için 1 milyon 250 bin TL olmak üzere toplam 13 milyon 250 bin TL destek istedi.”İBB operasyonundan yaklaşık 15 gün önce 2 kez İBB yetkililerinin avukatlarla birlikte toplantı yaptığını söyleyen Abbas, 9 Mart 2025’te Kültür A.Ş.’deki hazırlık toplantısını bir avukatın yönettiğini şu sözlerle anlattı:
“Murat Ongun, Fatih Keleş ve Ertan Yıldız hakkında sınırlı bilgi verilmesi, tüm çalışanların ağız birliği yapması kararlaştırıldı. Olası operasyonda Kültür A.Ş. özelinde hangi avukatların kimi müdafaa edeceği önceden belirlendi. Bu toplantının ardından yardımcım Doğan Hamit Doğruer’den işleyişe dair detayları öğrendim. Ongun’un talimatıyla ihalelerin nasıl şekillendiğini, kimin kazanacağının önceden belirlendiğini ve paraların nasıl aktarıldığını bizzat yardımcım bana söyledi.”

Haber7 - ÖZEL